|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja?
Sama powiedziałaś że robi w domu cytuję 'dużo klientek' więc raczej drobne dorabianie to nie jest.
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Porozmawiajmy dalej XD widzę tu nie wyczerpane źródło inspiracji moralnych Edytowane przez favianna Czas edycji: 2015-12-11 o 10:51 |
|
|
|
|
#93 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Pięknie się wątek rozwinął. ...
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#95 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Prawda favianna. Ale po uroczej użytkowniczce dorris można się było spodziewać ze dostarczy radochy na wątku.
|
#96 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie ma to żadnego znaczenia w sytuacji Autorki. Też nie chciałabym zwalać się chorym rodzicom na głowę, bo... no właśnie? Miałam pecha? Ja ją po części rozumiem i nie nazwałabym tego księżniczkowaniem. Jest rozchwiana emocjonalnie, nie wie co ma zrobić i rozważa możliwości. Tak jak już pisałam "jakoś" to na pewno będzie. Tylko pytanie czy ona w tym wieku chce żyć "jakoś" na zerowym poziomie przez jakiś czas i poświęcić plany. Skoro chce to dobrze, ale jeśli nie to ma też takie prawo i wtedy wyjście jest jedno (no ewentualnie 2).
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się wydaje ze to po prostu myślenie : ja miałam ciężko to ty lżej mieć nie będziesz, a potem nazwiemy to jakimś wznioslym słowem |
|
|
|
|
#98 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
![]() jak widać są równi i równiejsi xD |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, że dla kogoś to może być dziecko. Zwłaszcza dla kobiety, która tych dzieci mieć nie może (takim zazwyczaj mocno odwala na tym punkcie). Tylko, że każdy ma inne potrzeby i priorytety w życiu. To, że dla niej dziecko jest celem nadrzędnym to nie znaczy, że dla każdej kobiety na świecie również. Poza tym czy jak ja chciałam zostać pilotem myśliwców, ale nie mogę, bo mam krzywy kręgosłup to mam mieć pretensje do wszystkich, którzy mają prosty, że taka szansa przed nimi i jej nie wykorzystują? No właśnie... Druga opcja jest taka, że dla matki, która kocha swoje dziecko i czekała na nie. Uważa je za szczęście, ale znów: ludzi nie da się uszczęśliwić na siłę. Dla niej to szczęście, a dla mnie podróż dookoła świata. No i fajnie, dopóki nikt się nie wtrynia w czyjeś życie i wybory. Trzecią opcję już sama podałaś... choć ta jest bardzo przykra i perfidna.
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co napisałam wynika z logicznego wydźwięku powyższych postów. Świat byłby piękniejszy gdyby ludzie zrozumieli ze maja prawo do życia jak chcą ale cudze wybory juz ich nie powinny obchodzić. Niestety tak nie jest, a tłumaczenie zmuszania innych do różnych rzeczy poprzez wzniosłe idee jest dla mnie obrzydliwe. Nie chcesz aborcji to jej sobie nie rób. Nie chcesz związków partnerskich to idź wziąć ślub do kościoła. Nie chcesz związków homoseksualnych to bądź w związku hetero. Ale lepiej umoralnianiac życie innym ludziom bo w jakiejś książce ktoś napisał ze tak powinno być. W tej samej książce napisano tez by oddać córkę i żonę na zbiorowy gwałt i ze to szlachetne i zgodne z zasadą gościnności. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2015-12-11 o 12:00 |
|
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit: trochę to nie konsekwentne. Ten pies i dziecko za ścianą czują ból, boją się itd. Zarodek we wczesnej ciąży nie. I tu jest podstawowa różnica.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-11 o 12:05 |
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przypadku ciazy nie ma jasnej definicji kiedy możemy mówić o byciu pełnym człowiekiem natomiast jest nadużyciem nazywanie aborcji morderstwem dziecka. Rozmawiamy o płodzie. Tak mówi biologia, nauka, prawo. |
|
|
|
|
#105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Płód to nie dziecko w głębokiej śpiączce. Po zapłodnieniu to zlepek komórek który na początku nie ma nawet wykształconych organów. Co to za demagogiczne porównanie?
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym w aborcji czasem chodzi o coś jeszcze: czy wyższość ma życie już istniejące ze wspomnieniami, bliskimi, planami i marzeniami (matka) czy coś, co w sprzyjających okolicznościach stanie się człowiekiem (zarodek). Być może kobieta poroni np w 10 t.c. i z tego zarodka nic nie będzie, być może obumrze. Tutaj jest tylko szansa, a matka to ukształtowane życie. Odwołując się tutaj do Twojego przykładu: zarodek, a później płód nie mają wspomnień, marzeń ani planów. Ta osoba w śpiączce ma, pies prawdopodobnie też, choć adekwatne do inteligencji. I nie jestem za aborcją powyżej 12 t.c. dla jasności.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-11 o 12:48 |
|
|
|
|
#108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, pytanie tylko, czy to człowiek, który już zasługuje na ochronę, jakieś prawa, czy jednak nie. Przypomina mi się taka sprawa z USA, tam jakaś firma farmaceutyczna sprzedawała środek na mdłości w ciąży, który prowadził do wad płodu. Urodzili się ludzie z ubytkami na zdrowiu i jako dorośli zaskarżyli tę firmę. Też zastanawiano się, czy mają do tego prawo, bo przecież nie byli pełnoprawnymi ludźmi, kiedy zostali skrzywdzeni i zaskarżyć powinni ich co najwyżej ich rodzice. Dobrze już tego niestety nie pamiętam, w każdym razie taki ciekawy aspekt. W USA można przeprowadzić aborcje w późnej ciąży, więc mamy nawet w jednym szpitalu ten płód, który nie ma żadnych praw, nawet były sytuacje, że rodził się żywy, bo środki trujące nie zadziałały i wsadzano go do takiej jakby szafeczki (nie wiem, czy ciągle tak się robi), gdzie umierał, a obok na sali może być operowana np. wada serca innego płodu i on ma wszystkie prawa pacjenta. Zajmuje się nim osobny zespół lekarzy dbający o jego funkcje życiowe, niezależnie od matki itd. Może być nawet decyzja, że ratuje się ten płód, kosztem matki. Czyli dwa płody na dokładnie tym samym etapie rozwoju, a totalnie różne traktowanie i prawa im przysługujące. Trudno to wszystko jakoś sensownie ustalić, zawsze będą jakieś niejasności. Jak uznamy aborcje w pierwszym trymestrze, to będzie pytanie, czemu nie później, można dać znieczulenie itd. Prawo może się ciągle zmieniać w tym temacie, bo trudno tutaj o jasne granice.---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Argument: ból. Nie twierdziłam, że płód to dziecko w głębokiej śpiączce. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Edytowane przez Japitu Czas edycji: 2015-12-11 o 12:49 |
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-12-11 o 13:28 |
|
|
|
#110 |
|
lise-kotta
|
już widzę, jak ci wszyscy obrońcy życia zgłaszają agresywnych alkoholików na policję, przyjmują pod swój dach głodne dzieci i reagują za każdym razem jak postawny, osiedlowy dres tłucze swojego psa albo okrada chłopaczka w tramwaju.
---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- przy czym niektórzy to nie powinni się urodzić i wielka szkoda, że jednak są
|
|
|
|
#111 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
toteż nigdy się ze sobą nie dogadają dwie strony barykady, zwłaszcza gdy jedna ma argumenty medyczne i rzeczowe, a druga wzięte z d... (mocne słowa, ale tak to dla mnie wygląda - nie chcę tym twierdzeniem nikogo urazić).
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
Niestety nie troll i nie olala.
A co do innego watku przytoczonego wczesniej, nie jestem ta dziewczyna. Z ojcem dziecka spotykam sie dalej i jestesmy w dobrych stosunkach, nie kocham go, za wczesnie by to mowic, ale bardzo lubie, rozmawiamy duzo. Roznica miedzy mna i ta dziewczyna jest, ze ja tutaj pracy nie mam, wiec swiadczenia jak dodatek mieszkaniowy, czy ubezpieczenie po zakonczeniu mojego stazu mnie nie obejmuja, gdybym miala chociaz to, łatwiej byloby mi podjac decyzje. Ale za wklejenie dziekuje, nie znalazlam go wczesniej. Ogolnie bardzo chcialabym podziekowac wielu osobom za zaangazowanie i rzeczowe odpowiedzi, naprawde pomagaja mi spojrzec na moja sytuacje z dystansu i fakt, moje hormony sa nie do wytrzymania obecnie i to na pewno tez wplywa na to jak spostrzegam swoja sytuacje. Bylam w organizacji ProFamilia, polecam kazdemu, kto mieszka w Niemczech i tak jak ja ma trudnosci w podjeciu decyzji. Umawiasz sie i idziesz na spotkanie za darmo i kobieta rozmawia z Toba, zadaje pytania, pomaga Ci przeanalizowac mozliwosci i doradza. Podobnie jak ma sie trudnosci z zajsciem w ciaze, rowniez tam mozna sie udac. Edytowane przez MalaMi2222 Czas edycji: 2015-12-11 o 13:21 |
|
|
|
#114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze ze poszłaś z tym gdzieś na zewnątrz. Powodzenia w podejmowaniu dobrej decyzji! |
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Aborcja?
Cytat:
No to Ty jednak poczytaj. Zaliczki alimentacyjnej z samorządu nie ma bo została zastąpiona przez Fundusz Alimentacyjny. A Fundusz Alimentacyjny nie wypłaca świadczeń jeśli dłużnik mieszka poza Polska. Także zastosuj swoje rady do siebie i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo to Ty wykazałaś brak wiedzy w temacie. Edytowane przez jesienny_lisc Czas edycji: 2015-12-11 o 13:20 |
|
|
|
|
#117 |
|
lise-kotta
|
i bardzo dobrze autorko - mniej wizażu a więcej rzeczowego wsparcia w realu
pamiętaj, że absolutnie NIE musisz, a nawet nie powinnaś przychodzić tutaj i się spowiadać z tego co zadecydujesz/zadecydowałaś. to nie jest nasza sprawa, tylko twoja. trzymam kciuki, powodzenia! |
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Pomoże o tyle ze da trochę różnych perspektyw. Czasem wnioski dają tez kopa do zrobienia czegoś w realnym życiu. Szukanie rady, pomocy itd nie jest błędem, ale ostatecznie trzeba zdawać sobie sprawę ze decyzję podejmujemy sami i konsekwencje tez są tylko nasze.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

, pytanie tylko, czy to człowiek, który już zasługuje na ochronę, jakieś prawa, czy jednak nie. Przypomina mi się taka sprawa z USA, tam jakaś firma farmaceutyczna sprzedawała środek na mdłości w ciąży, który prowadził do wad płodu. Urodzili się ludzie z ubytkami na zdrowiu i jako dorośli zaskarżyli tę firmę. Też zastanawiano się, czy mają do tego prawo, bo przecież nie byli pełnoprawnymi ludźmi, kiedy zostali skrzywdzeni i zaskarżyć powinni ich co najwyżej ich rodzice. Dobrze już tego niestety nie pamiętam, w każdym razie taki ciekawy aspekt.