"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-05, 08:50   #3211
Czarna2000
Inez

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Właśnie tak się zastanawiałam odnośnie Toli. To brzmi słodko i odpowiednio dla małej dziewczynki, ale jak urośnie to jak będą ją wołać? Tolka? Już mi się totalnie nie podoba . Chociaż mama dziewczynki starała się być oryginalna, bo jej syn ma na imię Tymek. Obydwoje chciała mieć na T.

Swojemu dziecku nadałabym imię, z którym nie będzie miało jakiś wielkich problemów i będzie ok w każdym wieku. Kasia zawsze będzie Katarzyną. To moje imię i nikt nawet nigdy nie pytał, tylko od razu pełna forma . Chociaż dobrze, bo ja tej pełnej formy nie cierpię.
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:20   #3212
favianna
Zakorzenienie

Mi się Tola podoba, ale pewnie dlatego ze lubie tez realna Tole
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:22   #3213
phony
Wtajemniczenie

Rzeczywiście teraz jest moda na krótkie imiona, taka Pola, Nela, Lena- wszystkie są w sumie do siebie podobne, krótkie, brzmią jak skrót pełnego imienia.

Moja babcia jak usłyszała, że mój kolega dał swojej córce na imię Pola to zapytała się co to za dziwnie imię i czy to skrót od Apolonii

Swoją drogą to imię Apolonia mi sie nie podoba brzmi tak a-polsko "przeciwko Polonii", jak określenie pewnej postawy w życiu, czy pewnych poglądów krytycznych wobec polskich emigrantów
Stary 2016-01-05, 11:56   #3214
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
koleżanka mojej matki ma na imię Kamila i zawsze sobie drugie l dodawała do imienia - Kamilla
Ja to nie mogę z tego powielania literek. Czy przypadkiem syn Edyty Górniak nie ma na imię Allan? przez dwa "l". Pytam: po co? Kamilla też brzmi i wygląda komicznie. Moja mama dostała imię Aneta (z zamysłem Anety), pomylili się w dokumentach i wpisali ją Anetta, gdzie mojej babci nawet nie przyszła na myśl taka forma. Zawsze pytałam mojej mamy czego sobie tego nie zmieniła, skoro ją to tak denerwuje, ale nigdy jakoś nie chciało jej się za to zabrać i po prostu w ważnych papierach musi się tak podpisywać, aczkolwiek dla innych jest po prostu Anetą. Potem się robią z tego dwa różne imiona i np. Arlety się obrażają jak się na nie mówi Arletta.

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
A miał być zakaz dawania takich zdrobnień.

A podoba Wam się Apolonia lub Polina?
Mi się nie podoba jakoś. Już bym chyba wolała to zdrobnienie: Pola. Chociaż dziecka bym tak zapewne nie nazwała, bo jakoś mi się dorosła Pola nie widzi.

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54008058]Lubię Lidię, jakoś mi się tak świeżo kojarzy, z liliami wodnymi, białymi kwiatami, zielonymi liśćmi, itd.
[/QUOTE]

Jakie miłe skojarzenia.

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Rzeczywiście teraz jest moda na krótkie imiona, taka Pola, Nela, Lena.
Nela to mi się kojarzy z imieniem dla psa, nie wiem czemu.

Edytowane przez leille
Czas edycji: 2016-01-05 o 12:17
leille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 12:15   #3215
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Właśnie tak się zastanawiałam odnośnie Toli. To brzmi słodko i odpowiednio dla małej dziewczynki, ale jak urośnie to jak będą ją wołać? Tolka? Już mi się totalnie nie podoba . Chociaż mama dziewczynki starała się być oryginalna, bo jej syn ma na imię Tymek. Obydwoje chciała mieć na T.
Jak szczenięta z jednego miotu Tzn. nie mówię, że to coś złego, ale kojarzy mi się tylko z hodowlami psów rasowych
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 12:31   #3216
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
Violetty czy Wioletty?

koleżanka mojej matki ma na imię Kamila i zawsze sobie drugie l dodawała do imienia - Kamilla

Moja znajoma ma właśnie na imię KamiLLa .

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
mi najbardziej podoba sie forma pelna - Magdalena. Magda jest ok ale bez szalu - wiekszosc mi tak mowi. ale za to szczerze nienawidze "Madzi" - wszyscy maja zakaz uzywania tego zdrobnienia w stosunku do mnie

mam kolezanke, ktora ma wlasnie samo Magda. zawsze musiala poprawiac dokumenty, dyplomy, legitymacje etc. bo wszedzie jej wydluzali do Magdaleny. ona sama mowi, ze woli forme Magda.
tak samo jak znajoma Karine urzednicy przeinaczaja na Karoline.
Pisałam o tym wyżej, że to jest jakieś beznadziejne zdrobnienie
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 12:32   #3217
flawiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Chociaż mama dziewczynki starała się być oryginalna, bo jej syn ma na imię Tymek.
Nie wyszło, Tymków teraz jak mrówków.

Mam wrażenie, że to grona imion modnych dołącza Zoja - co rusz o jakiejś czytam. W zeszłym roku była blisko setnego miejsca w rankingu (ostatnia Melania miała 144 nadania, a Zoja przynajmniej 130, nie ma danych na temat wszystkich województw).

A jeśli chodzi o imiona infantylne - moim hitem są Niuniek i Niunia nadane kilkadziesiąt lat temu.
flawiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 12:40   #3218
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flawiana Pokaż wiadomość
Nie wyszło, Tymków teraz jak mrówków.

Mam wrażenie, że to grona imion modnych dołącza Zoja - co rusz o jakiejś czytam. W zeszłym roku była blisko setnego miejsca w rankingu (ostatnia Melania miała 144 nadania, a Zoja przynajmniej 130, nie ma danych na temat wszystkich województw).

A jeśli chodzi o imiona infantylne - moim hitem są Niuniek i Niunia nadane kilkadziesiąt lat temu.
Pierwsze słyszę o takich imionach
Stary 2016-01-05, 12:44   #3219
201610310857
Konto usunięte

Moja baardzo dobra kolezanka jako dziecko uciekla z kraju Afrykanskiego do Szwajcarii.
W urzedzie sie pomylili i nadali jej bledne imie. bardzo podobne do jej prawdziwego, ale jednak niewlasciwe. Odkad jest pelnoletnia, czyli od 5 lat chce zmienic wszystko w papierach, a urzednicy kaza jej przywiezc akt urodzenia, tylko, ze jak wjedzie do swojego kraju to prawdopodobnie juz niego nie wyjedzie.
ostatnio babka jej powiedziala, ze jak bedzie brala slub to wtedy to sie zalatwi przy okazji. tylko tak samo jej mowila inna babeczka, ze jak bedzie wyrabiala szwajcarski paszport to jej zmienia no i :dupa:
ja bym sie zle czula, zyjac pod innym imieniem, ktore mi sie nie podoba. Niby znajomi nazywaja ja prawdziwym imieniem, no, ale sam fakt, ze w papierach ma inne imie.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

zoja to tragiczne imie dla dziecka. mialam sasiadke z pieselem, ktory tak sie nazywal.

Tymoteusz, Cyprian i Leon <3
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 12:47   #3220
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Zoja znowu jak dla kota.. nie wiem, jakieś te imiona zwierzęce.

A co myślicie o imieniu Ksenia? (tak mi na myśl przyszło..) albo Berenika?

Macie takie imiona, które od zawsze kojarzą Wam się z czymś konkretnym? mi np. imię Roksana kojarzy się z prostytutką (nie obrażając dziewczyn o tym imieniu), ale po prostu nie umiem o tym nie pomyśleć jak słyszę to imię.
Stary 2016-01-05, 12:53   #3221
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leille Pokaż wiadomość

Macie takie imiona, które od zawsze kojarzą Wam się z czymś konkretnym? mi np. imię Roksana kojarzy się z prostytutką (nie obrażając dziewczyn o tym imieniu), ale po prostu nie umiem o tym nie pomyśleć jak słyszę to imię.
Ksenia równie dobre jak i Sonia imię dla kota

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-05, 12:54   #3222
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Ostatnio poznałam dziewczynę o imieniu Kala. Przyznam szczerze, że pierwszy raz się spotkałam z tym imieniem.
Stary 2016-01-05, 13:08   #3223
201803090921
Konto usunięte

Czasem mam wrażenie, że wymyślając jakieś z tyłka zdrobnienia, ludzie potrafią obrzydzić każde imię

Moje imię jest popularne, oklepane i teoretycznie nie da się go "spaskudzić", no ale jak słyszę je w wersji "Andzia" to mam przed oczami babę z XIX-wiecznej wsi, do połowy bezzębną, z czerwonymi od mrozu policzkami, ganiającą na boso prosięta po podwórku
Za "Andzię" mogę zabijać, natomiast pełna wersja jest neutralna i ok.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:12   #3224
zosix90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Tymoteusz, Cyprian i Leon <3
Dzieci mojej znajomej mają na imię Tymon i Cyprian xd

STOP PRZEMOCY WOBEC ZWIERZĄT
zosix90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:25   #3225
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Czasem mam wrażenie, że wymyślając jakieś z tyłka zdrobnienia, ludzie potrafią obrzydzić każde imię

Moje imię jest popularne, oklepane i teoretycznie nie da się go "spaskudzić", no ale jak słyszę je w wersji "Andzia" to mam przed oczami babę z XIX-wiecznej wsi, do połowy bezzębną, z czerwonymi od mrozu policzkami, ganiającą na boso prosięta po podwórku
Za "Andzię" mogę zabijać, natomiast pełna wersja jest neutralna i ok.
Mieliśmy jamniczkę Andzię, ale to oczywiście od piosenki i etymologia była trochę inna niż Twoje imię

Cytat:

Jasne, że tak mam. Np. dla mnie Ksenia jest tylko jedna - Ksiusza Udałowa, żona Korneliusza Iwanowicza Nic z tym już nie zrobię.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:42   #3226
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:

serio? O jakim rankingu piszesz? Nigdy w swoim otoczeniu się nie spotkałam z tym imieniem, mnie się ono bardzo podoba (zarówno brzmienie jak i znaczenie) i chciałam tak nazwać córcię, ale mąż się nie zgodził
Stary 2016-01-05, 13:51   #3227
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Berenika bardzo mi się podoba, Ksenia kojarzy mi się pozytywnie dzięki koleżance noszące to imię (musiałam tylko sprawdzić, czy istnieje jako samodzielne imię i czy to dobra transkrypcja na język polski).

Roksana - podobne do Roksolana; kojarzy mi się z dwoma rzeczami - portal z ogłoszeniami erotycznymi (niestety...) i cukierki roksy.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:51   #3228
Must
Rozeznanie

Cytat:

Oczywiście
Roksana, Andżelika i Samanta też mi się kojarzą z prostytutkami.

+ mojemu mężowi również Simona, a szkoda, bo poważnie rozważałam to imię dla córki

Filip to dla mnie pies, słyszę Filip i widzę słodkiego ciemnego jamniczka, co słodko merda

Znajomy ma syna o imieniu Kasper i mówi na niego Kacper.
Więc po kij nazywał go Kasper... ?
Must jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:52   #3229
flawiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
serio? O jakim rankingu piszesz? Nigdy w swoim otoczeniu się nie spotkałam z tym imieniem, mnie się ono bardzo podoba (zarówno brzmienie jak i znaczenie) i chciałam tak nazwać córcię, ale mąż się nie zgodził
Tym http://www.behindthename.com/top/lis...t=&display=max i tym https://www.msw.gov.pl/pl/sprawy-oby...search=8894833.
flawiana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-05, 13:55   #3230
201606270916
Konto usunięte

Mojego imienia się już prawie nie nadaje zostało imieniem starych ciotek
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 13:57   #3231
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

faktycznie jest ich trochę, nawet więcej niż imienniczek mojej córki ciekawe jak to było w 2015 r.
Stary 2016-01-05, 13:59   #3232
201606270916
Konto usunięte

Trójka znajomych dobrała córkom imiona z wojewódzkiego top 5. Jestem pod wrażeniem że nie ma między nimi żadnej powtórki przy takiej popularności poszczególnych imion
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 14:24   #3233
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez zosix90 Pokaż wiadomość
Dzieci mojej znajomej mają na imię Tymon i Cyprian xd
Ale Tymon, a Tymoteusz (Tymek) to chyba dwa inne imiona? czy się mylę?

Cyprian mnie irytuje.. "Cypek" i mam przed oczami góralskiego oscypka.

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Berenika bardzo mi się podoba, Ksenia kojarzy mi się pozytywnie dzięki koleżance noszące to imię (musiałam tylko sprawdzić, czy istnieje jako samodzielne imię i czy to dobra transkrypcja na język polski).
Mi się imię Ksenia podoba - mimo tego, że jest wymyślne, ale wiadomo każdy ma swój gust, a ja jeszcze do tego wszystkiego wybredny człowiek jestem. Berenika znów tak średnio, podobne do Weroniki (a tym imieniem się jakoś nie zachwycam) tak jak i zarówno Wiktorią.

Cytat:
Napisane przez Must Pokaż wiadomość
Filip to dla mnie pies, słyszę Filip i widzę słodkiego ciemnego jamniczka, co słodko merda

Znajomy ma syna o imieniu Kasper i mówi na niego Kacper.
Więc po kij nazywał go Kasper... ?
Mam siostrzeńca Filipa, który miał być Kacprem. Ani jedno, ani drugie ni jak mi się nie podoba, aczkolwiek Filip nie kojarzy mi się z psem.. a jego siostra moja chrześnica nazywa się Maja i się śmiejemy, że jeszcze Gucia brakuje i cała bajka będzie.

Ja znów nie mogę imienia Patrycja zdzierżyć, albo Dagmara. No po prostu nie podoba mi się kompletnie. W ogóle wiele imion do gustu mi nie przypada..

Odnosząc się jeszcze do mojego imienia.. mam wrażenie, że Lidek jest ogólnie mało, teraz gdzieś mi się rzuciło w oczy, że kilka noworodków zostało tak nazwanych, ale jednak nadal jest ich mało, w porównaniu z np. Zosiami, Majami, Zuzannami, Lenkami itd.

Edytowane przez leille
Czas edycji: 2016-01-05 o 14:26
Stary 2016-01-05, 14:28   #3234
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Tymon, a Tymoteusz (Tymek) to chyba dwa inne imiona? czy się mylę?

Cyprian mnie irytuje.. "Cypek" i mam przed oczami góralskiego oscypka.

Mi się imię Ksenia podoba - mimo tego, że jest wymyślne, ale wiadomo każdy ma swój gust, a ja jeszcze do tego wszystkiego wybredny człowiek jestem. Berenika znów tak średnio, podobne do Weroniki (a tym imieniem się jakoś nie zachwycam) tak jak i zarówno Wiktorią.

Mam siostrzeńca Filipa, który miał być Kacprem. Ani jedno, ani drugie ni jak mi się nie podoba, aczkolwiek Filip nie kojarzy mi się z psem.. a jego siostra moja chrześnica nazywa się Maja i się śmiejemy, że jeszcze Gucia brakuje i cała bajka będzie.

Ja znów nie mogę imienia Patrycja zdzierżyć, albo Dagmara. No po prostu nie podoba mi się kompletnie. W ogóle wiele imion do gustu mi nie przypada..
A o Tekli zapomniałaś.;-)

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 14:29   #3235
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
A o Tekli zapomniałaś.;-)
Ano.. jeszcze Tekla. Matko Tekla i Gustaw.
Słyszę Tekla i mam przed oczami tą bajkę Winx, może te osoby, które urodziły się w latach 90 pamiętają tę bajkę.

Edytowane przez leille
Czas edycji: 2016-01-05 o 14:30
Stary 2016-01-05, 14:45   #3236
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Moja baardzo dobra kolezanka jako dziecko uciekla z kraju Afrykanskiego do Szwajcarii.
W urzedzie sie pomylili i nadali jej bledne imie. bardzo podobne do jej prawdziwego, ale jednak niewlasciwe. Odkad jest pelnoletnia, czyli od 5 lat chce zmienic wszystko w papierach, a urzednicy kaza jej przywiezc akt urodzenia, tylko, ze jak wjedzie do swojego kraju to prawdopodobnie juz niego nie wyjedzie.
ostatnio babka jej powiedziala, ze jak bedzie brala slub to wtedy to sie zalatwi przy okazji. tylko tak samo jej mowila inna babeczka, ze jak bedzie wyrabiala szwajcarski paszport to jej zmienia no i :dupa:
ja bym sie zle czula, zyjac pod innym imieniem, ktore mi sie nie podoba. Niby znajomi nazywaja ja prawdziwym imieniem, no, ale sam fakt, ze w papierach ma inne imie.
A nie może tego załatwić przez ambasadę czy konsulat?

Cytat:

Nie lubię imion zakończonych na nia, bo dla mnie wszystkie brzmią jak zdrobnienia.

Dużo imion kojarzy mi się jednoznacznie z zawodami, cechami, rzeczami, zwierzętami albo konkretnymi osobami. Pamela i Sandra kojarzą mi się z prostytutkami, Oskar i Borys z psami, Feliks z kotem lub wiewiórką, Konstancja z wywyższającą się blondi, Kajtek bez majtek, Aurelia z Musierowicz, itd.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 14:47   #3237
phony
Wtajemniczenie

Ja nie rozumiem zupełnie popularności imienia Nina i Nadia, strasznie mi sie one nie podobają.
Stary 2016-01-05, 14:52   #3238
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem zupełnie popularności imienia Nina i Nadia, strasznie mi sie one nie podobają.
Nadia jeszcze jak Cię mogę, ale Nina.. wiecie jak wygląda kot sfinks, nie? to właśnie Nina.

O, przypomniało mi się imię Karina - słyszę i mam konia przed oczami.

Słyszałyście o imieniu Ligia? mam na studiach, na roku taką Ligię i jak tylko czytają jej imię to się zrywam, bo brzmi jak Lidia.
Stary 2016-01-05, 15:02   #3239
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Słyszałyście o imieniu Ligia? mam na studiach, na roku taką Ligię i jak tylko czytają jej imię to się zrywam, bo brzmi jak Lidia.
Widziałam je tylko w "Quo Vadis".

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:11   #3240
favianna
Zakorzenienie

Aurelia kojarzy mi się z piękną Aurelia z filmu Love actually

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

Nawet słyszę jak aktor mówi bonita Aurelia
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości