|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Popularnie-czyli pomysł na obiad
Przeprowadziliśmy się z TŻ na swoje, jako tako się urządziliśmy no i moja rodzina stwierdziła, że chce parapetówę (czyli w ich wydaniu po prostu obiad dłuższy z pogaduchami).
No i nie za bardzo mam pomysł na wszystkie potrawy. Na obiad chciałam zrobić zupę i drugie. Na zupę nie mam pomysłu kompletnie Na przystawki po prostu wyłożę deskę serów i jakieś mniejsze przekąski. Ale kolejny problem mam z deserem- niby mogę upiec ciasto, ale wolałabym coś bardziej oryginalnego ale jednocześnie niezbt czasochłonnego bo i tak będziemy mieć ręce pełne roboty Macie jakieś pomysły/uwagi?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Popularnie-czyli pomysł na obiad
Jeśli chodzi o zupę, to może zupa krem? Jeśli ma być oryginalnie polecam krem z topinamburu, trochę bardziej tradycyjnie to np. zupa krem brokułowa podawana z jajkiem w koszulce, bazylią i oliwą truflową.
Polecam też zupę z gruszki i pietruszki podawana z parmezanem, bazylią i chilli, oczywiście płatki chilli mogą być opcjonalne. Tutaj trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić ze słodyczą gruszki. Albo krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem. Jeśli nie może być krem to fajna jest dobra gulaszowa ale z dodatkiem chorizo jako wprowadzenie czegoś nowego. Albo ogórkowa z dodatkiem żołądków kurcząt, niby tradycja ale podana inaczej. Fajne pomysły na dania główne, każdy znajdzie coś dla siebie. Jak robisz kurczaka po indyjsku? Co do deseru to najprostszy ale nie tak często spotykany to panna cotta, można zrobić z mleczka kokosowego, czekoladową, podaną z galaretką itd. Albo deser na bazie brownie, np. podawanego w szklaneczkach z bitą śmietaną lub lodami i owocami. Myślę, że fajnie sprawdziła by się jakaś tarta. O! Albo pavlova, będzie lekka po tym całym obiedzie.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady
Na pewno się przydadzą! Pavlova akurat byłą niedawno, ale Panna Cotta brzi ekstra. Tak samo, jak zupa krem.A kurczaka robię tak (tylko nie podam proporcji przypraw, bo najzwyczajniej w świeciew robię na oko) -kurczaka kroję na kawałki i obtaczam w miesznace przypraw (kmin rzymski, kolendra, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, kurkuma, kradamon, ostre papryczki) obsmażam na patelni a potem zalewam mleczkiem kokosowym i duszę. |
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Łosoś ze szpinakiem
Składniki 150 g filetów z łososia 200 g szpinaku 2 szalotki 2 łyżki oliwy wiórki skórki pomarańczowej (do dekoracji) sól i kolorowy pieprz Etapy przygotowania 1 Filet z łososia, czy to pieczony, czy smażony, czy gotowany znakomicie smakuje podany na szpinaku. Filet opłukać i ugotować na parze (ok. 20 minut). Szpinak opłukać. Szalotki posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i zeszklić. Dodać szpinak. Poddusić aż opadnie. Doprawić solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Ułożyć filet na szpinaku, posypać solą i pieprzem. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Z ciasta polecam wiśniową straciatellę. Ciasto wygląda skomplikowanie, ale robi się je na prawdę szybko. Poza tym smakuje nieziemsko
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/...aciatella.html Polecam też porzeczkowca: http://www.mojewypieki.com/przepis/porzeczkowiec Zupa krem, faktycznie fajny pomysł np. pomidorowo-paprykowy. Możesz tez zrobić cebulową z bagietką. |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ja uwielbiam takie szybkie i proste przepisy jak ten - trochę masła lub oliwy i na niej podsmażyć cebulkę a potem dodać pokrojoną kapustę pekińską do garnka i dusi w szklance wody na miękkości. Można dodać pieczarki, albo trochę wędliny albo łyżkę przecieru jak kto woli - z przypraw to sól, pieprz i majeranek
Mega proste, mega smaczne i jakie lekkostrawne - ma bardzo mało kalorii ta potrawa - no chyba że dowalimy pół kostki masła albo boczusia do niej ![]() PS: Moja rada - już niejedną taką imprezę przeżyłam więc wiem co mówię - zrób sprawdzone, dobre jedzenie które nie wymaga stania dwa dni w garach i żebyś ty sama też gośćmi mogła się zająć Bo bieganie co rusz do kuchni nie sprzyja takim spotkaniom
Edytowane przez alimka_kamila Czas edycji: 2015-01-09 o 15:37 |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Moja propozycja - filet z kurczaka z pieczarkami w mascarpone. To danie możesz zrobić wcześniej i później tylko podgrzać.
Filet, mascarpone, pieczarki, szczypiorek, przyprawy: sól, pieprz. Kurczaka podsmażamy, dodajemy pieczarki, razem chwile smażymy. Dodajemy mascarpone (można dodać również 2-3 łyżki śmietany, ew. jogurtu). Szczypiorek posiekać i są dwie opcje - Dodajesz teraz gdy się to dusi (niedługo) lub podajesz na talerzyku i każdy sobie sam posypuje przy stole. Kolejna opcja to lasagne z warzywami. Z ciast bym podała tiramisu z np. borówkami lub ciasto balowe bez pieczenia (zamieniasz biszkopt na herbatniki). |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Stanęło na tym:
Przystawki- sery oraz wędlina zawijana z serkiem Almette Zupa- pomidorowa zupa krem z mozzarellą i świeżą bazylią Drugie danie- zestaw I: kurczak indyjski + racuszki cebulowe + sałatka z kiełków zestaw II: schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym + opiekane ziemniaczki + mix gotowany kalafior i brokuły Deser: muffinki (bo tylko ja umiem robić a rodzinka zawsze się nimi zajada) jedne nadziewane nutellą, a drugie z wiśniami. |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Masz dobrze, bo pewnie nie masz wegetarian na tym spotkaniu.
Powodzenia!
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
No i super.
sałatka z kiełków mnie zainteresowała i placuszki cebulowe.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Na deser zrób muffinki albo sorbet z mrożonych owoców
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
Placek po węgiersku - składniki:
Placek po węgiersku - sposób przygotowania: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj. Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty. |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
No i bardzo fajne menu wybrałaś!
Daj znać po obiedzie jak poszło. megacyndi89, czytanie ze zrozumieniem nie boli.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
wszystko brzmi smakowicie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
musze spróbowac, bardzo prosty przepis , mysle ze jogurt tez może być zamiast majonezu
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1.zamiast szynki - plastry ogórka/bakłażana/cukinii (wzdłuż), w środku pesto albo hummus 2. zamiast kurczaka pieczarki/cieciora/soczewica, w opcji 2. n. "schabowe" z boczniaków albo selera, zupa czysta albo z kokosowym 3. muffinki z bananem zamiast jajka nie uprawiaj ostracyzmu kulinarnego, plz
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2015-12-13 o 08:06 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

Polecam też zupę z gruszki i pietruszki podawana z parmezanem, bazylią i chilli, oczywiście płatki chilli mogą być opcjonalne. Tutaj trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić ze słodyczą gruszki. Albo krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem.