|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
tak mi wygodnie i lepiej się czuje, bo po e chce mi się spać i jak brałam rano to nie mogłam się dobudzić Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#4442 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jak radzicie sobie z potliwością?
|
|
|
|
#4443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smerfetka a to tez czesto mialam, trzeslam sie z zimna, rownoczesnie bedac bardzo spocona. |
|
|
|
|
#4444 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#4445 |
|
Rozeznanie
|
nie mam takiego problemu, mogę nawet ćwiczyć, być cała mokra, ale pod pachami prawie nic i co najważniejsze nie śmierdzi
a tak ogólnie też zauważyłam, że ostatnio mam ciepłe dłonie, ale stopy nadal zimne, ale ja jestem takim zmarzluchem, że nawet latem w skarpetkach chodzę a jeszcze miałam umowioną wizytę na poniedziałek i miałam znów zrobić badania, ale dzisiaj do mnie dotarło, że nawet jak jutro je zrobię, to na rano poniedziałek wyników jeszcze nie będzie, a polowałam na swojego endo prawie miesiąc |
|
|
|
#4446 |
|
czasem troszkę winny
|
ja też bardzo mało się pocę, jeszcze używam antyperspirantu takiego w kulce to już w ogóle zawsze sucho
ale to akurat dobrze
|
#4447 |
|
Zakorzenienie
|
Miałaś a ja mam tak nadal -_- xd
|
#4448 |
|
Zakorzenienie
|
Nie radzę sobie... Akurat jeśli chodzi o pachy to problemu nie mam, dezodorant załatwia sprawę, ale często dopadają mnie, powiedzmy, jakieś poty, mam nagle całą mokrą twarz i dekolt
.Generalnie jest mi raczej za gorąco, przegrzana jestem czy co...
|
|
#4449 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#4450 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie mam w ogóle problemu z nadmiernym poceniem
|
|
|
|
#4451 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wynik TSH 2,77 jest już za wysoki? Trochę się naczytałam i sama się już pogubiłam. Mam 25 lat. Nie mam zleconych żadnych innych badań bo do endokrynologa szłam z zupełnie innym problemem - badania żeby sprawdzić czy problemy ze skórą są ze względu na hormony. TSH było dodatkowo, testosteron, glukoza i lipidogram - wszystko idealne w normach.
Od endo mam tylko komentarz przy wynikach że TSH jest w normie, ale jeśli planuje ciąże to zalecane jest max 2,5. Wizyta na początku lutego Mialam jeszcze przy okazji usg piersi zbadana tarczyce i doktor mówiła ze wszystko z nia wporzadku Nigdy nie podejrzewałam, że mogę mieć coś nie tak z tarczycą, ale jak pomyślę to może i bym mogła kilka objawów pod to podpiąć. - często jest mi zimno w stopy, znowu w nocy nie ma opcji żebym spała w skarpetkach, nie da rady - czasami się "grzeje", robi mi się nagle gorąco, cała się od razu poce, gdzie w ogóle reszta ludzi mówi że o co mi chodzi - wcale nie jest tak ciepło, rozbiore się a za chwilę musze się ubrać bo mi zimno, i tak w kółko... śmieją się że mam menopauze chyba - od jakiegoś roku wypadają mi włosy, obstawiałam że to przez rozjaśnianie mocne - włosy przyciemniłam, farbuje delikatną farbą raz na 2 miesiące, obstawiałam zmiany pory roku - no ale to już za długo trwa, fakt że włosy nie lecą mi jakoś garściami ale przy przejechaniu ręką zawsze coś poleci, mój facet znajduje te włosy wszędzie, i widze zdecydowanie zmniejszoną ich objętość - całe życie miałam miesiączki jak w zegarku, od roku mam wahania 2-3 dni w jedną czy drugą stronę, ale mam stresującą prace więc obstawiałam że to tutaj problem - pisałyście o zmęczeniu - często wstaje o 5 rano, śpie po 7 godzin i jest ok ale jak wracam z pracy potrafie zasnąć w autobusie, znowu jak śpie dłużej (8-9 godzin) to wstaje i cały dzień czuje takie lekkie zmęczenie, - przytyłam jakieś 3kg i nie mogę ni cholery tego zrzucić chociaż nigdy nie miałam problemów z wagą, nawet jak mi się zdarzyło po prostu przez jedzenie za dużej ilości to raz dwa mi schodziło, a teraz nic, a z motywacją coraz ciężej, a przed każdą miesiączką po prostu czuje jakbym stawała się spuchniętym balonem. No i pytanie, czy powinnam się w ogóle martwić tym wynikiem? Bo tak naprawde te objawy można podpiąć pod inne rzeczy. Edytowane przez czekoladowoo Czas edycji: 2015-12-30 o 21:35 |
|
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
Co do potu to tez prawie w ogole sie nie poce :-D a jesli chodzi o marzniecie to wiecznie zimne stopy :-(
|
|
|
|
#4453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4454 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4455 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym sobie zrobiła sama i pokazała wyniki lekarzowi, to koszt kilkudziesięciu złotych. ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
Ale norma laboratoryjna jest zawyżona.
|
|
#4457 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4458 |
|
czasem troszkę winny
|
Dla mnie to TSH 2,77 to jeszcze norma, szukałabym raczej przyczyny gdzie indziej. Ale ft3 i ft4 można zrobić. Moja siostra ma zazwyczaj TSH 2,5-2,8 i nikt nigdy nie kazał jej tego leczyć a przyjmuje inne hormony. I to, że nie leczy się przy samym złym TSH to nie prawda bo sama miałam tylko ten wynik na poziomie 4,5 i zanim zrobiłam kolejne badania (wolne hormony i tak były w normie) to dostałam już Euthyrox N25. Jeżeli tylko TSH jest złe, a reszta wyników ok to jest to subkliniczna niedoczynność, i tak, to się już kwalifikuje do leczenia.
|
#4459 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4460 |
|
Zakorzenienie
|
No to jestem spokojniejsza
zrobie jeszcze dla spokoju badania ale mam przeczucie ze z tarczyca będzie okej.Dzieki dziewczyny
|
|
|
|
#4461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem po usg i wyrósł mi guz 3,7x4,2x3,4. Operacja spowoduje usunięcie lewego całego płata tarczycy i cieśni. Zostanie prawy płat o ile nie będzie usunięty guz - nowotworem. Zastanawiam się czy była któraś z Was w takiej sytuacji? Przeprasza, ale tyle stron nie nadrobię.
|
|
#4462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!
|
|
#4463 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja, miałam całkowitą strumektomie. ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
Tak, ja byłam, tylko guzów miałam 5, oba płaty zajęte, wycięli mi całą. Nie jest to takie straszne jak na początku sie wydaje, miałam co prawda komplikacje po operacji (porażenie nerwu krtaniowego), ale przeszłam rehabilitacje i jest ok. Jeśli masz konkretne pytania to śmiało
|
||
|
|
|
#4464 |
|
czasem troszkę winny
|
Moja mama miała usunięty lewy płat i cieśń, z tym że już 20 lat temu. Miała bardzo liczne guzy na lewym płacie. Jeden z nich też dość spory bo widoczny gołym okiem na szyi. Mówi, że to była dobra decyzja. Teraz przyjmuje Euthyrox 125 (pon-pt) i 150 (weekend). Trzymam kciuki żeby wszystko przebiegło pomyślnie
|
#4465 | |
|
Konto usunięte
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Mam te samą dawkę co Twoja mama ![]() Dziuba85, bedzie dobrze, trzymam kciuki! Edytowane przez 201607131114 Czas edycji: 2016-01-01 o 18:04 |
|
|
|
|
#4466 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny inne badania niekoniecznie potwierdzają chorobę. Sama jestem tego przykładem, bo tylko TSH miałam podwyższone, wszystko inne było ok. Schody zaczęły się dopiero po zrobieniu usg, kiedy dowiedziałam się, że mam tylko 1/3 objętości tarczycy zdrowego człowieka. I jak to wytłumaczyć? Nie ma reguły na to. A przeciwciała potwierdzają chorobę hashimoto a nie zwykła niedoczynność. Moje TSH w najgorszym momencie wynosiło coś około 6. Co do objawów to nie ma co się sugerować innymi, to indywidualna sprawa. Dziewczyny piszą o potach i uderzeniach gorąca, u mnie jest wręcz odwrotnie, ciągle mi zimno a pocą mi się tylko dłonie. Owszem często jestem zmęczona, ale to nie potwierdza od razu choroby tarczycy. Nie ma co się nakręcać. Co do koleżanki, która martwi się wynikiem. Ten wynik nie jest ok jeśli planuje się ciąże, a nawet jeśli to w ciąży mogą być problemy przy takim wyniku. Mój lekarz zawsze powtarza, że wynik bezpieczny to między 1 a 2. Kwestia podejścia lekarza. Zrób resztę badań, może tam znajdziesz odpowiedź. Co do 3 kg to nie jest aż tak dużo, ale może coś znaczyć. Moja koleżanka przytyła bardzo szybko chyba z 15 kg i dopiero wtedy dowiedziała się, że ma tak jak ja za małą tarczycę. Także nie nakręcajcie się, każdy przypadek jest inny
![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- No i boicie się wycięcia polowy tarczycy, ja bez wycinania żyję z niecałą połową i jest ok Kwestia pilnowania się i dobrego lekarza A to ostatnie jest najważniejsze, sama sporo przeżyłam zanim trafiłam do odpowiedniego specjalisty, dla którego pacjent jest ważny, a nie pieniądze i pozbycie się problemu za pomocą dawek leków z kosmosu :/
|
|
|
|
#4467 |
|
Zakorzenienie
|
To apropos lekarrzy: w połowie grudnia byłam na swojej pierwszej wizycie u endokrynologa prywatnie, z której ogólnie jestem zadowolona, opisywałam też na forum. Ale w poniedziałek idę do innego lekarza na nfz, chce mieć też drugą opinię no i możliwość leczenia za darmo. I tak się zastanawiam, czy mówić już na wstępie, że byłam prywatnie u kogoś innego i jakie mi zalecił dawki czy poczekać na 'diagnozę' drugiego lekarza i jeśli zaleci coś innego to powiedzieć dopiero?
|
|
|
|
#4468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama też w ostatnim roku często zmieniłam endo. i mówiłam co poprzedni lekarze zalecali.
|
|
|
|
|
#4469 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#4470 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak właśnie myślała, żeby na samym początku przynajmniej nie mówić, bo lekarze różnie mogą do tego podchodzić,a wolałabym się nie spalić
![]() po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia zaczęły Wam się stabiizować hormony i poczułyście różnicę? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.

tp

zrobie jeszcze dla spokoju badania ale mam przeczucie ze z tarczyca będzie okej.