Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :) - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-01, 18:12   #1471
zakrecona_mufinka
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)

Kasiaaaa23
Niestety przez guza w piersi musiałam karmić mm :/ Kolki przechodził strasznie, na razie ząbkowanie nie jest tak straszne jak kolki, smaruje mu dziąsła maścią jest tylko marudny. Mam nadzieję, że już tak zostanie

Stary 2016-01-01, 18:23   #1472
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

miałam dużo nadrabiania w pisanniu bo czytam w miarę na bieżąco

roxi dużo zdrówka dla Was! całe szczęscie, lekarka przyjechała jeszcze przed sylwestrem i Was postawiła trochę na nogi.. wyobrażasz sobie jeżdzić dzisiaj już widzę jak ją musiało boleć... bo ciocię wizazową też boli ucho i gardło ciągle się zarażam od chłopaków a raczej Borysa...

mravka w sumie dobrze,że nie wyszła żadna alergia choć ten kaszel niepokojący ale zaraz skończa się infekcje i powinno być ok co? U nas 100 % alergia objawiąjąca się przewlekłym katarem .. tylko za mały na testy prawdopoodbnie kakao lub mleko . Kakao nie piję już prawie dwa miesiące jakoś bez bólu sie rozstał bo kojarzy mu się z grypą żołądkową. Czekoladki też posżły w odstawke choc i tak jadł bardzo mało..

majka ale sie usmiałam bo ja byłam na wyprzeadażach w poniedziałek i to własnie w stardivariusie gdybyś mieszkała w Pozku to bym pomyślała,że pisałaś o mnie w kontekscie dupska Kupiłam włąsnie tam spodnie za 59 zł torebkę i buty.. i płaszczyk.. ogólnie lubie ten sklep pozniej jeszcze z kumpelą zaliczyłyśmy pare inncyh bersha , mohito pull and bear itp.. w każdym razie 8 godzin spędziłyśmy na zakupach Dzieciom nic nie kupiłam bo nie wchodziłąm do dziecięcych - kumpela bezdzietna

candy fajne ciuszki dla malego- kurteczka super i zycze miłego wyjazdu

sandeo gratuluję ząbków synusia i wyjazdu do Włoch- zazdraszczam

[B]kasperka[/B czy Ty opisywałas mojego Tymka z zachowaniem?; u Nas jest identyko.. w dzeń je bardzi bardzo mało! do tego stopnia,że jak pojechałam z kumpelą na wyprzedaże i odciągnełam mleko to nie chciał jeśc 8 godzin . Już się martwiłam ,że to ze względu na butlę ale jednak pociagnął pozniej "az" 50 ml!! Za to w nocy by chciał co chwilę być przy piersi.. trochę mnie to załamuje... a nawet bardzo W nocy 3 pobudki to minimum.. no i jego zasypianie zostawia wiele do życzenia! bo zasypia o 20 30.. wybudza po 40 min i jest jazda z 10 min aż zasnie na dobre..

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

odnośnie diety.. to jedząc słodycze niezawsze alergia może być skojarzona z mlekiem wystepującym w czekoladzie ale kakao dlatego jak sie zje jogurty to może być ok a po czekoladzie alergia, nie na mleko a kakao

Ja zamierzałam poczekac z rozszerzaniem diety i nawet pytałam lekarki czy juz bym musiała ale odpowiedziała,że niekoniecznie. Jednak Jak zwazyła młodego to stwierdziła,że moge wprowadzić obiadki jednoskładnikowe. Ze względu na wage ma zwiększone potrzeby..:-/ chociaz nie wiem czy jeszcze sie nie wstrzymam do ukonczenia 5 miesiąca. Wcale mi sie nie spieszy...
Stary 2016-01-01, 18:29   #1473
Mirabelka_90
Zadomowienie

Majka a od jakiej kaszki chcedz zaczac? Bo chyba wzystkie maja gluten. Aa sinlac nie ma, i kleik kukurydziany i ryzowy.
My chyba zaczniemy roZszerzac diete jak skonczy 5 miesiecy czyli po 7 stycznia..
Dzis tragedia ze spanoem. Od 13 teraz usnal w samochodzie dopiero po dlugiej jezdzoe...
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 18:31   #1474
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

moniska ja ostatnio od leżenia na jednym boku w nocy i karmienia, ledwo wstalam rano

aaaa i dziewczyny mały dokładnie w pierwsyz dzień Świąt zaczął sie przewracac regularnie z pleców na brzuszek ale z poczatku to byla parodia.. bo jego waga ciut mu przeszkadza jednak daje rade moj grubcio[/B]

roxi mała pewnie też zaraz zacznie sie przewracac Julkaa nie ma kiedy czasu ćwiczyć bo duzo spi przeciez

majka a u Was jak tam? juz sie przewraca Adas bo nie pamietam na czym staneło
Stary 2016-01-01, 18:44   #1475
Mirabelka_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
moniska ja ostatnio od leżenia na jednym boku w nocy i karmienia, ledwo wstalam rano

aaaa i dziewczyny mały dokładnie w pierwsyz dzień Świąt zaczął sie przewracac regularnie z pleców na brzuszek ale z poczatku to byla parodia.. bo jego waga ciut mu przeszkadza jednak daje rade moj grubcio[/B]

roxi mała pewnie też zaraz zacznie sie przewracac Julkaa nie ma kiedy czasu ćwiczyć bo duzo spi przeciez

U nas teraz to 90% czasu maly na.brzuchu spedza. A przebieranie pampersa trwa 10 minut;d bo ciagle soe odwraca na brzuch.
Stary 2016-01-01, 18:46   #1476
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
Majka a od jakiej kaszki chcedz zaczac? Bo chyba wzystkie maja gluten. Aa sinlac nie ma, i kleik kukurydziany i ryzowy.
My chyba zaczniemy roZszerzac diete jak skonczy 5 miesiecy czyli po 7 stycznia..
Dzis tragedia ze spanoem. Od 13 teraz usnal w samochodzie dopiero po dlugiej jezdzoe...
Nie wiem ale są bezglutenowe.

Cytat:

A co ty. Na boki jedynie.
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 18:58   #1477
asienka_182
Rozeznanie

Hej w nowym roku co do rozszerzania diaty to powoli wszystko zaczynam a kaszki po 6 mies ale nie bede dawala nic z kurczakiem tylko z królikiem lub indykiem bo mi Zuzki pediatra powiedział że po kurczaku mogą ja urosnąć cycuszki itd bo ma za dużo hormonow czy cos i ze nie powinno się podawać ale nie wiem ja się do tego dostosuje

Zuzka już śpi a my z mężem jeszcze trochę posiedzimy
asienka_182 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-01, 19:11   #1478
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
miałam dużo nadrabiania w pisanniu bo czytam w miarę na bieżąco

roxi dużo zdrówka dla Was! całe szczęscie, lekarka przyjechała jeszcze przed sylwestrem i Was postawiła trochę na nogi.. wyobrażasz sobie jeżdzić dzisiaj już widzę jak ją musiało boleć... bo ciocię wizazową też boli ucho i gardło ciągle się zarażam od chłopaków a raczej Borysa...

mravka w sumie dobrze,że nie wyszła żadna alergia choć ten kaszel niepokojący ale zaraz skończa się infekcje i powinno być ok co? U nas 100 % alergia objawiąjąca się przewlekłym katarem .. tylko za mały na testy prawdopoodbnie kakao lub mleko . Kakao nie piję już prawie dwa miesiące jakoś bez bólu sie rozstał bo kojarzy mu się z grypą żołądkową. Czekoladki też posżły w odstawke choc i tak jadł bardzo mało..

majka ale sie usmiałam bo ja byłam na wyprzeadażach w poniedziałek i to własnie w stardivariusie gdybyś mieszkała w Pozku to bym pomyślała,że pisałaś o mnie w kontekscie dupska Kupiłam włąsnie tam spodnie za 59 zł torebkę i buty.. i płaszczyk.. ogólnie lubie ten sklep pozniej jeszcze z kumpelą zaliczyłyśmy pare inncyh bersha , mohito pull and bear itp.. w każdym razie 8 godzin spędziłyśmy na zakupach Dzieciom nic nie kupiłam bo nie wchodziłąm do dziecięcych - kumpela bezdzietna

candy fajne ciuszki dla malego- kurteczka super i zycze miłego wyjazdu

sandeo gratuluję ząbków synusia i wyjazdu do Włoch- zazdraszczam

[B]kasperka[/B czy Ty opisywałas mojego Tymka z zachowaniem?; u Nas jest identyko.. w dzeń je bardzi bardzo mało! do tego stopnia,że jak pojechałam z kumpelą na wyprzedaże i odciągnełam mleko to nie chciał jeśc 8 godzin . Już się martwiłam ,że to ze względu na butlę ale jednak pociagnął pozniej "az" 50 ml!! Za to w nocy by chciał co chwilę być przy piersi.. trochę mnie to załamuje... a nawet bardzo W nocy 3 pobudki to minimum.. no i jego zasypianie zostawia wiele do życzenia! bo zasypia o 20 30.. wybudza po 40 min i jest jazda z 10 min aż zasnie na dobre..

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

odnośnie diety.. to jedząc słodycze niezawsze alergia może być skojarzona z mlekiem wystepującym w czekoladzie ale kakao dlatego jak sie zje jogurty to może być ok a po czekoladzie alergia, nie na mleko a kakao

Ja zamierzałam poczekac z rozszerzaniem diety i nawet pytałam lekarki czy juz bym musiała ale odpowiedziała,że niekoniecznie. Jednak Jak zwazyła młodego to stwierdziła,że moge wprowadzić obiadki jednoskładnikowe. Ze względu na wage ma zwiększone potrzeby..:-/ chociaz nie wiem czy jeszcze sie nie wstrzymam do ukonczenia 5 miesiąca. Wcale mi sie nie spieszy...

U nas wieczorem zawsze drzemka sobie robi, a po przebudzeniu ma tyle sił, że długo nie zaśnie
Teraz leży umyty i piszczy na cały dom, jeździ rowerkiem, rozmawia sam ze sobą , wkłada stópki do buzi i tak w kółko

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:
U nas teraz to 90% czasu maly na.brzuchu spedza. A przebieranie pampersa trwa 10 minut;d bo ciagle soe odwraca na brzuch.

U nas to samo
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 19:19   #1479
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
Hej w nowym roku co do rozszerzania diaty to powoli wszystko zaczynam a kaszki po 6 mies ale nie bede dawala nic z kurczakiem tylko z królikiem lub indykiem bo mi Zuzki pediatra powiedział że po kurczaku mogą ja urosnąć cycuszki itd bo ma za dużo hormonow czy cos i ze nie powinno się podawać ale nie wiem ja się do tego dostosuje

Zuzka już śpi a my z mężem jeszcze trochę posiedzimy
Jak masz,, swoją,, kure to tego problemu nie ma. Możesz tez we Frac'u zamawiać kurczaka Eco.
Jest problem z kurczakami. To prawda. Moja koleżanka dawała dziecku zawsze dania z kurczaka i faktycznie zaczęła,, dojrzewać,, w wieku 5 lat tzn gruczoły w piersiach jej sie powiększały. Mai też robilam zupki np na pałce z kurczaka ale jadła też indyka, królika, cielęcine. Dla spokoju byłam z nią u ginekolog ale nic nie stwierdziła. Jednak od tamtego czasu raczej unikam kurczaka. Raczej staram sie kupować Eco lub przywozimy ze wsi.
Stary 2016-01-01, 19:26   #1480
ja1003
Zadomowienie

Cześć Kobiety
Mnie totalnie poskładało. Nie mam siły nawet wstać i ponosić Michała. Chyba objadła się mu marchewka. Pół słoiczka pluje, a pół powiedzmy, że zje. Z kolei dynia powoduje u niego wymioty
Znowu w nocy mi wydziwiał i dopiero jak Go położyłam do nas to normalnie zasnął. Mam nadzieję, że sie ode mnie nie zarazi.
Mąż mnie ciągnie na zabawę karnawałową, a ja mam mega opory zostawić Michała pod opieką moich rodziców na noc. Nie wiem jak mu tłumaczyć, że nie czuje potrzeby żeby tam iść, tym bardziej że 17.01 idziemy na 50-tkę mojego chrzestnego, a ten chce sie chyba pokazać bo robi to i w knajpie i z orkiestrą To sobie potańczymy.
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 19:56   #1481
MsLullaby
Zakorzenienie

Teściowa mi już kilka razy sygnał puściła, chyba myśli ze od dzwonie

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-01, 20:11   #1482
kasperka
Zakorzenienie

Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość

Moze chce Ci zyczenia noworoczne zlozyc
Stary 2016-01-01, 20:19   #1483
suonko2
Rozeznanie

Dziewczyny z tego co pamiętam większość z Was podaje jedzonko w leżaczkach - co robicie, żeby nie wybrudzić tapicerki??? Nie uśmiecha mi się codziennie prać tapicerki...
Stary 2016-01-01, 20:36   #1484
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suonko2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny z tego co pamiętam większość z Was podaje jedzonko w leżaczkach - co robicie, żeby nie wybrudzić tapicerki??? Nie uśmiecha mi się codziennie prać tapicerki...

Ja karmie na tapczanie, kładę Julke na podusie i tak sobie wcina
Swoją droga od daaaaawna nie pobrudziła nic poza sliniaczkiem, ładnie łyka jedzonko bez problemu, czasami jej cos wypłynie ale to na tyle, ze jestem w stanie szybko łyżeczka zebrać
Miała jakis czas temu takie dwa dni, ze zaczynała specjalnie trąbić buzia jak miała pełno jedzonka ale starałam sie wtedy stanowczym tonem mowić, ze najpierw jest jedzonko a potem zabawa i o dziwo przestawała. Chyba widziała po prostu, ze mnie to w żaden sposób nie bawi (albo zbieg okoliczności )

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość

Ale z Ciebie synowa... Nie oddzwonisz ?

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-01, 20:40   #1485
roxana_lu
Zakorzenienie

A tak w ogole to Julka dzis cały dzien nie miała żadnych oznak choroby, jakas jednodniówka czy co ? Ja tez sie juz lepiej czuje wiec powoli wracamy do żywych

Synuś i Córcia
Stary 2016-01-01, 20:40   #1486
suonko2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
Swoją droga od daaaaawna nie pobrudziła nic poza sliniaczkiem, ładnie łyka jedzonko bez problemu, czasami jej cos wypłynie ale to na tyle, ze jestem w stanie szybko łyżeczka zebrać
Miała jakis czas temu takie dwa dni, ze zaczynała specjalnie trąbić buzia jak miała pełno jedzonka ale starałam sie wtedy stanowczym tonem mowić, ze najpierw jest jedzonko a potem zabawa i o dziwo przestawała. Chyba widziała po prostu, ze mnie to w żaden sposób nie bawi (albo zbieg okoliczności )[COLOR="Silver"]
No mój też niby ładnie wciąga, ale czasem chce pogadać z pełną buźką, a to złapać łyżeczkę, a to rączkę do buźki włożyć
Stary 2016-01-01, 20:40   #1487
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Miała jakis czas temu takie dwa dni, ze zaczynała specjalnie trąbić buzia jak miała pełno jedzonka ale starałam sie wtedy stanowczym tonem mowić, ze najpierw jest jedzonko a potem zabawa i o dziwo przestawała. Chyba widziała po prostu, ze mnie to w żaden sposób nie bawi (albo zbieg okoliczności )

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Ale z Ciebie synowa... Nie oddzwonisz ?

My też dzisiaj na sofie karmiliśmy małego na poduszce do karmienia
Stary 2016-01-01, 20:41   #1488
suonko2
Rozeznanie

Cytat:
A tak w ogole to Julka dzis cały dzien nie miała żadnych oznak choroby, jakas jednodniówka czy co ? Ja tez sie juz lepiej czuje wiec powoli wracamy do żywych
To fajnie. A miała antybiotyk?
Stary 2016-01-01, 20:45   #1489
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
No mój też niby ładnie wciąga, ale czasem chce pogadać z pełną buźką, a to złapać łyżeczkę, a to rączkę do buźki włożyć

Ja wlasnie staram sie jej ciagle tłumaczyć stanowczym tonem, ze rozmowy sa po jedzeniu, chyba jak widzi moja poważna minę to jej sie odechciewa
Łyżeczkę daje jej druga, czysta do rączki wiec ja jej daje jedzonko a ona sie druga bawi.
Na pewno pozwolę jej za niedługo na samodzielne posiłki, junior tez tak jadł i idąc do przedszkola umiał jesc nożem i widelcem, z tym, ze chce poczekac na krzesełko i wtedy niech robi co chce, teraz bym pewnie całe ściany miała w jedzeniu przy tym jej leżeniu

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
My też dzisiaj na sofie karmiliśmy małego na poduszce do karmienia

Mi tak najwygodniej

Cytat:
To fajnie. A miała antybiotyk?

Dostała kropelki do uszu i przeciwgorączkowe czopki.

Synuś i Córcia
Stary 2016-01-01, 21:00   #1490
suonko2
Rozeznanie

Cytat:
Ja wlasnie staram sie jej ciagle tłumaczyć stanowczym tonem, ze rozmowy sa po jedzeniu, chyba jak widzi moja poważna minę to jej sie odechciewa
Łyżeczkę daje jej druga, czysta do rączki wiec ja jej daje jedzonko a ona sie druga bawi.
Na pewno pozwolę jej za niedługo na samodzielne posiłki, junior tez tak jadł i idąc do przedszkola umiał jesc nożem i widelcem, z tym, ze chce poczekac na krzesełko i wtedy niech robi co chce, teraz bym pewnie całe ściany miała w jedzeniu przy tym jej leżeniu [COLOR="Silver"]

Dostała kropelki do uszu i przeciwgorączkowe czopki.
Na moim to nie działa A i kichnąć mu się zdarza...
Co do krzesełka to oglądam, oglądam i zdecydować się nie mogą, nic mi jakoś specjalnie w oko nie wpadło...
I dobrze, że bez antybiotyku się obeszło
Stary 2016-01-01, 21:08   #1491
Mirabelka_90
Zadomowienie

Jest 21 i Maly spi.. na cycu. Ale od jutra uczyny sie na nowo zasypiac w lozeczku . Wydaje mi sie ze zabki ida bo ma rozpulchnionr dziaselka i jak smaruje Mu to ulge widac i sam moj palec wpychado buzki...
Stary 2016-01-01, 21:25   #1492
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Jest 21 i Maly spi.. na cycu. Ale od jutra uczyny sie na nowo zasypiac w lozeczku . Wydaje mi sie ze zabki ida bo ma rozpulchnionr dziaselka i jak smaruje Mu to ulge widac i sam moj palec wpychado buzki...

U nas ta sama sytuacja...
I jak po 21 zasnął, tak przed chwilą znowu kp...
Stary 2016-01-01, 21:28   #1493
majka242007
Zakorzenienie

Adam ma gorączkę 38,7 i z czego to ja nie wiem :-(
Stary 2016-01-01, 21:33   #1494
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość

;(
Biedny Adaśko
Stary 2016-01-01, 21:35   #1495
Mirabelka_90
Zadomowienie

Cytat:
U nas ta sama sytuacja...
I jak po 21 zasnął, tak przed chwilą znowu kp...
U nas to od swiat sie zaczelo. Ja juz nie wiem co jest. Glodny nie jest bo nie ciagnie tylko cyca trzyma. Dzis spac nie chcial. Az jezdzilismy po miescie zeby usnal. Nic to ide cos zjesc i sie klade. Jeszcze z tz sie pozarlam a sasiedzi impreze robia az mi sie trzesie...

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

[QUOTE=majka242007;5397062 3]Adam ma gorączkę 38,7 i z czego to ja nie wiem :-([/QUO
Biedny. Moze zabki?
Stary 2016-01-01, 21:36   #1496
majka242007
Zakorzenienie

Nie mam pojęcia. Wczoraj mu macalam dziąsła i wszystko jak zawsze bez zmian wiec chyba nie... Jeszcze dobrze z 1 infekcji nie wyszedł a znów gorączka. Ocipieje chyba.
Stary 2016-01-01, 21:36   #1497
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Na moim to nie działa A i kichnąć mu się zdarza...

Co do krzesełka to oglądam, oglądam i zdecydować się nie mogą, nic mi jakoś specjalnie w oko nie wpadło...

I dobrze, że bez antybiotyku się obeszło

Ja tez nie wiem na ktore sie zdecydować - mam dwa do wyboru i sama nie wiem...
Z tym, ze oby dwa sa takie, ze juz Julka musi stabilnie siedzieć...

Cytat:

Biedaczek
Ciekawe do to jest... U nas przyszło nagle i nagle poszło. Az dziwne.

Synuś i Córcia
Stary 2016-01-01, 21:37   #1498
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:

Biedaczek
Jak to? Juli już nic nie jest?
Stary 2016-01-01, 21:43   #1499
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:

Biedaczek

Które dwa masz na myśli ?
Ja biorę te co pokazywałam
Białe z jasnym drewnem
Stary 2016-01-01, 21:48   #1500
roxana_lu
Zakorzenienie

Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)

Cytat:
Jak to? Juli już nic nie jest?

No wlasnie nic a nic. Wieczorem zaczęła kaszleć wiec z tż byliśmy pewni, ze to dopiero początek. A rano wstała bez goraczki i jakichkolwiek oznak choroby.

Cytat:
Które dwa masz na myśli ?
Ja biorę te co pokazywałam
Białe z jasnym drewnem

No wlasnie ja myśle o tym Twoim albo tym drugim, ktore ja pokazywałam i za cholerę nie moge sie zdecydować...

Synuś i Córcia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości