|
|
#511 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lipcowe Mamusie 2016 :)
Cytat:
Ja się spodziewam kontroli lada dzień bo zdążyłam przepracować tylko miesiąc, a lekarka powiedziała mi że mam się nastawić na zwolnienie do końca ciąży. Edytowane przez nutik Czas edycji: 2015-11-23 o 14:00 |
|
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś jest wieloletnim pracownikiem to myślę, że kontrole nie są pewne, natomiast jak ktoś po kilku miesiącach pracy idzie na zwolnienie, to kontrole będą na bank niestety..
|
|
#513 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam ładne pismo napisane przez prawnika odwołujące się do ustawy więc mam nadzieję że będzie dobrze
|
||
|
|
|
#514 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ehh to pechoeo wyszlo :/ Nie ma reguly. Kolezanka miala zagrozona ciaze, praca panstwowa i miala 3 kontrole w ciazy. |
||
|
|
|
#515 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a na czym polegają te kontrole? ja byłam kilka razy na l4 w swoim życiu u nie miałam kontroli, ale fakt może jak ZUS ma płacić kupe miesięcy kasę to latają wtedy, ale do ciężarnych przecież to śmieszne.
Chciałabym wyjechać teraz na 2tyg a lekarka mówiła mi że nie muszę leżeć.
|
|
#516 |
|
Zadomowienie
|
alloffkowa będzie dobrze
![]() U mnie z pracą jest o tyle skomplikowanie, że od kwietnia mam własną działalność, z głównym kontrahentem mam umowę bezterminową, ale nie wiem, jak zareaguje na wieść, że jestem w ciąży i będę potrzebować urlopu macierzyńskiego - możliwe, że będę musiała sobie poszukać nowego. Na razie się tym nie martwię jakoś specjalnie, na to przyjdzie czas później, po co mam się na zapas zamartwiać. Co do płci, jakoś nie wiem czemu czuję, że to chłopiec kiedyś bardziej chciałam dziewczynkę, ale teraz w sumie jest mi obojętnie - byleby przyszło na świat zdrowe i w terminie.Z kontrolami przypomina mi się historia sąsiadki mojej mamy - na zwolnieniu była dość długo, bo ciąża problemowa, w końcu (trochę przed terminem) zaczęła rodzić, i ten właśnie moment ZUS wybrał sobie na kontrolę - oczywiście cofnęli zasiłek do wyjaśnienia i trwało to dość długo mimo tego, że sytuacja była przecież jednoznaczna i papiery z porodówki dostarczyła migiem. Z urzędnikami to tak zawsze, oni mają X dni na rozpatrzenie, a i tak zdarza im się spóźnić - za to jak Ty się spóźnisz z dostarczeniem jakiegoś papierka albo wpłatą! A i tak jeszcze się pochwalę, że nieco przedterminowo rodzina się nam powiększy o kolejnego czworonoga - mam już jednego kota i długo miauczałam, że chcę kolejnego, w końcu kilka dni temu mąż przyszedł z wieścią, że kotka jego kuzyna (rasowa) popełniła mezalians, małe kociaki niestety wdały się w tatę i nikt ich nie chce, więc może my...? Nie musiałam się dwa razy zastanawiać i już w środę bierzemy malucha
|
#517 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Często sprawdzają także kobiety które mają działalność gospodarczą, sprawdzają czy nie pracują w domu. Moja bratowa miała taką kontrolę, stali pod drzwiami, nie mogli się dostać więc do niej zadzwonili a ona była na piętrze u sąsiadki na kawie
|
|
|
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Ale co jeśli na zwolnieniu jest ze chora może chodzić i taka kontrola nadejdzie a nikogo w domu nie zastanie ?
|
#519 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#520 |
|
Zadomowienie
|
to ja jestem ciekawa jak będzie w moim przypadku - pinformowałam już szefowa, że jestem w ciąży i generalnie wszystko OK... Tylko, że jak w pracy mam um zlecenie i szczerze mi szefowa powiedziała na samym początku, że bedzie sie starac o dofinansowanie na pracowników zeby dac im um o pracę, ale to zależy... Wiec jest to niepewne, czy dostane od poczatku roku, ale doszłyśmy do tego, że po prostu w marcu czy w kwietniu, zalezy jak sie bede czula dostane um na czas nieokreslony. Ciekawe czy ZUS mnie odwiedzi
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#522 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
POza tym dziwne to Twoje zatrudnienie, bo jeśli masz umowę zlecenie to nie powinno mieć dla szefowej zatrudnienie Cię na umowę o pracę, bo przecież odprowadza się wszystkie składki (chyba że jesteś studentką/uczennicą?). W najgorszym wypadku możesz się sądzić, że umowa uz miała znamiona umowy o pracę i powinni Ci zaliczyć do macierzyńskiego, ale to dużo załatwiania i kłótni. Edytowane przez wuncek Czas edycji: 2015-11-23 o 15:54 |
|
|
|
|
#523 |
|
Wtajemniczenie
|
To mnie zdziwylyscie, bo z tego co sie orientowalam to kobiet w ciazy i psychicznych nie kontroluja, jedynie jak wynika ze zatrudnienie fikcyjne pod zasilek lub prowadzace ktore wykazują ta mega podstawe.. wśród znajomych tez nie znam ani jednego przypadky kontroli na ciazowym.. hmmm zobaczymy jak będzie, właśnie wrocilam z pracy i zaczynam tygodniowy urlop wypoczynkowy ☺ smutno bylo zegnac sie z kolezankami, bo jednak zawsze ploteczki i kupa smiechu, ale praca i przelozona ciezko.. zreszta dala mi popalic w ostatnie 5 min pracy i musialam zostac pol godziny dluzej..
|
|
|
|
#524 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#527 | |
|
Zadomowienie
|
np. miesiąc przed odejsciem na l4 zakłada działalność gospodarczą, opłaca przez 1 mieciac jakąś astronomiczną kwote na skladkę chrobową, a po miesiącu idzie na zwolnienie, później rodzi...
---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
smutne to nasze państwo
|
|
#528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Np jak tylko dziewczyna dowiaduje sie o ciazy to moze znalesc kogos kto ja zatrudni na umowe. Oplaca z wlasnej kieszeni skladki a pracodawca nie placi jej pensji pozniej idzie do lekarza i zalatwia zwolnienie
![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zadomowienie
|
Lukę z działalnością już zablokowali - teraz trzeba płacić składkę przez 12 miesięcy, jeśli płaci się krócej, to za brakujące miesiące zakładają najniższą możliwą kwotę.
Moim zdaniem wyłudzenie to raczej wzięcie zwolnienia, kiedy nie ma podstaw - tzn. z ciążą jest wszystko w porządku, a praca nie jest ciężka ani stresująca. Tyle, że przy okazji obrywa się tym, które zwolnienia naprawdę potrzebują.
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Od nowego roku tez ma wejsc macierzynskie dla osob bezrobotnych studentek i osob pracujacych ns smieciowych umowach. Przez rok ma dostawac taka osoba tysiac zlotych.
|
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
Czekoladowa owszem, ale to się wyklucza z zasiłkiem macierzyńskim, który nalezy Ci się z ZUSu. Jeszcze się za bardzo nie zagłębiałam w ten temat, ale wydaje mi się, że wolę mieć niższe macierzyńskie z racji niskich składek z tej śmiesznej umowy, ale później po podpisaniu normalnej prawo do urlopu, niż przez rok dostawac po tysiaku, a później zostać z niczym
|
|
#534 |
|
Zakorzenienie
|
Zebym miala normalna umowe tez bym sie nie zaglebiala ale pracuje na umowe zlecenie wiec bede liczyc na tego tysiaca przez rok a pozniej bede sie starac sie o dodatek w wysokosci 400zl zasilku wychowawczego z Urzedu Miejskiego.
|
|
|
|
#535 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Można?Mam 26 lat, licząc odostatniej miesiączki dzisiaj jest pierwszy dzień 6 tygodnia. Udało nam się w pierwszym cyklu, co bardzo mnie cieszy ![]() W sobotę byłam u lekarza, termin porodu wstępnie wyznaczył na 25 lipca. Mam nadzieję, że Maluszek faktycznie się urodzi w lipcu, był by piękny prezent na 1 rocznicę ślubu. Podczas pierwszej wizyty niestety nie było jeszcze widać zbyt wiele. Właściwie to na zdjęciu USG jest tylko kropka ![]() Dzisiaj odebrałam wyniki bety i chciałabym się Was poradzić. 18.11 (równo miesiąc od OM) beta była 440, dzisiaj 3100. Czy to nie za mało? Przyrost wydaje mi się być ok, ale same watości nie za duże. Co sądzicie?
|
|
|
|
#536 |
|
Raczkowanie
|
Matko ale naskrobalyscie :O
Caly dzień w pracy nie mailam kiedy odwiedzić forum to wieczorem musze nadrabiać ale jutro i w sr wolne gdyż mój instrument pracy wysiadł nie mam glosu gardlo boli jak chilera a jedynie co mogę to herbate z miodem i sokiem malinowuch masakra idzie się wykonczyc ![]() przy okazji posiedze z synkiem który e względu na kaszel ma wolne a w srode wizyta u gina i usg taaaak się nie mogę doczekać już pisze na kartce co chce powedziec i zwby rozwial moje wszelkie wątpliwości i najważniejsze żeby powiedział ze dzidzia jest w odpowiednim miejscu i jest z nia ( tak ibstawiamy dziewczynke) wszytsko ok ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Powiem wam ze w przypadku pierwszej ciąży prowadziłam wlasna dzialanosc i kontrole miałam jedna w placówce zusu i co prawda wstrzymane ale później wypłacone naleznosci z zaległościami a teraz mam umowę od 8 miesiec i planuje popracować do kwietnia by mieć rowny rok zwłaszcza ze praca lekka przy komputerze
|
|
|
|
#537 |
|
Zadomowienie
|
Hej, można dołączyć do Was?
Fajne, pozytywne kobietki jesteście widzę ![]() Nie wiem tylko co to OM i TP i zasad nie znam zbytnio Jestem w 5 tygodniu ciąży. Niestety poważnie zagrożona
|
|
|
|
#538 |
|
Rozeznanie
|
Hej Imelda89, witamy!
![]() Dziewczyny byłam dzisiaj na USG i usłyszeliśmy serducho! Bije 144/min co wydawało mi się mało trochę, ale lekarka powiedziała, że jest ok. Maleństwo zagnieździło się na dnie macicy więc troszkę trudniej było je dostrzec. Termin mam przesunięty na 09.07.16, czyli o trzy dni później. CRL=10,2 mm,, zaczęłam więc 8 tydzień (7t + 2d) Pokazałabym Wam USG ale serio to tam ledwo co widać.
|
|
|
|
#539 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
beta wydaje mi się ok, u mnie jest tak - owu miałam gdzieś między 2 a 4 listopada, zakładając, że była 3.11, to miałam kolejno: 10 DPO 48, 14 DPO 533, 20 DPO (dziś) 6238. Te moje z kolei wydają mi się wysokie, do tego stopnia, że nie zdziwiłabym się, gdybym za tydzień na USG zobaczyła dwie kropki ![]() Cytat:
OM to ostatnia miesiączka, a TP - termin porodu ![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
to musi być niesamowite uczucie
|
|
#540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze, nie chce Wam psuć atmosfery. Jesteście całe szczęśliwe. U mnie wykryto torbiel na jajniku 20x18 cm! To ogromna torbiel, ginka mówiła, że pierwszy raz tak wielką widzi. W dodatku rośnie tak szybko, że aż to wręcz czuje - co dzień mam wiekszy i twardszy brzuch przez to. Maleństwo widziałam już na USG, mała drobinka na którą napiera ta torbiel olbrzymia. Jestem cała w stresie, ciągle ryczę. Ginekolog powiedziała, że gdyby nie ciąża trzeba by natychmiast wycinać tą torbiel, bo jak pęknie to wyleje się do otrzewnej, co zagraża życiu dziecka i mojemu. A w takiej sytuacji ona (ginekolog) nie wie co robić... Zleciła badania, dzisiaj je robiłam, jutro wyniki i .. nie wiem co dalej. Nawet mdłości mnie nie cieszą ;( Chcę tak, jak Wy się śmiać z wymiotów, martwić o termin porodu Po minie ginki wnioskuję, że nie ma szans na utrzymanie ciąży..Sory za tą dawkę pesymizmu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

smutne to nasze państwo

[od 10.09.2011]