Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-04, 20:02   #4501
--Olka--
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
U mnie odchudzanie też nie idzie, ćwiczę już 4 rok, ale wcześniej nie trzymałam żadnej diety, potrafiłam spalać codziennie po 700 kalorii, a jednak przytyłam prawie 17 kg od lutego zeszłego roku wprowadziłam zmiany również w diecie, zaczęłam ćwiczyć intensywniej, a w ciągu 11 miesięcy na wadze -2 kg, i nie, to nie są mięśnie. ale nie poddaję się, ćwiczę dalej, kiedyś na pewno uda się
Wiem o czym piszesz...

Dziewczyny, nie chcę straszyć, bo nie o to chodzi, ale obserwujcie uważnie czy nagle nie wzrasta wam waga, bo ja też dłuższy czas nie tyłam, a potem nagle wszystko się posypało. A zrzucić jest to cholernie ciężko.
Stary 2016-01-04, 20:12   #4502
ogolnie
Zakorzenienie

Witam też mocno przytyłam, a jeszcze nie wiedziałam że coś mi dolega. Ale ja nie o tym.

Jutro jadę na wywołanie porodu, obecnie biorę letrox w dawce 150. Endo zalecił taka dawkę utrzymać tydzień po porodzie a potem zmniejszyć do 75. zastanawiam się czy to nie za duży skok? Jak wchodziliśmy na większe dawki w ciąży to stopniowo, a teraz nagle taki spadek. Nie chce narobić sobie kłopotu bo teraz jestem ładnie wyregulowana i nie przytyłam w ciąży dużo (10kg).
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 20:33   #4503
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Wiem o czym piszesz...

Dziewczyny, nie chcę straszyć, bo nie o to chodzi, ale obserwujcie uważnie czy nagle nie wzrasta wam waga, bo ja też dłuższy czas nie tyłam, a potem nagle wszystko się posypało. A zrzucić jest to cholernie ciężko.
Ja przytyłam ok 5kg ogólnie, ale chciałam przytyć... waga stanęła w miejscu od dłuższego czasu nawet jakbym przybrała jeszcze 3-4 kg to nic by się nie stało

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 20:45   #4504
hoacynka
Raczkowanie

Cześć, zrobiłam sobie dziś badanie na TSH, bo od dłuższego czasu zastanawiałam się czy wszystko ok z moją tarczycą.
Dostałam wynik 3,630 i niby norma jest podana jako 4,200, ale czytałam że nie do końca tak to wygląda u młodych osób (mam 21 lat) czy mogą wypowiedzieć się osoby obeznane w temacie, proszę .

hoacynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 22:41   #4505
niewinny roz
czasem troszkę winny

Cytat:
Napisane przez hoacynka Pokaż wiadomość
Cześć, zrobiłam sobie dziś badanie na TSH, bo od dłuższego czasu zastanawiałam się czy wszystko ok z moją tarczycą.
Dostałam wynik 3,630 i niby norma jest podana jako 4,200, ale czytałam że nie do końca tak to wygląda u młodych osób (mam 21 lat) czy mogą wypowiedzieć się osoby obeznane w temacie, proszę .
Rzeczywiście trochę za wysokie ale też bez przesady, niektórzy mają takie TSH i czują się dobrze, zależy to od osoby. Ja na twoim miejscu za jakiś czas bym powtórzyła badania, tym razem TSH, ft3 i ft4 za jednym zamachem (np. za 1,5-2 miesiące). To może być taki jednorazowy wynik. Jeżeli znów będzie w okolicy 3,5, a tym bardziej jeżeli wolne hormony nie będą ok, a sama odczuwasz dokuczliwe objawy typowo tarczycowe to udaj się do lekarza. Jeżeli już teraz źle się czujesz to możesz badania powtórzyć szybciej, np. za miesiąc. Jednoczenie możesz wstępnie zapisać się do lekarza, jeżeli mimo wszystko chcesz skonsultować te wyniki
Stary 2016-01-05, 04:43   #4506
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Witam też mocno przytyłam, a jeszcze nie wiedziałam że coś mi dolega. Ale ja nie o tym.

Jutro jadę na wywołanie porodu, obecnie biorę letrox w dawce 150. Endo zalecił taka dawkę utrzymać tydzień po porodzie a potem zmniejszyć do 75. zastanawiam się czy to nie za duży skok? Jak wchodziliśmy na większe dawki w ciąży to stopniowo, a teraz nagle taki spadek. Nie chce narobić sobie kłopotu bo teraz jestem ładnie wyregulowana i nie przytyłam w ciąży dużo (10kg).
z dniem porodu wróciłam do dawki sprzed ciąży czyli ze 150 na 88

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

---------- Dopisano o 05:43 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ----------

po ciąży tarczyca szaleje

201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 06:43   #4507
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
z dniem porodu wróciłam do dawki sprzed ciąży czyli ze 150 na 88

---------- Dopisano o 05:43 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ----------

po ciąży tarczyca szaleje

I nie odczulas żadnych skutków ubocznych? Długo byłaś na dawce 150?
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-05, 06:51   #4508
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
I nie odczulas żadnych skutków ubocznych? Długo byłaś na dawce 150?
koło miesiąca- nic mi nie było
warunki też się zmieniają bo w ciąży dawka była dla większej masy ciała

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

po urodzeniu najpierw miałam bardzo niskie tsh pomimo dawki sprzed ciąży a potem mi skoczylo (po jakiś 5 miesiącach) i zwiększyłam dawkę do 100, rok po porodzie mam dawkę 100 i ostatnio tsh 1.5

Stary 2016-01-05, 12:22   #4509
AguskaGCW2
Raczkowanie

Odebrałam wczoraj moje wyniki tsh i mam 4,7 :/ A we wrześniu tamtego roku miałam 3,6 i zwiększoną dawkę :/ Ale ja jestem dopiero na etapie dobierania dawki. Dziwiłam się, że ostatnio przytyłam jakieś 3 kg i ciągle mi było zimno, teraz już wiem dlaczego.

Piszecie, że mała tarczyca to objaw choroby Hashimoto, w moim przypadku tak nie jest. Co do zrzucenia wagi, u mnie ciężko, mam nadzieję, że jak hormony będę mieć unormowane to bedzie lepiej, na chwilę obecną przytyłam :/

Koleżanka pisze o wyniku 3,6, ja uważam, że trochę za dużo bo norma dla młodych kobiet to między 1 a 2. Kwestia tylko tego, czy masz jakieś objawy. Ja bym zrobiła badania jeszcze za jakieś dwa miesiące, ale konsultacja nie zaszkodzi, tym bardziej, jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości dzieci. Przy takim wyniku ciąża nie będzie bezpieczna. Tak przynajmniej mówi mój lekarz
AguskaGCW2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:13   #4510
ogolnie
Zakorzenienie

Ja biorę 150 już od września. Zalecana kontrola stężenia hormonow tydzień po porodzie i potem miesiąc po i na wizyte.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:23   #4511
Kammiillaa
Przyczajenie

Dziewczyny a czy macie jakieś sposoby żeby chociaż trochę powstrzymać to wypadanie włosów. To jest dla mnie jakiś koszmar Dopiero niedawno zaczęłam brać tabletki więc pewnie jeszcze minie sporo czasu zanim uda mi się unormować hormony.Do tego czasu to ja będę miała 5 włosów na krzyż. Nie wypadają mi one garściami ale przy każdym pociągnięciu włosów zawsze 4-5 wyleci, plus czesanie, plus mycie. Jeszcze w wakacje miałam grubego warkocza a teraz mam połowę z tego . Tydzień temu zaczęłam brać biotebal. Od jakiś 3 miesięcy łykam sillice (ale to wiadomo, że nie pomoże) i skończyłam 2 miesięczna kurację olejkiem z wiesiołka. Na razie nic nie pomogło.Wiem,że są większe problemy ale ciężko mi o tym nie myśleć i próbuję jakoś działać. Czy u któreś z Was jakiś specyfik chociaż trochę pomógł?
Kammiillaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 14:13   #4512
AguskaGCW2
Raczkowanie

Mi pomógł loxon, dostałam go od endo, z tym że 5% jest na receptę. Jeśli masz możliwość to poproś o receptę, jeśli nie kup 2%. Warto spróbować
Stary 2016-01-05, 15:34   #4513
shanta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Przy wyrównanych hormonach też grozi nagłe przytycie (nie mam tu na myśli kilka kg)
shanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:36   #4514
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
koło miesiąca- nic mi nie było
warunki też się zmieniają bo w ciąży dawka była dla większej masy ciała

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

po urodzeniu najpierw miałam bardzo niskie tsh pomimo dawki sprzed ciąży a potem mi skoczylo (po jakiś 5 miesiącach) i zwiększyłam dawkę do 100, rok po porodzie mam dawkę 100 i ostatnio tsh 1.5

I dla dziecka.
Stary 2016-01-05, 17:14   #4515
hoacynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niewinny roz Pokaż wiadomość
Rzeczywiście trochę za wysokie ale też bez przesady, niektórzy mają takie TSH i czują się dobrze, zależy to od osoby. Ja na twoim miejscu za jakiś czas bym powtórzyła badania, tym razem TSH, ft3 i ft4 za jednym zamachem (np. za 1,5-2 miesiące). To może być taki jednorazowy wynik. Jeżeli znów będzie w okolicy 3,5, a tym bardziej jeżeli wolne hormony nie będą ok, a sama odczuwasz dokuczliwe objawy typowo tarczycowe to udaj się do lekarza. Jeżeli już teraz źle się czujesz to możesz badania powtórzyć szybciej, np. za miesiąc. Jednoczenie możesz wstępnie zapisać się do lekarza, jeżeli mimo wszystko chcesz skonsultować te wyniki
Cytat:
Napisane przez AguskaGCW2 Pokaż wiadomość
Koleżanka pisze o wyniku 3,6, ja uważam, że trochę za dużo bo norma dla młodych kobiet to między 1 a 2. Kwestia tylko tego, czy masz jakieś objawy. Ja bym zrobiła badania jeszcze za jakieś dwa miesiące, ale konsultacja nie zaszkodzi, tym bardziej, jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości dzieci. Przy takim wyniku ciąża nie będzie bezpieczna. Tak przynajmniej mówi mój lekarz
Dziękuję bardzo za odpowiedzi , samopoczucie od dłuższego czasu (około roku) odbiega dość znacznie od normy, w lecie chodziłam w bluzach dlatego też zainteresowałam się tarczycą, szczególnie że w mojej rodzinie były przypadki problemów z nią. Do tej pory odwlekałam badania i zrzucałam wszystko na stres, zmianę miejsca zamieszkania itp, ale w końcu zebrałam się w sobie. Teraz - ponieważ wynik mnie zaniepokoił - jestem na etapie poszukiwań dobrego lekarza z Katowic, ew Krakowa, więc jeśli ktoś ma godnego polecenia, to byłabym wdzięczna za inf .

hoacynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-05, 17:24   #4516
Enigvaa
Zadomowienie

Wlasnie odebralam wyniki. Ft3 i ft4 w normie. Atpo ponad norma i wysoki cholesterol. TSH ponad norma. Na atg musze jeszcze czekac. Co myslicie o tych wynikach?

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 17:44   #4517
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hoacynka Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedzi , samopoczucie od dłuższego czasu (około roku) odbiega dość znacznie od normy, w lecie chodziłam w bluzach dlatego też zainteresowałam się tarczycą, szczególnie że w mojej rodzinie były przypadki problemów z nią. Do tej pory odwlekałam badania i zrzucałam wszystko na stres, zmianę miejsca zamieszkania itp, ale w końcu zebrałam się w sobie. Teraz - ponieważ wynik mnie zaniepokoił - jestem na etapie poszukiwań dobrego lekarza z Katowic, ew Krakowa, więc jeśli ktoś ma godnego polecenia, to byłabym wdzięczna za inf .
Ja moge z Krakowa polecic na priv. Z tym ze czeka sie kolo 3 miesiecy.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 18:03   #4518
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Wlasnie odebralam wyniki. Ft3 i ft4 w normie. Atpo ponad norma i wysoki cholesterol. TSH ponad norma. Na atg musze jeszcze czekac. Co myslicie o tych wynikach?

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Moje też są w normie poza tsh a mam subkliniczną niedoczynność
Stary 2016-01-05, 18:09   #4519
dziuba85
Zakorzenienie

Moja młodsza siostra przy wzroście 164cm ważyła 52 kg. W trakcie ciąży okazało się, że ma subkliniczną niedoczynność. Brała leki urodziła. No i temat sobie olała. Jest 6 miesięcy od urodzenia dziecka. I jak na początku (podobno brała leki) to waga schodziła - zeszła do 62kg, to teraz - przyznała mi się kilka dni temu, że nie ma czasu - nauka etc. pójść do lekarza i wziąć receptę. No i waga poszła jej w górę - waży 69kg.
Mam pytanie, czy jeśli dostanie leki, to Jej waga przy lekkiej diecie zacznie spadać? Wiem, że nie wygląd jest najważniejszy, no ale pytam z ciekawości. Bo tak bez leków, to będzie miała problem ze zrzuceniem.

Btw. czy to normalne, żeby dopiero w trakcie ciąży (5 miesiąc) sprawdzać hormony? Nie powinno się tego robić na samym początku, aby nie doszło np. do poronienia?

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 18:15   #4520
201704210903
Konto usunięte

powinno się sprawdzać na początku ciąży

Stary 2016-01-05, 21:11   #4521
AguskaGCW2
Raczkowanie

Uważam, że powinno na początku ciąży się robić tsh. Mój endo powiedział, że jak będę w ciąży, to może nawet mąż nie wiedzieć, ale on natychmiast musi być poinformowany, więc coś w tym musi być.
Stary 2016-01-05, 21:40   #4522
MONISIA3003
BAN stały

czy skapsze (duuuuuuuuuuuzo skapsze) miesiaczki moga miec cos wspolnego z niedoczynnoscia ? dzis kolejna lekarka olala mnie i moje samopoczucie stwierdzajac ze norma to norma i nie ma dyskusji.
PS. 23 lata, tsh = 3,18
PS2. Skad dobieracie takich lekarzy którzy lecza was mimo nie przekroczenia normy?

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

czy to normalne ze endo nie pyta o zazywanie pigulek antykoncepcyjnych ? bo po wizycie sobie uswiadomilam , ze nie pytala mnie a to chyba jest wazne,,...
MONISIA3003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 21:43   #4523
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MONISIA3003 Pokaż wiadomość
czy skapsze (duuuuuuuuuuuzo skapsze) miesiaczki moga miec cos wspolnego z niedoczynnoscia ? dzis kolejna lekarka olala mnie i moje samopoczucie stwierdzajac ze norma to norma i nie ma dyskusji.
PS. 23 lata, tsh = 3,18
PS2. Skad dobieracie takich lekarzy którzy lecza was mimo nie przekroczenia normy?

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

czy to normalne ze endo nie pyta o zazywanie pigulek antykoncepcyjnych ? bo po wizycie sobie uswiadomilam , ze nie pytala mnie a to chyba jest wazne,,...
Dlaczego nie zrobiłaś innych badań? Nikt nie powinien ci dawać leków po samym TSH.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-05, 22:00   #4524
MONISIA3003
BAN stały

mam inne badania, usg tarczycy, ft4, tsh( trzykrotnie), anty tpo (robione 2 razy) i anty tg,
Stary 2016-01-05, 22:05   #4525
AguskaGCW2
Raczkowanie

Idąc pierwszy raz do endo miałam przekroczoną normę, tsh wynosiło 5,3 wiec u mnie była inna sytuacja. Piszę tutaj to, co mi powiedzial lekarz, że muszę mieć wynik między 1 a 2. Inny znów mi powiedział, że jeśli nie przekracza 5 to nie ma co się martwić. Myślałam, że go wyśmieje, bo już wtedy byłam pod opieką mojego lekarza obecnego, a do tamtego trafiłam przypadkiem, bo jest ginekologiem i w tej sprawie u niego byłam

Zrozumiałam, że bierzesz tabletki anty, więc okres możesz mieć skąpy przez to. Ja nigdy nie miałam problemów z miesiączką przy niedoczynności.
Stary 2016-01-05, 22:11   #4526
MONISIA3003
BAN stały

pierwsze badania
tsh = 3,006
ft4 = 48%
plus wyszedl niska glukoza... ta na marginesie

drugie badanie to tsh = 1,69
anty tpo = 5,81 norma do 5,61
anty tg = 5 z hakiem a norma do 6 z hakiem

trzecie badanie usg
tarczyca 12 ml, ciesn 2 mm, nieco obnizona echogenicznosc

czwarte badanie
tsh = 3,18
anty tpo ponad norme 6,80

badania byly robione mniej wiecej w tygodniowych odstepach...wiem ze nie bylo to konieczne ale....

niby nie sa zle, ale dobre tez nie....
endo kazala za 3 miesiace zrobic badania i przyjsc.... chyba po to by znow zarobic... bo jej wywiad polegal na zadaniu 2 pytan...

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

nieeee nie biore.... ale tak mnie zastanowilo to czy nie powinna o to spytac....
a z ta miesiaczka to dzis zauwazylam to tak bardziej.. bo od jakiegos czasu byl nieco skapszy a obecny okres konczy mi sie w drugim dniu juz ( a mialam ok.5-7 dni zwykle ) od pol roku okolo 4 dni max 5... a teraz 2 ...
cala sie sype i nie znam tego przyczyny...
Stary 2016-01-05, 22:15   #4527
AguskaGCW2
Raczkowanie

Dziwne, że tsh Ci tak skacze w krótkim odstępie czasu. Co do innych badań, to nie pomogę, bo mam je w normie i nie za specjalnie się znam Ja bym posłuchała lekarza i zrobiła badania za jakiś czas. Powiedz jeszcze, czy każde badanie było wykonane w tym samym laboratorium? Bo nie rozumiem, czemu tsh wynosi 3 a za tydzien już 1,6. Dobieram dawkę już długo i o wyniku 1,6 mogę sobie pomarzyć
Stary 2016-01-05, 22:18   #4528
MONISIA3003
BAN stały

moze to menopauza.......... w wieku 23 lat :confu sed:

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Dziwne, że tsh Ci tak skacze w krótkim odstępie czasu. Co do innych badań, to nie pomogę, bo mam je w normie i nie za specjalnie się znam Ja bym posłuchała lekarza i zrobiła badania za jakiś czas. Powiedz jeszcze, czy każde badanie było wykonane w tym samym laboratorium? Bo nie rozumiem, czemu tsh wynosi 3 a za tydzien już 1,6. Dobieram dawkę już długo i o wyniku 1,6 mogę sobie pomarzyć
wlasnie to gdzie bzlo 1,69 to bylo inne laboratorium...
ale takie wahania podobno moga byc przy hashi...
choc moja endo powiedziala ze to wahanie to norma.....
coraz mniej jej wierze....
Stary 2016-01-05, 22:19   #4529
fi
Zadomowienie

Cytat:

Bo taka jest natura tsh, skacze. To jego funkcja ma pobudzać lub hamować tarczyce do produkcji t4, musi reagowac na rożne czynniki. Dlatego tez nie powinno sie dobierać dawki leku na podstawie samego tsh ( jest to badanie porównawcze, dodatkowe).
Stary 2016-01-05, 22:23   #4530
MONISIA3003
BAN stały

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Bo taka jest natura tsh, skacze. To jego funkcja ma pobudzać lub hamować tarczyce do produkcji t4, musi reagowac na rożne czynniki. Dlatego tez nie powinno sie dobierać dawki leku na podstawie samego tsh ( jest to badanie porównawcze, dodatkowe).
to juz troche jej wierze ;D
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości