![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nie potrafię się dogadać z mamą...
Mam 21 lat, mieszkam z rodzicami, studiuję i pracuję na pół etatu.
Z moim chłopakiem, który jest w moim wieku jesteśmy razem prawie od roku. I mniej więcej od tego czasu moje relacje z mamą bardzo się pogorszyły. Mama nie do końca akceptuje mojego chłopaka (on nie studiuje, pracuje, mama uważa, że stać mnie na kogoś lepszego, najlepiej na studiach inżynierskich). Mieszkamy z chłopakiem blisko siebie, więc widujemy się dość często, albo ja jestem u niego, albo on u mnie. W czym jest problem? W tym, że ostatnio kompletnie nie potrafię się dogadać z mamą. Ciągle są awantury. Ogólnie moja mama jest bardzo nerwowa i nie znosi jeśli coś zrobi się nie tak jak ona chce. Np jeśli chodzi o powroty do domu, najpóźniejsza godzina o której mogę wracać to 23, jeśli przyjdę choć chwilę później to mam totalnie przerąbane. Ostatnio w weekend pojechaliśmy sobie do kina i na jarmark świąteczny i chwilę nam zeszło tam, więc napisałam mamie, że się mogę chwilę spóźnić, ale że najpóźniej 23.30 będę w domu. Od razu miałam 5 połączeń od mamy i krzyki, że mam natychmiast wracać do domu. I chociaż udało się zdążyć na tą 23 to po powrocie miałam awanturę, krzyki, wyzwiska itp. Zazwyczaj wracam o tej 23, ale wiadomo, czasami chciałoby się posiedzieć trochę dłużej, zwłaszcza w weekend. Ale muszę o wszystko pytać i wręcz prosić. A jak siedzę u chłopaka to często dostaję przypominające smsy o której mam być w domu. Kolejna sprawa. Jakiś czas temu zaczęłam współżyć z moim chłopakiem, no i zaczęłam brać tabletki anty. Jak mama się dowiedziała, to usłyszałam od niej mniej więcej to, że jestem puszczalska i szkoda, że na ulicy nie stanę i każdemu nie daję. No nigdy w życiu mi nie było tak przykro jak po tym. Ogólnie awantury mam ostatnio prawie o wszystko, a jak coś zrobię nie tak, nawet jeśli to kompletnie nie jest związane z moim chłopakiem to i tak mama stwierdzi, że to przez niego. No i w tych awanturach lecą zawsze wyzwiska i słyszę, że ona ma zasady, a jak mi się nie podoba to mogę "wypierd****". Jak ma dobry humor to rozmawia ze mną o moim chlopaku, pyta co u niego itp, a jak się kłócimy, to potrafi go nazwać "chu***" albo gachem. I jak ja mam się czuć? Często słyszę, że się zmieniłam na gorsze i że ona mnie nie poznaje. Że to moja wina, że jest taka atmosfera w domu itd. Ja naprawdę nie wiem, co ja jej takiego robię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie potrafię się dogadać z mamą...
Skoro pracujesz to sie wyprowadz. Problem solved
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wyprowadź się. Moja matka robiła tak samo, wyprowadziłam się i mam spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ty nie robisz nic złego. To z twoją matką jest coś nie tak.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-12-09 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
plum plum
|
Wyprowadź się, choćby do akademika, w roku akademickim łatwiej się tam wprowadzić. Odetnij się od mamy. Jak będzie Cię wyzywać albo Twojego chłopaka - rozłączaj się, wychodź z pokoju, mów, że nie będziesz tego słuchać. Generalnie - Twoja matka jest bardzo toksyczną osobą. Na takie działa duży dystans i trzymanie na odległość od swoich spraw. Im szybciej opuścisz dom, tym szybciej to osiągniesz.
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
No dokładnie.
Na początek opanuj frazy: "nie mów tak do mnie", "nie bądź wulgarna", "nie życzę sobie żebyś mnie obrażała", "zmień ton, albo wyjdę" itd. itp. Ewentualnie po pierwszym epitecie po prostu bez słowa wychodzisz z pokoju/domu. Nie daj sobią pomiatać, matka nie ma prawa Ciebie tak traktować, to jest przemoc. I rób wszystko żeby jak najprędzej opuścić to wariatkowo, które akurat tak się składa, jest Twoim rodzinnym domem. Czasami nie ma innego wyjścia jak odciąć się od zaburzonych emocjonalnie rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mi to wygląda, że mama jest samotna (tak jakoś wywnioskowałam z tego opisu) i jest po prostu o Ciebie zazdrosna. Zawsze miała cię pod ręką a ty wydoroślałaś i boi się samotności.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie się od niej. Może zamieszkaj z chłopakiem, może jeśli cię na początku nie stać wynajmij po prostu sam pokój? A z mamą spotykaj się tylko jak będzie miła dla Ciebie. Może z czasem sama zrozumie, że popełniała błąd tak Ciebie traktując. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mów co chcesz, ale serio, pomogło mi ogromnie wyprowadzenie się. Rozmowy przez telefon teraz są spoko, wcześniej potrafiłyśmy nie rozmawiać wcale przez tydzień, tylko trzaskać drzwiami. Poradzisz sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mam taką sytuację w rodzinie. Matka mojej kuzynki też tak robiła, ciągłe jazdy o to, że za późno wraca, kilkanaście połączeń jak pojechała z chłopakiem na pizzę, chłopak mógł zostać u niej max do 19.
Dziewczyna nie wytrzymała i wyprowadziła się do chłopaka, który mieszka ze swoimi rodzicami. Z rodziną nie utrzymuje kontaktu... Jestem jedyną osobą, z którą chciała pogadać, bo jestem po jej stronie. Jej matka ciągle jeszcze się nie ogarnęła i ciągle obwinia tego chłopaka, swoich błędów nie widzi. Nie ma na to innej rady, skończy się, gdy się wyprowadzisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Ja do ojca mam dużo żalu ale nie wyobrażam sobie nie interesować się czy wszystko u niego w porządku albo raz na kiedy się nie odezwać. Rodzice to rodzice jeżeli dbali by dać Ci jeść, ubrać, wyszykować do szkoły to już są warci uwagi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
Teraz mieszasz 2 różne rzeczy, ja się wypowiedziałam na temat ostatniego komentarza, o dziewczynie kontrolowanej i u której chłopak mógł siedzieć max do 19. Dla mnie to nie powód by się na matkę wypiąć do końca życia. ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Z tym, że żadna łaska to ja się nie zgodzę w tym kraju dużo dzieci jest bitych. Ogrom nawet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Podejrzewam, że to nie jedyny powód do nieodzywania się. Dziewczyna pewnie czuła się mocno stłamszona,sfrustrowana i niekochana. Jak sobie wychowasz, tak masz. ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Nie rób z braku patologii zasługi. Nie bicie powinno być normą a nie rzeczą, która zasługuje na wdzięczność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
Za dywan tam nie robiłam więc bazuje na tym co jest napisane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
MalarskiSen widac z kilometra, ze pochodzisz z patologicznej rodziny i masz totalnie zaburzony obraz normalnosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
ciągłe jazdy o to, że za późno wraca, kilkanaście połączeń jak pojechała z chłopakiem na pizzę, chłopak mógł zostać u niej max do 19 To jest według Ciebie do wytrzymania? Też bym z takiego domu nawiała. Matka widać nie ogarnęła, że jej dziecko dorosło i ma prawo do choćby odrobiny prywatności - to się dorobiła samotności. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
W wieku 21 lat sama powinnaś decydować o godz. powrotu.
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Nie rozumiem co mają do tematu Twoje wędrówki do mojego życia prywatnego. Omawiam jeden konkretny post i nie życzę sobie takich uwag.
Dla mnie pobyt chłopaka w domu max do 19 to nie obraz patologii, wydzwanianie głupie ale też nie powód do tragedii. ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- I zamieszkać samemu. ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
A serio wtrynianie się w to jaką mam rodzinę jest dalece nie na miejscu i żadnym argumentem merytorycznym, ja swojej rodziny na waszą ocenę nie wystawiłam i sobie tego nie życzę . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do czepiania się Twojej rodziny - po prostu widać jak na dłoni, że masz za sobą jakieś ciężkie przejścia z których się nie pozbierałaś do końca, więc w swoich ocenach nie potrafisz zachować obiektywizmu. Wtłaczasz poczucie winy w ofiary za zerwanie kontaktu - i to jest dopiero nie na miejscu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Widziałam w życiu nie jedno i nie widzę powodu by taką osobę nazywać ofiarą, trochę to komicznie wygląda. Osoba dorosła, która może żyć na swoim jest ofiarą toksycznej matki która ma ciemnogrodzkie przekonania. Po prostu jestem zdania, że z rodzicami lepiej się dogadać niż kłócić bo ma się ich jednych a możliwość tego dogadania zależy od rangi problemu a wyżej wymienione to nie rozbój w biały dzień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
To nie histeryzowanie tylko postawienie sprawy jasno, autorka pozwoliła wątkiem gmerac w swoim życiu a ja nie pozwalam.
Odczytywanie czyjejś biografii po 2 postach jest dla mnie po prostu śmieszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Naczelna Nastolatka
|
Malarski. Wyłącz wizaż, znowu się nakręcasz. Za chwilę narobisz sobie kolejnych wrogów. Dla własnego dobra odpuść.
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale już koniec offa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.