|
|
#91 | |
|
ctrl alt delete
|
Dot.: Pensja minimalna - jaka powinna być?
Cytat:
No bez przesady. Bogatsi nie dostają mieszkań za darmo, tylko je za ciężkie pieniądze kupują albo wynajmują. Jak ktoś mieszka w mieszkaniu socjalny, to i tak płaci za "zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych" grosze w porównaniu do reszty ludzi. |
|
|
|
|
|
#92 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...ch-w-2015.html wynika, że wystarczy przepracować raptem rok, i wcale nie musi być to umowa o pracę. Warunki są tylko 3: zarejestrować się w UP w ciągu pół roku od zwolnienia, pracować wcześniej przez rok i nie otrzymać żadnej stosownej oferty pracy od UP... Nie powiedziałabym, że to jakieś trudne do spełnienia kryteria. Niemniej nie znam się na robieniu wałków i nie wiem, jak ci ludzie to robią, ale wiem, że istnieją. Moja mama zajmuje się eksmisjami właśnie takich cwaniaków, więc to nie wymysł. Co do renty, jak pisałam - sama renta kilkaset złotych, ale bez jej utraty możesz sobie dorobić do minimalnej czy nawet średniej krajowej - 100% pewna informacja. Tu aktualne kwoty zasiłków: http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...robotnych.html Nie widzę górnego ograniczenia czasowego - jedynie po kwartale pobierania zasiłku jego kwota zmniejsza się. |
||
|
|
|
|
#93 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To niech matka z ojcem idą do roboty i zapracują na te dzieci - beneficjenci polskiego socjalu rzadko parają się pracą, a już tych szlachetnych paczek to w ogóle. I nie zauważyłam, żeby narzekali na zły socjal, a nawet jesli to zamiast pójść do roboty, tylko jojczyć potrafią, że im "rząd" powinien więcej dawać. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Konto usunięte
|
I uświadamiam Cię, że może gdyby państwo nie wydawałoby bez sensu tyle kasy na roszczeniowych nierobów, to może ZUS byłby mniejszy, a co za tym idzie Twój zły i najgorszy pracodawca miałby kasę, żeby zapłacić Ci więcej za pracę.
|
|
|
|
|
#96 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to ,ze przez pol roku zysk spolki to 10tys miesiecznie a przez pol roku strata 5 tys to znaczy tylko tyle,ze roczny zysk to 50 tys i tak trzeba o tym myslec a nie tlumaczyc ,ze sie ma w niektorych miesiacach starte-z reguly jest dosc oczywiste czy dzialanosc jest sezonowa czy nie Cytat:
to ,ze ktos tego wymaga nie jest dla mnie postawa roszczeniowa, bardziej mnie dziwi ,ze kgoos moze to dziwic ![]() serio jesli rpacodawce stac na to ,zeby placic komus 3 stowki miesiecznie wiecej niz jakas najnizsza krajowa kosztem tego,ze bedzie mial przecietny samochod a nie jakas limuzyne to uwazam, ze wymaga tego zwykla ludzka przyzwoitosc -pracuje sie po to ,zeby na zycie bylo, jakby pensje byly tak niskie ,ze na zycie by nie starczaly to ludzie zamaist isc do rpacy by kradli/zebrali - do takiej sytuacji chcecie doprowadzic? minimalna pensja to naprawde sa marne grosze-ale jak sie za nei nie zylo to latwo mowic innym ,zeby to oni robili ![]() Cytat:
ryzyko jest tu takie same i taak sama sytuacja ostateczna- jedna i druga osoba bez oszczednosci i bez pracy Ale nalezy znac realia, to ze Ty bys czegos nie zrobila nie znaczy, ze wielu innych ludzi nie. Poza tym naprawde dziewczyny, zarabiajac minimalna krajowa to jak sie czlowiek rozchoruje to czasem trudno nawet 200 zl wydac na leki - czy to jest godne zycie wg Was? czy panie kasjerki nie maja prawa sie leczyc jak sie rozchoruja? |
|||
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak urzędnik/urzędniczka ma odrobinę serca i nie jest skrajnie leniwy/a, to sam podpowie co i jak - ot, taka darmowa pomoc prawna. Zresztą, właściwie od pomagania ludziom są. Mojej mamie też zdarzało się pomagać w przydziale lokali socjalnych, obniżeniu czynszu itp. - czasem to kwestia jednego wniosku, bo np. ludzie uprawnieni do rozkwaterowania nie wiedzą, że spełniają wymagania itp. Wiele jednak zależy od konkretnych sytuacji, a ja nie jestem prawnikiem, więc trudno mi uogólniać, że "jak złożysz wniosek A to dostaniesz XXX kasy" ![]() Dokładnie. |
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#99 | ||
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() I to, że Ty czegoś nie widzisz, to nie znaczy, że tego nie ma Kilkanaście sekund szukania i np w UP w Katowicach:"Okres pobierania zasiłku wynosi: 180 dni – dla bezrobotnych zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze powiatu, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku nie przekraczała 150% przeciętnej stopy bezrobocia w kraju;” 365 dni dla - bezrobotnych: zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze działania powiatowego urzędu pracy, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku przekraczała 150% przeciętnej stopy bezrobocia w kraju, lub dla bezrobotnych powyżej 50 roku życia oraz posiadających jednocześnie co najmniej 20-letni okres uprawniający do zasiłku, lub którzy mają na utrzymaniu co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a małżonek bezrobotnego jest także bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania po dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego bezrobotnego lub samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat." Więc nie jest to dożywotnie świadczenie ![]() Cytat:
|
|
|
#100 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moi rodzice znają też kobietę, która przez całe swoje życie nie przepracowała ani jednego dnia - najpierw utrzymywał ją mąż, potem dostała po nim emeryturę bądź rentę, a jak dobiła do wieku emerytalnego dostała coś w stylu emerytury socjalnej (800-900 zł) i z tego żyje. Chociaż w sumie wałki na przywilejach emerytalnych to odrębny temat ![]() Cytat:
![]() IMO nie jest problemem to, że ludzie dostają zasiłki, ale to, że czasem jest tak, że na nich zostają, zamiast wrócić do pracy. To są chyba najczęstsze sytuacje, a w szczególności - dorabianie na czarno przy jednoczesnym pobieraniu świadczenia. Nie, dlaczego? To bardziej taka ciekawostka, że osoba z orzeczoną częściową niezdolnością do pracy może legalnie pracować bez utraty świadczenia, ale do określonej kwoty Pomyśl sobie teraz, ile ludzi oficjalnie zarabia tylko tyle, by nie utracić świadczenia, a reszta pod stołem. Taki przykład tego, jak ważna jest znajomość przepisów przy pobieraniu różnorakich zasiłków. Jak ktoś przekroczy próg, renta zostanie mu odebrana pomimo tego, że np. nie ma nogi i nadal nie odrosła
|
||
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem o tym doskonale i ze swoich obowiązków względem pracownika wywiązuję się wzorowo. W lepszych miesiącach, jak wyrabialiśmy ponad normę...to część kasy była odpalona pracownikowi w postaci premii, więc bywało, że dociągała do 2tys na rękę. Chodzi mi o to, że to chyba dość zrozumiałe, że jak w grudniu nic nie zarobię to pracownik nie może oczekiwać ode mnie nic ponad to co ma w umowie. Proste jak drut. |
|
|
|
|
|
#103 | ||||
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() Jeżeli, jak sama przyznajesz, nie znasz sie na tym, to dlaczego się wypowiadasz w tym temacie? I o jakich wałkach piszesz? Sam fakt pobierania zasiłku dla bezrobotnych to oszustwo? ![]() Tam jest chyba wyraźnie napisane, że zasiłek przysługuje na okres maks roku. O jakich długich latach piszesz? Bo jakoś sobie nie potrafię wyobrazić, że ktoś się bawi w takie rzeczy, że rok pracuje a potek rok siedzi na zasiłku i tak wkoło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Rentę równie dobrze można stracić od widzi mi się lekarza orzecznika i/lub pracownika ZUS. Ci bez renty ( i innych świadczeń) też często zarabiają oficjalnie najniższą krajową lub troche ponad a resztę dostają w kopercie. Tak jest wszędzie, nie tylko w przypadku osób, które wymieniłaś.
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Hm, masz rację, jorgnęłam się
Zmyliły mnie te dzieci do 15 r. ż. ![]() Cytat:
![]() Oczywiście sam fakt pobierania zasiłków oszustwem nie jest, ale kombinowanie tak, by dostać ich jak najwięcej np. pobieranie zasiłków dla samotnej matki, podczas kiedy wychowuje się dziecko z konkubentem, domeldowywanie do lokalu nie mieszkających tam osób tylko po to, by dostać rozkwaterowanie czy zasiłek, zatajanie wysokich dochodów itp. jak nazwiesz? Uczciwością? ![]() A do czego zmierzam? Do tego, że nie po to istnieje system pomocy społecznej, by ludzie rezygnowali całkowicie z pracy i tylko z tej pomocy społecznej się utrzymywali, "bo jak dobrze pokombinują, to dostaną z zasiłków prawie tyle samo, co z normalnej pracy za minimalną krajową", szczególnie, że aby jednym zasiłki dawać, innym trzeba pieniądze na nie w podatkach zabrać. "Oczywiście, w sytuacjach tak skrajnych jak opieka nad dziećmi i dorosłymi całkowicie niesamodzielnymi żadne pieniądze nie wystarczą. Jednak rodziny w naprawdę trudnej sytuacji mogą liczyć - biorąc pod uwagę wszystkie możliwe zasiłki - na 1,5-2 tys. zł. Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75968,15707384,Socjal_n as_wzbogaci.html#ixzz3uFY cmokc" Ogólnie, jeśli ktoś pomocy nie potrzebuje, a po pomoc sięga to tak, oszukuje. Mierzi mnie też postawa ludzi, którzy przez całe życie nie planują swojej przyszłości a potem oczekują, że "ktoś" się nimi zaopiekuje i opłaci im życie, tak jak ta kobieta, o której pisałam wcześniej - ona nie dostała emerytury po mężu, tylko tak jakby "emeryturę socjalną" - ogólnie zasiłek dla osób bez dochodów. Groszowy, ale bez tego umarłaby z głodu, bo nie mieli dzieci, zasiłek z tytułu śmierci męża po pewnym czasie się skończył, a ona nie pracując nigdzie i nigdy w wieku emerytalnym perspektyw zawodowych nie miała zbyt wesołych. |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia ale wybacz zachorować w tym kraju zarabiając 1500zl to mozna sie szybko przekręcić. Jedno i drugie by sie przydało ale mamy za mało szpitali, lekarze i pielęgniarki nie chcą pracować w tym kraju, kościołów jest przy okazji nadto. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
BTW. no faktycznie, bez mieszkania da się żyć... Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2015-12-14 o 15:02 |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no dla mnie straszna mentalnosc-nie wie co Ci ludzie maja mieszkac w namiotach czy zbierac sie piatkai zeby wynajac kawalerke? jakos 20 czy 30 metrow do zycia i kasa na leki nie jest wg mnie jakims wielkim luksusem |
|
|
|
|
|
#108 |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Wydaje mi się, że to przez to, że od 16 roku życia dziecko staje się tzw. młodocianym i pod pewnymi warunkami może iśc do pracy.
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sorry, ale praca za minimalne wynagrodzenie powinna być stanem przejściowym - dokształcasz się, zdobywasz doświadczenie i albo awansujesz, albo zmieniasz pracę na lepiej płatną. A jeśli całe życie chcesz pracować w sklepie za minimalną i mieć czas pracy równo 8h, od - do, no to niestety, ale trzeba liczyć się z tym, że z pewnych wygód trzeba będzie zrezygnować. Polska jest za biednym krajem, żeby ustalić minimalne wynagrodzenie na poziomie zapewniającym komfortowe życie. Zastanówcie się, jeśli pracownik zatrudniony na minimalną kosztuje pracodawcę ponad 2.100.- złotych, to po podniesieniu minimum będzie kosztował 3.500.- Zagadka: ile osób straci pracę? Albo przejdzie na papierze na pół etatu? Naprawdę większość pracodawców chętnie płaciłaby wysokie wynagrodzenia swoim pracownikom, tylko że mało kogo na to stać. Ale jak widać, pracodawca i pracownik to przeciwne strony barykady i jeden drugiego nie zrozumie. Przy dwóch pracownikach i pracy wyłącznie umysłowej mam kilkanaście tysięcy miesięcznych kosztów. Zdajesz sobie sprawę z tego, ile trzeba na to pracować? A to, że jeszcze coś mi zostaje w kieszeni jest moją zasługą, nie pracownika. |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() -i to nawet nie chodzi o ich checi ale pracodawcy jakos nie szukaja dzieciakow do pracy
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Nocna Nimfa, szukają. Oczywiście tymczasowych, bo osoby poniżej 18 r.ż. się uczą w trybie dziennym.
|
|
#113 | |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
|
|
|
#114 |
|
Konto usunięte
|
o urzedzie pracy tez slyszalam ale pytanie jak to dziala w praktyce - bo ja jakos watpie,zeby 16 latek zarobic na utrzymanie rodziny
![]() nie mowiac juz o tym ,ze jak jest w LO albo zawodwce to nie wiem ,chyba ma ja wg ustawodawcy rzucic, zeby moc isc do pracy, bo skoro ma to 16 lat to juz niby moze
|
|
|
|
|
#115 | |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
|
|
|
#116 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest wymóg ustawowy, żeby praca nie kolidowała z nauką w szkole. |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A szukać - jasne że szukają, przecież nastolatki to najtańsza możliwa siła robocza - cieszą się z każdego grosza i chętnie pracują na czarno. Z doświadczenia - żaden problem zatrudnić się będąc małoletnim, gorzej z tym, by była to praca przyzwoita ![]() Niemniej jak byłam w liceum, to zarabiałam z premiami tak 1000-1500 zł/msc pracując na pół etatu - to więcej niż zasiłek dla bezrobotnych, więc może dlatego biorą to pod uwagę, aczkolwiek sam pomysł, by dorosłemu zasiłku nie dać, bo przecież uczące się dziecko może pracować i go utrzymać, wydaje mi się mocno poroniony... |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wydaje mi sie tez ,ze mimo wszytsko wiekszosc nastolatkow ma ograniczone zarobki (mozliwosci) do jakiegos roznoszenia ulotek, siedzenia na jakism stanowisku/sklepiku albo bycia hostessa a to jednak taka zmienna robota |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przepis jest jak najbardziej potrzebny i sporo osób z tej możliwości korzysta.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.