|
|
#1471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Herbaciane pogaduchy :) cz.II
czekamy
![]() trafiłam ostatnio do "czas na herbatę" bo chciałam kupić na prezent jakąś herbatkę i okazało się, że minimalna gramatura do 50 g. Teraz się zastanawiam, czy zawsze tak było czy to tylko w związku z okresem przedświątecznym tak wprowadzili. I w sumie wyszłam z niczym, bo 50 g to dla mnie za dużo ![]() u mnie dziś mglisto, w kubku zielona z truskawką ![]() miłego |
|
|
|
|
#1472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie pogoda podobna, też mglisto i wilgotno i właśnie zaparzyłam sobie Spragnionych miłości ![]() A propos badań, nasłuchałam się ostatnio dość sporo o witaminie D, o tym jaka jest potrzebna a jak mało zazwyczaj jej przyswajamy. No i za namową kilku osób zbadałam sobie jej poziom. I faktycznie mam bardzo duży niedobór. Będę chyba musiała rozglądnąć się za jakimiś suplementami. Wiem, że chyba najwartościowsze są krople z tą witaminą ale one są tylko na receptę a nie chce mi się specjalnie zasuwać do lekarza. Poza tym słyszałam, że przy okazji D powinno się też zażywać wit. K2 bo ona chyba pozwala wchłonąć się tej D czy jakoś tak. Bądź tu mądry Ale ten mój rodzinny to na pewno nie będzie w temacie ![]() Ktoś coś słyszał na ten temat?
|
|
|
#1473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1474 | |
|
Zakorzenienie
|
to nie wiedziałam
fakt, że przeważnie kupowałam te 50 g, ale tym razem chciałam więcej smaków z mniejszą gramaturą i się zdziwiłam, że tak nie mogę Cytat:
zresztą jak wszystkie witaminy i chyba bardziej jej potrzebujemy w sezonie jesienno-zimowym bo jest mniej słonecznych dni u mnie pogodowo lepiej, bo już nie ma tych całodziennych mgieł jak wczoraj ![]() miłego |
|
|
|
|
|
#1475 |
|
Zadomowienie
|
z tą witaminą D to momentami mi sie wydaje, że to też zabieg marketingowy, żeby firmy farmaceutyczne mogły sobie zarobić, ale fakt faktem że niektórzy mogą mieć niedobór i wtedy faktycznie od września po kwiecień najlepiej przyjmować w suplementach. Mi np. moja endo przepisała i miałam brać 2000 jtk gdzie w ulotce jest że 1000 jtk sie bierze i musze przyznać że dawka zalecona przez lekarke chyba jest za wysoka bo strasznie mnie potem suszy i brzuch mnie boli...
Co do herbatek to czarna z goździkami, imbirem i pomarańczką, z płatkami róży w konfiturze moja nowa miłość, ale wszystkie składniki osobno dodane, nie z mieszanki
|
|
|
|
|
#1476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brzmi super, zwłaszcza na zimne, zimowe wieczory ![]() A co do tej wit. D3 to jest pewnie jak ze wszystkim innym, tzn. za jakiś czas przestanie być "modna" i na topie pojawi się jakaś inna witaminka lub coś w tym stylu. Ale dla świętego spokoju pokupowałam kilka preparatów i chcę podnieść trochę jej poziom bo podobno norma zaczyna się od 30 ng/ml a ja mam 12
|
|
|
#1477 |
|
Zadomowienie
|
herbatka nieźle rozgrzewa
![]() No to faktycznie, skoro masz 12 to powinnaś
|
|
|
|
|
#1478 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() i pomyśleć że już znowu czwartek, a za 2 tygodnie święta, a za 3 koniec roku wydaje się, że dopiero wakacje się kończyły a tu połowo grudnia na karku. Mam wrażenie, że strasznie szybko mi ten rok zleciał pogodowo bez zmian, ale chyba przydał by się jakiś mały mrozik, bo ludzie chodzą i zarażają a wczoraj słyszałam, że zima przyjdzie dopiero na święta ![]() w kubku zielona z mango ![]() miłego |
|||
|
|
|
|
#1479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurcze, ale co do tego czasu jak szybko leci to fakt. Aż mi się nie chce myśleć ile mam jeszcze do zrobienia przed świętami i na święta ![]() A potem dwa dni i po świętach a człowiek narobi się wcześniej jak wół Carmen, Ty te wszystkie dodatki po prostu wrzucasz do kubka z herbatą czy jakoś wszystko razem jeszcze podgrzewasz, żeby się lepiej przegryzło?
|
|
|
#1480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zazwyczaj nie chce mi sie bawić w gotowanie, ale wrzucam herbatke, plastry imbiru, kilka goździków wbitych w plastry pomarańczy i zalewam wrzątkiem
|
|
|
|
|
|
#1481 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
Jak chcesz to ci wysle bo u mnie sa dostepne w "Boots" czy innych sklapach farmaceutycznych czy kosmetycznych. Na stronie endokrynologia.net jest duzo informacji na ten temat- milej lektury. ---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ---------- Cytat:
Najlepiej jest je uzupelniac z jedzenia ale ze jemy sezonowo tzn w Polsce to niestety mamy pewne nie dobory w danym okresie. Co do witaminy D3 uwazam, ze jest potrzebna- pozniej bym postawila magnez i wit. z grupy B. Zreszta za kazdym razem jak jestem w Polsce lub ogladam polska telewizje to jestem w szoku jak duzo jest reklam z lekami, ktore pomagaja na wszystko. Szkoda, ze nikt nie zrobi reklame, ze trza sie oszczedzac, nie stresowac i jesc zdrowo. O tym nikt nie trabi ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- Cytat:
Dzis zrobilam z kapusta i grzybami, zas ruskie z poniedzialku dalam znajomemu wiec musze je znow zrobic- pewnie na dniach. Do tego musze mieso zamarynowac, bo bede robic swoja wedline i upiec pare plackow - dwa ida dla znajomej na urodziny. Mi czas zapiernicza jak szalony a to dzieki synusiowi. Maly lobuz za 5 dni skonczy 5 miesiecy a juz ma dwie jedynki na dole i dzis zrobil pierwsze kroki do raczkowania a trenuje nie cale dwa tygodnie. Do tego z lezenia siada i jak szalony ( az do bolu moich rak) skacze. Zakladam, ze do Nowego Roku bedzie smigal. A jest tak cwany, ze budzi sie jak tata przychodzi z pracy, spi w jednym pokoju z chrapiacym tata i idzie spac jak tata wychodzi do pracy. Dzis ewidentnie czekal az dostanie buzi od taty, popatrzyl chwile na drzwi i zamknol oczy i spi do tej pory. ---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Mnie przeraza fakt, ze od lutego do pracy wracam. I trzeba bedzie autkiem jezdzic i dzielic wychowanie syna z tatusiem w stosunku 4 :3. Dam rade
|
|
|
#1482 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jeszcze raz dziękuję za chęci Cytat:
W dowolnych ilościach ![]() Cytat:
|
|
|
#1483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ruskie to ja też ![]() w kubku bastek ananasowy ![]() miłego weekendu |
||
|
|
|
|
#1484 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Szukam ziółek lub jakichś proszków, które pobudzają trawienie. Pomożecie?
|
|
|
|
|
#1485 |
|
Rozeznanie
|
Mieta pita 30 min przed posilkiem zwieksza wydzielenie sokow trawiennych
|
|
#1486 |
|
Zakorzenienie
|
witam przy poniedziałku
![]() pogoda jak zwykle w weekend nie rozpieszczała dziś od rana mglisto i najchętniej bym z domu nie wychodziła, ale cóż poradzę że do roboty trzeba ![]() ale jeszcze tydzień pracy i będę miała urlop to się wybyczę ![]() w kubku zielona z truskawką ![]() miłego |
|
|
|
|
#1487 |
|
Rozeznanie
|
ja tez witam
![]() Po tygodniu pierogow nastapil tydzien plackow ale dzis dla odmiany wyszla choinka Ale mialam kiepska noc - moze spalam 4 godziny- nie moglam usnac. Chyba powrot do pracy do tego na nocki mnie denerwuje. Ale chyba znalazlam swiatelko w tunelu: jest fajne ogloszenie o prace w pobliskim szpitalu w laboratorium na pol etatu- wszystko co bym chciala
|
|
#1488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Już ubierasz?
Ja ubieram dopiero w wigilię ale chyba już dzisiaj zakupię i będzie stała na balkonie i czekała na "swój dzień" ![]() Cytat:
![]() Pstra, w święta się nie byczy, w święta się ciężko pracuje w domu ![]() Dużo masz tego urlopu? Pewnie do Nowego Roku i jakiś wypad w góry szykujesz
|
|
|
#1489 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale widziałam że jutuberki już na początku grudnia poubierały i tak się zastanawiam z czego to wynika ![]() ale to inna praca i nie trzeba wstawać o 6 rano chyba, że rzucą karpie na promocję ![]() a co do urlopu, to masz rację jeszcze 4 dni i nie zamierzam się już w tym roku w pracy pokazywać dziś u mnie znowu mglisto i trochę ślisko wczoraj po raz pierwszy tej zimy padał śnieg dziś już nie ma po nim śladu ![]() w kubku zielona z truskawką ostatnio widziałam z papają i mnie kusiło, żeby sobie kupić, ale mam na razie 3 smaki w pracy i to mi starcza miłego |
||
|
|
|
|
#1490 |
|
Rozeznanie
|
Tutaj choinki stoja ubrane od 1 grudnia wiec i tak jestem spozniona. Okres swiat nie jest swietowany tak samo jak u nas zas od poczatku miesiaca zaczynaja sie tzw. Christmas Party.
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() witam przy piątku chciało by się powiedzieć "i znowu piątek" u mnie pochmurno i deszczowo, ale 10 stopni więc całkiem fajnie ![]() w kubku zielona z mango mam wrażenie, że dopiero ją kupiłam a już dno zaraz będzie widać ![]() miłego |
|
|
|
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
I ja witam piątkowo
![]() Moja choinka stoi przed garażem i czeka. Mam nadzieje, że doczeka do wigilii nie zniknie Kupiłam już nawet nowe lampki, a co tam, jak szaleć to szaleć Wprawdzie mam jeszcze poprzednich lat ale jakieś takie sztukowane, teraz kupiłam ledowe, drogie ale mam nadzieję, że na dłużej wystarczą ![]() Okna już pomyte, szafki pomału sprzątam. Wczoraj poprałam i powiesiłam firanki, tyle, że trochę przedobrzyłam z krochmalem i takie sztywnawe są, jak zegnę tak zostają Herbatkowo kończę Spragnionych miłości a wczoraj przeprosiłam się z moją stuletnią czerwoną cytrynową
|
|
#1493 |
|
Raczkowanie
|
na dzień dobry earl grey. najlepsza na świecie. mogłabym ją pić do końca życia
|
|
|
|
|
#1494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie nie jest zle. Nie pada a do tego 13 stopni ![]() W kubku "inspiracja"- moze mnie natchnie ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Galijko chcialabym miec firanki ale przegrywaja z utrzymaniem ich. Poza tym jakbym je zalozyla to bym sobie pomniejszyla pomieszczenia a i tak sa male.
|
|
|
#1495 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam i firanki, i zasłony i żaluzje, a co!!
Wiem, że trochę za dużo szczęścia na raz ale dla mnie mieszkanie bez firanek i zasłon wydaje się zimne a żaluzje natomiast są u mnie koniecznością, ze względu na słońce, które w lecie robi mi saunę z mieszkania. Mieszkam na ostatnim piętrze, mieszkanie narożne a okna mam na wschód, południe i zachód. Żyć nie umierać, latem można się ugotować, zwłaszcza przy tych upałach, które nas nawiedzają ostatnimi laty.Herbatkowo dzisiaj sencha marcepanowa
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
ja też tak mam
w kubku zielona z truskawką ![]() miłego od jutra mam urlop więc jakbym nie miała się jak odezwać, to życzę Wam moje drogie Herbatniczki spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok! |
|
|
|
|
#1497 |
|
Wtajemniczenie
|
Święta, święta i po świętach
W każdym razie witam w ostatni poniedziałek 2015 roku ![]() W leniwy poniedziałek bo ciężko się wraca do pracy po takim długim, świątecznym weekendzie ![]() Herbatkowo u mnie dalej sencha "marcepanowa"
|
|
#1498 |
|
Rozeznanie
|
Ja koncze czyscic lodowke po swietach :0
|
|
#1499 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#1500 |
|
Rozeznanie
|
z salatki sledziowej, jarynowej i wuzetki to by wyszedl dziwny bigos
![]() Moj maly padl o 24 po 3 godzinach szalenstwa.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

Ale ten mój rodzinny to na pewno nie będzie w temacie 
i chyba bardziej jej potrzebujemy w sezonie jesienno-zimowym bo jest mniej słonecznych dni

wydaje się, że dopiero wakacje się kończyły a tu połowo grudnia na karku. Mam wrażenie, że strasznie szybko mi ten rok zleciał
a wczoraj słyszałam, że zima przyjdzie dopiero na święta