A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-25, 17:33   #751
Anahstasia
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Dobrze, postaram się Ale to dopiero za jakiś czas; teraz mam remont kuchni, więc siłą rzeczy w całym mieszkaniu panuje nieład
Poza tym serio nie ma się czym chwalić
O, to faktycznie masz teraz zajęcie Poczekamy, poczekamy

Cytat:
Ja znalazłam już wczoraj (bez błękitnej karty, ofc )
"Miłość Peonii" Lisy See kupię na pewno - wraz z "Goyą" Feuchtwangera (mimo że nie ma w katalogu)
Chciałabym jeszcze "Niewidzialne miasto" Rosales, "To wiem na pewno" Lamb oraz "Hatszepsut" Desroches-Noblecourt, ale już raczej nie będzie mi to dane (Zresztą są priorytety - ot, taki Pratchett na przykład )
Kartę dostaje się w osobnej przesyłce, z listem od Prezesa ŚK. Możesz callnąć na infolinię i zapytać, czy w ogóle ta karta została wysłana - oni mają tam w komputerze rozpisane co do kogo poszło. Ja tak pilnowałam swoją czy wysłali, czy nie. Poza tym pomimo, że jej nie masz, już w księgarni możesz kupować na rabat

A mnie kusi jeszcze jedna książka, ale nie wiem czy się złamię i ją kupię... Mianowicie: 'Dlaczego mężczyźni nigdy nie pamiętają, a kobiety nigdy nie zapominają?'. Kartkowała ją może któraś z Was?

(Oj tak, Pratchett się ostatnio zrobił bardzo mocno priorytetowy

Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 17:54   #752
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
O, to faktycznie masz teraz zajęcie
Ano mam - i dlatego właśnie na Wizażu siedzę
A na serio to po wczorajszym zdzieraniu resztek tapety i kleju szpachelką oraz papierem ściernym - dzisiaj w ogóle ręki nie czuję i padam z bólu przy najmniejszym wysiłku (Tapetom mówię stanowczo: nie! ) Nie pozostaje mi dziś więc nic innego, jak tylko się lenić

Cytat:
Kartę dostaje się w osobnej przesyłce, z listem od Prezesa ŚK. Możesz callnąć na infolinię i zapytać, czy w ogóle ta karta została wysłana - oni mają tam w komputerze rozpisane co do kogo poszło. Ja tak pilnowałam swoją czy wysłali, czy nie. Poza tym pomimo, że jej nie masz, już w księgarni możesz kupować na rabat
Na fizycznym posiadaniu karty mi nie zależy, ale na rabacie właśnie Dlatego spytam w przyszłym tygodniu w księgarni, czy go na pewno mam - i jeśli tak, to mi to wystarczy (Chociaż w sumie fajnie by było, gdyby już przysłali )
Stary 2007-09-25, 18:20   #753
pink69
Zakorzenienie

Dot.: Jaką książkę kupiłaś ostatnio?

Cytat:
A wyobrażasz sobie kurczowe trzymanie się tytułu tamtego wątku? W stylu:
- "Wydałam dziś 29,90zł."
- "A ja wczoraj kupiłam dwie książki za 63,49."
?
Bez podania tytułów, napisania, na co konkretnie się te pieniądze wydało? Bo ja nie (choć w sumie tak, ale to byłoby durne ).
Wątek - siłą rzeczy - musiał troszkę zmienić tor
Było pytanie ile miesięcznie wydajemy na książki,a nie zamelduj ile wydałaś ostatnio na książke i jaką.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 19:24   #754
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ano mam - i dlatego właśnie na Wizażu siedzę
A na serio to po wczorajszym zdzieraniu resztek tapety i kleju szpachelką oraz papierem ściernym - dzisiaj w ogóle ręki nie czuję i padam z bólu przy najmniejszym wysiłku (Tapetom mówię stanowczo: nie! ) Nie pozostaje mi dziś więc nic innego, jak tylko się lenić
Oj, znam ból remontów Na wiosnę odświeżałam swoje mieszkanie, malowanie + drobne prace designerskie. Omg, sprzątałam dobre 1,5 miesiąca po tym jak to się skończyło, a do tej pory jeszcze odczuwam w krzyżach ból od bezustannego schylania się i podnoszenia

Cytat:
Na fizycznym posiadaniu karty mi nie zależy, ale na rabacie właśnie Dlatego spytam w przyszłym tygodniu w księgarni, czy go na pewno mam - i jeśli tak, to mi to wystarczy (Chociaż w sumie fajnie by było, gdyby już przysłali )
Ja tak kupowałam z rabatem nie mając jeszcze karty, bo podpowiedziała mi to sama pani ekspedientka. Koniecznie zapytaj więc u siebie w księgarni

(A ja dalej kartkuję ten katalog i jeszcze parę rzeczy widzę... Ehh...

Stary 2007-09-25, 21:08   #755
foxina
Rozeznanie

Cytat:
A ja dalej kartkuję ten katalog i jeszcze parę rzeczy widzę... Ehh...

kusisz i kusisz Anah.

Mnie koleżanka z pracy również dziś podrzuciła katalog, przejrzałam i szybko wybrałam 'Miłość Peoni' oraz 'Julita i huśtawki' i jeszcze szybciej oddałam. No kolejny tom z Austen dostanę również. Narazie tyle

A do mnie w końcu przesyłka z allegro dotarła:

a w niej:
- 'Klara i półmrok' - Somoza
- 'Claire de Lune' - La Mure
- 'Kiedy byliśmy sierotami' - Kazuo (Germini moje natchnienie)
- 'Świat śniących książek' - Moers

i wszystko to ok 85 zł, gdzie prawie każda ksiązka rzeczywiście kosztuje 39 zł, miałam nie kupić???!!!???

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (103,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (115,9 KB, 20 załadowań)
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 21:18   #756
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
kusisz i kusisz Anah.

Mnie koleżanka z pracy również dziś podrzuciła katalog, przejrzałam i szybko wybrałam 'Miłość Peoni' oraz 'Julita i huśtawki' i jeszcze szybciej oddałam. No kolejny tom z Austen dostanę również. Narazie tyle
Czyli Ci go nie skanować, żebyś sobie dalej oglądała i wybierała?

Cytat:

a w niej:

i wszystko to ok 85 zł, gdzie prawie każda ksiązka rzeczywiście kosztuje 39 zł, miałam nie kupić???!!!???

Zakupy boskie I wcale się nie dziwię, że kupiłaś, u mnie działa podobny mechanizm To magiczne słowo: OKAZJA

Stary 2007-09-25, 21:24   #757
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
Było pytanie ile miesięcznie wydajemy na książki,a nie zamelduj ile wydałaś ostatnio na książke i jaką.
Bynajmniej, temat brzmi: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? i już w poście go otwierającym znajduje się lista tytułów ostatnio zakupionych. Trudno, żeby zamiast zwięzłego tematu pisać: A ile wy wydajecie na książki, jakie kupiłyście ostatnio i jakie planujecie kupić?

Stary 2007-09-25, 21:54   #758
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, znam ból remontów Na wiosnę odświeżałam swoje mieszkanie, malowanie + drobne prace designerskie. Omg, sprzątałam dobre 1,5 miesiąca po tym jak to się skończyło, a do tej pory jeszcze odczuwam w krzyżach ból od bezustannego schylania się i podnoszenia
Ojoj, nie strasz (Jeszcze kilka takich remontów, a będziesz mogła poczuć w kościach, że zbiera się na deszcz Ja na pewno będę czuła w prawym barku )
Na szczęście pociesza mnie fakt, że każde następne odświeżenie kuchni nie będzie już aż tak straszne jak to - najgorsze było właśnie pozbycie się wiekowej tapety + walający się wszędzie, odpadający ze ścian tynk
Nie cieszy mnie natomiast to, że jeszcze w trzech innych pomieszczeniach są tapety, których planujemy się w przyszłości pozbyć

Cytat:
'Kiedy byliśmy sierotami' - Kazuo (Germini moje natchnienie)
Jak Ci się nie spodoba, to będzie na mnie
(Ofc zdaj relację w wątku o Ishiguro, jak już przeczytasz )

Cytat:
I wcale się nie dziwię, że kupiłaś, u mnie działa podobny mechanizm To magiczne słowo: OKAZJA
Mój TŻ reaguje już na to słowo alergicznie Ledwo wspomnę, że gdzieś natknęłam się na jakąś książkę (którą oczywiście muszę mieć ), zaraz pyta zgryźliwie: "Co, pewnie okazja?"
Stary 2007-09-25, 21:55   #759
Ondine
Rozeznanie

Germini,książki czytalam dosyć dawno,ale wrazenie ich odbioru pozostaje .Pierwsza czytałam "Kochanicę Francuza" Podobala mi się.Fowles świetnie potrafi budowac napięcie, zostawia niedopowiedzenia , wciaga w swoj swiat .Akurat ta ksiązka przed Toba, wiec .....Poczekam na Twoje wrazenia, zupełnie świeże .
Do "Kolekcjonera "podchodzilam też troche jak Ty, ale szybko zmienilam zdanie .To nie typowy kryminał.Pisarz zajał sie ludzką dusza, pragnieniami człowieka, jego obsesją .Pokazal , do czego moga nas prowadzic marzenia , kim mozemy sie stac. To dla mnie pewne studium psychologiczne.A " Mag"? Porywa. Świetna ksiązka. Niekoniecznie musimy lubic bohaterów, by nas fascynowli. I znow Fowles popisal sie znajomoscią ludzkiej natury. Trudno się od powieści oderwać. Miłej lektury.

Edytowane przez Anahstasia
Czas edycji: 2007-09-30 o 21:59
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 22:13   #760
pink69
Zakorzenienie

Zamiast sie przekomarzać można po prostu połączyć wątki i tyle.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 22:15   #761
Anahstasia
Zakorzenienie

Wątek już jest zgłoszony do Moderatora ws. połączenia.

Stary 2007-09-26, 02:28   #762
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
kusisz i kusisz Anah.

a w niej:

Uwielbiam książki z tej serii czyli Biblioteka Interesującej Prozy. Jak na razie mam tylko 10 książek z BIP'u ale może kiedyś będzie ich znacznie więcej
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 08:29   #763
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Czyli Ci go nie skanować, żebyś sobie dalej oglądała i wybierała?

Cytat:
Zakupy boskie I wcale się nie dziwię, że kupiłaś, u mnie działa podobny mechanizm To magiczne słowo: OKAZJA
Cytat:
Mój TŻ reaguje już na to słowo alergicznie Ledwo wspomnę, że gdzieś natknęłam się na jakąś książkę (którą oczywiście muszę mieć ), zaraz pyta zgryźliwie: "Co, pewnie okazja?"
Właśnie te okazje mnie zrujnują któregoś dnia.
A z Tż-tem już sobie poradziłam. On z kolei ma słabość do muzyki i kolekcjonowania płyt. Więc jak tylko znajduję się w pobliżu "okazyjnych książek" rzucam hasło: "Ooo, a tam sa płyty" i już go nie ma.
On coś kupi, ja coś kupię, wszyscy są zadowoleni i nikt nikomu nie robi wyrzutów.

Cytat:
Jak Ci się nie spodoba, to będzie na mnie
Istnieje taka mozliwość.
Stary 2007-09-27, 11:58   #764
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Właśnie te okazje mnie zrujnują któregoś dnia.
A z Tż-tem już sobie poradziłam. On z kolei ma słabość do muzyki i kolekcjonowania płyt. Więc jak tylko znajduję się w pobliżu "okazyjnych książek" rzucam hasło: "Ooo, a tam sa płyty" i już go nie ma.
On coś kupi, ja coś kupię, wszyscy są zadowoleni i nikt nikomu nie robi wyrzutów.

Cóż, kobiety w zbyt wielu sferach życia muszą uruchamiać swoją silną wolę (słodycze, dieta, ćwiczenia... i zwyczajnie należą im się chwile słabości na zakupach, zwłaszcza w księgarni

Btw Odebrałam dziś 'Mazurek dla dwóch nieboszczyków' Celi i mam do Was pytanie. To już 19sty tom, a ja nie mogę sobie przypomnieć, czy pojawiła się w końcu ostateczna lista wszystkich 25 czy nie? Bo pamiętam, że coś tam mi się miało powtórzyć i muszę mojej pani z kiosku powiedzieć za co dziękuję

Stary 2007-09-27, 12:12   #765
Anusia : )( :
Zadomowienie

Ja jakiś czas temu strasznie podłapałam książkowego bakcyla, szaleje na allegro, tam można znaleść ciekawe rzeczy za grosze (ale to pewnie już wiecie), ale zapisałam się też Pół roku temu do Świata Książki i tam też puszczam trochę grosza, kilka nowych nabytków wkleję moźe wieczorem, bo teraz jestem w pracy : )
Ostatnio kupiłam na all:
Robin Cook - "Sfinks"
Dan Verton - 'Pamiętnik Hakerów"

: )

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-28, 03:28   #766
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
[b]Germini, [b]książki czytalam dosyć dawno,ale wrazenie ich odbioru pozostaje .Pierwsza czytałam "Kochanicę Francuza" Podobala mi się.Fowles świetnie potrafi budowac napięcie, zostawia niedopowiedzenia , wciaga w swoj swiat .Akurat ta ksiązka przed Toba, wiec .....Poczekam na Twoje wrazenia, zupełnie świeże .
Do "Kolekcjonera "podchodzilam też troche jak Ty, ale szybko zmienilam zdanie .To nie typowy kryminał.Pisarz zajał sie ludzką dusza, pragnieniami człowieka, jego obsesją .Pokazal , do czego moga nas prowadzic marzenia , kim mozemy sie stac. To dla mnie pewne studium psychologiczne.A " Mag"? Porywa. Świetna ksiązka. Niekoniecznie musimy lubic bohaterów, by nas fascynowli. I znow Fowles popisal sie znajomoscią ludzkiej natury. Trudno się od powieści oderwać. Miłej lektury.
Dziękuję za odp.
"Kolekcjoner" faktycznie był niesamowity. Muszę do niego kiedyś wrócić, bo poza ogólnym wrażeniem niewiele pamiętam
A "Mag" porwał mnie całkowicie Pewnie jeszcze przed snem skończę, więc niedługo zdam relację.

A tak btw: widziałyście może "Kolekcjonera" i "Maga"? (Uwaga, linki ukryte w tekście! ) Ja się zwłaszcza na "Maga" zgrzewam, póki jeszcze będę pamiętać książkę na tyle, by móc ją porównać z filmem.
Tylko czasu brak

Cytat:
Istnieje taka mozliwość.
Eee, miałam nadzieję, że się wyprzesz, ale teraz to mnie sterroryzowałaś psychicznie, otwarcie przerzucając na mnie odpowiedzialność

Cytat:
Cóż, kobiety w zbyt wielu sferach życia muszą uruchamiać swoją silną wolę (słodycze, dieta, ćwiczenia... i zwyczajnie należą im się chwile słabości na zakupach, zwłaszcza w księgarni
Oooj tak

Btw: miło Cię widzieć (Bo to Ty, prawda? )
Stary 2007-09-28, 08:28   #767
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:
kusisz i kusisz Anah.

a w niej:

85? Nieźle.. Ja ostatnio za sam "Świat śniących książek" dałam 40.. Muszę chyba przerzucić się na zakupy sieciowe.

A
rumpleteazer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-28, 08:30   #768
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:
kusisz i kusisz Anah.

a w niej:

85? Nieźle.. Ja ostatnio za sam "Świat śniących książek" dałam 40.. Muszę chyba przerzucić się na zakupy sieciowe.

A w temacie wątku: staram się nie przekraczać 100zł miesięcznie. Lubię gmerać w tzw. tanich księgarniach. Nie ma tam co prawda najświeższych tytułów, ale za to jest dużo słabo zbywalnej klasyki. A za stówę można nieźle poszaleć
Stary 2007-09-28, 09:21   #769
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Btw Odebrałam dziś 'Mazurek dla dwóch nieboszczyków' Celi i mam do Was pytanie. To już 19sty tom, a ja nie mogę sobie przypomnieć, czy pojawiła się w końcu ostateczna lista wszystkich 25 czy nie? Bo pamiętam, że coś tam mi się miało powtórzyć i muszę mojej pani z kiosku powiedzieć za co dziękuję
Z kolekcji zostało jeszcze:

20. W.Golding - “Władca much”
21. I.Andric - “Most na Drinie”
22. E.Canetti - “Auto da fe”
23. G.B.Shaw - “Pigmalion”
24. H.Sienkiewicz - “Quo vadis”
25. G.Grass - “Blaszany bębenek”

Pssss... ładne zdjęcie Ana, dotychczas poznałam tylko Twoje oczy na MM.

Cytat:
Eee, miałam nadzieję, że się wyprzesz, ale teraz to mnie sterroryzowałaś psychicznie, otwarcie przerzucając na mnie odpowiedzialność

Cytat:
Napisane przez rumpleteazer Pokaż wiadomość

A

Za "Świat śniących książek" zapłaciłam 24 zł, książka w sztywnej oprawie i nawet zafoliowana jeszcze. A koszt przesyłki pokrywał sprzedający.
Stary 2007-09-28, 09:31   #770
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:

Za "Świat śniących książek" zapłaciłam 24 zł, książka w sztywnej oprawie i nawet zafoliowana jeszcze. A koszt przesyłki pokrywał sprzedający.
Cudowna cena. Zdecydowanie muszę pomyszkować na allegro.

Pochwalę się swoimi ostatnimi zakupami.
W taniej księgarni kupiłam:
Szkarłatną Literę Hawthorne'a za 8PLN
Szaleństwo Almayera Conrada za 8PLN
Stary 2007-09-28, 11:14   #771
shachownica
Zakorzenienie

a czy ktoś się już skusił na nowego murakamiego? opis mnie zachęca ale koleżanka, powstrzymuje strasząc kiepskimi recenzjami:/
anah, śliczne to twoje zdjęcie, musze się teraz uważnie na ulicach rozglądać

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-28, 11:31   #772
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Btw: miło Cię widzieć (Bo to Ty, prawda? )
Ano, to sem ja

Cytat:
Z kolekcji zostało jeszcze:

20. W.Golding - “Władca much”
21. I.Andric - “Most na Drinie”
22. E.Canetti - “Auto da fe”
23. G.B.Shaw - “Pigmalion”
24. H.Sienkiewicz - “Quo vadis”
25. G.Grass - “Blaszany bębenek”

Pssss... ładne zdjęcie Ana, dotychczas poznałam tylko Twoje oczy na MM.
Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
To wobec tego dwa ostatnie tomy mi odpadną, bo nie będę dublować Dziękuję

A przede wszystkim dziękuję za komplementy
(Btw Szukałam czegoś na kształt 'shy', a znalazłam - emotka mnie rozbroiła

Stary 2007-09-28, 11:58   #773
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
a czy ktoś się już skusił na nowego murakamiego? opis mnie zachęca ale koleżanka, powstrzymuje strasząc kiepskimi recenzjami:/
Ja mam słabość do Harukiego więc skuszę się na pewno prędzej czy później
Stary 2007-09-28, 12:11   #774
emememsik
po prostu Em :)

Anahstasia, fajnie Cię wreszcie zobaczyć!
Stary 2007-09-28, 12:29   #775
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Anahstasia, fajnie Cię wreszcie zobaczyć!
A dziękuję To teraz jak się pojawię w okolicy Twojej księgarni to już Ci nie umknę
Stary 2007-09-28, 15:15   #776
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
A dziękuję To teraz jak się pojawię w okolicy Twojej księgarni to już Ci nie umknę

A ja od 10 dni jestem chora i siedzę w domu.. Więc nawet w pracy mnie nie ma. Zaczynam już tu świrować.

I nie mam siły czytać książek.. To strasznie dziwne, bo zazwyczaj podczas choroby zaliczałam po jednej dziennie.

W najbliższym czasie mam zamiar przeczytać kilka pozycji do prezentacji maturalnej.. "Mistrz i Małgorzata" na początek.

A właśnie, spójrzcie proszę na mój podpis. Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Książek trochę już wybrałam, ale sztuka?
Stary 2007-09-28, 15:54   #777
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:

A właśnie, spójrzcie proszę na mój podpis. Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Książek trochę już wybrałam, ale sztuka?
a jakie książki wybrałaś?? zdradzisz
myślę, że na wstępie możesz spróbować pogooglować jest pełno stron dla kociarzy, na pewno podsuną ci jakieś pomysły

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-28, 16:52   #778
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:

A ja od 10 dni jestem chora i siedzę w domu.. Więc nawet w pracy mnie nie ma. Zaczynam już tu świrować.

I nie mam siły czytać książek.. To strasznie dziwne, bo zazwyczaj podczas choroby zaliczałam po jednej dziennie.

W najbliższym czasie mam zamiar przeczytać kilka pozycji do prezentacji maturalnej.. "Mistrz i Małgorzata" na początek.

Oj, to faktycznie Cię dopadło Obecna pogoda wyjątkowo sprzyja wszelakim wirusom.

Co zaś się tyczy Twojego pytania... Pierwsze co wpadło mi na myśl to sztuka starożytnego Egiptu. W epoce Nowego Państwa czczono boginię Bastet, przedstawianą jako kota, bądź jako kobietę o kociej głowie. Tu znajdziesz sporo rzeźb czy fresków. Samego Sfinksa też można potraktować jako pewną specyficzną kocią postać.
Jan Bruegel (znany jako Velvet Bruegel) namalował obraz 'The Earth'/'Earthly Paradise' (różnie zwany). Znajdziesz na nim lwa i panterę, ale to już większe kotki i raczej pewnie Cię nie zainteresują (chyba, że jednak to wtedy miejsce w kulturze lew ma także choćby u C.S. Lewisa w 'Opowieściach z Narnii', w architekturze (most budapesztański z lwimi głowami , u Theodore Gericault ('Horse Attacked by a Lion'), Eugene Delacroix ('Lion and Bear') czy znów na obrazie Roelant Saveryiego - 'Orpheus Charming the Animals'). W ogóle Bruegel namalował kilka obrazów pełnych różnorakich zwierząt, może udałoby Ci się u niego więcej kotów i kotopodobnych wypatrzeć
O ile mnie pamięć nie myli to na 'The Abduction of Helen' Guido Reni namalował psiaka próbującego pobawić się z kotem (taka mała scenka rodzajowa u dołu obrazu Bardzo urokliwa. Podobnie jak kociak skryty za garnkiem na obrazie Antoine Le Nain ('Peasant Family in ad Interior') czy kot głaskany przez dziewczynkę u Otto Veniusa ('Otto Venius and His Family'). Ale tak jak wspomniałam, tu te kociaki to bardziej element tła, aniżeli główni bohaterowie dzieł. Chociaż... przypomniało mi się, Jean Simeon Chardin na 'The Skate' namalował nastroszonego, gotowego do skoku białoburego kociaka.

Ale tak szczerze to ja kotów nie znoszę, to i nigdy im się specjalnie nie przyglądam Jak jeszcze na coś wpadnę, dam znać

Stary 2007-09-28, 17:30   #779
Anahstasia
Zakorzenienie

Przeglądnęłam jeszcze tych moich Impresjonistów i znalazłam dwa obrazy. Na tym drugim w tle widać naczynie gliniane, przypominające koci wizerunek. Może Ci się przyda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA55282.JPG (67,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA55283.JPG (83,6 KB, 20 załadowań)
Stary 2007-09-29, 01:04   #780
Alvesta
Zakorzenienie

Zapewne znalazłaś ale może wkleję. Przyznam się że szukałam po moich zbiorach ale nic motyw psa był dużo bardziej popularny...

http://www.koty.civ.pl/sztuka/sztuka.php

http://www.antoranz.net/ART/KOTY/KOTY.HTM

http://www.cats.alpha.pl/sztuka.htm

http://kociolubna.feline.pl/artysci1.htm
http://kociolubna.feline.pl/sredniow.htm

i wiele więcej i już kończę offtopa
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości