|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Porada dot. tematu maturalnego
Dziewczynki!
Pomozcie mi w wyborze tematu prezentacji maturalnej. Ktory waszym zdaniem bedzie ciekawszy i bedziue mozna go fajniej zrobic. 1)Sy,bolika liczb w literaturze i innych dziełach sztuki. Przedstaw zagadnienie na dowolnie wybranych przykładach 2)Różne oblicza obłędu. Przedstaw literackie portrety szaleńców w oparciu o wybrane utwory z literatury polskiej i obcej Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Porada dot. tematu maturalnego
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Ja w obu czuje sie dobrze. Nie wiem tylko, ktora moglaby byc dla mnie leosza.Nie mam na razie pomyslu ani na jedna ani na druga. Symbolika liczb to taki bardzo obszerny temat- nie wiem co sie w nich miesci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Proponuję wybrać drugi temat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAK, symbolika liczb to bardzo obrzerny temat, chcialoby sie mowic o tysiacu rzeczy, ale czas nas ogranicza:P tak w ogole to ja napisalam swoja prace dzien przed egzaminem ustnym, i zdalam calkiem niezle ![]() ![]() ![]() wybierz o obłędzie, zawsze mozesz zmienic temat w grudniu ![]() ![]()
#245 |
Zadomowienie
|
ja tez bym wybrala 2 temat
![]() jakis taki.... fajniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
a ja powiem Ci z mojego niedawnego maturalnego doswiadczenia zebys wybrala temat pierwszy, bo motyw obledu/szalenstwa itp. jest bardzo popularny (u mnie w klasie mialy go 4 osoby...) i niby komisja ma byc obiektywna ale jak slucha kilku prezentacji na ten sam temat (czasem nawet pod rzad) no to wiadomo ze mimowolnie lub specjalnie je porownuja... a co liczb w mickiewiczu, jezeli nie hcce to przeciez nie musi miec w prezentacji nic o mickiewiczu:P
#247 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie z Marwari;
a temat o symbolice liczb jest również bardzo ciekawy. Pojawia się w lit. od starożytności, dużo ciekawych przykładów możesz znaleźć. Wcale nie trzeba skupiać się na Mickiewiczu ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Wtajemniczenie
|
wedlug mnie 2 temat jest ciekawszy. i to duuuzo ciekawszy.
#249 |
Zakorzenienie
|
No ja napisałam o mickiewiczu bo moi nauczyciele w szkole nie wyobrazali sobie zadnej prezentacji bez tego wieszcza
![]() ![]() ![]()
#250 |
Zakorzenienie
|
Łączę wątek z tematem maturalnym
![]() Proszę się zapoznać z regulaminem, tego wątku, żeby nie było później nieorozumień ![]() _ _ _ Ja wybrałabym drugi temat ![]() Wiadomo, że można wykorzystać dość popularne utwory jak Makbet czy Balladyna - no ![]() A symbolika liczb, jest taka "sucha" ![]() ![]()
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
Oba tematy ciekawe ale i trudne. przynajmniej dla mnie. nie wybralabym zadnego, no ale nie ma co mnie sluchac, ja pisalam o kulinariach :P
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
2. Obraz Afryki i jej mieszkańców widziany oczyma Europejczyka. Od Sienkiewicza do Kapuścińskiego. Porównaj wybrane dzieła.
Jakie poleciłybyście książki? Na pewno "W pustyni i w puszczy", na pewno coś Kapuścińskiego [może "Heban"?], pewnie też "Jądro ciemności' i... co?
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
RADA: specjalnie od mojej polonistki, która podpowiedziała nam gdzie poczynić pierwsze kroki- do biblioteki szkolnej, po "SŁOWNIK LITERATURY POLSKIEJ" PWN (XX, XIX, XVII wiek- każdy inny tom) i tam szukac pod hasłami pozycji do bibliografii. W słowniczek może zajrzę jutro, zobaczymy.
a teraz moje PYTANIE: znacie jakies utwory (literacie, plastyczne, filmowe) gdzie pojawia się postać SZATANA? Chodzi mi o ciekawe ujęcie tej postaci... Nawet nie tyle literackie i plastyczne bo z tym sobie poradze, ale szukam ciekawych FILMÓW. Z góry dzięki za pomoc!
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Agacior może 'Dziewiąte Wrota'? Tyle z filmów przychodzi mi do głowy...
Z tym słownikiem faktycznie dobry pomysł, tylko ja np. potrzebuję właśnie teraz jakiś niepolskich autorów, bo 2 polskich już mam, a nastawiam się na 4, maksymalnie 5 książek. Oczywiście całych, nie licząc fragmentów, cytatów itp., jeżeli chodzi o literaturę podmiotu. Dzięki za pomysł z 'Pożegnaniem z Afryką'. Mówiąc szczerze, to nie czytałam, ale postaram się. Opinie są różne, a mi przeważnie podoba się to, co innym się nie podoba, no ale mniejsza z tym... Nie wiem, czy u Was jest tak samo, ale wśród moich znajomych [maturzystów] królują tematy związane z holokaustem i żydami ogólnie...
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z filmów może Omen albo Dziecko Rosemary? zwłaszcza Dziecko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Różne oblicza obłędu. Przedstaw literackie portrety szaleńców w oparciu o wybrane utwory z literatury polskiej i obcej
To jest moj temat prezentacji, jednak zdecydowalam, ze bedzie ciekawszy. Mam juz zarysy bibliografii... ale jak myslicie jaka teze powinnam postawic? bardziej ogolnie czy szczegolowo? jakies konkretne pomysly? |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
jendak zmieniłam temat... KOMIKS JAKO ZJAWISKO KULTURY MASOWEJ. PRZEDSTAW NA WYBRANYCH PRZYKŁADACH.
Plan mam taki: najpierw "wgryźc się" w kulturę masową, zrozumieć dokąłdnie pojęcie, a potem wziać się za komiksy i wybrac takie, któe będa do tematu pasowały. Rozmawiałam o tym troche z polonistką (temat nie jest łatwy, ale zaje***y ![]() ![]() Halo halo macie jakieś złote rady? Czy temat potraktować jako tezę, którą muszę udowodnić, czy mogę z nią polemizować? To już zależy od Ciebie. Wiadomo, teza postawiona w temacie skądś się bierze i nie możesz jej zaprzeczyć, bo to byłaby nieprawda. Warto jednak ukazać inne aspekty problemu, nie tylko te przedstawione w temacie- ale nie zapominaj, ze na tym masz się skupić przede wszystkim. Jak ma wyglądać literatura podmiotu? Są to pozycje na których oprzesz swoją prezentację (i tu jest właśnie problem, jak ma wyglądać literatura w przypadku tematów nieliterackich, bo jakoś ciężko mi było sobie wyobrazić: "Garfield- nr 07/07, Kaczor Donald- nr 45/1998, Asterix i Obelix kontra Cezar, etc.. okazuje się ze tak ma wyglądać ![]() Czy komisja musi znać moją literaturę podmiotu? Tak (hahahahahahahah już to widze, jak Prof. A.Z. czyta "garfielda" ![]() Czy komisja będzie zadawała pytania dotyczące literatury podmiotu? Najczęściej tak, ale to, z czego pyta komisja, to już od komisji zależy ![]()
#261 |
Rozeznanie
|
Mam dylemat co do wyboru tematu.
Podobaja mi sie 3. Jak wam sie wydaje, ktory najbardziej odpowiedni? 1) Sztuka współczesnego reportażu - twórczość R.Kapuścińskiego 2)Wplyw mody na zycie ludzi w roznych epokach. 3)Afryka i jej mieszkańcy jako temat literatury i innych sztuk. Rozważ problem, odwołując się do wybranych dzieł.
My dr House ![]() Everybody lies! Świat się nam przygląda i nie życzy źle. A jeśli jest inaczej to świat mam cały gdzieś. Bóg nam nie daruje, Bóg dokopie nam, gdy ktoś z nas zepsuje to, co dał nam sam. http://verifash.blogspot.com |
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Znalazłam szczęście, mocno otuliłam i ogrzałam serduszkiem..." ![]() ![]() ![]() wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723 wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247 Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | ||
Zakorzenienie
|
Mój temat:
25. Socrealizm w literaturze i sztuce. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady. temat bardzo mi się podoba, spodobał mi się już przy pierwszym przeglądaniu listy, potem były małe wahania (w kierunku polityki - Język jako instrument walki o władzę. Zanalizuj wybrane materiały z kampanii wyborczych. / Dokonaj analizy języka wybranego polityka. Była też chwila, kiedy byłam zdecydowana na: Przedstaw różne sposoby kreacji wizerunku Napoleona w polskiej tradycji literackiej i malarskiej. ) Mam ponad 300 tematów do wyboru i mimo, że uważam ten, który wybrałam za naj naj naj, to jednak jeszcze ciągle wertuję tę listę ![]() Ale nie wyobrażam sobie pracy nad jakimś tematem w stylu: motyw matki, ojca, przemiany, przyrody, itd ![]() ![]() ![]() Jeszcze ten mnie korci: Koncepcje piękna w literaturze, rzeźbie i architekturze róSnych epok. Przeanalizuj problem na wybranych przykładach. ale już mam wybrany, zaklepany i koniec ![]() już widzę, że praca nad moim tematem będzie bardzo fajna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
Nija u mnie w szkole też był ten temat o języku danego polityka
![]() ![]()
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() boję się pytań komisji o mój socrealizm, ale mam nadzieję, że to będzie dla nich miła odskocznia od oklepanych motywów przyjaźni, miłości, cierpienia, śmierci itd i będą łaskawi ![]() np. biorąc temat o miłości w różnych epokach to wiadomo, komisja może zapytać o wiadomości dotyczące tych epok, o innych bohaterów tych książek, no a u mnie? wielka niewiadoma ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2007-09-23 o 09:47 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Fakt, tematy 'motywowe' są dość oklepane i trzeba mieć fajny sposób na przedstawienie ich, no ale jak kto woli...
Moja koleżanka ma np. temat o DRZEWACH. Nietypowo... Dziewczyny, pomożecie? Szukam książek o Afryce, napisanych przez Europejczyków, wydanych po 1912 roku. Pomińmy Sienkiewicza i Kapuścińskiego, bo to już wiem i użyję ![]() ![]()
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
te wierszyki pochwalne są świetne, ale dla kontrastu dobierz coś szarego i rzeczywistego - Marka Hłaskę na przykład. Tyrmanda. w każdym razie coś innego. i na takich przykładach buduj swoje wnioski, mogą być przeróżne - oddziel sztukę "sprzedajną" od sztuki "właściwej", która pokazywała prawdę, która była negowana przez władzę, jakie były tego konsekwencje - "prawdziwi" artyści (Hłasko, Zaruba <satyryczny rysownik>, Tyrmand - ich książki były sprzedawane tylko w II obiegu, można je było dostać "spod lady") itd itp. wnioski można mnożyć. jesli ograniczysz się tylko do pokazania tego zabawnego dla nas dzisiaj oblicza socrealizmu, to wytniesz bardzo duży kawał historii i zubożysz swoją pracę. pokaż różnice, które istnieją między tym, co było w socrealizmie akceptowane przez władzę, a co było tępione. a jednocześnie staraj się odnaleźć, co było prawdziwe, a co zafałszowane. temat bardzo fajny, ale uważaj na niego ![]() ![]() aha, i taka uwaga i drobna rada (nie mogę się powstrzymać ![]() socrealizm - trudne słowo. gdy słyszymy tę formę w narzędniku i miejscowniku, to słyszymy ciągle: "w socrealiźmie". od biedy można tak mówić. ale piszemy tylko: "w socrealiZmie". tak samo, jak "romantyzmie", "pozytywizmie" i "egoizmie". to dość pospolity błąd (większość ludzi zwyczajnie nie wie, że poprawna wersja jest przez "z" a nie "ź") ale trzeba na to uważać. zwłaszcza, ze w konspektach notorycznie pojawiają się słowa zakończone na "-izm" w różnych przypadkach i potem komisja obcina punkty, jak to widzi (sama bym tak robiła, na szczęście nie chce mi się robić uprawnień egzaminatora ![]() a jeśli to już wcześniej wiedziałyście, to się cieszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie znam tych "artystów", których wymieniłaś ale wszystko przede mną ![]() ![]() Przy socrealiz(ź ![]() ![]() ![]() ![]() WszystkoJedno 1) Sztuka współczesnego reportażu - twórczość R.Kapuścińskiego albo 3)Afryka i jej mieszkańcy jako temat literatury i innych sztuk. Rozważ problem, odwołując się do wybranych dzieł. ale wybrałabym trzeci, żeby nie bazować na samej literaturze ![]()
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
ups pomyliłam wątki i napisałam to w temacie dla maturzystek, to napiszę to tu jeszcze raz
![]() Może ktoś mi cos doradzi względem tych tematów ![]() 1. Różne ujęcia motywu tańca w literaturze i sztuce. Rozwiń temat odwołując się do wybranych przykładów. 2.Ukaż sposoby ujęcia i funkcje motywu Ikara w wybranych tekstach kultury (np.literatura malarstwo) 3.Funkcjonowanie motywu dziecka w literaturze i sztuce. Przedstaw temat w oparciu o wybrane dzieła literackie, malarskie lub filmowe. (to mi sie wydaję ciekawe ale nie mam pomysłu jak mozna sie za to zabrac i jaka literatura (?)) 4.Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Porównaj wybrany film ze zekranizowanym dziełem literackim. 5.Różnorodne ujęcia motywu pożegnania w literaturze i sztuce. Przedstaw na wybranych przykładach 6.Przedstaw twórczość wybranego rezysera, określ jej problematykę, wskaż cechy charakterystyczne. 7.Przedstaw funkcjonowanie motywu aniołów i dobrych duchów jako istot mających wpływ na życie i postepowanie ludzkie w świetle wybranych utworów literackich. 8.Przedstaw różnorodne ujęcia motywu gór i jego funkcje w wybranych utworach twórców różnych epok. 9.Młodzieńczy bunt i pragnienie zmiany świata jako zagadnienie literatury.omów na wybranych przykładach. 10.Wybitne pisarki i poetki polskie XX wieku. Scharakteryzuj twórczość jednej z nich na wybranych przykładach. 11. Anioły i demony. Przedstaw najciekawsze kreacje kobiet w literaturze i sztuce. Trochę tego jest a wszystkie mi się wydaja interesujące dość ![]() ![]()
#270 |
Zakorzenienie
|
lolitka123
mi się podobają: 8.Przedstaw różnorodne ujęcia motywu gór i jego funkcje w wybranych utworach twórców różnych epok. teraz mam na polskim jakieś wiersze w których jest mowa o Tatrach, nawet nie takie złe ![]() 11. Anioły i demony. Przedstaw najciekawsze kreacje kobiet w literaturze i sztuce. analiza zachowań kobiet pod tym kątem też mogłaby być ciekawa 3.Funkcjonowanie motywu dziecka w literaturze i sztuce. Przedstaw temat w oparciu o wybrane dzieła literackie, malarskie lub filmowe. (to mi sie wydaję ciekawe ale nie mam pomysłu jak mozna sie za to zabrac i jaka literatura (?)) najfajniejszy temat, ale co do jego realizacji też nie mam pojęcia ![]() 4.Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Porównaj wybrany film ze zekranizowanym dziełem literackim. 6.Przedstaw twórczość wybranego rezysera, określ jej problematykę, wskaż cechy charakterystyczne. to nie powinno być trudne, bo ograniczasz się do niezbyt obszernego materiału, a może być ciekawie ![]() 5.Różnorodne ujęcia motywu pożegnania w literaturze i sztuce. Przedstaw na wybranych przykładach też fajne ![]() no to pomogłam ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.