Jaką książkę teraz czytacie? część XI! - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-30, 14:44   #4351
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część XI!

Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa opinii Niedawno czytałam
Ja zamierzam się za to zabrać w przyszłym tygodniu
Stary 2015-11-30, 15:27   #4352
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ano niestety

Jak po raz kolejny widzę w tekście - powieści, czyli rzekomo redagowanym, korygowanym i co tam jeszcze, że komuś "stróżka spływała" to nóż mi się w kieszeni otwiera

A o tym, ze w Newsweeku swego czasu napisali tytuł artykułu "Jesteśmy znurzeni (czymś tam w modzie męskiej)" to będę wspominać wszędzie, gdzie się da.

Po prostu, ludzie związani z dystrybucją słowa pisanego sami nie czytają i takie są tego skutki. A ty się, czytelniku, męcz
Mogę się mylić, ale chyba to zasługa zabójczego tempa tłumaczeń (na bestseller około 600 stron może być na przykład max. 3 miesiące na przekład) i przedtłumaczenia maszynowego. Komputerowe translatory często wyrzucają między innymi błędy co do rodzaju. Dobre biura tłumaczeniowe i dobrzy tłumacze z tego powodu przedtłumaczenia maszynowego unikają jak ognia.
Inna sprawa, że teraz tłumacz zna biegle tylko język obcy, a nie język polski. Nad czym wielu tłumaczy i korektorów boleje.
Inna sprawa to to, że wiele wydawnictw oszczędza na korekcie.
Takie są w każdym razie moje dotychczasowe doświadczenia z branżą tłumaczeniową i wiedza z różnych szkoleń dla tłumaczy.
Sama doceniam niektóre rozwiązania z zakresu narzędzi CAT, ale one mają sens np. w przypadku standardowych dokumentów, a nie w przypadku literatury.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2015-11-30 o 15:28
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 15:49   #4353
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ano niestety

Jak po raz kolejny widzę w tekście - powieści, czyli rzekomo redagowanym, korygowanym i co tam jeszcze, że komuś "stróżka spływała" to nóż mi się w kieszeni otwiera

A o tym, ze w Newsweeku swego czasu napisali tytuł artykułu "Jesteśmy znurzeni (czymś tam w modzie męskiej)" to będę wspominać wszędzie, gdzie się da.

Po prostu, ludzie związani z dystrybucją słowa pisanego sami nie czytają i takie są tego skutki. A ty się, czytelniku, męcz
Przykłady które podałaś, straszne, brak podstawowych zasad ortografii i logicznego myślenia, co w tej branży jest niewybaczalne. Stróżka przywodzi mi na myśl potworka, z ktorym od czasu do czasu się spotykam: "Szlak mnie trafia"- jak to widzę, to zawsze mam ochotę zapytać górski czy jakiś inny?

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Mogę się mylić, ale chyba to zasługa zabójczego tempa tłumaczeń (na bestseller około 600 stron może być na przykład max. 3 miesiące na przekład) i przedtłumaczenia maszynowego. Komputerowe translatory często wyrzucają między innymi błędy co do rodzaju. Dobre biura tłumaczeniowe i dobrzy tłumacze z tego powodu przedtłumaczenia maszynowego unikają jak ognia.
Inna sprawa, że teraz tłumacz zna biegle tylko język obcy, a nie język polski. Nad czym wielu tłumaczy i korektorów boleje.
Inna sprawa to to, że wiele wydawnictw oszczędza na korekcie.
Takie są w każdym razie moje dotychczasowe doświadczenia z branżą tłumaczeniową i wiedza z różnych szkoleń dla tłumaczy.
Sama doceniam niektóre rozwiązania z zakresu narzędzi CAT, ale one mają sens np. w przypadku standardowych dokumentów, a nie w przypadku literatury.
Wszystko to prawda, ale jednak nie usprawiedliwia w żaden sposób. I jeszcze co do tłumaczy, oprócz znajomości zasad pisowni (języka obcego i polskiego) dobry tłumacz powinien również mieć jakieś wyczucie stylu językowego, tak, żeby umieć oddać niepowtarzalność poszczególnych autorów, których dzieła tłumaczy.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 16:07   #4354
samartali
სამართალი

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
No właśnie, tylko teraz nie wiadomo, czy to zamierzony zabieg, czy tłumacz zawinił (chodzi mi o "Córki marionetek").

Przykład z "Zabójczej dyscypliny" to jak dla mnie żenada, korekta chyba śpi, albo robił ją jakiś niedouczony student. A swoją drogę bardzo często spotykam błędy w książkach, ominięte słowa, literówki. Kiedyś to się rzadko zdarzało, a teraz jest nagminne.
A już myślałam, że tylko ja odnoszę wrażenie, że książki są redagowanie albo tlumaczone coraz bardziej niechlujnie. Szczególnie często spotykam się z tym w e-bookach. Pominięte słowa, błędy ortograficzne, brak spacji, przecinkow. To wszystko sprawia, że czytanie nawet najciekawszej treści staje się męczące.
Nie wspomnę już o prasie, nawet tej uważanej za opiniotworcza.
samartali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 16:11   #4355
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez samartali Pokaż wiadomość
A już myślałam, że tylko ja odnoszę wrażenie, że książki są redagowanie albo tlumaczone coraz bardziej niechlujnie. Szczególnie często spotykam się z tym w e-bookach. Pominięte słowa, błędy ortograficzne, brak spacji, przecinkow. To wszystko sprawia, że czytanie nawet najciekawszej treści staje się męczące.
Niestety, widzę to szczególnie w serii o Stephanie Plum, choć oczywiście nie tylko.
Stary 2015-11-30, 18:02   #4356
SybilkaSzpilka
Raczkowanie

"Widnokrąg" Myśliwskiego i "Kochanka Lady Chatterley" w oryginale
SybilkaSzpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 18:26   #4357
yoanna0991
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
To daj znać jak wrażenia, bo poluję na nią na wymianę
Generalnie książka spoko. Może nie jest to literatura wyższych lotów i czasami główny bohater mnie drażnił (ciągle napalony ), ale momentami można się uśmiać.
♩♫♫♩♫
"Na wspólną radość,
na chleb powszedni,
na poranne otarcie oczu
w blasku słonecznym,
na nieustające sobą zdziwienie,
na gniew, krzywdę i przebaczenie
wybieram Ciebie.
"
K. I. Gałczyński
yoanna0991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 18:49   #4358
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez samartali;53642673[B
]A już myślałam, że tylko ja odnoszę wrażenie, że książki są redagowanie albo tlumaczone coraz bardziej niechlujnie. Szczególnie często spotykam się z tym w e-bookach. Pominięte słowa, błędy ortograficzne, brak spacji, przecinkow.[/B] To wszystko sprawia, że czytanie nawet najciekawszej treści staje się męczące.
Nie ty jedna masz takie wrażenie. Strasznie mnie to razi, tym bardziej, że po pracy z dokumentami tłumaczonymi widzę wszelkie literówki, dziwną składnię, a ściślej mówiąc kalki składni z języka obcego na język polski.
O prasie nie wspomnę bo mam wrażenie, że część artykułów piszą za friko młodzi stażyści. Część artykułów nie jest ani w języku obcym, ani po polsku. Często nie jestem w stanie tych artykułów czytać i jeśli jest to przedruk to po prostu szukam obcojęzycznego oryginału.
O braku wyjustowania e-booków, które zdarza mi się kupować od renomowanych wydawnictw nawet szkoda gadać.
Mojego TŻ'ta np. bardzo raziły i drażniły błędy w tłumaczeniu kryminałów Jo Nesbo.
Dla mnie jakość tłumaczeń spadła drastycznie tak jakoś od 2006-2008 roku. Porównuję czasem nowsze przekłady tych samych wydawnictw do tych starszych i widzę zmiany na gorsze.
Kuriozum jest dla mnie to, że niektóre wydawnictwa całkiem rezygnują z korekty.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Męczę "Tony i Susan". Nie lubię niedokończonych lektur, ale chyba będzie ciężko. Mój TŻ miał po tej książce uraz do literatury amerykańskiej. Chyba zaczynam rozumieć dlaczego. Na pierwszy rzut oka grafomaństwo straszne. Przypomniało mi chyba jedną z najgorszych książek jakie przeczytałam czyli "Caffe criminale".
Obawiam się, że może to być książka, którą jednak rzucę w kąt.
Jestem w rozterce bo nie lubię porzucać lektury, ale nie wiem czy nie szkoda czasu na jakiś gniot i czy nie byłoby lepiej sięgnąć po inną, lepszą książkę. A kilka dobrych obszernych lektur przecież na mnie czeka.
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Stary 2015-11-30, 19:00   #4359
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez yoanna0991 Pokaż wiadomość
Generalnie książka spoko. Może nie jest to literatura wyższych lotów i czasami główny bohater mnie drażnił (ciągle napalony ), ale momentami można się uśmiać.
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 19:40   #4360
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ty jedna masz takie wrażenie. Strasznie mnie to razi, tym bardziej, że po pracy z dokumentami tłumaczonymi widzę wszelkie literówki, dziwną składnię, a ściślej mówiąc kalki składni z języka obcego na język polski.
O prasie nie wspomnę bo mam wrażenie, że część artykułów piszą za friko młodzi stażyści. Część artykułów nie jest ani w języku obcym, ani po polsku. Często nie jestem w stanie tych artykułów czytać i jeśli jest to przedruk to po prostu szukam obcojęzycznego oryginału.
O braku wyjustowania e-booków, które zdarza mi się kupować od renomowanych wydawnictw nawet szkoda gadać.
Mojego TŻ'ta np. bardzo raziły i drażniły błędy w tłumaczeniu kryminałów Jo Nesbo.
Dla mnie jakość tłumaczeń spadła drastycznie tak jakoś od 2006-2008 roku. Porównuję czasem nowsze przekłady tych samych wydawnictw do tych starszych i widzę zmiany na gorsze.
Kuriozum jest dla mnie to, że niektóre wydawnictwa całkiem rezygnują z korekty.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Męczę "Tony i Susan". Nie lubię niedokończonych lektur, ale chyba będzie ciężko. Mój TŻ miał po tej książce uraz do literatury amerykańskiej. Chyba zaczynam rozumieć dlaczego. Na pierwszy rzut oka grafomaństwo straszne. Przypomniało mi chyba jedną z najgorszych książek jakie przeczytałam czyli "Caffe criminale".
Obawiam się, że może to być książka, którą jednak rzucę w kąt.
Jestem w rozterce bo nie lubię porzucać lektury, ale nie wiem czy nie szkoda czasu na jakiś gniot i czy nie byłoby lepiej sięgnąć po inną, lepszą książkę. A kilka dobrych obszernych lektur przecież na mnie czeka.
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Ale to powszechny trend, dawać przyzwolenie na robienie błędów, niepoprawne politycznie jest zwracanie uwagi. (patrz np. wizaż i zakaz zwracania uwagi piszącym, że robią błędy). Nigdy tego nie zrozumiem, bo o ile forumowiczom wybaczam jakieś drobne błędy typu literówki, to już rażące nieraz błędy ortograficzne, nie. Sama byłabym wdzięczna, gdybym napisała coś niepoprawnie i ktoś mnie poprawił.

Nie znam książki "Tony i Susan", ale gdyby mnie tak męczyła, jak piszesz, to chyba bym z niej zrezygnowała, chociaż też należę do osób, które starają się doczytać do końca.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 19:59   #4361
Miqesi
Wtajemniczenie

Skończyłam "Babską stację" Fannie Flagg. Bardzo sympatyczna książka, szybko ją przeczytałam.

Zaczęłam: " Pogromcę lwów" Camilli Lackberg.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 20:31   #4362
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Ostatnie dni Królika: Anna McPartlin
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-30, 21:41   #4363
Ervisha
Zakorzenienie

Kończę w Śnieżną noc - ledwo przebrnęłam przez opowiadanie Greena... Miałam ochotę odłożyć książkę ale jakoś mi się udało.... nie będę ukrywać, ze mnie wymęczyło

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 00:46   #4364
GOśka T.
Zakorzenienie

"Mama kazała mi chorować"-Julie Gregory...
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 09:32   #4365
meredith91
Wtajemniczenie

część dalsza powrotu do lat nastoletnich- "Liceum Avalon" Meg Cabot
full time traveller, somewhere in the sky in love with my life , books, learning new languages, law (hopefully becoming a future lawyer soon) and visiting new countries currently living in the Middle East, but my heart is in Poland
meredith91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 12:47   #4366
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

"Elementarz stylu" Katarzyna Tusk.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 13:09   #4367
PinkVanille
Zakorzenienie

Skończyłam Bazar złych snów Stephen King - pozytywne zaskoczenie, King w dobrej formie, a zaczęłam
Siedem dni łaski Carla Gràcia Mercadé

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 13:23   #4368
suszarka
Buc

Cytat:

OK, dam znac.
Stary 2015-12-01, 14:04   #4369
ajah
wańka wstańka

Skończyłam Zaslepienie Karin Slaughter
Zaczynam Notebook Tomasza Lipko

Sent from my HTC One using Tapatalk
Stary 2015-12-01, 14:11   #4370
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
"Elementarz stylu" Katarzyna Tusk.
Napiszesz jak wrażenia z lektury?
Stary 2015-12-01, 15:20   #4371
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla mnie porażka. Dwa dni stracone - w zasadzie wieczory. Nie wiem nawet od czego zacząć... Skusiły mnie recenzje, 30 zł później książka była moja.

Po pierwsze, historia jest banalna do bólu, czytałam do końca tylko dlatego, że spodziewałam się jakiegoś "bum" pod koniec, czegoś, co całkowicie mnie zaskoczy. Po drugie, postaci są dla mnie takie jednowymiarowe, nudne, pozbawione charakteru. Akcja też żadna, miałam wrażenie, że to idzie skokami, jakby autorka wyrzuciła w trakcie edycji połowę stron. Widać brak znajomości procedur policyjnych, od strony psychologicznej bardzo tendencyjne - może za dużo czytałam dobrych kryminałów?

Pociągu nie ma, to ledwie drezyna wśród kryminałów, aż dziwne, że autorka tak daleko na tym zajechała jak do tej pory. Słabizna, dałabym 1/10 z litości.

Z drugiej strony polecam każdemu Ostre przedmioty Gillian Flynn. Jeśli lubicie "brudne" kryminały z chorymi relacjami matka-córka w tle, polecam. Byłam zachwycona

Czeka na mnie Lisa Gardner z Dziecięcymi koszmarami - jakieś opinie?
I przy okazji - czy są tu fanki Simona Becketta i mogą polecić coś równie dobrego? Gerritsen niet, Jefferson/Bass tak sobie. Jakieś propozycje? Chodzi o książki w mocno medyczne - głównie rozkład i inne smaczki

Piszę.

Edytowane przez szatanica1989
Czas edycji: 2015-12-01 o 15:23
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 15:29   #4372
MissChievousTess
Zakorzenienie

Może mi doradzicie. Szukam książki dla babci. Wiem, że lubi biografie. Poza tym lubi ciepłe sagi rodzinne, typowo literaturę kobiecą. a ja takich nie czytam i nie znam. Znacie coś wartego polecenia? Babcia przeżyła wojnę, więc chciałabym uniknąć książek o tej tematyce bo to była dla babci dość spora trauma i nie lubi do tego wracać. Wiem, że podobało się babci "Przeminęło z wiatrem" i że zaczytywała się kiedyś biografią księżniczki Diany. I chyba czytała cykl Cukiernia pod amorem.
Coś ciepłego na święta jak byście mogły mi polecić. Ewentualnie jakiś lekki kryminał np. związany z Bożym Narodzeniem.
Stary 2015-12-01, 15:29   #4373
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez szatanica1989 Pokaż wiadomość
Z drugiej strony polecam każdemu Ostre przedmioty Gillian Flynn. Jeśli lubicie "brudne" kryminały z chorymi relacjami matka-córka w tle, polecam. Byłam zachwycona
A ja nie polecam, dlaczego nie, pisałam już w tym wątku Chora i nudna, to dla mnie dobre określenia dla tej książki - w wielkim skrócie.
Stary 2015-12-01, 16:58   #4374
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
A ja nie polecam, dlaczego nie, pisałam już w tym wątku Chora i nudna, to dla mnie dobre określenia dla tej książki - w wielkim skrócie.
/A mi się podobały " Ostre przedmioty " oceniłam :p hehehe może dlatego, że mało takich książek czytam i mi się spodobało ?
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 17:22   #4375
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak dla mnie porażka. Dwa dni stracone - w zasadzie wieczory. Nie wiem nawet od czego zacząć... Skusiły mnie recenzje, 30 zł później książka była moja.

Pociągu nie ma, to ledwie drezyna wśród kryminałów, aż dziwne, że autorka tak daleko na tym zajechała jak do tej pory. Słabizna, dałabym 1/10 z litości.

I przy okazji - czy są tu fanki Simona Becketta i mogą polecić coś równie dobrego? Gerritsen niet, Jefferson/Bass tak sobie. Jakieś propozycje? Chodzi o książki w mocno medyczne - głównie rozkład i inne smaczki
Przeczytałam dwie jego książki i bardzo mi się podobały. Jeszcze jutro idę wypożyczyć dwie następne.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 17:34   #4376
days
Raczkowanie

Patrycja Gryciuk - 450 stron

lubimy czytać
days jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 18:16   #4377
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Tak słabo?! Kurcze, promują teraz tą książkę i po opisie też myślałam,ze będzie ciekawa.

Cytat:
Mnie nie wciągnęły...

Cytat:
Może mi doradzicie. Szukam książki dla babci. Wiem, że lubi biografie. Poza tym lubi ciepłe sagi rodzinne, typowo literaturę kobiecą. a ja takich nie czytam i nie znam. Znacie coś wartego polecenia? Babcia przeżyła wojnę, więc chciałabym uniknąć książek o tej tematyce bo to była dla babci dość spora trauma i nie lubi do tego wracać. Wiem, że podobało się babci "Przeminęło z wiatrem" i że zaczytywała się kiedyś biografią księżniczki Diany. I chyba czytała cykl Cukiernia pod amorem.
Coś ciepłego na święta jak byście mogły mi polecić. Ewentualnie jakiś lekki kryminał np. związany z Bożym Narodzeniem.
Z literatury kobiecej dla starszej osoby powieści Marii Ulatowskiej np "Pensjonat sosnówka" albo Krystyny Mirek "Podarunek", "Szczęśliwy dom" - poczytaj na LC

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 19:06   #4378
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:

Po pierwsze, historia jest banalna do bólu, czytałam do końca tylko dlatego, że spodziewałam się jakiegoś "bum" pod koniec, czegoś, co całkowicie mnie zaskoczy. Po drugie, postaci są dla mnie takie jednowymiarowe, nudne, pozbawione charakteru. Akcja też żadna, miałam wrażenie, że to idzie skokami, jakby autorka wyrzuciła w trakcie edycji połowę stron. Widać brak znajomości procedur policyjnych, od strony psychologicznej bardzo tendencyjne - może za dużo czytałam dobrych kryminałów?

woooow, słaba ocena mi się podobała. co do postaci - dla mnie przeciwne, bardzo dobrze wykreowane
Stary 2015-12-01, 20:29   #4379
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Tak słabo?! Kurcze, promują teraz tą książkę i po opisie też myślałam,ze będzie ciekawa.
No ja akurat jestem bardzo mocno rozczarowana, już dawno żadna książka mnie tak nie zawiodła, kompletnie nic mi się nie podobało, może za bardzo jestem rozpieszczona lepszymi kryminałami, ale ta książka naprawdę przereklamowana i nie rozumiem zachwytów nad nią. Serio, aczkolwiek o gustach podobno się nie dyskutuje.

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Chora to dobre słowo, nudna - dla mnie absolutnie nie, no i zakończenie na wielki plus, zaskoczyło mnie. Trzeba lubić takie klimaty, wiadomo, że nie wszystkim podpasuje.

Piszę.
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-01, 20:30   #4380
Callitus
Zakorzenienie

Nie wyrobiłam się z pisaniem licencjatu tak, jak planowałam i nieco nachodzi mi to na bookathon Dlatego dopiero dzisiaj skończyłam pierwszą książkę - Olivera Twista, zabieram się za Folwark zwierzęcy. Będę gonić w weekend
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości