|
|
#571 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.2
Jej z tymi płatnościami Zusu to naprawdę współczuję. Strasznie słabo zostać przed świętami bez wypłaty. Koleżanka tak miała w ciąży i biedna nie mogła budżetu domowego zaplanować, bo tak bez sensu skapywało i jeszcze nie wiedziała skąd te kwoty i musiała jeździć do zusu.
A odnośnie kasy- dziewczyny nie wiem jak Wy, ale mi by się 500zł mies. na dziecko przydało Koledzy z pracy się śmieją, że ledwo PIS doszedł do władzy, to ja buch - w ciąży Ale dziecka JAROSŁAW nie nazwę ;-) CHUDZIASZEK: kciuki za genetyczne KOCURO: ja też od wizyty do wizyty żyję ANIA: ja bym odłożyła kaskę na pampuchy do słoika. Z synkiem jak byłam w szpitalu po porodzie, to używaliśmy Bella Happy, potem kupiłam Babydream z Rossmanna i chyba tylko jedną paczkę oryginalnych Pampersów zużyliśmy. Na Babydream jedziemy cały czas (koniecznie muszę oduczyć młodego przed czerwcem pieluch- też już na to pora...). Zobaczysz co dadzą dziecku w szpitalu- może podpasuje jakaś tańsza opcja niż Pampersy. Różnica w cenie pomiędzy markami jest znaczna, a i małe pupki mają różne wymagania. |
|
|
|
#572 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#573 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pytałyście o spanie. Lepiej spać na lewym, ale się nie da cały czas
|
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=elaine-blath;
wcale nie jest za wcześnie. Termin masz taki jak ja, więc 16 tc idzie. Także spokojnie to mogą być ruchy maluszka. Ja swojego czuję od 2-3 tygodni, ale to moja druga ciąża. W poprzedniej poczułam w 17 tc. Pytałyście o spanie. Lepiej spać na lewym, ale się nie da cały czas [/QUOTE]Cały dzień sprawdzam czy to uczucie poranne się powtórzy ale nie więc może faktycznie to ruchy. Dzidzia była głodna i dawała znać że czas wstać coś zjeść ![]() Ciekawe ile ja już przytyłam. Na ostatniej wizycie byłam na -1 kg więc super a teraz też nie czuje jakby waga skoczyła no ale wiadomo maluszek, wody itd. Ciekawe czy jutro uda mi się załatwić tą wizytę. Trzymajcie kciuki
|
#577 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty to masz zaparcie i dusze sportowca Lala. Ja zaraz po genetycznym jak wszystko będzie ok to też powracam do treningu - z początku pójdę na pilates i BPU - prowadzi dziewczyna która w te wakacje urodziła i ćwiczyła z nami przez prawie całą ciąże, więc na świeżo ma w głowie czego mi nie wolno a co wolno. A od stycznia mam mieć BeneFit to dołączę do tego Aqua Aerobik i basen.Oczywiście muszę do tego z głową podejść, żeby nie przesadzić. ![]() Cytat:
Ja też nie pogardzę, ale zanim ja drugie będę mieć to pewnie już to zniosą Zawsze mnie takie bonusy omijają. A czy będziecie występować o becikowe? Bo gdzieś czytałam, że żeby dostać to dochód na osobę ma nie przekraczać 1999 czy coś koło tego. Ale czy to już z nowo narodzonym członkiem rodziny liczą czy jak? Bo chyba znowu się na kasę od państwa nie załapie Cytat:
PS kciuki żeby Ci się z wizytą udało
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2015-12-13 o 20:17 |
|||
|
|
|
#578 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Rety chyba nie mam do Ciebie daleko
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dokladnie, na dodatek ZUS ma bodajże 14dni robocznych na wypłacenie wynagrodzenia chorobowego od chwili wpływu do nich druku zwolnienia. Zwykle nieco szybciej dostaję się przelew. Cytat:
Ty już chwilę jestes na zwolnieniu?Ukłon w strone pracodawcy, ze się załapałaś ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem na zwolnieniu od 8 tyg ciazy
no mi na szczescie pracodawca wyplaca za l4 od poczatku do konca |
|
|
|
#580 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A zamożna to sobie jakoś bez tysiaka w życiu poradzi.Coś mnie znowu w brzuchu strzyknęło jak podnosiłam młodego do krzesełka Teraz leżę, ale cały czas mnie kłuje po lewej stronie blisko blizny po CC. Mam się tym przejmować?
|
|
|
|
|
#581 |
|
Zadomowienie
|
No mnie sie cos nie zgadzalo, bo jestem na l4 od 6.10 i od tego dnia zus mi wyplaca i pomyslalam, ze sie bachli w wyliczeniach i każą potem mi zwracac, a teraz sobie skojarzylam, ze przeciez od poczatku roku chorowalam 2 razy po 2tyg.
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- A jestem na l4 od 2tc |
|
|
|
#582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
|
A mnie sie wydaje, ze becikowe kazdej mamie sie nalezy, bez wzgledu na dochod.
|
|
|
|
#584 |
|
Zadomowienie
|
Motylek i Madzia dalyscie mi do myślenia z tymi zwolnieniami
Ja byłam w sierpniu 2 tyg na zwolnieniu po zabiegu i wczesniej w poprzedniej pracy ale w roku 2015 tez chyba 5 dni To skoro na zwolnieniu jestem od 28.11 to w koncu od kiedy płaci mi ZUS Bo byłam wręcz przekonana ze zusowe pieniądze dostanę w lutym Pracodawca za grudzień mi zapłaci (30 czy 33 dni) i potem za styczeń juz ZUS Wyjaśni mi ktoś |
|
|
|
#585 |
|
Zakorzenienie
|
tak becikowe 1000zl dostaje kazdy nie ma progu dochodowego, a kolejny 1000 jest dla tych ktorzy maja prawo do zasilku rodzicielskiego jakos tak
|
|
|
|
#586 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Tiaaa nie ma nic za darmo :P
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
CHUDZIASZEK też Cię kojarzę
![]() ZEBRAH też nie odtrace tych 500zl chociaż nie załapie się na becikowe. I powiem Ci ze nie uważam się za zamozna.. I ten tysiąc bardzo by się przydał.Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#591 | ||
|
Ania
|
Cytat:
Cytat:
tymczasem idę spać, bo czuję się tak, jakby mnie choroba jakaś dopadała..zimno mi strasznie i wszystko mnie boli ![]() Dobranoc
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||
|
|
|
#592 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#595 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za te słowa tak myślę ze to zrosty. Zapytam gin.w Sr póki co nic więcej się nie dzieje |
|
|
|
|
#596 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mnie już kiedyś tak kłuło- też ponosiłam młodego- 12,5kg dziecia. Poleżałam i po dniu przeszło. Zapytałam o to ginki na ostatniej wizycie- zbadała mnie na samolocie i nic złego nie wykryła. Teraz też po prostu poleżę i może przejdzie. Nie da się nie dźwigać tak kompletnie takiego malucha. Przy 1 dziecku jak leżałam na przedporodowym to przywieźli babkę na 7 (!) cesarkę- po oddziale przeszedł pomruk wśród pielęgniarek, że samobójczyni (dyżurkę na cichym oddziale bardzo dobrze słychać...). Kobiety to się boją 3 cesarki, a co dopiero 7. |
|
|
|
|
#597 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#598 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak piszecie o tych Zusach i l4, a mnie teraz coś takiego wpadło do głowy - w chwili obecnej jestem na wychowawczym i w chwili porodu dalej będę na wychowawczym (jeszcze przez ok 4 miesiące, chyba że przedłużę na następny rok. To mi przysługuje jakiś urlop macierzyński na drugie dziecko? Czy jak to jest? Bo jak nie pracuje, to l4 mnie mija, no ale co potem??
Czy któraś z Was była w takiej sytuacji, albo wie jak to wygląda?Madzia, nie wiem, czy to tak łatwo oszukać państwo. My z tż też nie jesteśmy małżeństwem, ale że mieszkamy razem, to brane były nasze wspólne dochody. To nie jest takie proste jakbyśmy chciały, oni tak łatwo kasy nie rozdają...
|
|
#599 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam wizytę 22.12 wcześniej muszę badania krwi(morfologię) i mocz zrobić ![]() Rety 7cesarka szok. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
![]() Co do pierwszego pytania: To zależy od sytuacji: Tak, jeżeli kolejne dziecko urodzi się w końcowym okresie urlopu wychowawczego i po jego zakończeniu kobiecie będzie przysługiwać jeszcze prawo do urlopu macierzyńskiego na nie. Wówczas, bezpośrednio po tym urlopie, może ona na swój pisemny wniosek skorzystać najpierw z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a następnie z urlopu rodzicielskiego. Urlopy te może wykorzystać również tata dziecka albo oboje rodzice mogą się nimi podzielić. Nie, jeżeli taka kobieta zakończyłaby pobieranie zasiłku macierzyńskiego na kolejne dziecko przed zakończeniem urlopu wychowawczego, ponieważ korzystanie z dodatkowego urlopu macierzyńskiego jest możliwe tylko bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim. Tym samym nie może także korzystać z urlopu rodzicielskiego. Tak wg obecnej ustawy to wygląda, jeśli nie jasno to pisz śmiało. Jeśli będę potrafiła to postaram się pomóc
'' Na seksapil składa się w połowie to, co kobieta ma, a w połowie to, co myśli, że ma ''. Sophia Loren Edytowane przez Madzia9999 Czas edycji: 2015-12-13 o 23:00 |
|||
|
|
|
#600 |
|
Wtajemniczenie
|
Madzia też tak mam :brzydal: ale nie warto kombinować a potem sie stresować, jeszcze coś wyjdzie na jaw i konsekwencje mogą być takie, że gra nie warta świeczki.
-------------- Madzia, parę razy przeczytałam i próbuję zrozumieć :D Czyli jak nie przedłużę wychowawczego, to mi urlop macierzyński przysługuje. Ale potem macierzyński mogę mieć do ukończenia przez drugie dziecko roczku? Czyli niepełny rok? Bo tutaj nie ogarniam...
Edytowane przez __Veronique Czas edycji: 2015-12-13 o 23:09 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

Koledzy z pracy się śmieją, że ledwo PIS doszedł do władzy, to ja buch - w ciąży 

przez cały czas badania się śmiałam
Ty to masz zaparcie i dusze sportowca Lala. Ja zaraz po genetycznym jak wszystko będzie ok to też powracam do treningu - z początku pójdę na pilates i BPU - prowadzi dziewczyna która w te wakacje urodziła i ćwiczyła z nami przez prawie całą ciąże, więc na świeżo ma w głowie czego mi nie wolno a co wolno. A od stycznia mam mieć BeneFit to dołączę do tego Aqua Aerobik i basen.Oczywiście muszę do tego z głową podejść, żeby nie przesadzić.
Zawsze mnie takie bonusy omijają. A czy będziecie występować o becikowe? Bo gdzieś czytałam, że żeby dostać to dochód na osobę ma nie przekraczać 1999 czy coś koło tego. Ale czy to już z nowo narodzonym członkiem rodziny liczą czy jak? Bo chyba znowu się na kasę od państwa nie załapie

Teraz leżę, ale cały czas mnie kłuje po lewej stronie blisko blizny po CC. Mam się tym przejmować?