|
|
#61 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szampan dla dzieci
Cytat:
Cytat:
Nic jeszcze nie zrobiłam. I nie oczekuję, że cały świat podporządkuje się mojemu widzimisię, natomiast babcia mojego syna mogłaby chyba uszanować nasze ogólne prośby, żeby najpierw rozmawiać z nami, dorosłymi, a potem z dzieckiem.
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
nie no jasne.. najlepiej pojechać i wywalić ten napój i już będzie po kłopocie - nie było tematu
![]() napatoczyła się okazja to myślę, że jest odpowiedni moment aby zacząć uświadamianie dziecka chociaż odrobinę o otaczającym go świecie... nikt nie każe walić monologów na pół godziny ale jakieś słowo można wtrącić na ten temat... może nie od razu wszystko od miłego samopoczucia przez zgon skończywszy na bezdomności ale co nieco można przecież uświadomić skoro już się napatoczyła okazja i mamie dziecka nie podoba się ten zwyczaj... niech wyjaśni dziecku dlaczego jej się nie podoba i dlaczego to się więcej nie powtórzy (bo za rok zapewniam, że dziecko będzie czekało na tego szampana po raz kolejny) |
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teściowa Miramej nie znała jej poglądu na te sprawy. Uważam, że nie chciała zle. Dlatego trzeba teraz porozmawiać i powiedzieć, że więcej sobie tego nie życzy. Jeśli powtórzy się sytuacja, to wtedy robić raban. Doczytałam teraz post z 00:26 więc już rozumiem czemu autorko się tak wkurzyłaś. Edytowane przez 201707171403 Czas edycji: 2015-12-30 o 00:37 |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53943556]nie no jasne.. najlepiej pojechać i wywalić ten napój i już będzie po kłopocie - nie było tematu ![]() napatoczyła się okazja to myślę, że jest odpowiedni moment aby zacząć uświadamianie dziecka chociaż odrobinę o otaczającym go świecie... nikt nie każe walić monologów na pół godziny ale jakieś słowo można wtrącić na ten temat... może nie od razu wszystko od miłego samopoczucia przez zgon skończywszy na bezdomności ale co nieco można przecież uświadomić skoro już się napatoczyła okazja i mamie dziecka nie podoba się ten zwyczaj... niech wyjaśni dziecku dlaczego jej się nie podoba i dlaczego to się więcej nie powtórzy (bo za rok zapewniam, że dziecko będzie czekało na tego szampana po raz kolejny)[/QUOTE] szczerze? to ja bym tego szampana dla dzieci rozlała. sobie i mężowi. święto lasu nie umrze od tego, nadal mi się to nie podoba ale tak jak od jednego piccollo które i tak już ktoś kupił nic się nie stanie, tak od jednego wyjścia do maca nic se nie stanie. więc się poniekąd z tobą zgadzam.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-12-30 o 00:45 |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=drabineczka;5394357 9]tak. napisałam. dokładnie. to. samo. 10. razy.
Ale kropków tyle nie było i nie zauważyłam Lubię cię czytać hehe
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53943556]nie no jasne.. najlepiej pojechać i wywalić ten napój i już będzie po kłopocie - nie było tematu
![]() napatoczyła się okazja to myślę, że jest odpowiedni moment aby zacząć uświadamianie dziecka chociaż odrobinę o otaczającym go świecie... nikt nie każe walić monologów na pół godziny ale jakieś słowo można wtrącić na ten temat... może nie od razu wszystko od miłego samopoczucia przez zgon skończywszy na bezdomności ale co nieco można przecież uświadomić skoro już się napatoczyła okazja i mamie dziecka nie podoba się ten zwyczaj... niech wyjaśni dziecku dlaczego jej się nie podoba i dlaczego to się więcej nie powtórzy (bo za rok zapewniam, że dziecko będzie czekało na tego szampana po raz kolejny)[/QUOTE] Proponuję, żebyś przeczytała, co pisałam, bo nie chce mi się po raz kolejny tego samego powtarzać. Poza tym, teraz sobie przypomniałam, że już kiedyś czytałam twoje różne wypowiedzi o wychowaniu i... podtrzymuję wszystko, co kiedyś Ci napisałam
|
|
|
#67 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moje rodzeństwo, dzieciate, nie ma w domu telewizora. uważa, że to ogłupia. a tvn to najgorszy kibel świata. czy ty myślisz że ktoś dzieciom zasłania oczy jak przychodzą do moich rodziców? nie. czy dzieci oglądają bajki przed snem z wypiekami na twarzy? tak. czy to nie fair wobec rodziców dzieci? trochę. czy kogoś to obchodzi? nie. rodzic ma filozofię A dziadek ma filozofię B jak filozofia A chce sobie wyjść na imprezę i przekazuje pociechy w ręce filozofii B to raczej, zgaduj, można się spodziewać, że dorosły 60 letni człowiek nie wywróci swojego światopoglądu na którym wychował kilkoro dzieci, dla jednego wieczoru z powodu potencjalnej dramy, jeśli sam nie widzi nie widział i nie zobaczy w tym co robi nic złego. póki dziecku nie dzieje się krzywda a babcia na siłę nie wlewa mu tego piccollo do gardła, to ja bym nie robiła afery. albo też, nigdy więcej ani razu nie oddała go pod opiekę. po prostu. skoro to jest sprawa takiej wagi że tego nie przełkniesz, bo masz do tego prawo jak do wszystkiego w życiu, to po prostu jej nie oddawaj. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-12-30 o 00:48 |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
2.dawaj 3.jej 4.dziecka 5.pod 6.opieke 7.jak 8.tyle 9.razy 10.cię 11.zdenerwowala 12.to 13.po 14.co 15.sobie 16.szarpać 17.nerwy |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I uwierz mi, że nie raz miałam ochotę zrobić to, o czym piszesz, ale moje dziecko kocha swoich dziadków, oni potrafią się z nim świetnie bawić, poświęcają mu czas, to z jedzeniem są takie jazdy.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2015-12-30 o 01:03 |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest prosta matematyka i wolny rynek musisz policzyć co ci się bardziej opłaca.
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie offtopując nie rozumiem dalej Twojego problemu a już tym bardziej problemu uświadomienia dziecka w otaczającym go świecie skoro napatoczyła się okazja. To kiedy zamierzasz to zrobić? W momencie nie wiem jak będzie jadła śniadanie czy czytała książkę czy obchodziła swoje 18 urodziny? Problemem jest babcia? Nie zostawiaj dziecka u niej jak Ci nie odpowiada jej zachowanie. Sama piszesz, że oddając dziecko w jej ręce godzisz się i przyjmujesz do wiadomości, że dziecko będzie jadło i piło to co ona mu da. Więc W CZYM PROBLEM? Bo kupiła i zamierzała podać napój gazowany w butelce podobnej do szampana? |
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-12-30 o 01:06 |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53943668]ja bym bardzo prosiła o nie wywlekanie wątków z przeszłości bo to bez sensu (jako osoba, która założyła tu konto, żeby nie skłamać... 6 lat temu to mogłam zmienić swoje poglądy pierdyliard razy, więc jeżeli piszemy w danej chwili to prosiłabym jeżeli już, to oceniać moje aktualne wypowiedzi w danym wątku na dany temat)
Nie offtopując nie rozumiem dalej Twojego problemu a już tym bardziej problemu uświadomienia dziecka w otaczającym go świecie skoro napatoczyła się okazja. To kiedy zamierzasz to zrobić? W momencie nie wiem jak będzie jadła śniadanie czy czytała książkę czy obchodziła swoje 18 urodziny? Problemem jest babcia? Nie zostawiaj dziecka u niej jak Ci nie odpowiada jej zachowanie. Sama piszesz, że oddając dziecko w jej ręce godzisz się i przyjmujesz do wiadomości, że dziecko będzie jadło i piło to co ona mu da. Więc W CZYM PROBLEM? Bo kupiła i zamierzała podać napój gazowany w butelce podobnej do szampana?[/QUOTE] Piszę akurat o wątkach z końca ubiegłego roku, a napisałam dlatego, że nadal prezentujesz takie stanowisko. Ale OK. Napiszę jeszcze raz - przeczytaj moje wypowiedzi, pisałam ajah o tym, co dziecko wie o alkoholu i papierosach. Heh ![]() ---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ---------- Cytat:
I ja nie wiem, co robić.
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53943556]nie no jasne.. najlepiej pojechać i wywalić ten napój i już będzie po kłopocie - nie było tematu
![]() napatoczyła się okazja to myślę, że jest odpowiedni moment aby zacząć uświadamianie dziecka chociaż odrobinę o otaczającym go świecie... nikt nie każe walić monologów na pół godziny ale jakieś słowo można wtrącić na ten temat... może nie od razu wszystko od miłego samopoczucia przez zgon skończywszy na bezdomności ale co nieco można przecież uświadomić skoro już się napatoczyła okazja i mamie dziecka nie podoba się ten zwyczaj... niech wyjaśni dziecku dlaczego jej się nie podoba i dlaczego to się więcej nie powtórzy (bo za rok zapewniam, że dziecko będzie czekało na tego szampana po raz kolejny)[/QUOTE] Kopnienta: czytajac Twoje posty w tym watku a ten zacytowany szczegolnie, to mam wrazenie, ze Ty juz zaczelas konsumpcje sylwestrowego szampana ![]() Savoir vivre picia alkoholu dla niespelna siedmiolatka po czym slowko tu i tam jakie to jest mile samopoczucie po alko. I bezdomnosc tez mozna wtracic i zgon, a co tam. Niech mnie ktos obudzi Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2015-12-30 o 01:27 |
|
|
|
|
#77 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zwykle dyplomatycznie odmawiam ( bezpośrednio doroslemu) i metodą zdartej płyty przypominam dziecku powody czemu nie i proponuje coś innego.
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5394373 4]Kopnienta: czytajac Twoje posty w tym watku a ten zacytowany szczegolnie, to mam wrazenie, ze Ty juz zaczelas konsumpcje sylwestrowego szampana ![]() Savoir vivre picia alkoholu dla niespelna siedmiolatka po czym slowko tu i tam jakie to jest mile samopoczucie po alko. I bezdomnosc tez mozna wtracic i zgon, a co tam. Niech mnie ktos obudzi |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem przesadzasz, ale być może Twoje podejście wynika z bycia dzieckiem DDA.
Cytat:
Mam młodsze dziecko (3,5). Rok temu świętowaliśmy w domu Sylwestra. My dorośli piliśmy po 1 kieliszku szampana, on też 1 kieliszek szampana dla dzieci. Alkohol nie jest tematem tabu w naszym domu. Pojawia się, jest spożywany przy dzieciach. Rozmawiamy przy okazji na ten temat dlaczego dzieci nie piją, dlaczego dorośli nie mogą nadużywać, dlaczego po alkoholu nie można prowadzić auta. Wkurzyłabym się, gdybym jasno poprosiła babcię, żeby czegoś dziecku nie kupowała, a ona i tak by to kupiła. Przez kilka miesięcy nie miałaby kontaktu z wnukiem, do czasu aż uzna, że zrozumiała swój błąd. |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-12-30 o 10:39 |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam jeszcze takie wspomnienia (a więc musiałam być starsza niż 2-3-4 lata), że u babci oglądamy tv, babcia o 22 udaje, że jest 24 i idziemy spać.
Z Arturem też nie mam zamiaru (na razie) świętować Sylwestra, ba, mam szczerą nadzieję, że go petardy nie obudzą (pół biedy te świecące o 24, gorzej z tymi, co robią tylko huk - cały wieczór:/). A tak w ogóle to ja szampana nie cierpię :P |
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53945508]Ja mam jeszcze takie wspomnienia (a więc musiałam być starsza niż 2-3-4 lata), że u babci oglądamy tv, babcia o 22 udaje, że jest 24 i idziemy spać.
Z Arturem też nie mam zamiaru (na razie) świętować Sylwestra, ba, mam szczerą nadzieję, że go petardy nie obudzą (pół biedy te świecące o 24, gorzej z tymi, co robią tylko huk - cały wieczór:/). A tak w ogóle to ja szampana nie cierpię :P[/QUOTE] Siostro!
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, a co w międzyczasie z wnukiem? Żeby to wszystko było takie proste ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53945508]Ja mam jeszcze takie wspomnienia (a więc musiałam być starsza niż 2-3-4 lata), że u babci oglądamy tv, babcia o 22 udaje, że jest 24 i idziemy spać. Z Arturem też nie mam zamiaru (na razie) świętować Sylwestra, ba, mam szczerą nadzieję, że go petardy nie obudzą (pół biedy te świecące o 24, gorzej z tymi, co robią tylko huk - cały wieczór:/). A tak w ogóle to ja szampana nie cierpię :P[/QUOTE] U nas to będzie trzeci raz, uznajemy, że raz w roku dziecko może posiedzieć do północy i przywitać Nowy Rok, pooglądać fajerwerki. My też ![]() Nie wiem, czy to zdjęcie wstawiała pani-jesień, bo mi się nie wyświetlało, ale dla mnie to jest dziwne zestawienie. 1.jpg
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, skąd ludziom przychodzą do głowy takie pomysły
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
10499_18163010499.jpg, takie dziecko w wieku 7 lat będzie miało alkoholowy savoir vivre w małym palcu
|
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Zdjęcie jest z bloga, podpisane, że Piccolo.
|
|
|
#89 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zdjęć nie widzę, ale jak tylko wyjdziemy z kuchni, to specjalnie włączę komputer, żeby zobaczyć.---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Dobra, widziałam. |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Świetnie rozumiem Miramej i uważam, że ma rację i nie jest ani trichę przewrażliwiona, mimo że my z mężem pijamy alkohol, (tj. ja od ponad dwóch lat nie
).Moi teściowie z kolei nie kogą przeżyć, że dziecko nie pije słodkich napojów, nawet kiedyś próbował, ale wypluł w tym samym momencie. Na piccolo jeszcze nie wpadli, ale jestem pewna, że to kwestia czasu.. :P
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

nie umrze od tego, nadal mi się to nie podoba ale tak jak od jednego piccollo które i tak już ktoś kupił nic się nie stanie, tak od jednego wyjścia do maca nic se nie stanie. więc się poniekąd z tobą zgadzam.