~~~Czerwcóweczki 2016 - to tu :)~~~ - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-06, 12:50   #4831
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath
Dot.: ~~~Czerwcóweczki 2016 - to tu :)~~~

EWKA oj, za gorąco było czy tak nagle?

PIKPIK brawo za wizytę! I bacik za wino!

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 12:55   #4832
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
EWKA oj, za gorąco było czy tak nagle?

PIKPIK brawo za wizytę! I bacik za wino!

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

Mam zazwyczaj niskie ciśnienie, do tego bylam prawie na czczo (i tak banana Zjadlam- doktor mi pozwolil bo tylko toxo robiłam), weszłam w cieple pomieszczenie i tak się skończyło 😐 w 1 ciąży latem tez kiedys zemdlałam, chyba taka uroda 😖
ewka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 16:35   #4833
ania230
Zakorzenienie

polecam sok z buraka z jabłuszkiem pychotka

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 17:05   #4834
zebrah
Rozeznanie

ANIA: ja rodziłam synka w marcu i kupiłam sobie 2 nowe koszule nocne rozpinane z przodu z bon prixa na allegro- jedną z długim rękawem i 2 z krótkim (miałam jeszcze dwie rozpinane z długim w szpitalu). Na poporodowym było taaak gorąco+ zmiana hormonów-że długi rękaw to była męczarnia. Ciągle byłam zgrzana.
Teraz czeka nas czerwiec- także ja się na pewno zaopatrzę w koszule z krótkim rękawem, tylko popatrzę lepiej na długość- zsiadanie z wysokiego łóżka po CC w przykrótkawej koszulinie w obecności cudzych TŻ-tów to słaba rzecz.

EWKA: mam nadzieję, że się nie potłukłaś bidulko

LALA: jak wyszły pierogi?

Edytowane przez zebrah
Czas edycji: 2015-12-06 o 17:07
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 18:56   #4835
201711281320
Konto usunięte

Odnośnie tego wina to ostatnio czytałam artykuł na WP na ten temat. W UK przeprowadzono badania na 12 tysiącach kobiet. U tych, które piły lampkę wina tygodniowo nie stwierdzono większej ilości urodzeń dzieci chorych niż u abstynentek. Po pięciu latach powtórzono badanie i okazało się, że dzieci pijących matek nie odbiegały intelektualnie od pozostałych, co więcej- stwarzały mniej problemów wychowawczych

Moja bratowa- aktualnie w 34 tc- mieszka w UK i mówiła mi, że pytała położnej o alkohol w ciąży, bo nie wiedząc jeszcze o tym, że w niej jest, zdarzyło jej się wypić trochę wina, a położna powiedziała jej, że przez całą ciążę spokojnie może pić sobie dla relaksu 2 małe lampki wina tygodniowo.
We Francji podobno również mało kto w ciąży rezygnuje z wina do obiadu, także nie uważam, żeby dziecku PikPik ta jedna mała lampka wina miała zaszkodzić

Oczywiście, żeby nie było, broń Boże nie namawiam nikogo do picia alkoholu w ciąży, sama również nie preferuję ale chciałam tylko Wam pokazać, że różne są opinie na ten temat
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 18:58   #4836
misia880
Zakorzenienie

A ja uwazam ze kazdy alkohol moze zaszkodzic. I nie nalezy go pic w ciazy.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:23   #4837
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
A ja uwazam ze kazdy alkohol moze zaszkodzic. I nie nalezy go pic w ciazy.

Jestem tego samego zdania. Uważam, ze jeśli nosimy swoje dziecko, to wstrzymanie sie 9 miesięcy od alkoholu nie powinno być trudne. ZZwlaszcza, kiedy nie mamy pewności, czy nie zaszkodzimy dziecku, bo nie ma tylu badań na ten temat....WWiec...tak naprawde ryzykujemy zdrowie swojego dziecka..

Poza tym, dziwie sie tym kobietom z UK, ze zgodziły się wziac udział w takich badaniach...

Edytowane przez ewka555
Czas edycji: 2015-12-06 o 19:27
Stary 2015-12-06, 19:23   #4838
olinka012
Zadomowienie

Ja kawy nie pije a co dopiero alkohol. Wino to alkohol i nie ma co się oszukiwać
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:26   #4839
kaska87
Zakorzenienie

ja jeśli chodzi o alkohol i inne używki jestem na NIE i to czy mało/dużo...nie ważne, dla nas samych nie jest to zdrowe a co dopiero dla rozwijającego się maluszka a już te 9 mc na prawdę nawet dla smakosza to nie jest wieczność

jak tam Mikołajki? u nas super, młody nawet zaliczył wizytę Mikołaja

jutro do pracy i na samą myśl mi słabo ale cóż....byle 2 tygodnie przeżyć, a później swięta

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2015-12-06 o 19:28
kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:35   #4840
justynan01
Rozeznanie

GG do justynan01

Prosze Was dziewczyny, czepiacie sie PikPik dziewczyna jest dorosla i odpowiedzialna, i wie co robi. Miała ochote posmakować wina, jej sprawa, jej ciaża, a przypomianie ze alkoholu nie mozna, baciki, machanie paluszkiem, uważam że jest zbyteczne, tym bardziej jak napisala Śliweczka sa podzielone opinie lekarzy na ten temat. PikPik nie napisala, ze to jest regularnie, ani ze wiele go wypila. Czasami kobiety wypija piwo czy cos. Ja tez nie pije alkoholu i nie ciagnie mnie. Ale ocenianie kogos, za takie cos, prosze, kazdy odpowiada za siebie i nikt nie ma prawa go oceniac, wiec moim zdaniem lepiej skonczyc temat i zmienic na inny

Edytowane przez justynan01
Czas edycji: 2015-12-06 o 19:38
justynan01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:44   #4841
ewka555
Zakorzenienie

Kaska, faaaajnie, zazdroszczę 😎 u nas do kitu. Mąż w pracy na 24h, małej wychodzą dwa zęby, do tego kaszle w nocy, marudzi, a jeszcze tak dzis wialo, ze nie wyszłyśmy z domu 😐

Justynan spokojnie 😉 kazda po prostu wyraziła swoje zdanie, przeciez od tego jest forum..

No, co do tego ze opinie lekarzy podzielone na temat alkoholu w ciąży to nie wiem, osobiście nie spotkałam sie z żadnym lekarzem, który by poparł. A lekarz i polozna to tez dwie różne sprawy...

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

I przeciez nikt nikogo tu nie ocenial, ja osobiście napisałam tylko, ze nie popieram, i tak przeciez każdy zrobi jak uważa 😉
Stary 2015-12-06, 20:05   #4842
__Veronique
Wtajemniczenie

Dokładnie, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie Ale tak jak napisała Justyna, PikPik jest dorosła i wie co robi. Ja w pierwszej ciąży byłam na weselu (w 4 miesiącu) i przy toaście napiłam się trochę szampana. Były tego ze trzy łyki i nie uważam, żeby mogło to zaszkodzić na całą ciążę. Mam też znajomą, której wujek jest ginekologiem i twierdzi, że lampka czerwonego wina raz w tygodniu dla kobiet w ciąży nie jest niczym złym, a nawet pozytywnie wpływa na krew. Poza tym różnicą jest, czy ciężarna napije się lampkę wina załóżmy dwa czy trzy razy w ciągu całej ciąży, przy większej imprezie, czy będzie piła regularnie, albo się nałogowo upijała. A i takie przypadki się niestety zdarzają...

No one's gonna take my soul away.
__Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 20:11   #4843
ania230
Zakorzenienie

od Mikołaja dostałam:
KAPUSTĘ KISZONĄ
PIERNIKI
BANANY
KIWI

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość

Justynan spokojnie 😉 kazda po prostu wyraziła swoje zdanie, przeciez od tego jest forum..
Zgadzam się. Od tego jest forum żeby wyrazić swoje zdanie.

Ja również mówię alkoholowi nie . 9 miesięcy to nie wieczność! i wytrzymać można na dobro maluszka.

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
ANIA: ja rodziłam synka w marcu i kupiłam sobie 2 nowe koszule nocne rozpinane z przodu z bon prixa na allegro- jedną z długim rękawem i 2 z krótkim (miałam jeszcze dwie rozpinane z długim w szpitalu). Na poporodowym było taaak gorąco+ zmiana hormonów-że długi rękaw to była męczarnia. Ciągle byłam zgrzana.
Teraz czeka nas czerwiec- także ja się na pewno zaopatrzę w koszule z krótkim rękawem, tylko popatrzę lepiej na długość- zsiadanie z wysokiego łóżka po CC w przykrótkawej koszulinie w obecności cudzych TŻ-tów to słaba rzecz.
tez myślę o takiej z krótkim rękawem i do tego z szlafrokiem no i oczywiście taka dosłownie ciut przed kolana.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 20:19   #4844
Asiek121
Zakorzenienie

Laski od jutra w biedronce kule Cotton Ball za 40 zl to naprawde super cena ;-) ja dorwalam teraz, wzięłam biało szare, uniwersalne i już widzę jak będą wisieć nad łozeczkiem <3,

Czyli to tak jakby pierwszy zakup dla Dzidzi :-D
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151206_192514.jpg (121,0 KB, 21 załadowań)
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 20:38   #4845
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
Jak tam wyszedł barszczyk? Dobry barszcz, to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa (zawsze coś zmaszczę). Ja już myślę o wigilijnym czy nastawić wcześniej buraki do kiszenia, czy taki zwykły zrobić. Czyli na grzybach bez problemu z tego co mówicie?

Ja dzisiaj kupowałam prezenty dla chrześniaków moich i męża- generalnie skończyło się na Pepco i 5 10 15. Popatrzyłam sobie przy okazji na te wszystkie słodkie maleńkie ciuszki

Claudette odezwij się po wizycie.
Pyszny wyszedl! Bardzo dlugo gotowalam, ale warto bylo!

Cytat:
Ale akurat z tym mama ma racje z foralnosciami. Moja kuzynka lezala po porodzie 2 dobry i nie podala ojca dziecka i szwagier nie mogl nawet corki zobaczyc bo formalnie nikim dla niej nie byl - wiec ten cywilny sie przydaje.
Choc rozumiem to ze na szybko nie itp bo ja pewnie tez bym nie chciala tak.

Ja mam remont w sypialni. I jak kuli sciane to przerwali kabel z neta.. cos tam naprawiaja ale slabo idzie
Hm dziwne dlaczego nie podala swojego partnera jako osoby upoważnionej. Najpóźniej w ciągu 24h od przyjęcia do szpitala wypełniasz forlumarz kogo upowazniesz do info o stanie zdrowia itd w przypadku koiet w ciąży dot to również dziecka.
Głupia sytuacja , moja przyjaciołka leżała z 5 dni po CC dziecko miała w oddzielnej sali i moglam ją odwiedzać i iść nawet sama do sali dla dziecka i przywieźć jej dziecko. Wszystko zależy do szpitala
Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Ania 230 po pierwsze znajdź lekarza któremu ufasz

Po drugie jestem pewna ze lekarz wie co robi przepisując ci dany antybiotyk

Nie czytaj nic w Internecie to tylko bezsensu nakreca.

Wszystko jest i będzie dobrze

Zaczynam 13 tydz w tej ciąży mdłości praktycznie brak aż jestem zdziwiona
U mnie mdłości i wymioty minęły z początkiem 13tygodnia
Cytat:
Napisane przez __Veronique Pokaż wiadomość
No różnie to bywa, ja nie miałam żadnych problemów po porodzie, tż normalnie mógł nas odwiedzać, a leżałam 4 doby. Jedyne co, to przy zapisywaniu dziecka w USC musieliśmy być oboje, ale i tak nie rodziłam w miejscu zamieszkania, wiec załatwiliśmy to zaraz po wypisie ze szpitala. A potem jak były jeszcze jakieś formalne sprawy do załatwiania to tż sam ze wszystkim latał i nikt nie robił mu problemu z racji, że nie jest moim mężem.

Wiecie, że ja ostatnio częściej rzygam niż w poprzednich tygodniach? No masakra jakaś! Myślałam, ze w 11tc to ja się już będę lepiej czuła, a tu psikus
Też nie będę rodzila w miejscu zameldowania. Moge w związku z tym zapisać do innego USC dziecko? Czy muszę jechać do USC tam gdzie ja jestem zameldowana lub TŻ?

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
polecam sok z buraka z jabłuszkiem pychotka
Oj chyba odpalę sokowirówkę i zrobię taki sok. Zeszła zimą robilam

Cytat:
Dokładnie, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie Ale tak jak napisała Justyna, PikPik jest dorosła i wie co robi. Ja w pierwszej ciąży byłam na weselu (w 4 miesiącu) i przy toaście napiłam się trochę szampana. Były tego ze trzy łyki i nie uważam, żeby mogło to zaszkodzić na całą ciążę. Mam też znajomą, której wujek jest ginekologiem i twierdzi, że lampka czerwonego wina raz w tygodniu dla kobiet w ciąży nie jest niczym złym, a nawet pozytywnie wpływa na krew. Poza tym różnicą jest, czy ciężarna napije się lampkę wina załóżmy dwa czy trzy razy w ciągu całej ciąży, przy większej imprezie, czy będzie piła regularnie, albo się nałogowo upijała. A i takie przypadki się niestety zdarzają...
Amen!
Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
Laski od jutra w biedronce kule Cotton Ball za 40 zl to naprawde super cena ;-) ja dorwalam teraz, wzięłam biało szare, uniwersalne i już widzę jak będą wisieć nad łozeczkiem <3,

Czyli to tak jakby pierwszy zakup dla Dzidzi :-D
Pięknę! Chyba jutro podejdę do Biedry po pracy

Sophia Loren

Edytowane przez Madzia9999
Czas edycji: 2015-12-06 o 20:39
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 20:45   #4846
misia880
Zakorzenienie

Madzia po trafila do szpitala juz prawie nieprzytomna to nie miala nawet jak podac osoby upowaznionej.

Stary 2015-12-06, 20:48   #4847
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Madzia po trafila do szpitala juz prawie nieprzytomna to nie miala nawet jak podac osoby upowaznionej.
Cały czas nie była nieprzytomna. Personel szpitala nie dopełnił formalności. Wiadomo życie i zdrowie jest najważniejsze i to nie ulega żadnym wątpliwościom.

Dwa lata temu wylądowałam na SORze z masakrycznym bólem nerki, leżąc pod kropowką pielegniarka wypełniała ze mną te formularze. Tłumaczyła mi że muszą to wypisać nawet jeśli ktoś jest umierający, mają na to bodajże 72h od przyjęcia do szpitala

Sophia Loren
Stary 2015-12-06, 20:56   #4848
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:

Jak dla mnie lekarz powinien w wiekszosci bazowac na faktach a nie swoich odczuciach, a ten ginekolog powiedzial ze można wino w ciąży,no nie wiem, chyba z przyzwyczajenia, kiedys byl taki zwyczaj, nikt nie myślał czy zaszkodzi, czy nie, no ale medycyna byla na slabym poziomie, a jak kobieta rodzila chore dziecko, to nie wiadomo bylo dlaczego.

Badania nt szkodliwości alkoholu w ciąży sa ograniczone, jest ich naprawde niewiele. Dlatego nie rozumiem jak ginekolog może powiedziec ze wino nie zaszkodzi. Skad to wie? A potem jak nie daj Boże urodzi sie chore dziecko, to ten ginekolog sie nie przyzna, ze pozwolił ciężarnej pic alkohol 😉

I o to chodzi - nie wiadomo jaka ilość może zaszkodzić, dlatego jak dla mnie po prostu gra nie warta świeczki, a ciaza to nie czas jak dla mnie na eksperymenty i ryzyko...

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Cały czas nie była nieprzytomna. Personel szpitala nie dopełnił formalności. Wiadomo życie i zdrowie jest najważniejsze i to nie ulega żadnym wątpliwościom.

Dwa lata temu wylądowałam na SORze z masakrycznym bólem nerki, leżąc pod kropowką pielegniarka wypełniała ze mną te formularze. Tłumaczyła mi że muszą to wypisać nawet jeśli ktoś jest umierający, mają na to bodajże 72h od przyjęcia do szpitala

No tak, biurokracja...

Masz problemy z nerkami? Czy to byl jednorazowy epizod, jesli mogę spytac?
Stary 2015-12-06, 20:57   #4849
Madzia9999
Zakorzenienie

Ewka niestety mam przewlekle problemy z nerkami

Sophia Loren
Stary 2015-12-06, 20:59   #4850
Asiek121
Zakorzenienie

Madzia lepiej idź przed pracą bo wiem jak było z poprzednimi.. przychodziłam po 9 i puste półki :-I
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 21:01   #4851
misia880
Zakorzenienie

Ja tez mam problemy z nerkami. Mam kamice nerkowa i to okropne paskudztwo

Stary 2015-12-06, 21:02   #4852
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
Madzia lepiej idź przed pracą bo wiem jak było z poprzednimi.. przychodziłam po 9 i puste półki :-I
Uuuu nie dam rady przed pracą
Cytat:
Ja tez mam problemy z nerkami. Mam kamice nerkowa i to okropne paskudztwo
Eh.. robilaś anlizę kamieni? Wiesz jakie masz?

Sophia Loren
Stary 2015-12-06, 21:03   #4853
misia880
Zakorzenienie

Nie robilam bo nigdy zadnego nie znalazlam :p
Ale zdarzylo sie ze raz juz nie bylo a potem za 6 miesiecy znowu byly :/

Stary 2015-12-06, 21:05   #4854
ewka555
Zakorzenienie

Dziewczyny wspolczuje 😓 moja siostra tez się z tym boryka. W ciąży miala kamienie, po ciąży miala usuwać, właściwie od 6rz się leczy i ciagle cos...
Stary 2015-12-06, 21:06   #4855
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Nie robilam bo nigdy zadnego nie znalazlam :p
Ale zdarzylo sie ze raz juz nie bylo a potem za 6 miesiecy znowu byly :/
Pewnie Ci się rozpuszczają wydalasz je, a dziady tworzą się nowe.
Jesteś pod opieką urologa i nefrologa?

Sophia Loren
Stary 2015-12-06, 21:10   #4856
misia880
Zakorzenienie

Tak urologa. Teraz w ciazy co 2 miechy chodze.
Ostatnio mialam krwiomocz od tego ale kolka na razie w ciazy mnie omija - ale pobolewaja

Stary 2015-12-06, 21:15   #4857
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio mialam krwiomocz od tego ale kolka na razie w ciazy mnie omija - ale pobolewaja
Kolka nerkowa to najgorszy ból jaki mnie spotkał w życiu Miałam wtedy zastój moczu więc tylko ingerencja chirurgiczna pomogła.

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Kolka nerkowa to najgorszy ból jaki mnie spotkał w życiu Miałam wtedy zastój moczu więc tylko ingerencja chirurgiczna pomogła.

btw przy problemach z nerkam warto wybrać się również do nefrloga aby zbadać szczegółowo pracę fizjologiczną nerek, sprawdzić czy nie ma dysfunkcji.

Sophia Loren
Stary 2015-12-06, 21:22   #4858
misia880
Zakorzenienie

Nigdy nikt nie wypisal mi skierowania tylko do urologa jak pare lat temu trafilam na ostry dyzur urologiczny. I od tamtej pory chodze regularnie.
Mialam juz urografie itp robiona

Stary 2015-12-06, 21:25   #4859
__Veronique
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Też nie będę rodzila w miejscu zameldowania. Moge w związku z tym zapisać do innego USC dziecko? Czy muszę jechać do USC tam gdzie ja jestem zameldowana lub TŻ?
Dziecko meldujemy w USC tam gdzie rodziłyśmy. Nasze zameldowanie nie ma z tym nic wspólnego. Natomiast jeśli masz inny adres zameldowania niż zamieszkania, to musisz przypilnować, żeby dziecko zameldowali pod odpowiedni adres. Dziecko zawsze idzie za matką w takiej sytuacji.

No one's gonna take my soul away.
__Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 21:26   #4860
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nikt nie wypisal mi skierowania tylko do urologa jak pare lat temu trafilam na ostry dyzur urologiczny. I od tamtej pory chodze regularnie.
Mialam juz urografie itp robiona
Rozumiem Z dwojga złego lepiej że Twoj organizm sam wydala te kamienie (oczywiście nie dobrze, że nowe się tworzą) jednak lepiej dla nerek żeby odbywa się to bez ingerencji chirurgicznych typu laserowe usuwanie lub operację.
Sprawdzalaś poziom wapna i potasu we krwi?

Sophia Loren
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości