Piersi sobie powiększamy i o życiu rozmawiamy cz. 24 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-09, 19:47   #2581
dianka133
Raczkowanie

Dot.: Piersi sobie powiększamy i o życiu rozmawiamy cz. 24

Hschick to już wstawiłam fotę hehe, ale na 2 miesięcznicę obiecuję coś fajniejszego

12.10.2015 - Allergan anatomy 255 g, (11, 10.1, 5.3) / Wwa K.S.
dianka133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 19:55   #2582
hschick
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszola21 Pokaż wiadomość
Roxi, Siwa, Bianeczka wracam z waszych albumów i aż żal mi dupe ściska tak mi sie wasze cycki podobają!!!
Podpisuję się pod tym obiema rękoma!

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez dianka133 Pokaż wiadomość
Hschick to już wstawiłam fotę hehe, ale na 2 miesięcznicę obiecuję coś fajniejszego
Stanik boooskiiii Żelki w nim cudo
Stary 2015-12-09, 19:55   #2583
Jadzior
Raczkowanie

Cytat:
Roxi, Siwa, Bianeczka wracam z waszych albumów i aż żal mi dupe ściska tak mi sie wasze cycki podobają!!!
Zgadzam sie! Sa piekne
Jadzior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 20:03   #2584
_Bianeczka_
Rozeznanie

Cytat:
Bianeczka ceny w bagatelle to około 200 zł za komplet, w intimissimi zależy od kolekcji standardowo 200 zł ale z tej serii lingere czy jakoś tak to drożej do 300 zł, u Lany Nguyen to mniej niż 200 zł, to ceny za komplety oczywiście jesli chcesz dań stanik to w granicach odejmij około 70 zł za majtki dobra wstawię fotę z oszałamiającym cackiem z Perlilla, a miałam wszystkie wrzucić na miesięcznicę hehe
Powiem Ci ze ja tylko kupuje staniki. Szkoda mi kasy za majty drozsze niz 15 zł
Z intimissimi mialam kiedys staniki, niestety musialam u krawcowej zwezac
Zaraz zerkne do Twojej galerii

Cytat:
Napisane przez hschick Pokaż wiadomość
Bianeczka ty pipo idź z tymi cycami Przecież zaraz tu jajo zniosę, że ja jeszcze tyle muszę czekać Z krzesła mało nie spadłam przez Ciebie :P po nocach będą mi się śniły twoje żelki

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Ja już czekam na seans
Pipa pipa

Cytat:
Dziękuje
_Bianeczka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 20:27   #2585
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Biyadhoo Pokaż wiadomość
Siwa cyce masz i rakieta z Ciebie! Dopiero powinno Cie to motywowac! Wywal te chipsy w cholere, piwo oddaj TZ-towi i zastap jablkiem
Cytat:
Bianeczka to możesz pojechać do Bagatelle w Factory Ursus, mają super ceny bo to outlet Bagatelle przeznaczony dla piersiastych i mają wszelkie możliwe obwody przy dużych miseczkach. Z koronkowych polecam, showroom Lany Nguyen na Nowym Świecie, ponieważ tylko tam można stacjonarnie przymierzyć, inne firmy jak Godsavequins lub Perlilla mają sklepy internetowe, tak własnie ostatnio nakupiłam pełno tej bielizny i niektóre modele nie są do konca dopasowane niestety na mnie ale tak to przez internet już jest. Jeśli chodzi o triumph to niestety mają kłopot z małymi obwodami przy większych piersiach, w intimissimi to samo, lecz tam zwiększają obwody, choć dziewczyny tutaj na forum mówią, że to słaba opcja, bo zmienia się konstrukcje, to ja już przerobiłam kilkanaście u nich i jestem zadowolona

Siwucha odstaw te chipsy! i tak super łaska z Ciebje Marudo jedna hihi
Cytat:
Napisane przez _Bianeczka_ Pokaż wiadomość
Przepraszam ze to napisze, ale kobieto... mialas operacje. Ja sie nastawialm na mega bol, ze za przeproszeniem tylka sobie nie podetre, ze nie bede mogla spac, ze mozliwe ze bede wymiotowac itd. Ze oddech bede miala tak plytki jakbym nie mogla oddychac. I co, bylo na plus. To nie jest kosmetyczny zabieg, to operacja. Kazda z nas przechodzi to inaczej, jedna mniej boli, druga bardziej. Ale pomysl. Masz przecieta skora, miesien, wsadzine "cialo obce". Ja mialam cycki w siniakach, do tej pory mostek z jednej strony jest minimalnie opuchniety (!) a jestem 2 miesiace po operacji. W niektorych miejscach dotykam cycka i czuje bol, bo jeszcze wszystko sie nie zagoilo, ale wiedzialam na co sie pisze, co chce miec za pol roku, za rok.... itd. Bol minie, cycki zostana. Nie jestes pierwsza, nie jestes ostatnia ktora cierpi po. Daj sobie czas, a bedzie okej ik z kazdym dniem bedzie lepiej

Ja mam UHP i pomimo tej samej projekcji co ma Siwa, u mnie widac ten push up. Ale nie wiem na ile to sprawka UHP a inna firma.

Jak ja Cie bardzo rozumiem jaki chcialas efekt. I wk.urwia mnie to ze takiego nie osiagnelas, bo wiem sama jak ja bym sie czula.

Mam ten sam bol

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Super, dzieki
A mozesz tak chociaz orientacyjnie powiedziec jak cenowo ?
U mnie Triumph odpada Brak 65. Ostatnio wprowadzili jakis model 65 niestety mam... za gleboki i za waski rowek i fiszbiny mi nie wchodza

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Nowe foty w albumie. Wszystkie zdjecia jakie dodalam sa z dzis
Cytat:
Dziękuje Wam bardzo mocno !
Porady innego lekarza na pewno zasięgne

Wstawiłam w album zdjecie jak mnie nakreślił przed operacja, wiec tak jak mnie nakreślił pod cyckaami tak mi zamontował implant - tylko po cholercie tak nisko ?

To, że się wypiął to mnie nie dziwi - spodziewałam się. Ale jego strata bo przecież gdyby napisał szczerze to i może w przyszłosci do niego bym pojechała po wymiane implantu ??? Nie chciałam za darmo poprawki, chciałam zeby mnie wycenił i zaproponował rozwiazania - a on krótko że są ładne i że nie zrobi zabiegu To, ze jemu sie cos podoba nie znaczy że pacjentce również Zreszta po nim nawet jakby mi jeden cycek na plecy zjechał to spodziewałabym sie odpowiedzi ze jest wszystko cacy, że to taki wielbłądzi trend nowy w chirurgi
Stary 2015-12-09, 21:14   #2586
Balonoowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjanka1987 Pokaż wiadomość

To jesteś w podobnej sytuacji. Ja po operacji też będę zupełnie sama. Ale twarda baba ze mnie więc dam radę:P
Co do mojego TŻ to on też chce. Ale to ja naciskałam, ciężko się żyje bez piersi. Także 90% to dla mnie 10% dla niego.
Już widzę jak biegam z gołymi cycami po mieszkaniu Jeszcze marzą mi się takie brokatowe nasutniki nie ma bata cały czas po domu goluteńka od pasa w górę hehehehe

O!!

http://www.anais-apparel.pl/nasutniki/ruth.html
Jak będzie mi ciężko samej, będę Was tu spamowała na forum! :P damy radę, bo baby to twarde są przecież wiem, że najpierw będzie cholernie bolało i będę chciała umrzeć, jak Klaudula91, no ale w końcu cycki zostaną i ból minie jak mówiły dziewczyny

Ja już tylko myslę o tych koronkach i innych za☠☠☠istych gadzetach i bieliźnie, która sobie kupię! Aaaaa! chcę już mieć te cycki! A do 5 stycznia coraz bliżej!
Balonoowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 21:20   #2587
klaudulka91
Raczkowanie

Bol ustąpił juz nawet mogłam się sama obmyć jestem na prochach mocnych także dziękuję wam za wsparcie i odezwę się jak tylko będę trzeźwo myslec. Patrycja trzymam kciuki.
Stary 2015-12-09, 21:23   #2588
Balonoowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klaudulka91 Pokaż wiadomość
Bol ustąpił juz nawet mogłam się sama obmyć jestem na prochach mocnych także dziękuję wam za wsparcie i odezwę się jak tylko będę trzeźwo myslec. Patrycja trzymam kciuki.
To super! Czekamy na zdjęcia nowych cycuszków! na pewno się piękne! A jakie leki dostałaś od doktorka?
Balonoowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 21:41   #2589
Patrycja99
Raczkowanie

Cytat:
Dziekuje To bardzo dobra wiadomosc, ze juz troche lepiej
Patrycja99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 21:47   #2590
_Bianeczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1985SiWA Pokaż wiadomość
Dziękuje Wam bardzo mocno !
Porady innego lekarza na pewno zasięgne

Wstawiłam w album zdjecie jak mnie nakreślił przed operacja, wiec tak jak mnie nakreślił pod cyckaami tak mi zamontował implant - tylko po cholercie tak nisko ?

To, że się wypiął to mnie nie dziwi - spodziewałam się. Ale jego strata bo przecież gdyby napisał szczerze to i może w przyszłosci do niego bym pojechała po wymiane implantu ??? Nie chciałam za darmo poprawki, chciałam zeby mnie wycenił i zaproponował rozwiazania - a on krótko że są ładne i że nie zrobi zabiegu To, ze jemu sie cos podoba nie znaczy że pacjentce również Zreszta po nim nawet jakby mi jeden cycek na plecy zjechał to spodziewałabym sie odpowiedzi ze jest wszystko cacy, że to taki wielbłądzi trend nowy w chirurgi
Mysle ze nawet jakby cycki zjec haly na krocze to by powiedzial ze piekne jądra mu wyszly
I fakt.... traci.

Cytat:
No i super. Pamietaj, z kazdym dniem bedzie lepiej
Stary 2015-12-09, 21:47   #2591
hschick
Zadomowienie

Cytat:
I to mi się podoba teraz tylko cieszyć się swoimi nowymi cycuszkami trzymam mocno kciuki za spokojną rekonwalescencje, i wierzę że będziesz mega zadowolona z efektu
Stary 2015-12-09, 21:52   #2592
patrycjanka1987
Zadomowienie

Cytat:
Dianka cycki super, ale ten staniczek to już w ogole!!
Stary 2015-12-09, 21:56   #2593
Aicha1985
Rozeznanie

Pati słonko moje jak tam, stres minął Czy dalej panika? Pamiętaj jutro o tej porze będziesz miała piękne żelki
Stary 2015-12-09, 22:13   #2594
Shazney
Zakorzenienie

Siwa i Roxy - bardzo mi się podobają Wasze piersi

Siwa, mogłabyś przypomnieć swoje wymiary i wymiary implantów?

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 22:15   #2595
xDOMINIKAx
Zadomowienie

Cytat:
Tak kochana, zrobie po obiedzie jakies zestawienie przed i po (musze foto poszukac stare).
Mierzylam juz rozne staniki i powiem Wam, ze w zadnym nie byłam zachwycona efektem bo te cyce mi sie nisko koncza
Najblizej polecanego widze chirurga mam w Katowicach A.K - moze do niego napisze? Co myslicie dziewczny od niego ??? Bedzie chcial w ogole ze mna rozmawiac jak mu cudzymi cycacmi "zabłysne" ?
To czekam(y)
Stary 2015-12-09, 22:22   #2596
nabery
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ismenka Pokaż wiadomość
Ja po każdej operacji i cesarce ledwo żyłam i myślałam że z bólu ściany zjem,wiec mam nadzieje ze teraz będzie odwrotnie hahah
To tak jak ja, więc jest szansa
Ale też się zastanawiam od czego zależy to czy boli... Może od elastyczności naszych tkanek??

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Tak kochana, zrobie po obiedzie jakies zestawienie przed i po (musze foto poszukac stare).
Mierzylam juz rozne staniki i powiem Wam, ze w zadnym nie byłam zachwycona efektem bo te cyce mi sie nisko koncza
Najblizej polecanego widze chirurga mam w Katowicach A.K - moze do niego napisze? Co myslicie dziewczny od niego ??? Bedzie chcial w ogole ze mna rozmawiac jak mu cudzymi cycacmi "zabłysne" ?
Siwa, myślę że nie będzie żadnego problemu. Myślę, że cycki to chyba jego pasja! Dziś też do niego dzwoniłam, że przyjadę z "cudzymi" cyckami i jak zwykle z sympatią w głosie zapraszał serdecznie
nabery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 22:41   #2597
dianka133
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjanka1987 Pokaż wiadomość
Dianka cycki super, ale ten staniczek to już w ogole!!
Dzięki zebrałam już sporą kolekcje i nie mogę się opamiętać, nadal przeglądam bieliznę jakiś nałóg

12.10.2015 - Allergan anatomy 255 g, (11, 10.1, 5.3) / Wwa K.S.
dianka133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 22:43   #2598
mano3891
Rozeznanie

klaudulka, uff, ulżyło mi jak napisałaś, że lepiej. Każda informacja o bólu nie do zniesienia przyprawia mnie o ciarki na całym ciele. Trzymaj się, będzie ok

SiWA, jak dla mnie Twoje cycki są super. Wiem, że efekt Cię nie zadowala ale zastanów się, czy twoje wyobrażenie jest realne. W sieci jest dużo zdjęć pięknych piersi ale większość z nich to zdjęcia stylizowane. Photoshop, odpowiednie światło, stanik. No i każdy ma inną budowę ciała. Żeby dążenie do doskonałości nie przyniosło Ci większych rozczarowań.
Stary 2015-12-09, 23:12   #2599
_Bianeczka_
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki zebrałam już sporą kolekcje i nie mogę się opamiętać, nadal przeglądam bieliznę jakiś nałóg
A ja chodze nadal w sportowcu Zadnego stanika nie mam
Stary 2015-12-09, 23:29   #2600
Aleksandra19
Raczkowanie

Dla odmiany po pięknych dużych piersiach Roxi, Bianeczki i Siwej zapraszam do albumu na moje maleństwa

Bianeczka ja to samo same sportowe ! Trzeba to zmienić

Klaudulka będzie dobrze

Kołobrzeg A.K mentor 350, okrągłe , wysoki profil
Aleksandra19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 23:30   #2601
palmitis
tralalinka

Cytat:
A ja chodze nadal w sportowcu Zadnego stanika nie mam
Ja też mam 3 sportowce, najlepiej czuję się w tym pooperacyjnym i to w nim głównie chodzę oraz nadal śpię :P ale pomału zaczynam się przymierzać do czegoś ładniejszego..

Dziewczyny uzupełniajcie stopkę
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8&page=59#1762
(ustawienia/ustawienia&opcje/edytuj swój podpis)
palmitis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 23:52   #2602
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
Mysle ze nawet jakby cycki zjec haly na krocze to by powiedzial ze piekne jądra mu wyszly
I fakt.... traci.

No i super. Pamietaj, z kazdym dniem bedzie lepiej
jesuuuuu monitor oplułam

Cytat:
Napisane przez Shazney Pokaż wiadomość
Siwa i Roxy - bardzo mi się podobają Wasze piersi

Siwa, mogłabyś przypomnieć swoje wymiary i wymiary implantów?
159/160 cm wzrostu, 45/6 kg, pod biustem 68 cm, przed operacja w biuscie jakieś 76 cm było.
Po operacji w biuscie 83/4 cm. Sebbin Clasic texturowane 395 ml, szerokosc cos 11 cm z groszem, projekcja 5,7 cm.

Cytat:
Napisane przez xDOMINIKAx Pokaż wiadomość
To czekam(y)
Zdjęcia juz sa, ale wstawie jutro bo już mi sie nie chce ich zrzucać na kompa dziś a jeszcze fajnie by bylo je w jakims programie obok siebie wstawic jako jedno

Cytat:
Napisane przez nabery Pokaż wiadomość
To tak jak ja, więc jest szansa
Ale też się zastanawiam od czego zależy to czy boli... Może od elastyczności naszych tkanek??

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Siwa, myślę że nie będzie żadnego problemu. Myślę, że cycki to chyba jego pasja! Dziś też do niego dzwoniłam, że przyjadę z "cudzymi" cyckami i jak zwykle z sympatią w głosie zapraszał serdecznie
Oooo to super po nowym roku umówie się na konsultacje bo mnie bardzo nurtuje czemu one nie sa zamotowane wyzej

Cytat:
Napisane przez mano3891 Pokaż wiadomość
klaudulka, uff, ulżyło mi jak napisałaś, że lepiej. Każda informacja o bólu nie do zniesienia przyprawia mnie o ciarki na całym ciele. Trzymaj się, będzie ok

[B]SiWA[/B], jak dla mnie Twoje cycki są super. Wiem, że efekt Cię nie zadowala ale zastanów się, czy twoje wyobrażenie jest realne. W sieci jest dużo zdjęć pięknych piersi ale większość z nich to zdjęcia stylizowane. Photoshop, odpowiednie światło, stanik. No i każdy ma inną budowę ciała. Żeby dążenie do doskonałości nie przyniosło Ci większych rozczarowań.
Kurcze to nie tak, bo mi sie ogolnie moje cyce bardzo podobaja jako stan ogólny - tylko chciałabym je nieco wyzej. To, że nie są super kuliste u góry ... no cóż wina implantów, sa baaaaaaaaardzo miękkie - płaskie całkiem nie są, jest lekka bułeczka - ale mi sie marzy w staniku taki max push up, i na razie zadnym stanikiem tego nie osiagnełam stad czuje sie sflustrowana

Przed chwila pod prysznicem ogladałam je z kazdej strony, no ładne, a jak sie pochyle to sa cyce moich marzen, zyskuja na projekcji i ładne bułeczki sie tworza, jak sie podnosze ten efekt mizernieje. 2 lata temu dałabym sie pociac zywcem z ten efekt ktory mam obecnie, serio to byly moje wymarzone cyce Spróbuje ze stanikami pokombinowac, bo moze aktycznie ja cos zle dobieram stad taka panika co mierze staniki wracam z dołem i zaczynam "histerie"
Jakby były serio te 2 cm w góre nie miałabym do czego sie przyczepić bo wteddy ogólnie wydaja sie pełniejsze.

Edytowane przez 1985SiWA
Czas edycji: 2015-12-09 o 23:53
1985SiWA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 01:12   #2603
blondiii91
Raczkowanie

Witam Drogie Panie
Dlugo mnie nie bylo.. ale musialam poukladac pare spraw... Jakos te piersi "odlozylam" na bok, a wczesniej tylko nimi zylam heh

Siwa kurcze podobaja mi sie strasznie Twoje piersi.

Ja niby mam te dwie pilki przyklejone do klaty, ale ta gora nie jest wypelniona.. Wklejam fotki ponad 7 tygodniowych

Bianeczka Twoje armaty sa boskie
Stary 2015-12-10, 06:45   #2604
Aicha1985
Rozeznanie

Patrycja powodzenia dziś, trzymam kciuki i jak najmniej bólu życzę
Stary 2015-12-10, 06:58   #2605
hschick
Zadomowienie

Patrycja powodzenia! Trzymam mocno kciuki

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-12-10, 07:07   #2606
Patrycja99
Raczkowanie

Dziekuje stres o dziwo mniejszy, wczoraj padlam chwile po 22 i przespalam cala noc wlasnie jade do kliniki. Oby mnie mocno nacpa li

Hschick dziekuje
Patrycja99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 07:14   #2607
Aicha1985
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Patrycja99 Pokaż wiadomość
Dziekuje stres o dziwo mniejszy, wczoraj padlam chwile po 22 i przespalam cala noc wlasnie jade do kliniki. Oby mnie mocno nacpa li

Hschick dziekuje
Magiczne tabletki i prosimy na salę
Stary 2015-12-10, 07:46   #2608
mano3891
Rozeznanie

Patrycja, powodzenia.

SiWA, myślisz, że naturalny wygląd zawdzięczają miękkim implantom ? To dla mnie cenna informacja
Stary 2015-12-10, 08:16   #2609
Olivkaa200
Zakorzenienie

hej laseczki

Siwa byłam u Ciebie w albumie no i coż mogę powiedziec...moja rada udaj sie do lekarza na USG który Ci powie jak masz umiejscowiony implant...albo idz z kartą do tłumacza i zobacz co masz tam napisane.
https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=199795
Tutaj na tym zdjęciu doskonale widać o co Ci chodzi i Cie rozumiem. Mam nadzieje że się myle ale po tym co tutaj "przeszłam" odnoscie wyczunów LP moge sie niestety nie mylic. I niestety nie ma co zwalać na implanty ze za miekknie itp

12.07.2012r.
485cc Nagor XM3 - dr A.B. Warszawa

27.07.2016r.
Usta - 5ty ml
Olivkaa200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 09:44   #2610
ismenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olivkaa200 Pokaż wiadomość
hej laseczki

Siwa byłam u Ciebie w albumie no i coż mogę powiedziec...moja rada udaj sie do lekarza na USG który Ci powie jak masz umiejscowiony implant...albo idz z kartą do tłumacza i zobacz co masz tam napisane.
https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=199795
Tutaj na tym zdjęciu doskonale widać o co Ci chodzi i Cie rozumiem. Mam nadzieje że się myle ale po tym co tutaj "przeszłam" odnoscie wyczunów LP moge sie niestety nie mylic. I niestety nie ma co zwalać na implanty ze za miekknie itp
podejrzewaSZ , że wsadził pod gruczoł?
Ale siwa tak z bólu cierpiała... pod gruczoł podobno mało co boli.

Patrycja powodzenia!!!!!!

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

byłam wczoraj na laserze w klinice dr J.W. w Katowicach. Miałam przyjemność spotkać dr. Był bardzo uśmiechnięty, niesamowicie sympatyczny. Jest bardzo chwalony przez personel.
Noemi, będziesz miała operację u bardzo fajnego doktorka
ismenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości