|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zjadam żarcie twojemu żarciu - wegańskie i wegetariańskie potwory, które nie dz
U mnie oregano, zioła prowansalskie, cebula suszona, czosnek, papruka (chciałam poprawić tę literówkę, ale zostawiłam, bo mi się podoba ;P) słodka i ostra, ocet balsamiczny, cząber, sos sojowy, pieprz ziołowy...
...za dużo tego, łatwiej mi chyba wymienić, czego nie mam. |
|
|
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zjadam żarcie twojemu żarciu - wegańskie i wegetariańskie potwory, które nie dz
Wegetarianką jestem od ponad 20 lat. Mąż jest wszystkożerny, ale wiedział na co się pisze, więc dania mamy głównie w wersjach wegetariańskich. Jak ma ochotę na rybę lub inne mięso, to sam sobie robi lub kupuje
Ostatnio jednak powiedział, że jak sobie pomyśli, co znajduje się w wędlinach, to jeść mu się odechciewa Nie wiecie, gdzie można dostać kotlety sojowe typu big steak? Najlepiej w Gdańsku. Dawno ich nie widziałam, a bardzo mi smakowały.
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
Ja z tych, co mięso ograniczają - od około miesiąca do porcji raz w tygodniu, docelowo chciałabym odstawić w ogóle na co dzień i jeść naprawdę sporadycznie (naprawdę lubię smak niektórych potraw, ale kaczki czy steka nie zrobię sobie sama w domu, więc pewnie skończy się na wychodzeniu raz na 3 miesiące do knajpy). Na co dzień chciałabym jeść rośliny i ryby, jakoś wychodzi, nawet TŻ powoli przekonuje się do takiego jedzenia, co było nie do pomyślenia jeszcze jakiś czas temu.
Jutro do pracy zabieramy curry z dynią i czerwoną soczewicą ![]() A impulsem do ograniczenia były względy zdrowotne - odstawiając mięso mam po prostu motywację do zjedzenia większej ilości warzyw, bo muszę się czymś nasycić. Zresztą jak przeczytałam artykuł o tym, ile przeciętny Polak zjada mięsa tygodniowo i ilokrotnie tym samym przekracza normę (ok. 0,5 kg tygodniowo, a w Polsce jakieś 1,5 kg), to stwierdziłam że koniec tego dobrego. Edytowane przez spodkoldry Czas edycji: 2016-01-03 o 21:11 |
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wege juz raz bylam prawie rok, ale jakos nie wyszko, chyba nie bilansowalam dobrze, bo pod koniec az mnie skrecalo za miechem. Ale wtedy malo jadlam straczkow, a wiec bialka |
||
|
|
|
|
#66 |
|
Animal Liberation
|
Dołączam i ja, wege od 16 lat, podobnie jak młodsze rodzeństwo. Ostatnio najbardziej pasują mi różne rodzaje naleśników crepes (na słodko) i galettes (na słono), te drugie są szczególnie sycące i mogą robić np. za cały obiad, moja ulubiona wersja jest z pieczarkami, masłem, cebulą, pomidorami i pietruszką, mogą być też wersje z jajkiem, różnymi rodzajami sera czy grzybów. Uwielbiam wszystkie zielone, pomarańczowe i czerwone warzywa, w związku z tym dodaję je do każdego dania i kanapki, jak coś nie jest kolorowe to jakoś nie mam ochoty tego jeść
Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2016-01-03 o 21:23 |
|
|
|
|
#67 |
|
Zadomowienie
|
połowę średniej dyni pokroić na kawałeczki, wrzucić do malaksera razem z 2 cebulami, 4 ząbkami czosnku i jedną papryczką chilli, kawałkiem imbiru
wrzucić na patelnię i podsmażyć tę masę na oliwie do masy wrzucić przepłukaną czerwoną soczewicę (0,5 szklanki) i poczekać, aż zmięknie, dodać mleko kokosowe dosolić do smaku podawać z ryżem, wychodzą jakieś 3-4 spore porcje przypraw można dać mniej, my z TŻ lubimy jeść na bardzo ostro, więc osobom preferującym delikatniejsze smaki radzę uważać ![]() przepis inspirowany Kwestią Smaku, ale tam jest trochę inaczej, u mnie wersja szybsza
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny co jecie na sniadania poza kanapkami? macie cos fajnego rano?
|
|
|
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
Wrzucę Wam jeden z moich ulubionych i w dodatku sklecony przeze mnie przepis
wegański nie jest, bo ja się już obejść bez ryb, mleka i jajek nie mogę. Sos śliwkowy: opakowanie śliwek suszonych 1 duża cebula migdały w płatkach 1 serek topiony mleko olej do smażenia przyprawy (curry, pieprz, sól, czosnek, papryka słodka) 1. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paseczki. 2. Na patelni podsmażyć cebulę. 3. Dodać śliwki, smażyć przez kilka minut. 4. Dodać serek topiony, smażyć, aż się roztopi. 5. Dodać mleko, tyle, żeby sos uzyskał odpowiednią gęstość, przyprawy według uznania. 6. Dodać płatki migdałowe (też według uznania, ja lubię dużo) 7. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego Można dać dodatkowo suszone pomidory, może być wersja z kurczakiem też dla mięsożernych ![]() Edytowane przez kaja1981 Czas edycji: 2016-01-03 o 21:42 |
|
|
|
|
#70 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym owsianki, mogą być też pieczone i takie lubię najbardziej
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Muszę jeść delikatnie, niezbyt ostro więc dodam trochę troszkę sproszkowanego chili albo papryki .... Dziękuję bardzo |
|
|
|
|
|
#73 |
|
lise-kotta
|
Na śniadanie jem tzw overnight oats czyli płatki zalewam odrobiną mleka i zostawiam w lodowce na noc. Rano dodaję to na co mam ochotę: grecki jogurt, orzechy, odrobinę miodu, świeze owoce, chia
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Nie gotuję owsianki bo mnie obrzydza niestety |
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() także kombinuję, najlepiej z rana pasują mi zielone szejki (zazwyczaj miksuję ten skład-szpinak, banan, daktyle, pomarańcz/jabłko) czy pudding chia np. z malinami, i zimą jak przychodzą większe głody to jaglanka (np. z bananem, kakao i rodzynkami)witam Wszystkich ![]() staż wegetariański mam hm.. będzie już z naście lat, a od jakiegoś roku zauważyłam, że b.często wpadają też i wegańskie dni i jest supcio i smacznie, polecam
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
jestę wieszczę
|
ooo, poszukam jutro przepisu na pierożki z soczewicą/pieczarkami. Ekstra wątek
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki za pomysl!u mnie owsianka odpada, chyba ze bezglutenowa zazwyczaj jem kasze jaglana z warzywami lub z mlekiem roslinnym na slodko warzywa na parze same lub z jakas kasza zupy wszelakie soczewice w pomidorach fasolke z miksem duszonych warzyw (i tunczykiem opcjonalnie) na pikantnio |
|
|
|
|
|
#78 |
|
lise-kotta
|
Oooo właśnie, zrobię na jutro malinowo-waniliowy pudding chia, akurat mam skladniki
|
|
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
Papryka ostra i słodka, pieprz czarny i biały, kurkuma, cynamon (cynamon jest niezbędny do mojej mieszanki curry [robię własną mieszankę, bo w gotowych jest glutaminian sodu]). Curry z kalafiora z brązowym ryżem om nom nom nom. Pasta z czerwonej soczewicy z ostrą papryką, om nom nom nom. Jestem uzależniona od czerwonej soczewicy.
Kocham świeżą bazylię, nienawidzę suszonej. Oregano na odwrót, kocham suszone, nie lubię świeżego. |
|
|
|
|
#82 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#83 |
|
Konto usunięte
|
Chciałabym zrobić ruskie (ziemniaki, cebulka i tofu, bez twarogu, którego nie lubię), ale nie umiem w pierogi. Co znajdę przepis to ma masło. Mogę do ciasta dać oleju zamiast masła?
|
|
|
|
|
#84 |
|
Konto usunięte
|
Najlepsza dyniowa zupa
http://www.rondelek.pl/zupa-krem-z-d...i-kreglickiej/ |
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w domu od lat ciasto to maka + woda i wszystko, najlepsze, delikatne ciasto pierogowe na swiecie a jak musisz juz dac jakis tluszcz do daj roztopiony olej kokosowy i wszystko na ten temat
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Skoro nie ma tu Starfajtera to będę pisać!
Na poważnie: nie obżeram się mięsem, za wędlinami nie przepadam (swininy i innych czerwonych mięs nie ruszę). Zostawiam sobie ryby (w formie filetu bo innych też nie ruszę) i biusty z kurczaka (sporadycznie)oraz jajka i mleko (lubię po prostu). Dążę więc w stronę światła, z chęcią skorzystam z Waszych pomysłów. Podaję swój na ulubioną pastę twarożkową (genialną w swej prostocie, która zawiera jednak czosnek, czyli jest pewne ograniczenie w spożywaniu. Inaczej zażerałabym się nią częściej): -opakowanie/dwa twarozku wiejskiego (na michę) -sól, słodka mielona papryka, pieprz cayenne -mały ząbek czosnku (wycisnąć do twarożku przez praskę lub posiekać) Jeśli w opakowaniu jest zbyt wiele śmietany oddajemy ją kotu. Twarożek z ząbkiem czosnku posolić, miksowac blenderem na puszystą masę dodajac paprykę i cayennę (pasta ma mieć lekko różowy kolor). Gotowe. Najlepiej smakuje na grzankach z masłem i przybrane świeżą papryką i do tego kawa z mlekiem. Pyyyyszne. Umiem też robić pyszne drożdżowe paluchy (bardzo chrupkie) z grzybami lub z grzybami i kapustą (w tej proporcji!)
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-01-03 o 22:51 |
|
|
|
|
#88 |
|
lise-kotta
|
Mrożone lub świeże owoce
Mleko jakie chcesz Łyżka miodu Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Sok z połowy cytryny Chia (ze trzy łyżki) Miksujesz wszystko poza chia Wrzucasz do jednego większego pojemnika/słoja lub dwóch mniejszych Dodajesz chia i potrząsasz Odstawiasz na godzinę, po czym potrząsasz znowu i wkładasz do lodówki na noc Zrobione tak mozna dwa dni przechowywać |
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
a chia moze byc mielone? bo tylko takie mam
|
|
|
|
|
#90 |
|
O RLY?
|
jak ktos leniwy i nie chce mu sie robic to w Piotrze i Pawle sa gotowe potrawy wege - sznycle, nugetsy, kotlety z lubinu etc.
calkiem niezle
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.

Ostatnio jednak powiedział, że jak sobie pomyśli, co znajduje się w wędlinach, to jeść mu się odechciewa