Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :) - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-28, 13:52   #1111
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :)

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
A ja żadnych prezentów nie dostawałam... chyba. A co Ty dostawałas?
Ja też nie ani przy założeniu karty, ani za zakupy.
Stary 2015-12-28, 13:54   #1112
magda16262
Zadomowienie

32

Ja mam wanienke z ikei ze wzgledu na mala lazienke teraz lezy na szafie no miejsca nie mam prawie wcale reczniki mam tylko z ikei i uwuelbiam bo nie sa bardzo grube wiec szybko wysychaja i nie zaczynaja po.jednym uzyciu brzydko pachniec

Co do kosmetykow to kupilam hipp brat uzywa dla malutkiej.i jej przypasowalo sklad maja super i opinie rowniez. Sprawdzimy i my. A ze dostalam kupony -20 do rosmana na hipp do konca roku to skorzystalam

Nie mam zadnego doswiadczenia co do kosmetykow dla dzieci ale sporo poswiecilam na szukaniu inf. Nie skorzystam z oilatum ani emolium jesli mala bedzie miala ladna skore i zero problemow. Brat dodaje emolium do kapieli malej, ktora nie ma problemow ze skora i wlasnie o tym czytalam ze to nie jest dobre ze wzgledu na to,ze dziecko.pozniej reaguje alergicznie na kosmetyki jesli.skorka sie przyzwyczai. W dodatku parafina zatyka pory i niekorzystnue wplywa na skore tak.czytalam pewnie wy macie wiwcej doswiadczen.i swoje spostrzezenia ale mysle ze i tak zweryfikujemy wszystko na malenstwach dla jednych cos bwdzie super dla drugich to samo nie bedzue przynosilo efektow.

Jednak w pierwszych tyg zdecyduje sie na maczke ziemniaczana do kapieli i linomag do pupy
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 13:54   #1113
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Ja też chciałabym wiaderko, ale wszystko zależy od kasy.
No właśnie wiaderka są prawie o połowę droższe. Mi zależy na tym, by mało miejsca to zajmowało. Zastanawiam się tylko czy można kąpać w tym takie maleństwo z kikutem przy pępku ;-)
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 13:57   #1114
Bonku
Wtajemniczenie

Tu jest fajnie wyprawka opisana http://www.bliskodziecka.com.pl/wyprawka-noworodka/
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 13:58   #1115
fasolka1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko4477 Pokaż wiadomość
Dzień dobry wciąż szpitalnie!
Nadal mam magnez w kroplówkach i no spę czekam na nefrologa bo jeszcze nie dotarł na konsultację..
Ja większość rzeczy już mam bo obawiałam się właśnie, że mogę wylądować w szpitalu na finiszu a chciałam sama wybierać i kupować Zostały detale.. termometry, inhalator, kosmetyczne rzeczy i kombinezon no i dla mnie szpitalna wyprawka
Co do rozpakowywania to ja na pewno w lutym bo tutejszy lekarz też mówił, że zaleca wcześniej ciążę rozwiązać
Słoneczko kciuki żeby wszystko się ułożyło BN byłaś w szpitalu tak niech dzidek rośnie zdrowo

Mi zostało kupić jeszcze wyprawkę dla siebie ale co za radocha kupować podpaski i podkłady Na razie skupiam się na wyprawce dla dzidka, a nie mam jeszcze wielu rzeczy- tych aptecznych jeszcze w ogóle nic nie mam. Pieluchy widziałam tanie w Tesco.
Stary 2015-12-28, 14:00   #1116
Darkanddark
Zakorzenienie

A mnie zastanawia, czy dziecko trzeba w ogóle smarować jakimiś kremami.. Na półkach mamy kremy - jak wspomniałam wyżej - ale to chyba tylko okazyjnie, na odparzenia??? I są jeszcze oleje np. Oliwka babydream. Używa się jej codziennie? No nie wiem, pewnie się będziecie śmiały ale ja normalnie nie wiem! :-P
Czyli ze jaki jest ten proces kąpania- kapie w płynie do kąpieli (albo bez?), potem smaruje dziecko, czy nie smaruje dziecka? To po jakiego grzyba są te oliwki i kremy łagodne, nawilżające itd? Kiedy się dziecku zasypuje pupę pudrem/mączka? Po każdej kąpieli? zmianie pieluchy?okazyjnie?

Ale jestem głupia :-P
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 14:16   #1117
verrerie
Rozeznanie

Ja juz po USG! Synus rosnie wspaniale, wszystko ma ok, wazy 1440g. Ja oklamalam pania ginekolog co do wagi odjelam kilogram, kurde przeciez by mnie chyba zabila :p

Czytam o waszych zakupach, no masakra ja jeszcze nie mysle o tym

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
verrerie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 14:20   #1118
fasolka1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
A który z tych trzech kremów jest najlepszy - linomag bobo, sudocrem czy bepanthen?
Wszystkie trzy są dobre. Sudocrem niektórzy mówią, że dobre na odparzenia bo ma cynk.

Szczeperka wkładki laktacyjne też kupuję z Lansinoh bo siostra też je chwaliła.

Monikmi czapeczki z Pepco. Miały takie słodkie te uszka, że nie mogłam sobie odmówić

Misia ja też oczadziałam jak stałam pod tą półką w Rossmannie i wzięłam takie podstawy co mi się wydawało. Jak nie podejdzie dziecku to wymienię na co innego. Ale myślę Oilatum jest OK na początek, Bepanthen OK, jakiś talk wzięłam na wietrzenie pupy , chusteczki do podmycia pupki wodą po kupie, chusteczki pampers. Pampery wezmę te wypasione na pierwszy raz na 2-5kg w wielopaku w Tesco widziałam tanie. Jak coś zabraknie to mąż poleci, daleko do sklepu nie ma

Będę chciała przejść na kosmetyki babydream rossmannowskie jak dziecko podrośnie. Są dobre, chrześnicy służą OK.

Malinka ja też nie chce nic na pewno z Nivei, Johnsona itd.

Bonku Ty masz jeszcze 2 miesiące Będziesz przede mną

Lewek kciuki za przeprowadzkę

Darkanddark ja żadnego smarowidła do ciała nie kupuję. Jak jest rumień noworodkowy to Alantan zasypka, jak sucha to właśnie nawilżający Oilatum płyn do kąpieli czy inne, albo maść na suche rączki i stópki. A tam jest taki wybór, że ja zgłupiałam pod półką odparzenie pupy- sudocrem, kąpiel w nadmanganianie, ale takie rzeczy to na bieżąco w szpitalu poradzą czy w przychodni, aptece.

Muszę jeszcze kupić te apteczne, wodę do przemywania oczek, Octenisept do psikania pępka, gaziki, Tormentiol na odparzenia.

Myślę, że każda sobie wypracuje swój sposób na pielęgnację swojego dzidka

verrerie dobrze, że u Was wszystko OK. Ja już też czuję się jak mały grubasek, zwłaszcza po świętach
Stary 2015-12-28, 14:23   #1119
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez verrerie Pokaż wiadomość
Ja juz po USG! Synus rosnie wspaniale, wszystko ma ok, wazy 1440g. Ja oklamalam pania ginekolog co do wagi odjelam kilogram, kurde przeciez by mnie chyba zabila :p
Ha ha, nie zabiło Ci szybciej serce, jak odejmowałaś ten kg? ;-)
Dobrze, że z dzieckiem wszystko dobrze.

Mnie w święta zdenerwowało pytanie jednej osoby-pierwsze ile przytyłaś do tej pory,a drugie no to ile teraz ważysz?
Nie rozstrząsam tematu, ale zastanawiam się po co komu ta wiedza. Moje odpowiedzi pozostały bez komentarza ani że dobrze ani że źle, więc tym bardziej nie rozumiem takiego pytania. Tym bardziej, że to nie był lekarz
Stary 2015-12-28, 14:31   #1120
verrerie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Ha ha, nie zabiło Ci szybciej serce, jak odejmowałaś ten kg? ;-)
Dobrze, że z dzieckiem wszystko dobrze.

Mnie w święta zdenerwowało pytanie jednej osoby-pierwsze ile przytyłaś do tej pory,a drugie no to ile teraz ważysz?
Nie rozstrząsam tematu, ale zastanawiam się po co komu ta wiedza. Moje odpowiedzi pozostały bez komentarza ani że dobrze ani że źle, więc tym bardziej nie rozumiem takiego pytania. Tym bardziej, że to nie był lekarz
No zabilo zabilo, zastanawialam sie czy nie ma podgladu jakiegos na te wagi, czy przypadkiem moze wie ze sciemnilam :p
Mnie nikt nie pyta o wage raczej, ale tez uwazam ze to nie jest pytanie na miejscu.

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
Stary 2015-12-28, 14:31   #1121
fasolka1987
Zadomowienie

Bonku zazdroszczę tego sexu bo ja się czuję jak zasapany słoń i ciężko mi już robić fiku-miku. Teraz jeszcze mam jakąś infekcję żeby nie było mi za dobrze, depiluję się już w ciemno i ostatnio mało nie odcięłam sobie bożeny no i zastanawiam się czy nie mam przeciwwskazań bo to już zaawansowana ciąża, zapytam o to ginekologa na następnej wizycie ale kurde się wstydzę

Milenujdka mi wszyscy mówią, że wyglądam kwitnąco w ciąży ale ja tam swoje wiem Już czekam tego marca jak zbawienia i chce wrócić do formy.
Taktownie nikt nie pyta o wagę. Ale mąż wie ile ważę bo się razem ważymy mówi, że zrzucę po porodzie kochany

Edytowane przez fasolka1987
Czas edycji: 2015-12-28 o 14:33
fasolka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 14:35   #1122
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
No zabilo zabilo, zastanawialam sie czy nie ma podgladu jakiegos na te wagi, czy przypadkiem moze wie ze sciemnilam :p
Mnie nikt nie pyta o wage raczej, ale tez uwazam ze to nie jest pytanie na miejscu.
To samo przeszłoby mi przez głowę. Czy może nie ma podglądu, kamerki albo pamięci w wadze ;-)
Dobrze, że po wizycie jesteś spokojna.

Co do wyprawki to ja się nie sugeruję raczej firmą,a ceną. Wychodzę z założenia, że czasem tylko trzeba zapłacić więcej za metkę, co nie idzie w parze z jakością.
Trochę jest potrzebnych tych higienicznych rzeczy, więc warto mieć konkretną listę.
Stary 2015-12-28, 14:37   #1123
misia880
Zakorzenienie

Ja kontroluje wage informacyjnie - sama chce wiedziec ile tyje haha
No trudno po porodzie nastawiam sie na fitnessy
Ma to swoje plusy, igorek z tata w domu a mama na wygibasy haha taki czas dla siebie

Ja tez raz chcialam oszukac gina z waga ale o pol kg haha i zjadlo mnie sumienie
Ale moj mi mowi, ze nie przytylam ZA DUZO tylko normalnie i nie ma sie czym przejmowac. Ze dzidzia,wody itp tez waza pozatym bylam chuda to gdzies to musialo wyjsc. Ze kobiety roznie tyja i nie ma sie co zalamywac lubie jak mi tak mowi hahaha

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 14:37   #1124
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Ja juz po USG! Synus rosnie wspaniale, wszystko ma ok, wazy 1440g.
Stary 2015-12-28, 14:53   #1125
Bonku
Wtajemniczenie

No juz tak nie brykam jak kiedys aleee radzimy sobie, teraz zakrywam sie kołdrą bo nie moge się skupić jak widzę tyyyle cielska hahaha a maz wniebowzięty bo mam duże cycki i na nich sie skupia hahaha

A czasem fasolka razem możemy rodzic ja później Ty wczesniej chociaż nie ukrywam ze wolałabym wczesniej bo po terminie to juz masakra, najlepiej psychicznie jak sie ma planowana cesarkę bo oczekiwanie na sn to jak siedzenie na bombie mysle ze damy rade z ta wyprawka a jak czegos braknie to sie wysle TZ i raz dwa kupi mamy teraz wypas nie to co w PRLU

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Tez sie gole w ciemno

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Verrerie super ze wszystko ok juz bliżej niż dalej
Stary 2015-12-28, 14:54   #1126
magda16262
Zadomowienie

Ja z waga nie kombinuje u gin bo co za miesiac zamiast 2kg bede zmuszona podac 3kg hehe

Po szpitalu schudlam i jak wyszlam ze szpitala to za 2 dni mialam wiz i tam polozna kazala sie zwazyc i to waga elektroniczna i pokazala 1,2 kg wiecej niz jak wychodzilam ze szpitala. Mowie do nuej ze to nie mozliwe ze przytylam w sumie w 1,5dnia 1,2kg. To ta waga taka ale coz i tak.mi tak w karte wpisala
Stary 2015-12-28, 14:55   #1127
Bonku
Wtajemniczenie

Ja mam 14kg na + takze to tyle ile nie jedna z Was bedzie miala na porodówce ja pewnie dobije do 20 jak nic ehh
Stary 2015-12-28, 15:02   #1128
katka_19
Wtajemniczenie

Verrerie, gratuluję udanej wizyty
My się będziemy podglądać w środę o 14.45 Już się doczekać nie mogę co tam u mojej Kruszyny słychać

Pytałyście o ręczniki z ikei:
nam te z kapturkiem (swego czasu były zielone) teraz są niebieskie i kremowe sprawdziły się genialnie. Mała w marcu będzie miała 3 lata a my cały czas je używamy, od porodu mamy 2 sztuki i mimo ciągłej eksploatacji nic się z nimi nie dzieje i są chłonne.

My kąpaliśmy Małą w Oilatum i teraz też zamierzamy to stosować. A buziakia kremem smarowaliśmy również z Oilatum.
Po jakimś czasie zaczniemy schodzić z kosmetyków aptecznych.

Smoczki najlepiej sprawdziły nam się nuka, mimo tego że testowaliśmy przeróżne-tomme tippe, avent, Młoda załapała nam tylko Nuk i teraz chyba też pójdziemy w kierunku nuka.

A z podpasek poporodowych nie pamiętam nazwy ale jedne są podklejane klejem tak jak standardowe podpaski i je polecam wlasnie. Bo bella są ruchome bez kleju

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 15:02   #1129
magda16262
Zadomowienie

Ja 2 tyg temu.mialam na plusie 4,5 kg mysle ze do 8 kg dobije zostalo w sumie 2 miesiace.

Mama tez miala 8 kg ze mna a ja uridzilam sie z waga 3460
Stary 2015-12-28, 15:03   #1130
_polly_
Zakorzenienie

verrerie,

Dziewczyny, polecicie mi jakieś fajne planszówki/karcianki?

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 15:04   #1131
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Serio? Ale tupet

Cytat:
Ja juz po USG! Synus rosnie wspaniale, wszystko ma ok, wazy 1440g
Gratuluję! teraz już może będziesz spokojniejsza
Stary 2015-12-28, 15:09   #1132
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Serio? Ale tupet
No serio odpowiedziałam, ale nie wiem czy do szczęścia było trzeba jej udzielić informacji. Nie wiem, jaki był cel tego pytania. Dziwne to było.
Stary 2015-12-28, 15:12   #1133
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
verrerie,

Dziewczyny, polecicie mi jakieś fajne planszówki/karcianki?
My gramy w monopol albo chinczyka u znajomych w skrable

A z kart to lubie mega pograc w remika mamy tez fajne niemieckie karty skibo podobne do uno ale tylko troche w to gramy z moimi rodzicami

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 15:15   #1134
fasolka1987
Zadomowienie

Bonku Ja też pod kołderką teraz tylko wchodzi w grę bo nie mogę się skupić oj ciężki los ciężarnej gdyby dzieci wiedziały ile sobie odmawiamy dla ich dobra Teraz miałam tydzień posuchy -przez tą infekcję. Ale dramat. Pierwszy, drugi trymestr było dobrze, a teraz mam infekcję za infekcją ciągle jakieś globulki i maści

Ja będę miała planowaną cesarkę ale jeszcze nie wiem jaki termin, będziemy pewnie ustalali termin w styczniu. Mąż zachwycony, a ja spokojniejsza. Ale wiadomo, że wyjdzie kiedy będzie chciało, oby jak najdłużej sobie siedziało i rosło.

No z tym goleniem to jest jakaś joga pod prysznicem. Po ciąży chyba zainwestuję w depilację laserową, moja kosmetyczka to wykonuje, a już mam do niej trochę zaufania.

Katka dzięki za informację w sprawie podpasek, będę szukała takich z klejem.

Polly z planszowych to ja mam tylko Monopol ale w Smyku jest dużo fajnych gier My graliśmy na wakacjach zawsze w "Pana"
Stary 2015-12-28, 15:22   #1135
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
My gramy w monopol albo chinczyka u znajomych w skrable

A z kart to lubie mega pograc w remika mamy tez fajne niemieckie karty skibo podobne do uno ale tylko troche w to gramy z moimi rodzicami
Monopoly mamy. Zastanawiam się właśnie czy zamówić Scrabble czy karciankę Sabotażysta +Rozszerzenie.
Cytat:
Napisane przez fasolka1987 Pokaż wiadomość
Polly z planszowych to ja mam tylko Monopol ale w Smyku jest dużo fajnych gier My graliśmy na wakacjach zawsze w "Pana"
W Smyku, jak i Empiku widzę, że jest duża przebitka ceny. Przepłaciłam tam za Jengę i Taboo.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 15:41   #1136
verrerie
Rozeznanie

Dzieki

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
Stary 2015-12-28, 15:43   #1137
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Tez robie dzis liste zakupow. Tz szukam dzis loveli w biedrze, ale nie bylo. Pasuje poprac juz. I jeszcze sie poklocilismy . Ech zazdroszcze Wam igraszek. U nas celibat od pazdziernika chyba

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-28, 15:49   #1138
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
No juz tak nie brykam jak kiedys aleee radzimy sobie, teraz zakrywam sie kołdrą bo nie moge się skupić jak widzę tyyyle cielska hahaha a maz wniebowzięty bo mam duże cycki i na nich sie skupia hahaha

Tez sie gole w ciemno
Ja bym pobrykała, ale krótka szyjka i skurcze i twardnienia brzucha mnie zniechęcają. Ale teraz już coraz bliżej końca, to odbijemy sobie po porodzie

Mnie mąż goli

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
Ja z waga nie kombinuje u gin bo co za miesiac zamiast 2kg bede zmuszona podac 3kg hehe
Mnie wcześniej ważyła gin, teraz waży mnie pielęgniarka i razem z położną sobie zawsze po 1kg odejmują jeszcze

Cytat:
Napisane przez katka_19 Pokaż wiadomość
Pytałyście o ręczniki z ikei:
nam te z kapturkiem (swego czasu były zielone) teraz są niebieskie i kremowe sprawdziły się genialnie. Mała w marcu będzie miała 3 lata a my cały czas je używamy, od porodu mamy 2 sztuki i mimo ciągłej eksploatacji nic się z nimi nie dzieje i są chłonne.
Jestem coraz bardziej zdecydowana na nie

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
Ja 2 tyg temu.mialam na plusie 4,5 kg mysle ze do 8 kg dobije zostalo w sumie 2 miesiace.

Mama tez miala 8 kg ze mna a ja uridzilam sie z waga 3460
Ja już mam 8kg na plusie albo i więcej po świętach
Stary 2015-12-28, 16:14   #1139
Bonku
Wtajemniczenie

Kochane dajcie proszę linka na te ręczniki z Ikei bo wpisalam i jest ich dużo..
Stary 2015-12-28, 16:16   #1140
magda16262
Zadomowienie

Widzialam wczoraj lovele w auchan w promocji cos druga za 1grosz. Sprawdzcie na necie bo nie podchodzilam blizrj kupilam w grudniu i po nowym roku biore sie za pranie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości