Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-30, 13:59   #4441
201704210903
Konto usunięte

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Napisane przez niewinny roz Pokaż wiadomość
Mi zawsze było zimno, zimne dłonie i stopy i niestety Euthyrox u mnie tego nie zmienił

A czemu bierzesz na noc? Powinnaś brać na czczo czyli ok. 6h po ostatnim posiłku.
jestem. jem o 16 a tabletka po 6 godz
tak mi wygodnie i lepiej się czuje, bo po e chce mi się spać i jak brałam rano to nie mogłam się dobudzić

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 14:19   #4442
ama09
Zakorzenienie

Dziewczyny a jak radzicie sobie z potliwością?
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 14:32   #4443
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
a ja mam coś dziwnego
wieczorem mi zimno (często) - śpię w dresie, koło 12 już mi ciepło a rano mi gorąco i mam poty (oczywiście dres zdejmuje o tej 12 w nocy)
temperatura pokoju się nie zmienia
tabletki biorę na noc

Moze to od tabletek, ja tak pol godziny-godzine po wzieciu robie sie tak goraca ze moge lezec w samej bieliznie i mi goraco, a normalnie mam gruby dres na sobie ;D

Smerfetka a to tez czesto mialam, trzeslam sie z zimna, rownoczesnie bedac bardzo spocona.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 14:41   #4444
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Moze to od tabletek, ja tak pol godziny-godzine po wzieciu robie sie tak goraca ze moge lezec w samej bieliznie i mi goraco, a normalnie mam gruby dres na sobie ;D

Smerfetka a to tez czesto mialam, trzeslam sie z zimna, rownoczesnie bedac bardzo spocona.
może, wcześniej tak nie miałam albo nie zwróciłam uwagi

Stary 2015-12-30, 15:39   #4445
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
nie mam takiego problemu, mogę nawet ćwiczyć, być cała mokra, ale pod pachami prawie nic i co najważniejsze nie śmierdzi

a tak ogólnie też zauważyłam, że ostatnio mam ciepłe dłonie, ale stopy nadal zimne, ale ja jestem takim zmarzluchem, że nawet latem w skarpetkach chodzę

a jeszcze miałam umowioną wizytę na poniedziałek i miałam znów zrobić badania, ale dzisiaj do mnie dotarło, że nawet jak jutro je zrobię, to na rano poniedziałek wyników jeszcze nie będzie, a polowałam na swojego endo prawie miesiąc
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 15:44   #4446
niewinny roz
czasem troszkę winny

ja też bardzo mało się pocę, jeszcze używam antyperspirantu takiego w kulce to już w ogóle zawsze sucho ale to akurat dobrze
Stary 2015-12-30, 15:48   #4447
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:

Miałaś a ja mam tak nadal -_- xd

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 18:00   #4448
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
Nie radzę sobie... Akurat jeśli chodzi o pachy to problemu nie mam, dezodorant załatwia sprawę, ale często dopadają mnie, powiedzmy, jakieś poty, mam nagle całą mokrą twarz i dekolt.

Generalnie jest mi raczej za gorąco, przegrzana jestem czy co...
Stary 2015-12-30, 18:27   #4449
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Nie radzę sobie... Akurat jeśli chodzi o pachy to problemu nie mam, dezodorant załatwia sprawę, ale często dopadają mnie, powiedzmy, jakieś poty, mam nagle całą mokrą twarz i dekolt.

Generalnie jest mi raczej za gorąco, przegrzana jestem czy co...
no właśnie mam tak samo każdego ranka- uderzenia gorąca i poty

Stary 2015-12-30, 20:44   #4450
gwiazdka93
Zakorzenienie

Ja też nie mam w ogóle problemu z nadmiernym poceniem
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 21:19   #4451
czekoladowoo
Zakorzenienie

Czy wynik TSH 2,77 jest już za wysoki? Trochę się naczytałam i sama się już pogubiłam. Mam 25 lat. Nie mam zleconych żadnych innych badań bo do endokrynologa szłam z zupełnie innym problemem - badania żeby sprawdzić czy problemy ze skórą są ze względu na hormony. TSH było dodatkowo, testosteron, glukoza i lipidogram - wszystko idealne w normach.
Od endo mam tylko komentarz przy wynikach że TSH jest w normie, ale jeśli planuje ciąże to zalecane jest max 2,5. Wizyta na początku lutego
Mialam jeszcze przy okazji usg piersi zbadana tarczyce i doktor mówiła ze wszystko z nia wporzadku
Nigdy nie podejrzewałam, że mogę mieć coś nie tak z tarczycą, ale jak pomyślę to może i bym mogła kilka objawów pod to podpiąć.
- często jest mi zimno w stopy, znowu w nocy nie ma opcji żebym spała w skarpetkach, nie da rady
- czasami się "grzeje", robi mi się nagle gorąco, cała się od razu poce, gdzie w ogóle reszta ludzi mówi że o co mi chodzi - wcale nie jest tak ciepło, rozbiore się a za chwilę musze się ubrać bo mi zimno, i tak w kółko... śmieją się że mam menopauze chyba
- od jakiegoś roku wypadają mi włosy, obstawiałam że to przez rozjaśnianie mocne - włosy przyciemniłam, farbuje delikatną farbą raz na 2 miesiące, obstawiałam zmiany pory roku - no ale to już za długo trwa, fakt że włosy nie lecą mi jakoś garściami ale przy przejechaniu ręką zawsze coś poleci, mój facet znajduje te włosy wszędzie, i widze zdecydowanie zmniejszoną ich objętość
- całe życie miałam miesiączki jak w zegarku, od roku mam wahania 2-3 dni w jedną czy drugą stronę, ale mam stresującą prace więc obstawiałam że to tutaj problem
- pisałyście o zmęczeniu - często wstaje o 5 rano, śpie po 7 godzin i jest ok ale jak wracam z pracy potrafie zasnąć w autobusie, znowu jak śpie dłużej (8-9 godzin) to wstaje i cały dzień czuje takie lekkie zmęczenie,
- przytyłam jakieś 3kg i nie mogę ni cholery tego zrzucić chociaż nigdy nie miałam problemów z wagą, nawet jak mi się zdarzyło po prostu przez jedzenie za dużej ilości to raz dwa mi schodziło, a teraz nic, a z motywacją coraz ciężej, a przed każdą miesiączką po prostu czuje jakbym stawała się spuchniętym balonem.

No i pytanie, czy powinnam się w ogóle martwić tym wynikiem? Bo tak naprawde te objawy można podpiąć pod inne rzeczy.

Edytowane przez czekoladowoo
Czas edycji: 2015-12-30 o 21:35
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 00:12   #4452
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Co do potu to tez prawie w ogole sie nie poce :-D a jesli chodzi o marzniecie to wiecznie zimne stopy :-(

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 09:16   #4453
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Czy wynik TSH 2,77 jest już za wysoki? Trochę się naczytałam i sama się już pogubiłam. Mam 25 lat. Nie mam zleconych żadnych innych badań bo do endokrynologa szłam z zupełnie innym problemem - badania żeby sprawdzić czy problemy ze skórą są ze względu na hormony. TSH było dodatkowo, testosteron, glukoza i lipidogram - wszystko idealne w normach.
Od endo mam tylko komentarz przy wynikach że TSH jest w normie, ale jeśli planuje ciąże to zalecane jest max 2,5. Wizyta na początku lutego
Mialam jeszcze przy okazji usg piersi zbadana tarczyce i doktor mówiła ze wszystko z nia wporzadku
Nigdy nie podejrzewałam, że mogę mieć coś nie tak z tarczycą, ale jak pomyślę to może i bym mogła kilka objawów pod to podpiąć.
- często jest mi zimno w stopy, znowu w nocy nie ma opcji żebym spała w skarpetkach, nie da rady
- czasami się "grzeje", robi mi się nagle gorąco, cała się od razu poce, gdzie w ogóle reszta ludzi mówi że o co mi chodzi - wcale nie jest tak ciepło, rozbiore się a za chwilę musze się ubrać bo mi zimno, i tak w kółko... śmieją się że mam menopauze chyba
- od jakiegoś roku wypadają mi włosy, obstawiałam że to przez rozjaśnianie mocne - włosy przyciemniłam, farbuje delikatną farbą raz na 2 miesiące, obstawiałam zmiany pory roku - no ale to już za długo trwa, fakt że włosy nie lecą mi jakoś garściami ale przy przejechaniu ręką zawsze coś poleci, mój facet znajduje te włosy wszędzie, i widze zdecydowanie zmniejszoną ich objętość
- całe życie miałam miesiączki jak w zegarku, od roku mam wahania 2-3 dni w jedną czy drugą stronę, ale mam stresującą prace więc obstawiałam że to tutaj problem
- pisałyście o zmęczeniu - często wstaje o 5 rano, śpie po 7 godzin i jest ok ale jak wracam z pracy potrafie zasnąć w autobusie, znowu jak śpie dłużej (8-9 godzin) to wstaje i cały dzień czuje takie lekkie zmęczenie,
- przytyłam jakieś 3kg i nie mogę ni cholery tego zrzucić chociaż nigdy nie miałam problemów z wagą, nawet jak mi się zdarzyło po prostu przez jedzenie za dużej ilości to raz dwa mi schodziło, a teraz nic, a z motywacją coraz ciężej, a przed każdą miesiączką po prostu czuje jakbym stawała się spuchniętym balonem.

No i pytanie, czy powinnam się w ogóle martwić tym wynikiem? Bo tak naprawde te objawy można podpiąć pod inne rzeczy.
Po samym tsh sie nie leczy. Ja mialam tsh 3.5 a dopoki nie posypaly sie FT3 i FT4 nie mialam wprowadzonego leczenis.
Stary 2015-12-31, 09:37   #4454
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Po samym tsh sie nie leczy. Ja mialam tsh 3.5 a dopoki nie posypaly sie FT3 i FT4 nie mialam wprowadzonego leczenis.
Czyli jak ktos ma tsh w normie to sie nie leczy?

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 09:45   #4455
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
A czy endo po samym TSH 2,77 powinna zlecić jeszcze dodatkoto FT3 i FT4? czy niekoniecznie?
Stary 2015-12-31, 10:04   #4456
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
A czy endo po samym TSH 2,77 powinna zlecić jeszcze dodatkoto FT3 i FT4? czy niekoniecznie?

Ja bym sobie zrobiła sama i pokazała wyniki lekarzowi, to koszt kilkudziesięciu złotych.

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość

Ale norma laboratoryjna jest zawyżona.
Stary 2015-12-31, 11:21   #4457
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość

Czyli sprawdza sie zawsze pakowt: tsh, ft3, ft4 i przeciwciala.
Stary 2015-12-31, 12:51   #4458
niewinny roz
czasem troszkę winny

Dla mnie to TSH 2,77 to jeszcze norma, szukałabym raczej przyczyny gdzie indziej. Ale ft3 i ft4 można zrobić. Moja siostra ma zazwyczaj TSH 2,5-2,8 i nikt nigdy nie kazał jej tego leczyć a przyjmuje inne hormony. I to, że nie leczy się przy samym złym TSH to nie prawda bo sama miałam tylko ten wynik na poziomie 4,5 i zanim zrobiłam kolejne badania (wolne hormony i tak były w normie) to dostałam już Euthyrox N25. Jeżeli tylko TSH jest złe, a reszta wyników ok to jest to subkliniczna niedoczynność, i tak, to się już kwalifikuje do leczenia.
Stary 2015-12-31, 13:47   #4459
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie to TSH 2,77 to jeszcze norma, szukałabym raczej przyczyny gdzie indziej.
Poza tym też te objawy, które koleżanka wyżej opisała, nie są jakoś topowe dla niedoczynności.
Stary 2015-12-31, 13:52   #4460
czekoladowoo
Zakorzenienie

No to jestem spokojniejsza zrobie jeszcze dla spokoju badania ale mam przeczucie ze z tarczyca będzie okej.

Dzieki dziewczyny
Stary 2015-12-31, 17:30   #4461
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Hej,

Możecie mi dziewczyny powiedzieć coś nt tych wyników, bo wg mnie są dobre.
TSH (s) 1,6 uIU/ml norma 0,270 - 4,200

fT3 5,17 pmol/l norma 3,10 - 6,80
fT4 15,69 pmol/l norma 12,00 - 22,00
Witam.
Jestem po usg i wyrósł mi guz 3,7x4,2x3,4. Operacja spowoduje usunięcie lewego całego płata tarczycy i cieśni. Zostanie prawy płat o ile nie będzie usunięty guz - nowotworem. Zastanawiam się czy była któraś z Was w takiej sytuacji? Przeprasza, ale tyle stron nie nadrobię.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 18:15   #4462
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Witam.
Jestem po usg i wyrósł mi guz 3,7x4,2x3,4. Operacja spowoduje usunięcie lewego całego płata tarczycy i cieśni. Zostanie prawy płat o ile nie będzie usunięty guz - nowotworem. Zastanawiam się czy była któraś z Was w takiej sytuacji? Przeprasza, ale tyle stron nie nadrobię.
Któraś dziewczyna miała usuwana całą tarczycę, niestety nie pamietam nicku:-(

Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 17:36   #4463
201607131114
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Któraś dziewczyna miała usuwana całą tarczycę, niestety nie pamietam nicku:-(

Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!

Ja, miałam całkowitą strumektomie.

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
Witam.

Tak, ja byłam, tylko guzów miałam 5, oba płaty zajęte, wycięli mi całą.

Nie jest to takie straszne jak na początku sie wydaje, miałam co prawda komplikacje po operacji (porażenie nerwu krtaniowego), ale przeszłam rehabilitacje i jest ok.

Jeśli masz konkretne pytania to śmiało
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 17:49   #4464
niewinny roz
czasem troszkę winny

Moja mama miała usunięty lewy płat i cieśń, z tym że już 20 lat temu. Miała bardzo liczne guzy na lewym płacie. Jeden z nich też dość spory bo widoczny gołym okiem na szyi. Mówi, że to była dobra decyzja. Teraz przyjmuje Euthyrox 125 (pon-pt) i 150 (weekend). Trzymam kciuki żeby wszystko przebiegło pomyślnie
Stary 2016-01-01, 18:03   #4465
201607131114
Konto usunięte

Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Moja mama miała usunięty lewy płat i cieśń, z tym że już 20 lat temu. Miała bardzo liczne guzy na lewym płacie. Jeden z nich też dość spory bo widoczny gołym okiem na szyi. Mówi, że to była dobra decyzja. Teraz przyjmuje Euthyrox 125 (pon-pt) i 150 (weekend). Trzymam kciuki żeby wszystko przebiegło pomyślnie

Mam te samą dawkę co Twoja mama

Dziuba85, bedzie dobrze, trzymam kciuki!

Edytowane przez 201607131114
Czas edycji: 2016-01-01 o 18:04
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 16:21   #4466
AguskaGCW2
Raczkowanie

Dziewczyny inne badania niekoniecznie potwierdzają chorobę. Sama jestem tego przykładem, bo tylko TSH miałam podwyższone, wszystko inne było ok. Schody zaczęły się dopiero po zrobieniu usg, kiedy dowiedziałam się, że mam tylko 1/3 objętości tarczycy zdrowego człowieka. I jak to wytłumaczyć? Nie ma reguły na to. A przeciwciała potwierdzają chorobę hashimoto a nie zwykła niedoczynność. Moje TSH w najgorszym momencie wynosiło coś około 6. Co do objawów to nie ma co się sugerować innymi, to indywidualna sprawa. Dziewczyny piszą o potach i uderzeniach gorąca, u mnie jest wręcz odwrotnie, ciągle mi zimno a pocą mi się tylko dłonie. Owszem często jestem zmęczona, ale to nie potwierdza od razu choroby tarczycy. Nie ma co się nakręcać. Co do koleżanki, która martwi się wynikiem. Ten wynik nie jest ok jeśli planuje się ciąże, a nawet jeśli to w ciąży mogą być problemy przy takim wyniku. Mój lekarz zawsze powtarza, że wynik bezpieczny to między 1 a 2. Kwestia podejścia lekarza. Zrób resztę badań, może tam znajdziesz odpowiedź. Co do 3 kg to nie jest aż tak dużo, ale może coś znaczyć. Moja koleżanka przytyła bardzo szybko chyba z 15 kg i dopiero wtedy dowiedziała się, że ma tak jak ja za małą tarczycę. Także nie nakręcajcie się, każdy przypadek jest inny

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

No i boicie się wycięcia polowy tarczycy, ja bez wycinania żyję z niecałą połową i jest ok Kwestia pilnowania się i dobrego lekarza A to ostatnie jest najważniejsze, sama sporo przeżyłam zanim trafiłam do odpowiedniego specjalisty, dla którego pacjent jest ważny, a nie pieniądze i pozbycie się problemu za pomocą dawek leków z kosmosu :/
AguskaGCW2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 16:33   #4467
smerffie
Zakorzenienie

To apropos lekarrzy: w połowie grudnia byłam na swojej pierwszej wizycie u endokrynologa prywatnie, z której ogólnie jestem zadowolona, opisywałam też na forum. Ale w poniedziałek idę do innego lekarza na nfz, chce mieć też drugą opinię no i możliwość leczenia za darmo. I tak się zastanawiam, czy mówić już na wstępie, że byłam prywatnie u kogoś innego i jakie mi zalecił dawki czy poczekać na 'diagnozę' drugiego lekarza i jeśli zaleci coś innego to powiedzieć dopiero?

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 16:43   #4468
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
To apropos lekarrzy: w połowie grudnia byłam na swojej pierwszej wizycie u endokrynologa prywatnie, z której ogólnie jestem zadowolona, opisywałam też na forum. Ale w poniedziałek idę do innego lekarza na nfz, chce mieć też drugą opinię no i możliwość leczenia za darmo. I tak się zastanawiam, czy mówić już na wstępie, że byłam prywatnie u kogoś innego i jakie mi zalecił dawki czy poczekać na 'diagnozę' drugiego lekarza i jeśli zaleci coś innego to powiedzieć dopiero?
Ja bym poczekała na opinię i ewentualnie potem powiedziała ,,poprzedni lekarz zalecił mi..., co pan/ pani dr o tym sądzi?" Sama też w ostatnim roku często zmieniłam endo. i mówiłam co poprzedni lekarze zalecali.
Stary 2016-01-02, 16:44   #4469
niewinny roz
czasem troszkę winny

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Ja chyba na początku bym nie wspominała o tym prywatnym leczeniu
Stary 2016-01-02, 16:51   #4470
smerffie
Zakorzenienie

Też tak właśnie myślała, żeby na samym początku przynajmniej nie mówić, bo lekarze różnie mogą do tego podchodzić,a wolałabym się nie spalić

po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia zaczęły Wam się stabiizować hormony i poczułyście różnicę?

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości