|
|
#1561 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)
Cytat:
|
|
|
|
|
#1562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Moze troche drastycznie, ale co jak nic innego nie pomaga. Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1565 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nauczył sie bujać na bujaczku tak macha nogami ze wprawia ćaly bujaczek w ruch i siedzi i ma radochę juz tak od kilku dni
|
|
|
#1566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Igorek próbuje wstawać poważnie... właśnie weszłam tu, żeby opisać Wam sytuację wczoraj siedziałam na łóżku z mężem i gadaliśmy... Iguś siedział w pozycji półleżącej między moimi nogami, oparty plekami o mój brzuch (wiecie o co chodzi, nie?) i na jeden raz dźwignął się do przodu i usiadł... postanowiłam nie robić nic, tylko go amortyzować, ale sam się trzymał rączkami moich ud i siedział stabilnie... i na jeden raz wykręcił tułów w lewą stronę, przytrzymał się mojej lewej nogi obiema rączkami i zaczął tak uginać i prostować nogi jakby chciał wstać i dziś to samo wiadomo- nie wstanie sam, bo jeszcze nie potrafi, ale zdziwiło mnie to, że w ogóle w ten sposób próbował... jeśli chodzi o to czy sam siedzi, to nie ale zaczyna już pełzać no i od wczoraj nie chce smoczka... cieszyłabym się, gdyby nie to, że całą noc wisiał na cycku... no może nie całą, ale jak się tylko przebudził (a budził się co kilkadziesiąt minut) to nie zasnął dopóki nie włożył cyca do buzi już wolałam ten smoczek... i z niekapka już ładnie pije
Edytowane przez mms_22 Czas edycji: 2016-01-02 o 16:19 |
|
|
|
|
#1567 |
|
Rozeznanie
|
U nas leniwa sobota...
Mieliśmy wizytę księdza z kolędą, poszło szybko i sprawnie, Iguś przespał![]() Dziewczyny powiedzcie mi czy temperament dziecka już się kształtuje? Chodzi mi o to czy skoro Iguś teraz jest taki nerwusek to już mu to zostanie? |
|
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
słyszałyście o tych blizniakach? http://kobieta.onet.pl/dziecko/ciaza...mozliwe/z5g4b8
![]()
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle to mój mąż albo coś przeskrobał, albo ode mnie czegoś oczekuje bo dostałam dziś od niego komplet biżuterii Jak zapytałam z jakiej to okazji to mi powiedział "żebyś ładnie wygladała przed państwem" (rodzina żony mojego chrzestnego, oni są z tych ę i ą)
Edytowane przez ja1003 Czas edycji: 2016-01-02 o 17:09 |
|
|
|
|
#1571 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi tez od jakiegoś tygodnia chodzi po głowie myśl a moze by tak drugie dziecko...?
|
|
#1572 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o "dobre rady siostry", to moja też mi mówi, że za bardzo zdziwiam, że np Małemu nie daje kaszki itp... Tylko Ona nie robi tego na zasadzie "ja wiem co jest lepsze", tylko tak szczerze próbuje mi doradzić, bo sama ma dziecko (a drugie w drodze
)jeszcze wtrącę słówko o rozszerzaniu diety... im dłużej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonana, że najwyższy czas przestać się tak spinać... Ok, z glutenem poczekam miesiąc minimum, bo tyle się na ten temat naczytałam, że wolę delikatnie do tego podejść, ale jeśli chodzi o słoiczki, kaszki, zupki itp, to powoli zacznę wszystko Małemu podawać... nie w dużych ilościach, bo nie chodzi mi o to, żeby Go zapychać, tylko po trochę, żeby próbował i się przyzwyczajał... w sumie natchnęła mnie do tego mama, która według mnie ma dużo racji w tym, co mówi... Bo faktycznie dawniej mało kto się stresował rozszerzaniem diety... mało kto wczytywał się w jakieś poradniki czy zalecenia... matki działały instynktownie i podawały dzieciom to co uważały za słuszne... Moja mama to w ogóle wystawiła oczy, jak jej mówiłam o wprowadzaniu glutenu... szczerze mówiąc nie bardzo wiedziała o czym mówię... i wcale nie dlatego, że ostatnie dziecko urodziłą 21 lat temu... od 3 lat praktycznie ona zajmuje się synkiem siostry, która szybko wróciła do pracy... i też nie zajmuje się nim według zaleceń who, tylko instynktownie... no i w jednym trzeba przyznać jej rację - dawniej zdecydowanie mniej dzieci miało jakieś alergie czy coś... zgodzę się - teraz w jedzeniu jest mnóstwo chemii... ale parenaście lat temu też było... i nic dziwnego, że teraz tyle alergików, skoro przez kilka miesięcy ogranicza się dziecku wszystko,a później w krótkim czasie bombarduje różnymi alergenami... Już sama nie wiem co o tym myśleć, ale wydaje mi się, że im bardziej dziecko chcemy przed czymś uchronić, tym robimy Mu większą krzywdę... pamiętam, że kilka dziewczyn tu (już mniejsza z tym które, bo nawet nie pamiętam) napisały mi, że źle robię wkładając smoczek Igusia do swojej buzi po tym jak spadnie Mu gdzieś w miejscu publicznym, że źle robię całując Go w usta...bo zarazki i wg... i co, Igorek ma obecnie 5 mies i jeszcze nie miał żadnej pleśniawki czy krostki w buzi... (ptfu, ptfu - żeby nie zapeszyć ), a koleżanki synek, który jest w mega sterylnych warunkach trzymany - ciągle ma pleśniawki... i ze wszystkim tak jest.... ok, zgodzę się z tym, że do wszystkiego trzeba podchodzić z głową (bo np podanie zupki 3 mies dziecku byłoby przesadą), ale też nie ma co za bardzo się spinać i panikować... ja sama nie pozwoliłabym teraz Igusiowi na wiele rzeczy, które robią inne matki (np wkłądanie 5mies dziecka do chodzika dobra, bo miało być słówko, a zaraz książkę napiszę oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić, ja tylko wyrażam swoje zdanie ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
no dajcie żyć
|
|
#1573 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szalone ![]() Ja czekam az Jasiek bedzie juz taki starszy kumaty, a nie taki gapcio, a gdzie znow w pieluchy. Prędzej moj maz chce niz ja, jego ciśnienie złapało ze stary.. Bez przesady w tym roku skończył 30, chyba nie taki stary,co?
Edytowane przez Kitsi Czas edycji: 2016-01-02 o 17:27 |
|||
|
|
|
#1574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robilam dzisiaj test bo niedobrze mi.ostatnio bylo, ale na szczescie negatywny Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1575 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I to tyle. Jak już było mówione x-razy: każda robi jak uważa bo przecież nikt za nas nie wychowa dzieci, a każda chce dla swojego Aniołka jak najlepiej ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1576 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy Mai też nie wiedzialam co to wprowadzanie glutenu, jadła ogórki w zalewie z ostrej papryki w wieky 5miesiecy, jak juz dobrze siedziała(pewnie z 8mies) wcinala pierniki w czekoladzie. Slouczki dawałam zgodnie z wiekiem i nie przestrzegalam wprowadzania pohedynczego smaku. Maja ma się dobrze, jest mądrą, normalną dziewczynką. Nigdy jej nic nie zaszkodziło. Uwielbia wszystkie warzywa i owoce (prócz suszonych i wedzonych śliwek), nie lubi slodyczy, nie ma parcia na chipsy. Teraz z Adasiem jestem może bardziej oczytana, tu od was też wiele się uczę... Ale bez przesady. Smoczek może i ok zawsze myje gdy mi spadnie na podłogę. Po mimo że czyste to jednak pastuje je itp do kuchni mam sekundę więc... W sklepie czy u lekarza jeszcze mi nie spadł ale pewnie wzielabym do dzioba i tyle. Caluje Adasia w usta. Rzadko bo rzadko ale jednak. Raczej upodobalam sobie szyjkę tłustą, policzki, czółko. Jeśli dziecko widzę że chce siedzieć to je sadzam. Podpieram poducha. Jest w pozycji jak na lezaczku. Daje mu spróbować jedzenie ze stołu ktore my jemy. Nie często, czasem, jak widzę że się trzęsie. Odrobinkę na palcu. By sobie pomemlał. Nie palę się z wprowadzeniem glutenu i mięsa. Dziś nawet z lekarka na ten temat rozmawialam. Mowi że mozna poczekac jak skonczy 6mies i dac królika. Ponoć najlepiej zacząć od niego. Dużo robie wg intuicji. Dużo doczytuje lub proszę o wasze zdanie. Ale... Gdybym miała robić wszystko wg zaleceń to bym chyba ocipiała. Non top pewnie bym siedziała w książkach i internecie by przypadkiem dziecku krzywdy nie zrobić. Nie wiem czy mialabym dzieki temu zdrowe relacje w domu poprawiajac co sekundę kogos mówiąc ze to źle czy tamto niedobrze. Nie wydziwiam. Nie zabraniam nikomu brac dziecka na ręce, jeśli ma tylko umyte, nie wali fajami na kilometr. Jesli Adam ma tylko ochotę to ok. Jesli ochoty nie ma od razu płacze i go odbieram. Nie robie problemu gdy tesciowa z ciotka wygrywają sobie dziecko z rąk, skoro on sie chichra to chyba ok nie? I tak, sterylne warunki nie są dobre dla dziecka. Mam koleżankę ktora sterylnie wychowywala smyka do poki nie poszedl do przedszkola. Jest niesamowitym alergikiem, wiecznie chorym dzieciaczkiem. Co do chodzika to uważam że nikomu do szczęścia potrzebny nie jest a juz na pewno nie dziecku (ale to tylko moje zdanie) Adaś też nie miał plesniawek. I mam nadzieję że miec nie będzie.
|
|
#1578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja Michała całuje w usta. Wcześniej Go "uprzedzam". Mówie mu "Michałku, buziaczek", a On otwiera usteczka. Mąż się śmieje, ze chodzic nie bedzie jeszcze umiał, ale całowac sie tak ![]() Podglądam mojego męża na kamerce i strasznie mu zazdroszcze tych nart.
|
|
|
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
W takich sytuacjach chwale sobie życie na emigracji, nikt mi się nie wtrąca
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Alana caluje w usta miliony razy dziennie, smoczek wkladam do buzi jak spadnie i nic mu nie jest. Tez sie jakos strasznie nie trzese nad nim. I powiem szczerze, ze gdybym sie tu nie udzielala to pewnie juz bym dawla sloiczki, ale dobrze, ze ktos mnie uswiadomil, ze nie nalezy sie spieszyc. Podam je chyba jak skonczy 5miesiecy, jeszcze nie zdcydowalam.
|
#1581 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pewnie jak zacznę rozszerzać dietę to będę musiała gotować dla Adriana i dla Bartka bo Bartuś tez będzie chciał to samo
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój też ![]() Leżał na macie na brzuchu, wyszłam na sekundke do kuchni, a on poza matą ![]() ![]() ![]() Jakoś musiał pełzać do tyłu ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1584 | |
|
Zadomowienie
|
Ja mam bardzo wporzadku mamę, tylko patrzy, pomaga jak poproszę, nie narzuca sie i niemądrzy. Uwielbiam jak ktoś ma takie podejście <3 teściowej nie mam wiec nie mam kłopotu. A siostra ma córkę starsza o7ms od Jaska wiec często rozmawiamy o dzieciach, ale ona nic mi narzuca.ma podobne podejście, chociaz nasze dzieci sa kompletnym przeciwieństwem, Jasiek jest w górnym centylu, Helena w tym najniższym, obecnie waza tyle samo
tyle ze ona wydaje sie lżejsza bo juz chodzi, i jak sie ja bierze na ręce to sie trzyma za ramiona. Ogolnie to bardzo wam współczuje, wyobrażam sobie jakie to musi być w☠☠☠☠iajace zaciskajcie zęby, i ochrzaniajcie ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
PO TATUSIU!! ![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Musze wam sie trochę pożalić... Dopadł mnie dzis dół, sprawdziłam i wracam na uczelnie 23.02... Tak sie zaczyna letni semestr.masakra.jest ma tak przykro, nie chce wracać na te studia.ale z drugiej strony boje sie ze za pare lat bede żałowała ze nie skończyłam...boje sie ze cos mi uciekńie.ze Jasiek bedzie dorastał a mi cos przeleci przez palce, on nigdy nie bedzie taki malutki, chciałabym być w każdej jego chwili. No niewiem co robić poprostu ;( A, chodzi o studia mgr, zrobiłam jeden semestr, wlasciwie zostały mi dwa bo u nas magisterka jest 3semestrowa.
|
|
|
#1585 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuj zacisnąć zęby i to skończyć I spróbuj na to popatrzec z tej dobrej strony. 23.02 to juz praktycznie marzec, u nas w czerwcu była już sesja wiec masz 3mies, a w miedzy czasie na pewn sa jakies swieta, dziekanki, itd
|
|
|
|
|
#1587 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie cześć przedmiotów mam zrobione, wiec moze nie bede musiała być tak często na uczelni... Moze jakos dam radę.najgorzej to nauka do tej sesji...jak ja sie skupie jak w domu bede miała małego wariata który juz wszędzie bedzie sie przemieszczał ;( chociaz trudno.jak sie nie uda to chociaz nie bede sobie wypominać ze nie spróbowałam..
|
|
|
#1588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie semestr kosztował 2600 zł.
|
|
|
|
|
#1589 |
|
Zadomowienie
|
No niestety, dlatego jak juz jestem na dziennych to szkoda mi kasy zeby iść na zaoczne. Niby tam podobno maja łatwiej,bo wykładowcy sa inni i mniej przedmiotów, ale tutaj juz wszystkich znam chociaz
O, teraz sprawdziłam jednak 610/ms ale to i tak sporo, jak moge nie płacić nic
Edytowane przez Kitsi Czas edycji: 2016-01-02 o 20:07 |
|
|
|
#1590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

tak macha nogami ze wprawia ćaly bujaczek w ruch i siedzi i ma radochę juz tak od kilku dni 
już wolałam ten smoczek...
Mieliśmy wizytę księdza z kolędą, poszło szybko i sprawnie, Iguś przespał

)

zaciskajcie zęby, i ochrzaniajcie