|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II - wchodzisz na własną odpowiedzialnoś
Widze ze duzo o parafinie piszecie...a moim zdaniem to czyste zlo, ktore tworzy film na twarzy , jest komendogenne i skora zwycajnie sie pod nim dusi ...nie przepuszcza powietrza, jest pochodna ropy naftowej...DUUUZO BY PISAC
Jak mozna tym zmywac twarz ???jesli samo to jest trudne do zmycia... parafine bardzo trudno zmyc a zmywajac ja dokladnie naszym oczom ukaze sie wysuszona, pomarszczona skora...uduszona Ale nie o tym chcialam rozmawiac wchodzac na watek(zobaczylam co piszevie dziewczyny i brzuch zaczal mnie bolec). Bylam dzis u kosmetyczki i uslyszalam ze oleje naturalne, roslinne maja dodatek parafiny mimo braku jej w skladzie. Czy to mozliwe? Jak sprawdzic czy olej mineralny jest w danym oleju roslinnym?Macie jakies wskazowki do wyboru bezpiecznego pelnowartosciowego oleju roslinnego? Sklepy, marki?
|
#4892 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II - wchodzisz na własną odpowiedzialnoś
Cytat:
Nie przyszloby mi do glowy aby uzywac parafiny na twarz... Brr |
|
|
|
|
#4893 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
. Jeśli parafina jest w oleju, to musi być to wyszczególnione w INCI. A jeżeli masz obawy, to kupuj oleje certyfikowane np BDIH, Ecocert.Co do całej reszty, to ja również nie wyobrażam sobie myć twarzy tłuszczem. Próbowałam, skończyło się katastrofą. Jedyne co mi pasuje, to zmywanie makijażu oczu olejem, lecz nie propaguję, ponieważ oczy mi zachodzą mgłą.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2015-11-11 o 10:34 |
|
|
|
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie zastanawiam czy podczas kuracji kwasami moge uzywac OCM bez przeszkod? Zazwsze zaraz po kwasie odpuszczam az skora sie nie zregeneruje ale ona taka fajnie nawilzona po OCM ze kusi sprobowac...
|
|
|
|
#4895 |
|
Przyczajenie
|
Który olejek pomaga przy łagodzeniu zaczerwienień na twarzy? Mam umiarkowany problem z rozszerzonymi naczynkami. Olej może być nawet bardzo tłusty, ciężki i kleisty, choć nie musi, olejki zazwyczaj wcieram na noc, więc nie będzie problemu z kwestią komfortu ich używania.
|
|
|
|
#4896 |
|
Raczkowanie
|
Hydrolat z kocanki (nie olejek)
|
|
|
|
#4897 | |
|
Rozeznanie
|
Co prawda, na olejek z kocanki się nie natknęłam, ale na olej, a raczej macerat - jak najbardziej
---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
|
|
#4898 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Moyraa;53568384]Co prawda, na olejek z kocanki się nie natknęłam, ale na olej, a raczej macerat - jak najbardziej
A czy macerat nie jest ekstraktem z kocanki na oleju słonecznikowym? |
|
|
|
#4899 | |||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zdaje mi się, że tak
|
|
#4900 | ||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Frezja_1;53568769]
Cytat:
Także może niezupełnie jest to "olej z kocanki", no ale. Cytat:
Nie wiem czy to możliwe, by skóra wchłonęła przez minute tyle oleju, by mógł szkodzić. Co do tego, że mydło myje powierzchownie - nie będe zaprzeczać, czy się mądrzyć, bo po prostu nie wiem. ![]() Mleczek bezolejowych chyba jeszcze nie używałam.
|
|
#4901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4902 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Możliwe Wszystko zależy od skóry, każda ma inną.
|
|
#4903 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, używałam do tej pory różnych olei i nigdy nie miałam tego wow. Mam mieszana cerę, policzki powoli zmierzają w stronę suchą, mam super nadwrażliwość na różne emolienty itp wypełniacze, łatwo wyskakuje mi coś, pory się zapychaja itd.
Kupiłam ostatnio olej marula (znalazłam w Tkmaxx za super cenę) i to najlepsza rzecz ever jaka miałam do twarzy. Macie jakieś doświadczenia z tym olejem? Zastanawiam się czy może jest tak ze jednak czystość oleju w moim przypadku się bardzo liczy bo ten olej który kupiłam jest normalnie bardzo drogi i firma ogólnie wygląda bardzo porządnie.? |
|
|
|
#4904 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to ma aż takie znaczenie. Próbowałam różnych olejów, tych drogich, zimnotłoczonych przeznaczonych stricte do pielęgnacji jak i różnych olejów kuchennych, bardzo dobrej jakości i zwykłych rafinowanych - nie widziałam nigdy większej różnicy, po żadnym też nigdy nie miałam efektu wow
Nie wiem skąd w internecie tyle ochów i achów na temat olejów, zwłaszcza u posiadaczek cer mieszanych/tłustych, ale szczerze zazdroszczę ![]() Czy to 100% olej, czy może zawiera jakieś dodatkowe składniki? Edytowane przez zapaałka Czas edycji: 2015-11-25 o 13:00 |
|
|
|
#4905 |
|
Zakorzenienie
|
100% oleju. Też było ze mną do tej pory tak ze średnio docenialam oleje ale teraz mam mega wow.
|
|
|
|
#4906 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny,
jestem bardzo początkującą fascynatką biochemii kosmetycznej dlatego liczę na Waszą pomoc ![]() Kupiłam olej z pachnotki i nakładam go na twarz po wymieszaniu z kwasem hialuronowym w proporcji 1:1. Zawsze mieszam to na bieżąco na dłoni ale zastanawiam się czy mogłabym zrobić sobie gotowe serum do pojemniczka z już wymieszanym olejem i kwasem? Czy Waszym zdaniem to jest dobry pomysł? Zastanawiam się też czy miałoby sens dodanie do takiej mikstury kilku kropel serum z wit. C, żeby preparat miał trochę więcej właściwości? Z góry przepraszam jeżeli moje pomysły wydadzą Wam się herezją. Dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
#4907 |
|
Zakorzenienie
|
Po wymieszaniu nie wiadomo jak będzie wyglądac trwałośc produktu. Przy mieszaniu takich mikstur wskazane więc byłoby dodanie konserwantu. Jeśli nie masz to nie ryzykowałabym. Dodatkowo może się rozwarstwiac.
Serum z wit. C można do takiego miksa dodawac. Na serum z BU nawet jest to podane jako jedna z opcji nakładania: z olejem i kwasem hialuronowym
|
|
|
|
#4908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Które serum z witaminą C? Jeśli wodne to znowu tak jak wyżej, potrzeba konserwantu i emulgatora, z resztą kilka kropel gotowego serum za wiele nie pomoże, najlepiej byłoby wybrać stabilniejszą formę witaminy C, może nawet rozpuszczalną w tłuszczach i ukręcić większą ilość serum od nowa |
|
|
|
|
#4909 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy oleje mogą nie służyć cerze?
wydaje mi się, że tak. to są indywidualne predyspozycje. może spróbuj w mniejszym stężeniu te olejki, np mieszać je z kremem?
|
|
|
|
#4910 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Poszukiwania oleju dobrej jakosci
Wiesz ja myślę, że w sklepach z półproduktami "nie oszukują". Jak sprawdzisz skład INCI, to będziesz wiedzieć, czy olej składa się z jednego składnika czyli oleju, czy np. dwóch (bo to by znaczyło, że jest jakiś wypełniacz"). Ja do tej pory nie natknęłam się na oszustwa w sklepach z pólproduktami poza jedną rzeczą - zbyt krotkie terminy ważności, człowiek nie zdąży zużyć oleju do końca.
Takie rozcieńczanie olejów i malwersacje dotyczą głównie olejków eterycznych, ale zwykłych roślinnych rzadko. |
|
|
|
#4911 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Wy wszystko wiecie, poradźcie jaki olejek stosować do suchej skóry ciała, chodzi mi głównie o ramiona. Z góry dziękuje za odp
|
|
|
|
#4912 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4913 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Poszukiwania oleju dobrej jakosci
W mojej opinii wątek bardzo przydatny - pod warunkiem, że będą chętni by podzielić się swymi doświadczeniami. Nie jestem taką optymistką jak moja przedmówczyni i sądzę, że sprzedawcy/producenci olejów roślinnych bywają nierzetelni. Na przykład olej migdałowy? z Efawitu zwracałam bo jego jakość budziła wielkie wątpliwości. Info w sklepach biochemicznych też często są co najmniej niejednoznaczne, np w jednym z popularnych sklepów, że jakość jest spożywcza i nadaje się tylko do użytku zewnętrznego! Dziwne, nieprawdaż?
|
|
|
|
#4914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak do ciała to na pewno coś niedrogiego, zebys miala wieksza ilosc. Dziewczyny chwala oliwke Hipp bo jest najpewniejsza w składzie. W rossmanie sa tez oliwki dla kobiet w ciazy lub niemowlat. A z takich naturalnych to może olej z orzechów włoskich. Ja ostatnio w biedronce dorwałam. Ogólnie dostępny jest też olej z winogron. Duża butla
|
|
|
|
|
#4915 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Nowa marka Sylveco- Vianek ma chyba z 5 różnych olejków do ciała, jeszcze nie są dostępne w sklepach, ale od pszyszłego tygodnia już będą
|
#4916 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie oliwka z hippa nie działa, stosowałam apteczne preparaty bo te z drogerii to tylko na chwilę działają, a chciałam coś z naturalnych kosmetyków.
Właśnie zaczynam zagłębiać się w naturalne kosmetyki, zaczęłam od olejowania włosów co dało lepszy efekt niż odżywki, teraz chciałam się przerzucić na twarz i ciało ale jestem jeszcze w tej kwestii zielona z czego moje kolejne pytanie: Chce kupić ekologiczny hydrolat z róży damesceńskiej a wyczytałam że muszę dodać konserwant aby się nie zepsuło, konieczne to jest? I co polecacie na początek do strefy T, myślałam o olejku jojoba i tamanu, mam w domu olej z konopii (polecany przez znajomą) ale tylko trochę poprawił moją cerę. Radziła mi go mieszać z potrójnym kwasem hialuronowym i nakładać na noc na twarz |
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
To zależy jakiej firmy, niektóre hydrolaty są już zakonserwowane konserwantem ekologicznym bądź innym. Poza tym, jeśli zużyjesz hydrolat w ciągu miesiąca-dwóch, to nie musisz go konserwować. Przechowywany w czystej lodówce zwykle wytrzymuje nawet 3 miesiące.
|
#4918 |
|
Zakorzenienie
|
Olejek tamanu moze zapychac wrażliwą cerę. Ma właściwości lecznicze i polecany jest do cery z problemami skórnymi ale pachnie jak kostka rosołowa :p z olejami to jest tak, że trzeba próbować, próbować i próbować.
Łączenie z kwasem HA to dobry pomysł, bo sam olej nie nawilży cery tylko stworzy warstwę okluzyjną- aby woda nie uciekała. Nakładasz kwas HA z olejem albo najpierw HA a potem olejek i efekt jest na pewno lepszy niż po zwykłym olejowaniu |
|
|
|
#4919 |
|
Matka Smoka
|
Tamanu solo nie, ale troszkę można zmieszać z innym olejem i wtedy cuda
|
|
|
|
#4920 |
|
Rozeznanie
|
Ineso jeśli mówisz że tamanu lepiej z czymś mieszać to może wymieszać go z olejkiem jojoba i kwasem hialuronowym, tylko wtedy większą część olejku jojoba np proporcje jojoba 3 :1 tauman. Wtedy to muszę dać konserwant jak bym robiła większą porcje czy nie?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.

. Jeśli parafina jest w oleju, to musi być to wyszczególnione w INCI. A jeżeli masz obawy, to kupuj oleje certyfikowane np BDIH, Ecocert.

Także może niezupełnie jest to "olej z kocanki", no ale. 

Nie wiem skąd w internecie tyle ochów i achów na temat olejów, zwłaszcza u posiadaczek cer mieszanych/tłustych, ale szczerze zazdroszczę