|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Napisał do byłej z przeprosinami...
Cześć! Czytam was od kilku miesięcy, jednak teraz sama potrzebuję waszej rady. Mamy z chłopakiem po 24 lata, jesteśmy razem od pół roku (znamy się rok). Poznaliśmy się gdy oboje byliśmy z dala od swoich rodzin, on był świeżo po zerwaniu. Nie dopytywałam nigdy o to, mieliśmy czyste karty. Dowiedziałam się, że byli oficjalnie z tamtą dziewczyną razem jakieś dwa tygodnie, w czasie których zdążyła podpaść zarówno jego znajomym przez kłótnię, jak i jemu. Uznał, że to był błąd i że po prostu do siebie nie pasują. Niestety w związku z tym, że był poza krajem (i pozostawał tam przez kolejny rok), odbył z nią rozmowę na Skype podczas której zerwali. My poznaliśmy się jakiś miesiąc później i od razu się polubiliśmy.
Wszystko między nami się układa, obydwoje dbamy o ten związek. Niestety przez moje nieciekawe dzieciństwo (problem z ojcem i z zaufaniem), a także przez poprzedni związek (w którym zostałam zdradzona i okłamywana dłuższy czas), bardzo boję się zranienia i zdrady. Nie utrzymuję kontaktów z byłym i chłopak również powiedział, że tego nie robi i nie chce. Nie jestem osobą zabraniającą, czy filtrującą znajomych, ale powiedziałam mu otwarcie o moich obawach i powiedział, że je rozumie i nie ma zamiaru dawać mi powodu do strachu. Było to może 1-2 miesiące temu. Przedwczoraj powiedział mi przez telefon, że rozmawiał ze znajomymi ogólnie na temat związków i był szczęśliwy, że mógł powiedzieć, że w końcu mu się układa. Po czym zaczął dużo rozmyślać i powiedział mi, że wysłał wiadomość... swojej byłej - z przeprosinami (!). Zerwali rok temu i od tamtej pory nie mieli żadnego kontaktu, nawet się nie widzieli. Powiedział mi, że czuł się nieswojo obawiając się jakiegoś przypadkowego spotkania z nią na mieście i że czuł się źle przez sposób w jaki zerwał, bo wcześniej robił to twarzą w twarz i że nie chciał, żeby myślała o nim źle, a także powiedział że myślał, że robi dobrze, udowadniając mi że przeszłość jest przeszłością i chciał pokazać, że tamta sprawa jest już zamknięta... ALE... według mnie ona powinna być już zamknięta rok temu. Powiedziałam mu, że dla mnie zastanawianie się co ona o nim sobie pomyśli to oznaka tego, że zależy mu na jej opinii. Powiedział, że wręcz przeciwnie, chodziło tylko o jego sumienie i o to, bym zobaczyła, że nie mam powodów do zmartwień, bo wie, że istotne jest dla mnie to, by przeszłość była w przeszłości, oficjalnie zamknięta. Dziewczyny, dawno nie poczułam się taka smutna i... upokorzona? Poczułam się tak, jakby to on właśnie wywlekł tą przeszłość i rzucił na stół. Pokazał mi tą wiadomość, nie dostał na nią odpowiedzi. Nigdy przedtem nie zezłościłam się tak na niego. On przeprasza, mówi że nie chce z nią rozmawiać, że chodziło mu tylko o tą jedną wiadomość na którą nie oczekuje odpowiedzi, że nie czuje do niej nic i że nie chce odnawiać kontaktu... Wiadomość miała w sobie kilka zdań w stylu ,,Chciałem oficjalnie zakończyć pewien rozdział mojego życia" itp. Co byście na ten temat pomyślały i co zrobiłybyście na moim miejscu? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Napisał do byłej z przeprosinami...
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko czy na takie rzeczy nie ma miejsca po zerwaniu? Miał na to rok. Ale akurat teraz? ![]() Zawsze wydawało mi się, że takie sprawy są już zamknięte, gdy się z tymi osobami nie rozmawia, nie widzi. To, że go dalej bolał sposób w jaki z nią zerwał, po takim czasie, wygląda jakby cały czas o niej myślał. Dlatego spanikowałam. Nie zrobiłam żadnej szopki, tylko powiedziałam mu, że mi się to nie podoba i zapytałam o powód - nie robiłam żadnej awantury, nie było kłótni ani nic. Mimo wszystko nadal mnie to zastanawia... Potrzebowałam opinii innych, dziękuję. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Ja doskonale rozumiem Twojego faceta. Sama zostałam porzucona w nieelegancki sposób i nie doczekałam się przeprosin. Czuję, jakby wisiała nade mną niedokończona sprawa, na dodatek nie umiem wybaczyć tak bez przeprosin. Tak, czasem takie zamknięcie sprawy (ale już na chłodno) daje poczucie ulgi.
Przesadzasz. Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podpisuję się obiema łapkami co do słowa. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Autorko, ja też się nieelegancko zachowałam wobec jednego chłopaka, bo zamiast mu wprost powiedzieć, że nie jestem zainteresowana to nie potrafiłam tego zrobić, bo nie chciałam go ranić (co jest absurdem, bo takim zwlekaniem go właśnie raniłam). Teraz mi wstyd za swoje zachowanie i mimo że jestem obecnie w szczęśliwym związku to wraca to do mnie, że się nieelegancko zachowywałam wobec niego i też chciałabym go przeprosić, ale nie chce mu o sobie po prostu przypominać. Kiedy buzowały we mnie wszystkie hormony to nie miałam takich myśli, żeby go przeprosić, ale teraz jak jestem w szczęśliwym związku to sobie myślę, że nikt nie zasługuje na takie pogrywanie. Może Twój chłopak doszedł do podobnego wniosku? Mnie jeden chłopak mocno oszukał (zdradził) i po roku przeprosił mnie za swoje zachowanie i powiem Ci szczerze, że lepiej się poczułam po tych przeprosinach mimo że gościu był skreślony na całej linii. Nie doszukuj się w tym niczego złego. Święta to szczególny czas, a jak człowiek jest otoczony ludźmi, których kocha i którzy go kochają to moim zdaniem nic dziwnego, że wraca do niego, że się kiedyś tam zachował nie fair.
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za opinię.
---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
Z jednej strony przeprasza ją, a mówi że chodzi mu o jego sumienie. Wydawało mi się, że po pewnym czasie powinno się mieć w poważaniu co sobie byli myślą... |
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
TWOIM zdaniem nie ma za co przepraszać, ale JEGO zdaniem było, a biorąc pod uwagę, że to byla jego relacja a nie Twoja to chyba Twoje zdanie nie jest tu do konca wazne ( łagodnie pisząc).
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post25485480 E.L.F, smashbox, minerały,soir de lune itp. Edytowane przez tranqil babe Czas edycji: 2015-12-25 o 17:46 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przepraszania, wybaczania,itd. Istnieją też osoby, które po prostu lubią mieć pewne sprawy podmykane - ja tak lubię, gryzie mnie jak mam wrażenie, że coś jakby zawisło w powietrzu.Uważam, że ta sytuacja powinna dać Ci do myślenia nie tyle o jego zachowaniu, co o Twojej reakcji na nie. Ja nie chciałabym pokazywać prywatnych wiadomości partnerowi tylko po to, żeby uwierzył w prawdziwość moich słów. Nie ufasz mu wystarczająco. Rozumiem, że masz swoje przejścia i pewnie czasem trudno reagować inaczej, no ale on tu nie zawinił. A jeśli takie sytuacje będą się powtarzać często to jest ryzyko, że chłop poleci w podskokach gdzie pieprz rośnie, bo nie będzie miał ochoty odpowiadać za błędy swoich poprzedników. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
lokalna gwiazda
|
Taka tragedia, że facet umie zdobyć się na refleksję i przeprosić
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
też uważam, że przesadzasz. dla mnie to wygląda na to, że po prostu facet dojrzał i chciał zrobić porządek ze swoją przeszłością.
nie martwiłabym się zbytnio na Twoim miejscu, a już na pewno nie robiłabym wielkiej awantury. |
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Też byłabym zła, ale szybko by mi przeszło. Wg mnie takie kroki są raczej zbędne, tak naprawdę na dwoje babka wróżyła, czy ktoś się z nich w ogóle ucieszy. Ale zrobił, co zrobił, niczego nie ukrywał, nie robiłabym sprawy.
|
|
|
|
|
#16 |
|
.
|
jeśli ciebie upokarza kulturalne zachowanie faceta to coś mocno nie halo z tobą. zamiast tłumaczyć się kiepskim dzieciństwem, idź na terapię, bo twoje obawy i odczucia co do smsa nie są normalne.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem powinnaś spróbować spojrzeć na sprawę z innego punktu widzenia. Trafił Ci się porządny facet, który potrafi przyznać się do błędu, przeprosić za złe zachowanie, który słucha swojego sumienia i stara się być fair wobec innych ludzi. Innych ludzi - to znaczy nie tylko wobec Ciebie, ale to przecie dobrze. Nie chciałabym faceta, który jest w porządku dla mnie, ale wobec innych osób jest draniem. To co zrobił Twój facet, naprawdę dobrze o nim świadczy.
Piszesz, że zdanie byłej nie powinno go obchodzić, ale wiesz, to, że jest się w związku nie oznacza, że inni ludzie przestają być ważni. Owszem, partner powinien być najważniejsi, ale inni ludzie nadal są i nadal warto być wobec nich przyzwoitym człowiekiem. No i na koniec - nie powinnam tego pisać, bo to egoistyczna postawa, ale jeśli ma Ci to pomóc, to pomyśl, że przecież cała ta sytuacja świadczy o tym, że Twój facet wobec byłej żywi tylko jeden rodzaj uczuć - litość, żal. Zrobiło mu się jej SZKODA za to, jak ją kiedyś potraktował. Nie masz powodu, żeby czuć się upokorzona. Ty wygrałaś. Jesteś na pierwszym miejscu, on Cię kocha i szanuje, a byłej tylko... współczuje. |
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję wszystkim na spojrzenie na sprawę z innej perspektywy i pokazanie mi tego. Jestem teraz spokojniejsza. Pomogło mi to bardzo.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Ogólnie to nie jest tak, ze jak ktoś ma byłego to albo się do niego totalnie nie odzywa albo marzy, żeby być znów razem. Często ma się jakieś tam neutralne kontakty i one nic nie znaczą. Twój chłopak chyba wlasnie postanowił zamienić wrogość w takie neutralne kontakty i to chyba całkiem pozytywne. właściwie w pewnym sensie świadczy o dojrzałości.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do mnie - jeśli to jakieś "normalne" rzeczy, to i tak wybaczam i nie trzeba mnie o to prosić, liczę na to samo. Jeśli jakaś realna krzywda, to niekoniecznie musi być tak fajnie, jeśli wchodzi się znów w życie skrzywdzonej osoby bez jej woli i rozdrapuje stare rany. |
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisał do niej na facebooku i nie ma jej już w znajomych - nie wiem czy widziała i nie odpisała, bo nie chciała, czy nie zauważyła. Powiedział, że gdyby odpisała to mi powie. ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trochę się nie postarał z tym pisaniem na fejsbuku, jak już ją chciał przeprosić, to mógł się upewnić, że do niej te przeprosiny dojdą. Ogólnie wygląda mi to na ckliwy, może nawet nie do końca przemyślany odruch, pewnie faktycznie wywołany okołoświąteczną atmosferą. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
No on w sumie wyjasnił, że sie obawia, że jakby ją przypadkowo spotkał, to nie wiedziałby jak się zachowac. :P Moze coś tam było niemilego między nimi, może nie, może gryzł się z tym jakiś czas, ale ogólnie nie sądze, żeby było w tym jakiekolwiek zagrożenie dla autorki wątku, skoro o wszystkim powiedział i jeszcze pokazał tę wiadomość. Naprawdę nie przejmowalabym się tą sytuacją.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale teraz widzę, że do ciebie nic nie dociera. powinnaś była na terapii przepracować swoje problemy z dzieciństwa [skoro nimi tłumaczysz swój brak zaufania] zanim weszłaś w związek. choć na to już za późno, to chociaż udaj się do specjalisty zanim się zakatujesz tymi myślami. to nie jest normalne |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dlatego to właśnie nie jest normalne. ps. obiecywanie sobie, że się nie robi tego czy tamtego - idiotyzm na dłuższy okres. no chyba, że się planuje związek na kilka miesięcy, to wtedy spoko. ale ludzie się zmieniają, nie wiesz co będziesz myśleć i robić za parę lat. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ja bym wcale nie powiedziała, że facet swojej byłej współczuje i żal mu jej. Myślę, że raczej czuł wyrzuty sumienia i chciał się och pozbyć, bo go to gniotło. Nie dlatego, że może ona źle o nim myślała, tylko SAM O SOBIE źle myślał z tego powodu. Więc raczej zrobił to sam dla siebie, a nie ze względu na uczucia ex dziewczyny
|
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że nie powinnam przenosić innych spraw na niego, po prostu zapaliła mi się czerwona lampka, bo gdy były napisał do swojej poprzedniej dziewczyny, to był początek końca. Od razu uprzedzam że NIE robiłam żadnej kłótni, czy awantury. To są moje przemyślenia którymi dzielę się z wami, nie mówię mu ,,o boże napisałeś, a mój były też napisał" - tak nie robiłam. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
Może głupi przykład, ale nie jestem tego w stanei inaczej opisać. A co do ludzi zmieniających się. Nie rozumiem tego - wobec tego mam mu nie mówić, że np oczekuję szczerości, bo może się zmienić? Każdy może, to logiczne. Ale są pewne sprawy które powinny pozostać takie zawsze. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Dokładnie. Edytowane przez Donaye Czas edycji: 2015-12-26 o 14:59 |
||
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Do mojego TZ tez byla napisala z przeprosinami. Bylo to jakos okolo rok po zakonczeniu zwiazku. My juz bylismy razem. Co Ty masz zrobic? Nic. Sam przeciez napisal, ze chce zakonczyc rozdzial swojego zycia. Wiec Ty tez tak samo to traktuj.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

Przepraszania, wybaczania,itd. Istnieją też osoby, które po prostu lubią mieć pewne sprawy podmykane - ja tak lubię, gryzie mnie jak mam wrażenie, że coś jakby zawisło w powietrzu.