![]() |
#31 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Udostępnienie mieszkania siostrze TŻ
Cytat:
Ślub/zareczyny - potrzebuje czasu. Bo rozkreca firme.Wczesniej chwalil sie ze zaplacil zadatek za pierscionek i ciagal po jubilerach - PO CO? zeby mi robic nadzieje? Mam wrazenie ze on tak do konca i tak sam nie wie, czego chce, ale fajnie jest gdzie mieszkac, miec uprane itp. ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
Nie miałabym problemów wyłożyć karty na stół i jasno okreslić swoje dochody o obciążenia - on nie jest w stanie dokładnie okreslić swoich zarobków bo zarabia z dnia na dzień. Miał dodatkową robotę - olał sprawę i teraz przynosi kasę tylko z firmy. Edytowane przez Stokrota99 Czas edycji: 2015-12-11 o 20:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Nie zgodziłabym się na mieszkanie obcych osób (jedną mało znasz, drugiej nie znasz wcale) w moim mieszkaniu. Co innego gdybyscie byli z TŻ po ślubie, gdybyś dłużej tą siostrę znała i znała jej faceta.
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Chora sytuacja. Po co w ogole placzecie sie w kredyty drugiej strony? Nawet biorac slub istnieje rozdzielnosc tego co sie mialo/zaciagalo przed slubem. Jak na moje glownym problem jest taki, ze niby chcecie miec wspolne finanse, ale rownoczesnie kazde patrzy jak tu dostac, ale nie dac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-12-11 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
A Wy serio myślicie, że ślub nagle magicznie wszystko zmieni?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
To takie naciskanie, nagabywanie co by w końcu się ogarnął życiowo to z jednej strony a z drugiej takie wypominanie sobie nawzajem które ile wydało na co i rozliczanie się...serio? Tak chcesz tworzyć rodzinę? No nie wiem, może mam inne poglądy na ten temat ale mieszkam z TŻ ponad 3 lata i odkąd zamieszkaliśmy razem wszystko jest wspólne a nie moja/jego. No niestety. Właśnie kwestia podejścia i przekonań. Wy musicie się najpierw dogadać w kwestii finansów a na to się nie zanosi. Ciągłe rozliczanie? Sorry, to życie obok siebie a nie ze sobą. Co do udostępniania mieszkania, nie wyobrażam sobie obcej osobie go zostawiać, nawet gdybyście byli małżeństwem. To niczego nie zmienia. Nie daj się szantażować bo jeszcze zamiast mieszkania po powrocie zastaniesz burdel. Dziewczę ma rodzinę, niech jedzie do rodziny. Niestety, TŻ mieszkanie nie jest w najmniejszym stopniu więc jak on może twierdzić, że ją zaprasza do siebie? No kurna, do swojej partnerki/kobiety owszem, ale nie do siebie. Jak nie potrafi zrozumieć, niech się wyprowadza. Żebyś się nie zdziwiła, że lepiej na tym wyjdziesz niż mieszkając z takim chłopem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
ctrl alt delete
|
A ja sie zgubiłam. O czym miał być ten wątek? Siostra TŻ-a chce wbijać na kwadrat czy o podziale wydatków w związku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Banana Fana Fo!
|
Nie udostępniłabym mieszkania obcej osobie. Ale myślę, że ta sprzeczka o udostępnienie mieszkania nie jest Twoim największym problemem. Widać, że facetowi nie zależy na zakładaniu z Tobą rodziny.
![]() |
#43 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Poza tym mnie z lekka przeraża takie rozliczanie się w związku. Jestem w nieco podobnej sytuacji, tylko u mnie to TŻ ma kredyt na mieszkanie, ja wyłożyłam więcej kasy na wykończenie. On jest właścicielem. Nie mamy ślubu. I nie rozliczamy się jak, wybacz, współlokatorzy albo inni obcy ludzie. Mieszkamy wspólnie, mieszkanie uznajemy za nasze i wspólnie ogarniamy finanse. W życiu by mi nie przyszło do głowy rozliczać tak wydatków, jak Wy to rozliczacie. Dla mnie widać gołym okiem, że u Was nie ma wspólnoty, nie ma "my", brakuje tu czegoś bardzo poważnie. I może stąd się bierze ten cały problem. A co do siostry, to też miałabym opory - nie znasz jej za dobrze, jej chłopaka nie znasz wcale. Nie mogą pomieszkać u drugiej siostry parę dni, aż wrócicie? Wtedy mogą pomieszkać parę dni u Was. Nie widzę problemu. A już zupełnie absurdalne jest to, że przez ten problem z użyczaniem mieszkania siostrze facet Cię straszy wyprowadzką i rozstaniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
.
|
ja bym mu powiedziała, żeby się w takim razie wyprowadził i opróżnił tamten pokojo-magazyn to przynajmniej komuś wynajmiesz pokój
![]()
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Witam.
To może Męski punkt widzenia. Czyli cała sytuacja od strony TŻ Więc, Ja opłacam cały czynsz czyli ok 550 zł Plus pełne koszta za rachunki ok 200 zł 2 lata temu dziewczyna zameldowała mnie tymczasowo. ciągle bez zmian... Podczas remontu było dużo sprzeczności i w 98% musiało stanąć na decyzji TŻ. Wtedy też szła kasa z kart kredytowych własnie na potrzeby remontu itp. Większość zakupów jest za moje pieniądze. tak ok 70% Pokój gdzie niby mam biuro jest tak naprawdę pustym pokojem, wiec wpakowałem tam komputer biurko i łozko.. wiec skoro tam miejsce jest to wrzuca się pierdoły itp.. ( chyba normalne )?? Ja myślałem o rodzinie z TŻ na poważnie dla tego też wydawałem pieniądze z kart itp. i w rzeczywistości zaczynałem sie o nie dopominać po którejś naszej kłótni z rzędu. Też podczas kłótni TŻ mówi o mieszkaniu że to jej mieszkanie a jeśli kupowałem coś do mieskzania to kupowaliśmy to do naszego mieszkania.... Nastepnie .. Rodzina TŻ może nas odwiedzic kiedy chce, a ja jeśli chce kogoś zaprosić to prawie nie ma o tym mowy a do tego musze pytać kogo mogę a kogo nie mogę zaprosić. .... Na razie tyle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-12-11 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Stefan - w 2014 roku pisałeś o jakiejś Agacie, która wyrzucała znajomych z mieszkania. I wówczas to mieszkanie było "jej rodziny".
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
I chyba jednak co innego gdy zapraszacie ludzi jak jestescie w domu a co innego gdy pozwalacie komus mieszkac pod swoja nieobecnosc. Ja bym sie nie zgodzila. Sorka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiec wg ciebie sprawiedliwe dla wszystkich by bylo gdyby on placil tylko polowe rachunkow...czyli jakies 100 zl? no niech dojedzie internet...czyli 50....no to zyc nie umierac..zyc w 3 pokojowym mieszkaniu, ( I jeszcze wykorzystujac je jako magazyn/biuro) za uwaga 150 zl ;p Ona nigdzie nie napisala ze on ponosi koszt 70% zakupo na ich potrzeby. Wiec te procenty skad wzioles? Jakie to "sprzecznosci" wyszly podczas remontu? Ona jasno stwierdzia ze kasa z kart poszla na potrzeby prywatne jej faceta, nie zaplacil za kafelki, panele...I jest tego moze z 2000 zl....wiec tutaj znowu sobie dodales. d tego ona chce mu pomoc spalcic 17 tys. Puki co to chlopak chce placic grosze, ma w osobie dziewczyny bezplatnego pomocnika w prowadzeniu firmy, I jeszcze pod ich nieobecnosc hce uzyczyc mieszkanie 18 leniej siostre z chlopakiem. Edytowane przez banana84 Czas edycji: 2015-12-11 o 22:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Tamta sytuacja miała miejsce w mieszkaniu od dziadków od TŻ za które przez tylko ale 2 miesiące ale w całości ja ponosiłem koszta,... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
ano nie wychodzi wam wspólne mieszkanie od samego początku
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Uważam że powinienem płacić połowę za czynsz i polowe za rachunki czyli 365 zł razem za wszystko.. do tego dochodzi 100 za internet czyli 465 zł z którego korzystamy oboje. W tym momencie nie chce pomocy w spłacaniu kart.
A Tak to płace miesięcznie minimum 730 zł bez internetu. plus karty...,dodatkowo jak już idziemy po całości to kupiłem samochód za swoje z którego korzysta tylko TŻ a nie pobieram za opłaty za jego używanie .. i sytuacja jak kilka osób napisało. w razie końca TŻ ma jakąś cześć za mieszkanie spłaconą a ja jestem z niczy,... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
ale to już jest koniec, skoro zamiast porozmawiać między sobą, komunikujecie się przez wizaż...
Rozliczacie się jak współlokatorzy i to tacy co nawet się za bardzo nie lubią. Na dodatek ty nie masz ochoty się żenić, okłamujesz ją z pierścionkami. Tak z boku to wygląda jakby ci się to kalkulowało, bo jakbyś miał wynająć samodzielnie + pomieszczenie na firmę, to wyszłoby cię to drożej niż marudząca o kasie dziewczyna, którą można obłaskawić tekstem o zaręczynach.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-12-11 o 22:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Nikogo nie okłamywałem, ciągle liczę na zmiany itp.
ale też widzę że to powoli się kończy. Nie znacie nas i całej sytuacji do końca, więc ciężko się tak naprawdę wypowiedzieć. Co do rodziny, to TŻ już była u moich rodziców 2 razy i zawsze nikomu to nie przeszkadzało, ja też mógłbym zrozumiec ten dzień lub dwa.. ale TŻ mówiła że potem idzie do pracy i nie chce nikogo w domu... Ja uważam że skoro się dokładam do mieszkania to mógłbym mieć też jakieś zdanie .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Też nie chciałabym aby mi się kręcił ktoś pod moją nieobecność po domu (wyobrażam sobie, że grzebią mi w szafach).
Ale znam ludzi, dla których to nie problem. Po prostu rozminęliście się w poglądach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
boże, jaki trolling. Sztefan a co z zaręczynami, opowiedz nam o tym z męskiego punktu widzenia <3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na jakie zmiany liczysz? Taka macie niejasna I w sumie nieciekawa sytuacje. Ona co prawda splaca swoje mieszkanie, ale wziete z mysla o was (napisala ze po slubie chciala cie zrobic wspolkredytobiora I wspolwascicielem)..ty chcesz placic jakies 450 zl I zyc wygodnie ( gdzie nawet w malym miescie wynajecie pokoju tyle nie kosztuje). Na dluzsza mete tak sie nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Banana Fana Fo!
|
Boże, powiedzcie, że to troll. Weźcie porozmawiajcie ze sobą jak ludzie, a nie na wizażu teraz będą przepychanki, która strona ma rację. Masakra.
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.