Mamusie styczniowe 2016, cz. VII - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-04, 15:56   #3181
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. VII

wróciłam. koszmarnie bolą mnie żebra. melduję tylko, że wszystko ok, ale muszę odpocząć. do później
Stary 2015-12-04, 15:59   #3182
Dotka90
Zakorzenienie

Nebula, dobrze że wszystko ok!

Ej mój pies to oszołom Jak poszłam do kuriera, to puściłam ją na ogród. Ona ogólnie nie lubi obcych i kazdego by zjadła A ten podjechał, ja patrzę, a ona stoi za bramką i maaaacha ogonkiem, skacze, o taaaak się cieszy, ojeju, jeju, normalnie piesek jak z reklamy Biedna, myślała chyba że to TŻ, bo on też jeździ białym autem
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:07   #3183
Casaa
Zakorzenienie

Nebula, fajnie, ze wszystko ok

Magda wczoraj pisala, ze dzis ma chyba zalatany dzien (jesli dobrze pamietam). Baby od wczoraj nie ma. No i ciekawe co z Koktajlowa i TZtem....

Dotka, moze kurier to dobry czlowiek psy rozpoznaja ludzi z dobrymi zamiarami

Ruda, wspolczuje przezyc, dobrze, ze z kolejna ciazu juz poszlo w dobrym kierunku

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:13   #3184
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ej mój pies to oszołom Jak poszłam do kuriera, to puściłam ją na ogród. Ona ogólnie nie lubi obcych i kazdego by zjadła A ten podjechał, ja patrzę, a ona stoi za bramką i maaaacha ogonkiem, skacze, o taaaak się cieszy, ojeju, jeju, normalnie piesek jak z reklamy Biedna, myślała chyba że to TŻ, bo on też jeździ białym autem
Mój pies, który został u rodziców, jak przez wakacje przyjechałam sama to radość przeogromna, miłość, spała ze mną w pokoju, cały czas się pchała na kolana, chciała być koło mnie... Jak dojechał tż to pies przypomniał sobie że został zdradzony i na kolana przychodził już tylko do rodziców

Ruda

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:13   #3185
lune1992
Zadomowienie

Kinga, Dotka mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mandatów.
Jest napisane że przedawniają się po roku jeśli nie przyjdzie nic z sądu. Mi nic nie przyszło odnośnie tych z 2011r. tylko teraz z 2015.
Chciałąm go rozłozyc na raty no ale to przerwało bieg przedawnienia tamtych mandatów.
Jeśli zapłace tylko ten ostatni to czy tamte też po roku od tego mamentu sie przedawnia znowu czy nie?
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:17   #3186
niepozorna
Zakorzenienie

Jerzyczka mi też nic nie leci jeszcze Podobno to czy leci czy nie, nie ma zupełnie żadnego odwzorowania w późniejszym KP więc luzik
Nebula super, że wszystko okej

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:28   #3187
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Kinga, Dotka mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mandatów.
Jest napisane że przedawniają się po roku jeśli nie przyjdzie nic z sądu. Mi nic nie przyszło odnośnie tych z 2011r. tylko teraz z 2015.
Chciałąm go rozłozyc na raty no ale to przerwało bieg przedawnienia tamtych mandatów.
Jeśli zapłace tylko ten ostatni to czy tamte też po roku od tego mamentu sie przedawnia znowu czy nie?
Jeżeli zapłacisz teraz cały ten ostatni i w przeciągu roku od daty zapłacenia ostatniego nie dostaniesz żadnego pisma od nich, mandat z ZTM podlega przedawnieniu, ale jeżeli jest to kwota wyższa niż 200 zł musi przedawnienie zatwierdzić sąd, a on może o ile się nie mylę podciągnąć pod 3 lat od ostatniego wezwania zapłaty. Jeżeli rozłożą Ci na raty i będziesz płacić w ratach to znowu w zależności jak to podciągną czy będziesz spłacać od najstarszego czy najnowszego, może być różnie w tym przypadku.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:43   #3188
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Tak Casaa to ja pisalam. Ostatnio nic a nic nie leci. Suche cyce.

Nebula super że jest w porządku

Dotka pieski wyczuwają dobrych ludzi. Mój psiak do tego stopnia nie lubi jednej sąsiadki że muszę go zamykać jak przychodzi. A kiedyś nawet jej buty z przedpokoju na taras wyniósł. Chyba żeby sobie szybciej poszła

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:50   #3189
lune1992
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Jeżeli zapłacisz teraz cały ten ostatni i w przeciągu roku od daty zapłacenia ostatniego nie dostaniesz żadnego pisma od nich, mandat z ZTM podlega przedawnieniu, ale jeżeli jest to kwota wyższa niż 200 zł musi przedawnienie zatwierdzić sąd, a on może o ile się nie mylę podciągnąć pod 3 lat od ostatniego wezwania zapłaty. Jeżeli rozłożą Ci na raty i będziesz płacić w ratach to znowu w zależności jak to podciągną czy będziesz spłacać od najstarszego czy najnowszego, może być różnie w tym przypadku.
Dzieki tak myśle sobie że może pojde do ZTMu i niech mi pokaża ile tego jest i jaka dokładnie kwota do spłacenia i tak co miesiąc im stówke przelewać to może sie odwalą ode mnie.
Tak licze że tam jest z 1200zł to w rok bym spłaciła i tyle.
Co o tym sądzisz?
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 16:50   #3190
Casaa
Zakorzenienie

Dziewczyny prosze o pomoc, bo zaraz mnie trafi i zrobie komus czemus krzywde.... :P jak uruchomic pioro parkera? Wklad wymienilam ale dalej nie chce pisac. Stukam, pukam, rozpisuje i ....

Wyslane z Lumia920.
Stary 2015-12-04, 16:55   #3191
kinga1701
Zakorzenienie

Dziewczyny jutro robimy jednak imprezę urodzinową, mieliśmy nic nie robić, ale to już będzie ostatnie takie spotkanie przed narodzinami małego więc. Chciałam zrobić jakieś zimne przekąski i coś na ciepło, ale żeby nie stać, nie gotować itd. Wymyśliłam że możne zrobię kanapeczki, ale na krakersach co pasuje do krakersów macie jakieś sprawdzone przepisy na takie krakersy, nie wiem jakaś pasta i kawałek wędliny czy warzywo? A na ciepło, bagietka lub bułeczki zapiekane w piekarniku z pieczarkami to dobry pomysł czy za prosty? Chciałam właśnie coś co przygotuję wcześniej wsadzę do piekarnika, wyjmę i gotowe.
Stary 2015-12-04, 16:59   #3192
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jutro robimy jednak imprezę urodzinową, mieliśmy nic nie robić, ale to już będzie ostatnie takie spotkanie przed narodzinami małego więc. Chciałam zrobić jakieś zimne przekąski i coś na ciepło, ale żeby nie stać, nie gotować itd. Wymyśliłam że możne zrobię kanapeczki, ale na krakersach co pasuje do krakersów macie jakieś sprawdzone przepisy na takie krakersy, nie wiem jakaś pasta i kawałek wędliny czy warzywo? A na ciepło, bagietka lub bułeczki zapiekane w piekarniku z pieczarkami to dobry pomysł czy za prosty? Chciałam właśnie coś co przygotuję wcześniej wsadzę do piekarnika, wyjmę i gotowe.

Mozesz koreczki zrobic: ser, oliwka, papryka, mini kukurydz itp calkowita dowolnosc. Na krakersy mozesz zrobic serek czosnkowy i do tego kawalek lososia wedzonego. Jakies parowki lub warzywny wklad w ciasto francuskie? Ja zawsze robie faworki z kurczaka ale przy tym jest chwila stania.
Stary 2015-12-04, 17:00   #3193
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Dzieki tak myśle sobie że może pojde do ZTMu i niech mi pokaża ile tego jest i jaka dokładnie kwota do spłacenia i tak co miesiąc im stówke przelewać to może sie odwalą ode mnie.
Tak licze że tam jest z 1200zł to w rok bym spłaciła i tyle.
Co o tym sądzisz?
Ja wychodzę z założenia, że zawsze lepiej spłacać choćby najmniejszą kwotą, ale spłacać w większości przypadków nas to nie ominie a tylko odsetki rosną i później dużo stresu. Tak jak mówisz idź zapytaj ile tego jest przedstaw sytuacje i spłacaj powolutku, nie musisz wszystkiego na raz. Niech połączą całe zadłużenie w całość nadadzą jeden numer sprawy, dostaniesz numer konta i tytuł przelewu. Tylko zbieraj później każde pokwitowanie przelewu,jak nie będą to internetowe przelewy to kseruj te kartki bo one wyblakają, a ksero nie.

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny prosze o pomoc, bo zaraz mnie trafi i zrobie komus czemus krzywde.... :P jak uruchomic pioro parkera? Wklad wymienilam ale dalej nie chce pisac. Stukam, pukam, rozpisuje i ....
.
Tu nie pomogę, nie znam się na piórach.
Stary 2015-12-04, 17:01   #3194
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Na krakersy myślę że fajna może być pasta z tuńczyka np albo poprostu krakers posmarowany serkiem typu Philadelphia i na to wędlina i warzywa albo wędzony łosoś...

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-12-04 o 17:05
Stary 2015-12-04, 17:03   #3195
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Mozesz koreczki zrobic: ser, oliwka, papryka, mini kukurydz itp calkowita dowolnosc. Na krakersy mozesz zrobic serek czosnkowy i do tego kawalek lososia wedzonego. Jakies parowki lub warzywny wklad w ciasto francuskie? Ja zawsze robie faworki z kurczaka ale przy tym jest chwila stania.
Chcę zrobić własnie koreczki, jaja faszerowane, deskę serów, warzywa (marchewkę, seler naciowy i paprykę) pokrojoną w plasterki tak do maczania w sosie. I myślałam te krakersy jakieś noi coś na ciepło właśnie.
Stary 2015-12-04, 17:04   #3196
Casaa
Zakorzenienie

Kinga, w sumie jeszcze tak jak piszesz, bagietka z pieczarkami taka zapiekanka tez dobry pomysl ja zawsze bagietke smarowalam najpierw majonezem, a pieczarki przesmazalam z cebulka na masle i po wylozeniu ser zolty na to mozesz to urozmaicic wedlina jeszcze czy papryka

Wyslane z Lumia920.
Stary 2015-12-04, 17:06   #3197
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Na krakersy myślę że fajna może być pasta z tuńczyka np albo poprostu krakers posmarowany serkiem typu Philadelphia i na to wędlina i warzywa albo wędzony łosoś...
Masz jakiś przepis na taką pastę z tuńczyka ?
Stary 2015-12-04, 17:06   #3198
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

A może na ciepło papryki faszerowane? W sumie niewiele pracy a fajne...

Serduszko malutkie

Stary 2015-12-04, 17:08   #3199
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Kinga, w sumie jeszcze tak jak piszesz, bagietka z pieczarkami taka zapiekanka tez dobry pomysl ja zawsze bagietke smarowalam najpierw majonezem, a pieczarki przesmazalam z cebulka na masle i po wylozeniu ser zolty na to mozesz to urozmaicic wedlina jeszcze czy papryka
.
No własnie tak chciałam zrobić najpierw podsmażyć z cebulką, nałożyć na bagietki, posypać serem i później tylko włączyć piekarnik i podgrzać.
Stary 2015-12-04, 17:10   #3200
Casaa
Zakorzenienie

Paste z tunczyka robie z jajkiem na miekko (zeby mniej majonezu dawac), drobno posiekana cebulka, tunczyk w sosie wlasnym, majonez, sol, papryka ostra w proszku, pieprz to wszystko rozciapuje na w miare gladka mase ale pewnie sa inne wariacje jeszcze

Wyslane z Lumia920.
Stary 2015-12-04, 17:12   #3201
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz jakiś przepis na taką pastę z tuńczyka ?
Tunczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, cebulka(czerwona ładnie wyglada ale zwykła też może być) i majonez. Można też dodać kukurydze. Sól pieprz i gotowe.

Tunczyka odsaczyc trzeba z zalewy oczywiście

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-12-04 o 17:14
Stary 2015-12-04, 17:14   #3202
86ewula
Rozeznanie

Kinga ja ostatnio robiłam wydrążone zwykle kajzerki z serem , podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Można zrobić dużo wcześniej i tylko upiec. Tak samo parówki kroje na 3 części i owijam paskiem ciasta francuskiego.
Tortilla podsmażana na patelni z serem i pieczarkami , szynką pokrojona w trójkąty.
Tortilla zawijana w rulon z tartą polędwica sopocką , jajkiem gotowanym , koperkiem i albo serkiem albo pokrojoną mozarellą + łyżka majonezu. Pokrojona całość w 2cm paski.

Ja dziś jadłam wczorajsze duszone żeberka z buraczkami i ziemniakami.
A teraz zbieram się za obiad na jutro. Ryba z pieczonymi ziemniakami.
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-04, 17:18   #3203
Casaa
Zakorzenienie

Ooo jeszcze mi sie przypomnialo z takich zimnych przekasek to duze plastry szynki smarujesz majonezem i na to kladziesz szparaga ze sloika, kawalek ogorka konserwowego, cebulka i ser zolty w pasek krojony i to zawijasz wychodza takie rurki z szynki z nadzieniem. A Ewula mi tez przypomniala jeszcze, ze czasami na sniadanie robilam wlasnoe kajzerki przeciete na pol, na to lekko scieta jajecznica, plaster sera zoltego i do piekarnika, potem polac ketchupem i pycha jedzonko

Wyslane z Lumia920.
Stary 2015-12-04, 17:19   #3204
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
A może na ciepło papryki faszerowane? W sumie niewiele pracy a fajne...
Właśnie może te papryczki.

Cytat:
Paste z tunczyka robie z jajkiem na miekko (zeby mniej majonezu dawac), drobno posiekana cebulka, tunczyk w sosie wlasnym, majonez, sol, papryka ostra w proszku, pieprz to wszystko rozciapuje na w miare gladka mase ale pewnie sa inne wariacje jeszcze
Cytat:
Tunczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, cebulka(czerwona ładnie wyglada ale zwykła też może być) i majonez. Można też dodać kukurydze. Sól pieprz i gotowe.

Tunczyka odsaczyc trzeba z zalewy oczywiście
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
Kinga ja ostatnio robiłam wydrążone zwykle kajzerki z serem , podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Można zrobić dużo wcześniej i tylko upiec. Tak samo parówki kroje na 3 części i owijam paskiem ciasta francuskiego.
Tortilla podsmażana na patelni z serem i pieczarkami , szynką pokrojona w trójkąty.
Tortilla zawijana w rulon z tartą polędwica sopocką , jajkiem gotowanym , koperkiem i albo serkiem albo pokrojoną mozarellą + łyżka majonezu. Pokrojona całość w 2cm paski.
.
Dziękuje
Stary 2015-12-04, 17:20   #3205
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dotka pieski wyczuwają dobrych ludzi. Mój psiak do tego stopnia nie lubi jednej sąsiadki że muszę go zamykać jak przychodzi. A kiedyś nawet jej buty z przedpokoju na taras wyniósł. Chyba żeby sobie szybciej poszła
To jest racja, bo ona naprawdę nie lubi obcych, nikomu się nie da pogłaskać, ale w całym swoim życiu (12 lat) ma parę osób, które polubiła 'od pierwszego wejrzenia' - m.in. mojego TŻta, mojego przyjaciela, kumpla mojego brata
Ze dwa razy mi się zdarzyło, że dała się pogłaskać obcym ludziom na ulicy Także coś w tym jest

Kinga, do krakersów mi pasuje posmarowanie ich serkiem bieluchem/philadelphia + na to łosoś wędzony i kiełki brokuła

Ja robię często paszteciki z ciasta francuskiego, bo to nie wymaga dużej roboty: smaruję koncentratem pomidorowym z przyprawami (sól, pieprz, bazylia), na to daję szynkę pokrojoną w kostkę, ser żółty w kostkę i czarne oliwki.

Kroję też bagietki na kanapeczki małe, smaruję masłem czosnkowym (masło+czosnek+bazylia), na to pieczarki podsmażone z cebulą i tymiankiem, ser żółty i gotowe.

Możesz też zrobić łódeczki z cukinii: cukinię przekroić na pół, wydrąż środek, wrzuć do miski.
Na patelni podsmaż mięso mielone z ulubionymi przyprawami, cebulą, czosnkiem, wrzuć do miski, wymieszaj i tym nadziej cukinię, którą wydrążyłaś. Połówki cukinii pokrój na mniejsze kawałki żeby każdy mógł sobie wziąć

Cytat:

Wyslane z Lumia920.
A ścisnąć wkład, żeby wyleciała kropla atramentu przez stalówkę? Ja tak zawsze nowe pióra uruchamiałam.

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2015-12-04 o 17:21
Stary 2015-12-04, 17:22   #3206
kinga1701
Zakorzenienie

Wszystko będzie pyszne, a ja będę siedzieć i patrzeć ahhh ta cukrzyca, a nie przepraszam chapnę sobie marchewkę

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Ile pomysłów, super a ja głupia siedzę i myślę co tu zrobić zamiast od razu was zapytać.
Stary 2015-12-04, 17:23   #3207
Dotka90
Zakorzenienie

Wizażanki zawsze pomogą, zwłaszcza jak chodzi o jedzenie
Stary 2015-12-04, 17:27   #3208
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
To jest racja, bo ona naprawdę nie lubi obcych, nikomu się nie da pogłaskać, ale w całym swoim życiu (12 lat) ma parę osób, które polubiła 'od pierwszego wejrzenia' - m.in. mojego TŻta, mojego przyjaciela, kumpla mojego brata
Ze dwa razy mi się zdarzyło, że dała się pogłaskać obcym ludziom na ulicy Także coś w tym jest
No widzisz. A tym bardziej takie pieski które już troszeczkę przeżyły a mimo wszystko ufają obcym.

Dziewczyny w takim razie wbijamy na imprezę do Kingi

Serduszko malutkie

Stary 2015-12-04, 17:32   #3209
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny w takim razie wbijamy na imprezę do Kingi
Zapraszam im nas więcej tym lepiej, miejsce się znajdzie dla każdego.
Stary 2015-12-04, 17:39   #3210
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Zapraszam im nas więcej tym lepiej, miejsce się znajdzie dla każdego.
a tak z ciekawosci daleko od granicy mieszkasz?

Serduszko malutkie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości