|
|
#31 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pensja minimalna - jaka powinna być?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Pensja minimalna - jaka powinna być?
Skoro taka pani wylicza target 310tys a sklep ledwo robi 140 no to chyba cos jest nie tak (z ta panią). Pomijając fakt ze pracownik ktory mało zarabia ( w sprzedaży np) kompletnie nie interesuje sie klientem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2015-12-12 o 12:30 |
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mogę napisać, że ostatnio jakaś upośledzona HR manager z wielkiej korporacji wysłała mi ofertę pracy na "analityka" z dobrą znajomością Excela, gdzie mile oczekiwani są studenci ostatnich lat. Ja natomiast jestem niezależnym specjalistą z dużym doświadczeniem. Czy ten przykład świadczy o tym, że na rynku statystycy z doświadczeniem zarabiają 3-4 tys.? No nie, więc rzucanie oderwanymi od rzeczywistości przykładami jest robieniem jakiejś taniej sensacji "olaboga, ludzie po kierunkach ścisłych zarabiają minimalną krajową".To, że Janusz biznesu chce zatrudnić specjalistę za 1500 zł. naprawdę nie oznacza, że specjaliści zarabiają 1500 zł. ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
naprawdę sprzedawca pełni dla Ciebie jakąś inną rolę, niż kasjera? Wątpię, więc opowieści "po co tyle płacić osobom w innych działach, jeśli można lepiej zapłacić sprzedawcom" są zwyczajnie bezsensowne, bo najczęściej ten sprzedawca sprzeda tyle samo zarabiając 1500 zł., jak i 3000 zł. i dla firmy znacznie cenniejsze są dobrej jakości analizy i prognozy, dlatego ludzie w centralach zarabiają znacznie więcej, niż ludzie w sklepach.
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) i na pewno nikt z takimi umiejętnościami nie będzie zarabiał tyle, co osoba na kasie w Biedronce.
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
Pensja minimalna powinna wynosić dokładnie zero złotych. Oczywiście pod warunkiem zmniejszenia podatków i wycięcia raka na gospodarce nazywanego ZUSem.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To niech kobietka z centrali wpadnie do sklepu i spróbuje cos sprzedać . Ja uważam ze prowizja od sprzedaży jet motywująca tam gdzie prowizja jest tam widać zainteresowanie klientem co ma przełożenie na sprzedaz. Mniejsza o to, chodzi o fakt ze nawet będąc kasjerem, sprzątaczem czy ochroniarzem nie zarabiać pensji poniżej godności. A te analizy tak jak słucham opowieści ludzi pracujących w sklepach zawsze sie mocno mijają z rzeczywistością znaczy to ze chyba wszystkie sklepy należy przenieść a najlepiej z tego kraju do innego. Ludzie po prostu za mało zarabiają i nie stać. Na oko to ja ci moge powiedzieć gdzie w wawie masz rentowne punkty i nie musze być analitykiem zeby to wyliczać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- [QUOTE=o_Khaleesi_o;537786 82]To niech kobietka z centrali wpadnie do sklepu i spróbuje cos sprzedać . Ja uważam ze prowizja od sprzedaży jet motywująca tam gdzie prowizja jest tam widać zainteresowanie klientem co ma przełożenie na sprzedaz. Mniejsza o to, chodzi o fakt ze nawet będąc kasjerem, sprzątaczem czy ochroniarzem nie zarabiać pensji poniżej godności. A te analizy tak jak słucham opowieści ludzi pracujących w sklepach zawsze sie mocno mijają z rzeczywistością znaczy to ze chyba wszystkie sklepy należy przenieść a najlepiej z tego kraju do innego. Co wiec po tych prognozach ? Ludzie po prostu za mało zarabiają i nie stać. Na oko to ja ci moge powiedzieć gdzie w wawie masz rentowne punkty i nie musze być analitykiem zeby to wyliczać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
W każdym kraju obowiązują inne przepisy, ludzie maja inna mantalnośc, itp., więc porównywanie 2, na dodatek całkiem różnych na jednek płaszczyżnie nie ma dla mnie sensu.Na przykłąd Ci, którzy mają umowy na najniższa krajową Wątpię, że przy braku tej granicy pracodawcy chociaz o 1 zł by im podnieśli wynagrodzenia, skoro teraz tego nie robią z własnej woli.Cytat:
Bo mnie sie wydaje, że wynagrodzenia wraz z narzutami ( wypłacone oczywiście) stanowią KUP ( koszty uzyskania przychodu) , przez co wypływają na poziom zysku i podatku dochodowego, który firma od tego zysku płaci.
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
Pensja minimalna jest absolutnie niepotrzebna. Praca jest warta tyle, ile za nią ktoś chce zapłacić, rządzi tu prawo popytu i podaży. Jakakolwiek ingerencja państwa prowadzi jedynie do powstawania szarej strefy.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
gdyby nie było pensji minimalnej to by kasjerkom i sprzedawcom płacili tysiąc złotych tak jak 15 lat temu.
|
|
|
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Jak podniosą pensję minimalną, to sporo osób pójdzie na zieloną trawkę.
Ja zatrudniam 1 pracownika, na najniższej krajowej w regionie z szalejącym bezrobociem, w małym mieście, gdzie 80% ludzi wyciąga max 2 tys. na rękę..o większej kasie nie ma co tu marzyć. W mojej działalności w tym mieście tylko ja zatrudniam pracownika na umowę o pracę, cała reszta zatrudnia na śmieciówkach i ciągnie ludziom staże w nieskończoność. W tym momencie mamy totalny przestój, pracownica siedzi i przegląda internet udając, że pracuje. Może sobie na to pozwolić, bo jest na umowie o pracę i ma w nosie. Ja mogę nie zarobić nic, a ona swoją wypłatę dostanie. Jakbym mogła płacić 3 tys na rękę, to bym to z przyjemnością zrobiła. Natomiast śmieszy mnie jak czytam, że pracownik powinien zarabiać bardziej zbliżoną do pracodawcy pensję. Pracownik jak moja firma padnie pójdzie pracować gdzie indziej. Ja natomiast stracę zainwestowane pieniądze, kupę nerwów i de facto też będę szukać pracy- tak jak mój pracownik. Nikt nikomu nie broni założyć własnej działalności i zarabiać więcej- problem niestety jest w tym, że trzeba zaryzykować, zainwestować i babrać się z masą instytucji i ogarniać to wszystko organizacyjnie. Pracownik nie ponosi odpowiedzialności i jak coś się stanie- to nie jego łeb leci. Większe wynagrodzenie pracodawcy jest przywilejem tego, kto zamiast robić u kogoś i martwić się tylko o terminowy przelew podejmuje jakieś konkretne działanie i inicjatywę. I nie... nie zawsze pieniądze na własny biznes wygrało się w totka. |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Zerowa lub jak najmniejsza. Nie ma z tego żadnego realnego pożytku, za to rodzi masę problemów z których mało kto zdaje sobie sprawę, gdyż zamiast czytać i mieć pewną wiedzę z zakresu ekonomii, woli krzyczeć "mało mało, dajta wincyj piniondzow"
|
|
#46 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie w 100% ![]() ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- Cytat:
Moja praca to właśnie robienie takich analiz dla pewnej marki odzieżowej i tez często spotykam się ze spora krytyka na temat budżetów bądź innych wskaźników ze strony pan sprzedających ale często po kilku miesiącach okazuje sie ze jak sie przykręci przysłowiowa śróbke to zamierzony wczesniej nierealny cel zostaje osiągnięty bo nie został on wzięty z kosmosu. |
||
|
|
|
|
#47 | |||
|
Zadomowienie
|
Pensja minimalna - jaka powinna być?
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
To juz twój problem .. Tak samo osoba która u ciebie pracuje ma problem co miesiac i zastanawia sie co zrobi jak sie pralka czy lodówka zepsuje o jakimś większym remoncie nie wspominając. Ktoś tez musi pracować na kasie czy w magazynie żebyśmy mogli normalnie funkcjonować, i ten ktoś tez musi jakos żyć. Uważam ze 1800-2000netto powinno sie płacić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2015-12-13 o 09:42 |
|||
|
|
|
|
#48 |
|
ctrl alt delete
|
"Jakoś" żyć. Niektórzy właśnie nie ogarniają, że pensja minimalna ma wystarczyć na jakieś życie, a nie na życie na poziomie, mieszkanie własnościowe i wakacje w Egipcie.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panie sie postarały ale tez dostały do tego narzędzia zeby cel osiągnąć i mylisz sie ja mam pensje stała bez względu na obroty ale one jak wyrobią budżet założony to dostają znacznie więcej. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pracownik nie ma obowiązku pracować w firmie, która płaci najniższą krajową i może iść gdzie mu lepiej zapłacą, tak pracodawca nie ma obowiązku robić pracownikowi prezentów w postaci pensji niewspółmiernej do wysiłku wkładanego w wykonywanie pracy. To wszystko zawsze wygląda pięknie z punktu widzenia pracownika, pracownik ma w nosie ZUS i pozostałe koszty. Chce na rękę dużo. Wystarczy raz w życiu być pracodawcą i zaraz przychodzi otrzeźwienie. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
A i jeszcze co do tego ze mozesz wskazać bez analiz rentowne miejsca w Warszawie to w dużej mierze tak ale jeśli te miejsca juz sa a nie jeśli powstaje nowa galeria i przed jej otwarciem trzeba zdecydować czy opłaca sie tam otwierać salon czy tez nie plus dodatkowo wydawać ci sie moze ze w danym miejscu jest duży ruch ale tez nie wiesz ile kosztuje w tam wynajęcie i utrzymanie salonu i czy na pewno zarobi on na siebie i na pracownikow.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Obecna pensja minimalna nie starcza nawet na jakieś życie. Wynajęcie pokoju, zakup biletu miesięcznego, rachunki, jedzenie, środki czystości, ubrania ( nie mówię o rewii mody tylko o podstawowych rzeczach typu kurtka na zimę, buty itp.), leki, wizyta np. u dentysty raz na jakiś czas.
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Nie dziwi mnie, że Tutli opuściła dyskusję, bo poziom argumentów jest taki, że naprawdę ciężko dyskutować.
DariaKom, trzymaj się ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
naprawde luksusow tu nie widze ![]() No i pensja minimalna tez ma pewna role w gospodarce-im jest nizsza i bardziej zblizona do zasilkow tym mniejsza szansa,ze ludzie pojda do pracy a wieksza,ze beda brac zasilki)bo jak na zasilku dostaan 800 a w pracy by mogli zarobic 1000 ale musieli by kupic jeszcze bilet miesieczny za 100 to ta dodatkowa stowka zarobku nie jest tego warta). Plus ciekawia mnie te posty wyzej, ze jak firma nie przynosi dochodu to rpacownik nic nie traci a pracodawca tak - oczywiscie,ze traci bo jak firma upadnie to on tez straci zrodlo dochodu, nie mowiac juz o tym,ze rpacownika mozna zwolnic, nie trzeba go utrzymywac caly czas-skoro jest taki niepotrzebny a firma przynosi straty to moze rzeczywiscie nie powinno go tam byc, tylko robote powinien robic wlasnie wielki rpacodawca bo widac nie stac go albo naprawde nie potrzebuje tego pracownika(albo wystaczylby ktos na pol etatu)
|
|
|
|
|
|
#57 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Abstrahując od tego, że prawdopodobnie nigdy firmy nie powinnaś mieć (albo ją zamknąć), skoro nie osiągasz przychodów i jest duże prawdopodobieństwo nie osiągania dochodów (to sugerują twoje żenujące teksty o przydatności pracownika), najlepiej zwolnij jedyną osobę pracującą w mieście na UoP (wierzę, że tylko ty jesteś tak dobra w całym mieście, pomijając budżetówkę). Ps. mam nadzieję, że twoja pracownica przeglądając internety szuka pracy Już podchodząc do kwestii sprzedaży tak zupełnie zasobowo to przecież sprzedaż by się nie odbyła, gdyby nie tylko-kasjer. Podchodzenie do roli pracownika w firmie tylko analitycznie i przekładanie jego roli tylko na dynamikę wzrostu sprzedaży jest płytkie i bezsensowne. Gdyby nie ten pracownik, firma nie osiągnęłaby dochodu. Skoro jest potrzebny - powinien zarabiać godnie. |
||||||
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Dobra ale pensja minimalna u jednej osoby to rzeczywiście słabo ale dwie minimalne to już zupełnie inaczej. I mowie tu szczególnie o małych miastach bo np. wynajem jest tam tańszy. Wtedy jedna pensja z zapasem starczy na wynajem i opłaty.
Jednej osobie zawsze będzie się trudniej utrzymać za jakąś wypłatę niż parze posiadającej dwie takie wypłaty. Bo nie wszystkie koszty rosna proporcjonalnie. |
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby płaca minimalna miała wystarczać na spokojny wynajem mieszkania, leki, ubrania, jedzenie i jeszcze od czasu do czasu kino i restauracje- to zaraz by był wrzask, że wystarcza tylko na wynajem w nieatrakcyjnej części miasta, na ubrania- ale niestety nie firmowe, na jedzenie- ale nie na łososia i na kino tylko raz w miesiącu a nie raz w tygodniu. Taka jest natura ludzka, że im więcej ma, tym więcej potrzebuje. Jak wystarcza na wynajem kawalerki- to okazuje się nagle, że jest potrzeba wynajmowania 3-pokojowego mieszkania.... I jeszcze raz powtarzam, że jak firma upada, to pracownik szuka pracy i to jest jego ryzyko..natomiast pracodawca TEŻ WTEDY SZUKA PRACY. Tyle że poza tym stracił np. kilkadziesiąt, kilkaset tysięcy. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
A co do sprzedawcow to warto rozróżnić sprzedawców pelniacych też funkcję doradczą czy w inny sposób mający bezpośredni wpływ na to co klient kupi od tych co są tylko kasjerami i wykladaczami towaru. Są marki gdzie większą rolę odgrywa lokalizacja niż to ze sprzedawca stanie na głowie - i tam ten sprzedawca jest tylko kasjerem.
Bo sorry ale jak HM ma system premiowy dla sprzedawców takich jak ta pani która ostatnio pytałam czy jakąś sukienkę mają (odpowiedziała mi ze jak nie ma na sklepie to nie pomoc roku) to niech zrezygnują i faktycznie jadą na tych prognozach.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.

Dziewczyno, masz pojęcie o wynagrodzeniach dla ludzi po ścisłych kierunkach z 3 językami obcymi i znajomością baz danych?! O takie osoby to pracodawcy się zabijają a nie proponują im 1300 zł., co za SF

. Ja uważam ze prowizja od sprzedaży jet motywująca tam gdzie prowizja jest tam widać zainteresowanie klientem co ma przełożenie na sprzedaz.
Wątpię, że przy braku tej granicy pracodawcy chociaz o 1 zł by im podnieśli wynagrodzenia, skoro teraz tego nie robią z własnej woli.