Popularnie-czyli pomysł na obiad - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-08, 15:53   #1
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Popularnie-czyli pomysł na obiad

Przeprowadziliśmy się z TŻ na swoje, jako tako się urządziliśmy no i moja rodzina stwierdziła, że chce parapetówę (czyli w ich wydaniu po prostu obiad dłuższy z pogaduchami).
No i nie za bardzo mam pomysł na wszystkie potrawy.
Na obiad chciałam zrobić zupę i drugie. Na zupę nie mam pomysłu kompletnie, a na drugie chciałam dać dwie opcje. Schab pieczony z sosem pieczarkowo-śmietanowym i do tego zapiekane ziemniaczki (to dla tych tradycyjnych) oraz kurczaka po indyjsku z racuszkami cebulowymi (to dla tych co lubią próbować nowych smaków). Do tego oczywiście surówka i gotowane warzywa.
Na przystawki po prostu wyłożę deskę serów i jakieś mniejsze przekąski.
Ale kolejny problem mam z deserem- niby mogę upiec ciasto, ale wolałabym coś bardziej oryginalnego ale jednocześnie niezbt czasochłonnego bo i tak będziemy mieć ręce pełne roboty Macie jakieś pomysły/uwagi?
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 21:44   #2
Valmai
Rozeznanie

Dot.: Popularnie-czyli pomysł na obiad

Jeśli chodzi o zupę, to może zupa krem? Jeśli ma być oryginalnie polecam krem z topinamburu, trochę bardziej tradycyjnie to np. zupa krem brokułowa podawana z jajkiem w koszulce, bazylią i oliwą truflową. Polecam też zupę z gruszki i pietruszki podawana z parmezanem, bazylią i chilli, oczywiście płatki chilli mogą być opcjonalne. Tutaj trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić ze słodyczą gruszki. Albo krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem.
Jeśli nie może być krem to fajna jest dobra gulaszowa ale z dodatkiem chorizo jako wprowadzenie czegoś nowego. Albo ogórkowa z dodatkiem żołądków kurcząt, niby tradycja ale podana inaczej.

Fajne pomysły na dania główne, każdy znajdzie coś dla siebie. Jak robisz kurczaka po indyjsku?

Co do deseru to najprostszy ale nie tak często spotykany to panna cotta, można zrobić z mleczka kokosowego, czekoladową, podaną z galaretką itd.
Albo deser na bazie brownie, np. podawanego w szklaneczkach z bitą śmietaną lub lodami i owocami.
Myślę, że fajnie sprawdziła by się jakaś tarta. O! Albo pavlova, będzie lekka po tym całym obiedzie.

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Valmai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 12:11   #3
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dziękuję za rady Na pewno się przydadzą! Pavlova akurat byłą niedawno, ale Panna Cotta brzi ekstra. Tak samo, jak zupa krem.

A kurczaka robię tak (tylko nie podam proporcji przypraw, bo najzwyczajniej w świeciew robię na oko)
-kurczaka kroję na kawałki i obtaczam w miesznace przypraw (kmin rzymski, kolendra, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, kurkuma, kradamon, ostre papryczki) obsmażam na patelni a potem zalewam mleczkiem kokosowym i duszę.
Stary 2015-01-09, 13:01   #4
thebrittney2128
BAN stały

Łosoś ze szpinakiem
Składniki

150 g filetów z łososia
200 g szpinaku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
wiórki skórki pomarańczowej (do dekoracji)
sól i kolorowy pieprz

Etapy przygotowania

1

Filet z łososia, czy to pieczony, czy smażony, czy gotowany znakomicie smakuje podany na szpinaku.

Filet opłukać i ugotować na parze (ok. 20 minut). Szpinak opłukać. Szalotki posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i zeszklić. Dodać szpinak. Poddusić aż opadnie. Doprawić solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Ułożyć filet na szpinaku, posypać solą i pieprzem.
thebrittney2128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 14:35   #5
Vulcana
Raczkowanie

Z ciasta polecam wiśniową straciatellę. Ciasto wygląda skomplikowanie, ale robi się je na prawdę szybko. Poza tym smakuje nieziemsko
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/...aciatella.html
Polecam też porzeczkowca: http://www.mojewypieki.com/przepis/porzeczkowiec
Zupa krem, faktycznie fajny pomysł np. pomidorowo-paprykowy. Możesz tez zrobić cebulową z bagietką.
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 15:06   #6
alimka_kamila
Przyczajenie

Ja uwielbiam takie szybkie i proste przepisy jak ten - trochę masła lub oliwy i na niej podsmażyć cebulkę a potem dodać pokrojoną kapustę pekińską do garnka i dusi w szklance wody na miękkości. Można dodać pieczarki, albo trochę wędliny albo łyżkę przecieru jak kto woli - z przypraw to sól, pieprz i majeranek

Mega proste, mega smaczne i jakie lekkostrawne - ma bardzo mało kalorii ta potrawa - no chyba że dowalimy pół kostki masła albo boczusia do niej

PS: Moja rada - już niejedną taką imprezę przeżyłam więc wiem co mówię - zrób sprawdzone, dobre jedzenie które nie wymaga stania dwa dni w garach i żebyś ty sama też gośćmi mogła się zająć Bo bieganie co rusz do kuchni nie sprzyja takim spotkaniom

Edytowane przez alimka_kamila
Czas edycji: 2015-01-09 o 15:37
alimka_kamila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 21:22   #7
tur3cka
Raczkowanie

Moja propozycja - filet z kurczaka z pieczarkami w mascarpone. To danie możesz zrobić wcześniej i później tylko podgrzać.
Filet, mascarpone, pieczarki, szczypiorek, przyprawy: sól, pieprz.
Kurczaka podsmażamy, dodajemy pieczarki, razem chwile smażymy. Dodajemy mascarpone (można dodać również 2-3 łyżki śmietany, ew. jogurtu). Szczypiorek posiekać i są dwie opcje - Dodajesz teraz gdy się to dusi (niedługo) lub podajesz na talerzyku i każdy sobie sam posypuje przy stole.

Kolejna opcja to lasagne z warzywami.

Z ciast bym podała tiramisu z np. borówkami lub ciasto balowe bez pieczenia (zamieniasz biszkopt na herbatniki).
tur3cka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-11, 13:21   #8
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Stanęło na tym:
Przystawki- sery oraz wędlina zawijana z serkiem Almette
Zupa- pomidorowa zupa krem z mozzarellą i świeżą bazylią
Drugie danie- zestaw I: kurczak indyjski + racuszki cebulowe + sałatka z kiełków zestaw II: schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym + opiekane ziemniaczki + mix gotowany kalafior i brokuły
Deser: muffinki (bo tylko ja umiem robić a rodzinka zawsze się nimi zajada) jedne nadziewane nutellą, a drugie z wiśniami.
Stary 2015-01-11, 13:24   #9
tur3cka
Raczkowanie

Masz dobrze, bo pewnie nie masz wegetarian na tym spotkaniu. Powodzenia!
Stary 2015-01-11, 13:31   #10
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tur3cka Pokaż wiadomość
Nie mam, gdybym miała to bym inaczej ułożyła menu. A tak to średnia wieku powyżej 60 lat i tradycjonaliści. Dlatego chciałam coś co każdy zje, a na drugie ten schab jest alternatywą jakby jednak komuś kurczak nie podszedł
Stary 2015-01-11, 20:30   #11
tur3cka
Raczkowanie

No i super. sałatka z kiełków mnie zainteresowała i placuszki cebulowe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 13:44   #12
Miss Saeki
Zakorzenienie

Na deser zrób muffinki albo sorbet z mrożonych owoców
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 14:07   #13
megacyndi89
BAN stały

Placek po węgiersku - składniki:
Placek po węgiersku - sposób przygotowania: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj. Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.
megacyndi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 16:21   #14
Valmai
Rozeznanie

No i bardzo fajne menu wybrałaś! Daj znać po obiedzie jak poszło.

megacyndi89, czytanie ze zrozumieniem nie boli.

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Valmai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 20:32   #15
turu
Raczkowanie

wszystko brzmi smakowicie
turu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-18, 09:46   #16
zakrecona_mufinka
Raczkowanie

Sałatka czosnkowa
40dag szynki
10 kulek rzodkiewki
4-5 zabki czosnku
makaron ryżowy
wegeta
majonez

Stary 2015-12-10, 22:47   #17
Elii87
Raczkowanie

musze spróbowac, bardzo prosty przepis , mysle ze jogurt tez może być zamiast majonezu
Elii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-13, 08:05   #18
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tur3cka Pokaż wiadomość
ej, ale to menu jest ultrałatwo przerobić na wege/vegan:
1.zamiast szynki - plastry ogórka/bakłażana/cukinii (wzdłuż), w środku pesto albo hummus
2. zamiast kurczaka pieczarki/cieciora/soczewica, w opcji 2. n. "schabowe" z boczniaków albo selera,
zupa czysta albo z kokosowym
3. muffinki z bananem zamiast jajka

nie uprawiaj ostracyzmu kulinarnego, plz

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2015-12-13 o 08:06
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości