|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 |
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
A nie "chirurżka"? "Chirużka" brzmi rzeczywiście dość śmiesznie, ale "chirurżka" jest logiczna i nie miałabym problemu z tym słowem.
Natomiast o pani kierownik mówimy "kierowniczka", a nie "kierownica" ![]()
![]() |
#752 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() "Powiedziałem dla mamy" ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Konto usunięte
|
A czy "ona mnie klamie" jest jakas wariacja "ona dla mnie klamie"?
Swoja droga "ona dla mnie klamie" oznacza "ona kogos oklamala i zrobila to na moja prosbe/by mnie chronic". Send from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
#754 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Wytłuszczone - ja też tak rozumiem wyrażenie zawarte w cudzysłowie.
![]() ![]() |
![]() |
#755 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że "ona mnie kłamie" to może chodzić o "ona mi kłamie" czyli po ludzku, że ona mnie okłamuje. I to wtedy nie jest wariacja na temat "ona dla mnie kłamie". No chyba, że w wersji mazursko-podlaskiej, to wtedy "ona dla mnie kłamie" (boszszsz... ![]() ![]() ![]() Ad 2 Też to tak rozumiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Konto usunięte
|
I wlasnie dlatego mam problem z zaakceptowamiem mi=mnie. Mnie to sie nie podoba. Mi to sie nie podoba. Nie obchodzi mnie to. Nie obchodzi mi to? Ona mnie oklamuje. Ona mi oklamuje?
No nie jestem w stanie tego zrozumiec. Dla mnie (hehe) "mnie" ma inne znaczenie i nie umiem go wymieniac z "mi". Musze nad tym dluzej przysiasc i ogarnac roznice i podobienstwa, zrozumiec zasade. Ja dostaje drgawek od "ona mnie/mi klamie" Send from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#758 |
lokalna gwiazda
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Przyczajenie
|
Mnie dobija, gdy ktoś mówi, że idzie "oglądnąć" telewizję, zamiast "obejrzeć"... Brzmi po prostu fatalnie.
#760 |
Szef ds. Wymianek
|
Niemniej to "uznany" regionalizm.
![]() |
#761 |
lokalna gwiazda
|
Profesor Balczyk mówi, by nie tępić bezwzględnie regionalizmów, bo są one częścią naszego dziedzictwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#762 |
Zakorzenienie
|
Na 1000 procent słyszałam to wymawiane jako chirużka (nie mówione na ulicy tylko w jakiejś audycji radiowej gdzie rozmawiano z kobietą pracującą nad "feministycznymi" zmianami języka). Nie zmienia to faktu, że brzmienie tego słowa w podanej przez Ciebie wersji dla mnie nadal jest koszmarnym zgrzytem i łamańcem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#764 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#766 | ||
art at its finest.
|
Cytat:
![]() Cytat:
मेरे भारत में, सब कुछ सुन्दर है þú ert engillinn efst á trénu mínu Edytowane przez letitiah Czas edycji: 2015-12-20 o 22:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#767 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Jak dla mnie - oba zdania znaczą to samo, tylko w pierwszym podkreślona jest osoba (ja), której się coś podoba, np. w celu skontrastowania mojego zdania z opinią kogoś innego. Ale wg mnie znaczenie tych zdań jest takie samo. ![]() ![]() Jak byłam mała, to nie mówiłam głoski "r". Potem poszłam do logopedy i się nauczyłam. Ale do dziś mam problem z wymową głosek "sz" i "r" obok siebie (np. nie powiem normalnie "co będziesz robił?", tylko muszę zrobić minimalną przerwę między "będziesz" a "robił"; gorzej z wymową Shreka czy szronu ;p w tych przypadkach i tak mi wychodzi Shrhek czy szrhon ![]() Chirurżka jest dla mnie nową odsłoną tortury. ;D Język jest na tyle "śmieszny", że przecież często upraszcza się jakieś słowa. Dlatego - nie zdziwiłabym się, gdyby któregoś dnia, prędzej przyjęła się "chirużka" niż "chirurżka". Tak było przecież ( ![]() ![]() ![]() [cool story] [lekcja historii] Pod Krakowem jest miasteczko, co się zwie Skawina. Legendy głoszą, że nazwę wymyślił jakiś król, chyba Kazimierz Wielki - jeśli dobrze pamiętam, który kiedyś tam gdzieś poszedł do piwnicy i zobaczył, że z beczki kapie wino. Powiedział "ooo, paczcie kumple, wino kapie, taki to, ten, skap wina" i miasteczko nazwano Skapwina. Ale że ludziom było trudno wymówić, to wywalili "p" i została Skawina. [/cool story] [/lekcja historii] ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
art at its finest.
|
Źle się wyraziłam
![]() "mnie się to podoba" - podkreślam, że to ja jestem osobą, której coś się podoba (kiedy jest więcej osób, które wyrażają swoje zdanie, a na dodatek to zdanie jest inne niż moje) albo podkreślam, która rzecz mi się podoba (gdy mam dwie lub więcej do wyboru), "podoba mi się to" - wydźwięk neutralny. Tak więc jeśli nie chcesz niczego podkreślać, użyjesz krótszej formy ("mi"), przez co zmienia się całe zdanie. Pierwsze to jest takie "A mnie się to podoba!" - ktoś ma inne zdanie, więc w ten sposób wyrażasz swoje odmienne stanowisko. "Podoba mi się to" to po prostu wyrażenie aprobaty, Twojej własnej, a odbiorca, osoba trzecia, nie otrzymuje komunikatu, czy innym się to podoba, czy nie. Moim zdaniem właśnie "chirurżka" i "chirużka" nie są uproszczeniem języka. Język polski i tak jest już skomplikowany, obcokrajowcy mają ogromny problem. Kiedy się spytałam, co im sprawia największą trudność, dostałam odpowiedź, że wymowa. Jeśli nie potrafią różnie wymówić "żyć" i "szyć", to ja nie chcę sobie nawet wyobrażać, jaki problem mieliby z "chirurżką", która nawet dla Polaków jest skomplikowana. A Warszawa nie wzięła się od Warsa i Sawy. Najpierw była Warszewa - nazwa pochodząca od imienia, a właściwie zdrobnienia tego imienia (Warcisław -> Warsz). Później Mazowszanie zmienili "e" na "a", bo cały kraj mówił już "poprawnie" oprócz nich ![]()
मेरे भारत में, सब कुछ सुन्दर है þú ert engillinn efst á trénu mínu Edytowane przez letitiah Czas edycji: 2015-12-21 o 06:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() W mojej ocenie z kierowcą jest jak z sędzią - płeć się odróżnia przez dodanie "pan" albo "pani". Kierownica jako forma żeńska kierowcy - nie sądzę.
![]() ![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kierowca - kierowczyni, Tak jak: Sprzedawca - sprzedawczyni. To jedyna możliwa opcja i jedyna znośna forma. Chirurżka czy chirużka jest dla mnie nie do przyjęcia na równi z pedagożką itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
niecnotliwa dziewica
|
#773 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#774 |
niecnotliwa dziewica
|
Dla mnie zdecydowanie bardziej naturalnie brzmi protetyk, jako nazwa zwodu, niezależnie od płci.
Polityk również. Powtórzę po raz kolejny: dorabianie końcówek do ideologii uważam za nienaturalne.
#775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niemniej jednak formy "sprzedawczyni", "nauczycielka" czy "krawcowa" uważasz za naturalne, prawda? (pomijam już, że końcówka w krawcowej jest zupełnie z ![]() Ja tylko pokazuję, że są odpowiednie klasy tych odmian. A o ile kierowczyni przeszłaby mi przez gardło (może dlatego, że końcówka -yni niesie wg mnie jakiś prestiż, nie wiem jak to inaczej ująć), to psycholozka totalnie nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Hmmm...krawczyni jeszcze by mi przez gardło przeszła - krojczynie np. uważam za naturalną. Nie wiem, czy jest to kwestia tego, ze pewne określenia utrwaliły się w naszej świadomości przez lata i teraz je uważamy za właściwe i naturalne, ale cała ta pseudofeministyczna nowomowa mnie zwyczajnie drażni. Wszelkie -ożki natomiast brzmią dla mnie niepoważnie, sugerują pewną zdrobniałość, pieszczotliwość.
![]() |
#777 |
Szef ds. Wymianek
|
Wytłuszczone - ja mam akurat na odwrót, tj. łatwiej przyszłoby mi powiedzieć "chirurżka" (będę się upierać, że "chirużka" nie byłaby prawidłowa) niż sędzini^^.
![]() |
#778 |
lokalna gwiazda
|
Do tego wszystkiego dorzucę świadka.
Kobieta była świadkiem wypadku. Tu chyba nie można kombinować. |
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli już, to bardziej powinna być "świadka", ew. "świadkini" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.