|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcowe Mamusie 2016 :)
Cytat:
|
|
|
|
|
#2492 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2493 |
|
Wtajemniczenie
|
Yousthyna
ALE dzieć ma nos, bylo widac, ale lekarz podobno nie mógł zmierzyć kości nosowej, Z tego co się orientuje to kości nosowej się NIE MIERZY, tylko stwierdza jej obecność lub brak. Tak jest w opisie parametrów badanych - NB (nasal bone) jest lub nie ma Skonsultuj z innym lekarzem koniecznie dla świętego spokoju.
|
|
#2494 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
Co do pierwszej strony, to zajmę się nią wieczorem - wszystkie aktualności prosze na priv, wizyty, terminy, przeczucia itp Nigdzie sie do gina jutro nie dostanę, nie ma takiej opcji, ale dodzwoniłam się do ordynator położnictwa w szpitalu i chwilę z nią pogadałam. Uspokoiła mnie i mówi, że jeżeli przezierność była w porządku i dobry przepływ zastawki i czegoś tam jeszcze to mam nie fiksować. wyprowadziła mnie z błędu, że to co widziałam, to nie nos tylko skóra. Dziecko źle leżało, nie chciało się pokazać, a poprawne określenie tej kości jest bar4dzi trudne i nie każdy lekarz to wykonuje, Prawdopodobieństwo zespołów jest bardzo małe i druga sprawa, że jeżeli nie poszłam na PAPPA dzisiaj to już w zasadzie po ptakach, bo to musi być z połączone z tym samym badaniem ultrasonograficznym. Generalnie się nie przejmować, bo i tak nic się nie zmieni ![]() Poza tym CHŁOPAK ma 6,93 i termin przesunięty na 1.07 trochę stresu pozostało, ale cóź.. Chyba takie już bedzie życie każdej matki
|
#2495 |
|
Wtajemniczenie
|
Różnice w USG są ogromne w zależności od jakości sprzętu.
Wczoraj byłam na USG - CRL 3,36cm i 10t2d Dziś byłam na USG - CRL 4,70cm i 11t4d Jednak usg genetyczne ma przełożone na 30.12, bo pani dr woli jak dziecko jest większe ![]() 28.12 robię test PAPPA Do tej pory wydałam ok. 700zł na okołociążowe sprawy (apteka, laboratorium, jedna wizyta prywatna) a za tydzień +250zł (usg) i PAPPA (nie wiem jaki koszt?) Dodam, że prowadzę ciążę na NFZ i 12 badań lab. do tej pory miałam refundowanych, więc przeraża ile wydają dziewczyny na wizyty prywatne. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- [QUOTE=Arida_;53884352] Prawdopodobieństwo zespołów jest bardzo małe i druga sprawa, że jeżeli nie poszłam na PAPPA dzisiaj to już w zasadzie po ptakach, bo to musi być z połączone z tym samym badaniem ultrasonograficznym. PAPPA musi być robiony w ten sam dzień co USG? Mnie gin kazała zrobić test 2 dni wcześniej niż USG genetyczne, dziwne to.
Edytowane przez cala_w_kwiatkach Czas edycji: 2015-12-22 o 19:43 |
|
|
|
#2496 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Super, że wszystko jest dobrze bardzo się ciesze Ja nie zapisuję wydatków ale tak na szybko licząc to już ponad 800zł będzie, jakby tak policzyć wizyty plus wszystkie prywatne badania. [QUOTE=cala_w_kwiatkach;53 884546]Różnice w USG są ogromne w zależności od jakości sprzętu. Wczoraj byłam na USG - CRL 3,36cm i 10t2d Dziś byłam na USG - CRL 4,70cm i 11t4d Jednak usg genetyczne ma przełożone na 30.12, bo pani dr woli jak dziecko jest większe ![]() 28.12 robię test PAPPA Do tej pory wydałam ok. 700zł na okołociążowe sprawy (apteka, laboratorium, jedna wizyta prywatna) a za tydzień +250zł (usg) i PAPPA (nie wiem jaki koszt?) Dodam, że prowadzę ciążę na NFZ i 12 badań lab. do tej pory miałam refundowanych, więc przeraża ile wydają dziewczyny na wizyty prywatne. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Coś mi się źle cytuje, ale piszę z telefonu, wybaczcie
|
|
|
#2497 |
|
Raczkowanie
|
Arida nie martw się
pewnie wszystko jest ok!Powiem Wam, że jak czytam wszystkie posty to Wy bogate jesteście ja wydałam w sumie 8zł na kwas foliowy
|
|
#2498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=Elfka86[/QUOTE] ale co znaczy przezierność 1,5 ?? źle dobrze ? Cytat:
![]() no i dzieć duży już, chłopaki chyba z reguły są większe |
||
|
|
|
#2499 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=cala_w_kwiatkach;53 884546]
[/COLOR] Cytat:
I ktoś pytał o cene - u mnie 250 zł chyba tak widziałam na stronie laboratorium
|
|
#2500 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ale po co Wam wyliczenia ile wydalyscie na "dziecko"? Chcecie mu rachunek wystawić kiedyś czy jak? :-D
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
#2501 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Droga impreza ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Mam "dział" usługi i zdrowie, gdzie wrzucam kwoty za usługi typu fryzjer, krawcowa, naprawy, ale też apteka, lab, lekarze... Z czystej ciekawości i przez to ogarniam lepiej przychody i "odchody"
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tam na dzisiaj odpuszczam... tz swietuje swojego upragnionego chłopaczka, nawet nie mogę pomarudzić bo jego humor dzisiaj przebija wszystko Ja dzisiaj już 12+5, wiec zaraz wchodzę w II trymest dlatego chłop taki pokaźny. na 14 mam iść do gina na kolkoskopie? o ile dobrze pamiętam, ale do tego czasu poszukam kogośinnego, jeżeli on co wizytę będzie widział inną chorobę
|
|
#2503 |
|
Rozeznanie
|
Skolko co? Kolkoskopia? Co to jest?
Gratuluje chłopaka najstarszy to bedzie wszystkich pilnował i rządził, musi być zdrowy jak byczek
|
|
|
|
#2504 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja z takim pytaniem, moze akurat ktoras jest zorientowana w temacie. Bo wczoraj moj szef dowiedzial sie o ciazy i dzis zadzwonil,ze trzeba mi jak najszybciej umowe podwyzszyc. Wiec jestem w szoku. Ale mam sie zorientowac jak to zrobic,zeby nie sciagnac na siebie jakichs kontroli czy cos. Jestem na okresie probnym i na umowie mam mniej niz zarabiam. Wiec teraz tak: 1. sensowniej juz dac mi nowa umowe czy np. od nowego roku? 2. o jak duzo moze mi podniesc,zeby nie bylo podejrzane? 3. Są jakieś inne zasady przy zatrudnianiu ciezarnej, nie wiem, stawki ZUS czy cos? 4. Lepiej dla mnie, bedzie jak najdluzej nie isc na L4, biorac pod uwage srednia zarobkow do macierzynskiego? 5. Coś jeszcze powinnismy brac pod uwage?
|
#2505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Napiszę co ja sądzę, ale nie jestem na 100% pewna wszystkiego, tylko od kiedy masz umowę na okres próbny? Bo domyślam się, że na 3 miesiące. I czy wie o ciąży, bo przedstawiłaś mu juz zaświadczenie? 1) im szybciej tym lepiej. Jeszcze trwa grudzień, wiec teoretycznie aneks/nowa umowa mogłaby być od 1.grudnia. 2) myśle, że o tyle by nie odbiegało to od standardów firmy. Każda ma swój regulamin wynagradzania, są przyjęte jakieś kryteria postępowania w firmie- przynajmniej powinny. 3) nie ma, poza tym, że od 3 miesiąca ciązy jestes chroniona i nie moze Cię zwolnić. 4) w ciazy na zwolnieniu masz chorobowe płatne 100%, wiec teoretycznie bez różnicy. Ale skoro już "kombinujecie" to moze popracuj trochę ![]() 5) jak mi cos przyjdzie do głowy to napisze. Edytowane przez Yousthyna Czas edycji: 2015-12-22 o 21:09 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa pisałyscie o książkach i jak nie czytałam żadnej ale bardzo bliskie mi rodzicielstwo bliskości i tym najbardziej się kieruje przy synku
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
#2507 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2508 | |||
|
Rozeznanie
|
Elfka86super że tak pięknie i zdrowo rośniecie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Arida_ gratuluję chłopca!
|
|
#2509 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2510 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaswiadczenia nie przedstawialam, bede miec w styczniu dopiero. Umowe mam dopiero od 12.listopada na 3mce. Firma nie ma regulaminu wynagradzania, bo jest mala ;-) zatrudniamy kadre gastro a ja jestem managerem zarzadzajacym i jedynym pracownikiem umyslowym. co do L4 to jest 100% platne,ale kwote wylicza sie jako srednia z ostatnich 3. mcy, wiec dla mnie lepiej chyba przepracowac 3 mce na nowej stawce. Z kolei dla szefa lepiej,zebym od razu szla na L4, bo po miesiacu bedzie mi placil ZUS, a nie on. I musimy wyposrodkowac, zeby bylo sensownie ;-) w poprzedniej ciazy pracowalam do 8. mca, tylko dlatego,ze mialam wypadek samochodowy i pozniej gin mi bez dyskusji wreczyl L4. Wiec nie jest tak,ze ja sie migam od pracy ;-)
---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Aha, a z ta ochrona to ona jest od pierwszego dnia ciazy, jesli umowa mialaby wygasnac po 3. mcu ciazy ;-) potwierdzone w inspekcji pracy :-D
|
#2511 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=confused women;53885063]
Jestem w szoku, że taka różnica w wielkości maleństwa Ci wyszła.. Jest jakaś skala błędu, ale aż takich różnic być nie powinno..[COLOR="Silver"] Pierwsza gin zmierzyła niedokładnie w złej pozycji "złożonej fasolki", więc nie złapała całej długości. Dziś gin na o niebo lepszym sprzęcie zmierzyła małego w "wyprostowanej" pozycji (jakby na plecach lezał), wiec stąd taka rozbierzność, ale uspokoiła mnie dziś, bo po wczorajszej wizycie przyrost CRL wydał mi się właśnie za mały.
|
|
#2512 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2513 |
|
Wtajemniczenie
|
beatusia10 a na jaki czas będziesz miała kolejną umowę? Najlepiej byłoby na czas nieokreślony, wtedy masz pewny powrót na wyższej stawce do pracy. Ale uważaj, bo ZUS pewnie bierze na celownik takie akcje - podwyżka, nowa umowa, potem L4...
---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Zgadza się, ale koleżanka nie przepracowała 12 miesięcy, wiec wezmą srednią z krótszego okresu.
|
|
#2514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w kwesti ochrony pracownic, chodziło mi o to, że lekarz chyba zazwyczaj daje zaświadczenie o ciazy w 3 miesiącu, wiec przedstawiając je pracodawcy i mając jakakolwiek umowę jesteśmy chronione. Edytowane przez Yousthyna Czas edycji: 2015-12-22 o 21:58 |
|
|
|
|
#2515 |
|
Zadomowienie
|
ale co mogą zrobić w takim wypadku? j
|
#2516 |
|
Zadomowienie
|
Wzywają Cię na "przesłuchanie" a do Twojej firmy wysyłają kontrole, a jak im się coś nie podoba to wstrzymują/odbierają prawo do zasiłku.
Raczej na celowniku mają kobiety prowadzące własna działalność, ale czasem zdarzają się i kobiety na etacie, ktore "szybko"zaszły w ciąże po podpisaniu umowy. Ja znam historię dziewczyny, ktorej odebrali prawo do zasiłku- po podpisaniu umowy zaszła w ciąże po 3 miesiącach i w 7 miesiącu poszła na zwolnienie. Edytowane przez Yousthyna Czas edycji: 2015-12-22 o 22:10 |
|
|
|
#2517 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to nie są sprawy groszowe, tylko killkaset złotych miesięczne. Ja zarabiam bardzo dobrze, tż jeszcze lepiej więc nie odczuwamy tego kompletnie dlatego nie potrafiłabym nawet orientacyjnie powiedzieć ile kosztuje prowadzenie ciąży prywatnie - choćby z czystej ciekawości ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co ważne - jeżeli zmienił sie wymiar czasu pracy to średnia liczona jest od momentu zmiany. Nie chodzi tu tylko o macierzyński. L4 tez jest wypłacane j.w. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- ZUS bardzo często obniża stawkę ![]() Tzn jak pani w sklepiku osiedlowym nagle zarabia 3tys na rękę, to może obniżyć stawkę do minimalnej krajowej ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PAPRIKA DZIKA jak sie nazywa ta książka o paryżu coś francja ? kurde nie mogę znaleźć posta a chcę tę książkę pod choinkę
|
|
|
|
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uznałam, że nie po to mi państwo zabiera kasę z wypłaty, by chodzić prywatnie
. Jeśli chodzi o wydane pieniądze, to na kwas foliowy przed ciążą, witaminy dla kobiet w pierwszym trymestrze i potem kwas foliowy (jak mi się witaminy skończyły). Witaminy kosztowały z 40 zł za 30 tabletek a sam kwas 8 zł za 60 tabletek. No i na kubeczki na mocz, czyli groszowe sprawy. Gin mi nie kazał nic więcej brać ale nie wiem,czy to się nie zmieni, bo dzisiaj lekarz internista kazał mi zbadać poziom żelaza i inne parametry, bo zasłabłam.
|
|
|
|
#2520 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Usłyszałam też, że mogę przyjsc i poprosić (!!!) czy mnie lekarz przyjmie. Nie mogłam sobie pozwolić na wycieczki do lekarza i proszenie go bo nie ma mnie po 12-15godzin dziennie w domu jak pracuje ![]() Poszłam raz prywatnie i zostałam
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.

to w ciąży wybaczalne
Może ostro pracujesz?