Mamusie lutowe 2016 ♥ to już V część naszego wątku! - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-06, 08:13   #2581
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już V część naszego wątku!

Hejo Ja tez juz na nogach dzisiaj mam tyle do zrobienia ze hej. Mam nadzieje ze nie będzie mnie już bolało wszystko

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 09:01   #2582
butterfly20
Zakorzenienie

Dobry:_ Wstałam dopiero co, jem śniadanko.Tusia jedzie z dziadkami do kuzyna i prababci, a potem na sanki, ale dziecko ma radochę)

A ja jak zwykle leżę padliną...

Cytat:
Napisane przez Magdzinska85 Pokaż wiadomość
Cześć Śpiochy Ja już od od 6ej na nogach, spać coś dzisiaj nie mogę. W nocy 3 razy wstawałam do toalety i oprócz tego znowu w nocy wymiotowałam bo żółć żołądkowa mi się cofnęła, czy jakoś tak... okropne uczucie :/

Martwię się bo we wczorajszych badaniach wyszła mi glukoza w moczu czego wcześniej nie miałam. Wynik 4,19. Czy któraś z Was miała glukozę w moczu?
Ja miałam raz, ale 0,5 także nic.
Natomiast podpytaj swojego lekarza, ale moja koleżanka miała tak,że całą ciążę wszystko ok, krzywa cukrowa też, a na samym końcu własnie cukier w moczu, w szpitalu to samo i już ją zaczęli traktować jak cukrzycową:conf used:

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 09:04   #2583
agaczilla21
Zakorzenienie

Hej. U nas pobudka o 6. O 7 zwloklam sie z lozka , szybkie ogarnięcie się i na 7.30 do kościoła. Po śniadaniu, pije herbatę. Musze przetrzeć 2 okna bo cale w palce 😉 a mamy mieć gości
agaczilla21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 09:21   #2584
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Dobry:_ Wstałam dopiero co, jem śniadanko.Tusia jedzie z dziadkami do kuzyna i prababci, a potem na sanki, ale dziecko ma radochę)

A ja jak zwykle leżę padliną...

Ja miałam raz, ale 0,5 także nic.
Natomiast podpytaj swojego lekarza, ale moja koleżanka miała tak,że całą ciążę wszystko ok, krzywa cukrowa też, a na samym końcu własnie cukier w moczu, w szpitalu to samo i już ją zaczęli traktować jak cukrzycową:conf used:
takie prawo ciezarnej

leżec padlina :brzyda l:

ja jem sniadanko, pozostalosci z wczorajszego KFC

Mia i Tosia <3

Stary 2016-01-06, 09:50   #2585
Zosienka200
Rozeznanie

Cytat:
Cześć Śpiochy Ja już od od 6ej na nogach, spać coś dzisiaj nie mogę. W nocy 3 razy wstawałam do toalety i oprócz tego znowu w nocy wymiotowałam bo żółć żołądkowa mi się cofnęła, czy jakoś tak... okropne uczucie :/

Martwię się bo we wczorajszych badaniach wyszła mi glukoza w moczu czego wcześniej nie miałam. Wynik 4,19. Czy któraś z Was miała glukozę w moczu?
współczuję nocy, ja źle śpię i mi wystarczy żeby wyglądać jak zombie, a Ty jeszcze z takimi przygodami. Z glukoza nie wiem, nie mialam akurat tego wśród wachlarza innych nieprawidłowości.

U mnie sypie śnieg, a mi się nie chce wstać z łóżka.
Dzwonilam wczoraj do szpitala zapytać co zapewniają przy porodzie, zeby nie kupować wszystkiego, a Pani do mnie, można mieć wszystko swoje, nie ma żadnych ograniczeń. To się dowiedziałam. Dzis chyba zrobię podejście nr dwa do tematu.
Jak dobrze pamiętam to jutro mamy pierwszy poród i to podwójny.
Stary 2016-01-06, 09:54   #2586
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

no i obiecany mój beben :brzyda l:

12483918_698219753646605_610280518_n.jpg 36 tydzien

Mia i Tosia <3

Stary 2016-01-06, 10:15   #2587
agaczilla21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość

Załącznik 6115951 36 tydzien
O kurde Paula...jaki cudny apartament
Stary 2016-01-06, 10:36   #2588
siasia13
Rozeznanie

Dzien dobry Siedze w pracy I wmawiam sobie, ze musze zaczac cos robic ale mi nie idzie Niby sie wyspalam a taka jestem zmeczona, ze zaraz padne tu na klawiaturze. Musze prace posprawdzac a tak mi sie nie chce

Paula swietny brzusio, taki zgrabniutki
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 10:38   #2589
marciar7
Zakorzenienie

Paula super brzuch ;-)
U mnie śnieg a ja jak zwykle niewyspana.. Ale coz..
Stary 2016-01-06, 11:06   #2590
butterfly20
Zakorzenienie

Paula ale fajny))

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 11:52   #2591
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
I znowu wszystkie śpią....
gdzieś Ty była jak mi się wczoraj nudziło i poszłam spać

aaa i żeby nie było... nie śpię od godzinki
nastawiłam pranie ostatnich dzieciowych akcesoriów piorę kocyk, otulacze, jeszcze kilka pieluch i 2 ubranka
Tylko coś nie mam motywacji do śniadania... obudziłam się koło 7mej, poczłapałam do wc, później do kuchni i wypiłam mleko bananowe... i znowu oczywiście zasnęłam... i chyba przez to mleko nie chce mi się teraz jeść

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
przypomniałaś mi coś

Dawno temu jak jeszcze mieszkałam z rodzicami mieliśmy psa. Problem w tym, że zawsze jak wracałyśmy z siostrą do domu po wpływem alkoholu, to choćby nie wiem jak byłyśmy cicho to pies nas zdradził. Szczekała na nas za każdym razem ledwo weszłyśmy na klatkę... I tak oto po 1 małym piwie miałyśmy każdorazowo awanturę, a za przyjście kilka h później ale na trzeźwo nie (bo rodzice spali)
ale agent z tego psa... w sumie, to przerąbane, bo nawet jak 1 z Was wypiła małe piwko, to w domu szczekający radar

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:

ja nie miałam, więc nie pomogę
A kiedy masz wizytę u gina, żeby się czegoś dowiedzieć?

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Hejo Ja tez juz na nogach dzisiaj mam tyle do zrobienia ze hej. Mam nadzieje ze nie będzie mnie już bolało wszystko
no tak przecież musisz teściowej samochodu szukać

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:

Załącznik 6115951 36 tydzien
ale masz fajną piłeczkę

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
Napisane przez siasia13 Pokaż wiadomość
Dzien dobry Siedze w pracy I wmawiam sobie, ze musze zaczac cos robic ale mi nie idzie Niby sie wyspalam a taka jestem zmeczona, ze zaraz padne tu na klawiaturze. Musze prace posprawdzac a tak mi sie nie chce

Paula swietny brzusio, taki zgrabniutki
A jak tam Twoje przeziębienie? Lepiej coś ?
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 12:22   #2592
siasia13
Rozeznanie

Aninis lepiej cos ... lepiej nie mowic Teraz dla odmiany nie leci mi z nosa tylko mam calkiem zapchany. Dysze jak lokomotywa juz od dawna bo mi jakos tym razem macica bardzo na przepone uciska. Ale z tym zapchanym nosem do dysze klasycznie, chlopaki w pracy maja polewke ze mnie. Prawde mowiac to chyba mi powoli przechodzi ale nadal ciezko.
Co wy tak cicho siedzicie? Napewno jak bede w przyszlym tygodniu bardzo zajeta to bedziecie pisac jak oszalale, a jak mam chwile czasu to siedzicie cicho
Stary 2016-01-06, 12:29   #2593
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
gdzieś Ty była jak mi się wczoraj nudziło i poszłam spać

aaa i żeby nie było... nie śpię od godzinki
nastawiłam pranie ostatnich dzieciowych akcesoriów piorę kocyk, otulacze, jeszcze kilka pieluch i 2 ubranka
Tylko coś nie mam motywacji do śniadania... obudziłam się koło 7mej, poczłapałam do wc, później do kuchni i wypiłam mleko bananowe... i znowu oczywiście zasnęłam... i chyba przez to mleko nie chce mi się teraz jeść

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

ale agent z tego psa... w sumie, to przerąbane, bo nawet jak 1 z Was wypiła małe piwko, to w domu szczekający radar

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

ja nie miałam, więc nie pomogę
A kiedy masz wizytę u gina, żeby się czegoś dowiedzieć?

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

no tak przecież musisz teściowej samochodu szukać

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

ale masz fajną piłeczkę

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

A jak tam Twoje przeziębienie? Lepiej coś ?

hahaha wieczorem jej tz odp ze chyba smieszna jest :brzyda l:

wlasnie gadalam na skypie z tata i bratem bo przyjechali na obiad do moich rodzicow i on mnie pyta czy imie juz wybralismy, a ja ze tak, i mama mowi ze Mia bedzie przeciez , a on jak ??? :brzyda l:

ŻMIJA ??? : cojest:

Mia i Tosia <3

Stary 2016-01-06, 12:29   #2594
marciar7
Zakorzenienie

No wlasnoe jakos cicho dzis. Ja musze sie przyznac ze nie mam humoru i wszystko mnie wkurza maksymalnie
Stary 2016-01-06, 12:38   #2595
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Aninis lepiej cos ... lepiej nie mowic Teraz dla odmiany nie leci mi z nosa tylko mam calkiem zapchany. Dysze jak lokomotywa juz od dawna bo mi jakos tym razem macica bardzo na przepone uciska. Ale z tym zapchanym nosem do dysze klasycznie, chlopaki w pracy maja polewke ze mnie. Prawde mowiac to chyba mi powoli przechodzi ale nadal ciezko.
Co wy tak cicho siedzicie? Napewno jak bede w przyszlym tygodniu bardzo zajeta to bedziecie pisac jak oszalale, a jak mam chwile czasu to siedzicie cicho
Oby faktycznie już przechodziło może uda Ci się dzisiaj szybciej wyrwać do domku

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
hahaha wieczorem jej tz odp ze chyba smieszna jest :brzyda l:

wlasnie gadalam na skypie z tata i bratem bo przyjechali na obiad do moich rodzicow i on mnie pyta czy imie juz wybralismy, a ja ze tak, i mama mowi ze Mia bedzie przeciez , a on jak ??? :brzyda l:

ŻMIJA ??? : cojest:
Żmija... no tego jeszcze nie było Ale jak można dać dziecku na imię Mrówka, to czemu nie Żmija Twój brat jakiś nowoczesny

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
No wlasnoe jakos cicho dzis. Ja musze sie przyznac ze nie mam humoru i wszystko mnie wkurza maksymalnie
A ja jestem zła na samą siebie... mam takiego lenia w duuupie, że sama siebie nie poznaję
Stary 2016-01-06, 12:40   #2596
Magdzinska85
Rozeznanie

Smile Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już V część naszego wątku!

Marciar7 ja wczoraj miałam taki dzień, wszystko mnie wkurzało i z tego wszystkiego miałam "spięcie" z mężem :/ ale dzisiaj na szczęście już jest trochę lepiej.

Co do tej glukozy, napisałam smsa do mojej lekarki i mam przez 3 dni mieć dietę bez węglowodanów i zrobić jeszcze raz mocz lub zbadać glukozę 2 godziny po głównym posiłku. W piątek wobec tego zrobię jeszcze raz mocz i oby było już lepiej, bo się martwię. Może za dużo ostatnio przesadziłam ze słodyczami bo to i nowy rok był a za mną też ostatnio słodkie cały czas chodziło. Oby to było jednorazowe.

A u mnie dzisiaj 36 tc i za 3 tygodnie wielkie cięcie...
Magdzinska85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 12:40   #2597
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Oby faktycznie już przechodziło może uda Ci się dzisiaj szybciej wyrwać do domku

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Żmija... no tego jeszcze nie było Ale jak można dać dziecku na imię Mrówka, to czemu nie Żmija Twój brat jakiś nowoczesny

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

A ja jestem zła na samą siebie... mam takiego lenia w duuupie, że sama siebie nie poznaję

no bardzo nowoczesny, i mówi bo u Was w Niemczech to ludzie wymyslaja z tymi imionami dziwne rzeczy :brzyda l:

a ja powiem ze mam lepszy humor dzisiaj, wczoraj to prawie z nerwow urodziłam i tak bolalo mnie wszystko a dzisiaj jest juz ok nic nie boli

zobaczylam ze mam opakowanie do zrobienia ciasta kopiec kreta i zaraz traci waznosc a ze mam banany to ide je zrobic

Mia i Tosia <3

Stary 2016-01-06, 12:45   #2598
marciar7
Zakorzenienie

Paula podziwiam.cie za checi. Ja musze zetrzec ziemniaki na babke ziemniaczana i ciezko sie ruszyć.
Stary 2016-01-06, 12:55   #2599
agaczilla21
Zakorzenienie

My po obiedzie. M sprzątał ze mną kuchnię i leżymy. Ciasto zrobiłam wczoraj i czekamy na gości.
Stary 2016-01-06, 12:55   #2600
Lola2828
Zadomowienie

Hej wszystkim Dobrze że dzisiaj mało piszecie bo jakoś to ogarnęłam Paula super że nie robia ci tak wcześnie tej cesarki tylko masz czas i piękny brzusio Siasia dużo zdrówka i powodzenia w ogarnianiu wyprawki i pracy jednocześnie już mówiłam że jesteś jakiś człowiek robot Figa twój pies radar mnie rozbawił do łez policjantka Ja dzisiaj miałam położną i mała dalej twardo główką do góry siedzi wygodnie jej 18 mam spotkanie w szpitalu i wywiad w sprawie cc a 25.01 o 8:00 cesarkę a jak się będę dobrze czuć to nawet na drugi dzień popołudniu do domu ci to mają zwyczaje
Stary 2016-01-06, 13:04   #2601
siasia13
Rozeznanie

Cytat:

Nie uda mi sie, wiem to

Tez mam lenia a musze chociaz sprawiac pozory ze pracuje

Cytat:
Paula podziwiam.cie za checi. Ja musze zetrzec ziemniaki na babke ziemniaczana i ciezko sie ruszyć.

Babka ziemniaczana??? Brzmi smakowicie, co to?

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Hej wszystkim Dobrze że dzisiaj mało piszecie bo jakoś to ogarnęłam Paula super że nie robia ci tak wcześnie tej cesarki tylko masz czas i piękny brzusio Siasia dużo zdrówka i powodzenia w ogarnianiu wyprawki i pracy jednocześnie już mówiłam że jesteś jakiś człowiek robot Figa twój pies radar mnie rozbawił do łez policjantka Ja dzisiaj miałam położną i mała dalej twardo główką do góry siedzi wygodnie jej 18 mam spotkanie w szpitalu i wywiad w sprawie cc a 25.01 o 8:00 cesarkę a jak się będę dobrze czuć to nawet na drugi dzień popołudniu do domu ci to mają zwyczaje
Wyrwe sie moze na chwile z pracy do Asdy bo widzialam, ze maja nawet niezly wybor kosmetykow dla dzieci, to moze cos kupie Dupa ze mnie nie robot, ciezko mi jak jasny gwint, tylko mi na tym macierzynskim tak zalezy zebym miala dluzej z dzieckiem.
Ciekawe jak moja , kotluje sie tak ze ciezko zgadnac jak teraz sie ulozyla. W piatek mam usg kolejne to sie dowiem. Tyle dobrego, ze tutaj wlasnie nawet po cc szybko wypuszczaja do domu.
Stary 2016-01-06, 13:09   #2602
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wczoraj miałam taki dzień do dupy. ..

Ale to przechodzi

A jak się zajmę czymś to czas szybko leci i tż juz jest w domku

Mia i Tosia <3

Stary 2016-01-06, 13:44   #2603
marciar7
Zakorzenienie

Siasia inaczej mówią kartoflak u mnie to starte ziemniaki z kielkaska upieczone w blaszce..
Stary 2016-01-06, 13:46   #2604
Lola2828
Zadomowienie

Cytat:
Nie uda mi sie, wiem to

Tez mam lenia a musze chociaz sprawiac pozory ze pracuje

Babka ziemniaczana??? Brzmi smakowicie, co to?

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Wyrwe sie moze na chwile z pracy do Asdy bo widzialam, ze maja nawet niezly wybor kosmetykow dla dzieci, to moze cos kupie Dupa ze mnie nie robot, ciezko mi jak jasny gwint, tylko mi na tym macierzynskim tak zalezy zebym miala dluzej z dzieckiem.
Ciekawe jak moja , kotluje sie tak ze ciezko zgadnac jak teraz sie ulozyla. W piatek mam usg kolejne to sie dowiem. Tyle dobrego, ze tutaj wlasnie nawet po cc szybko wypuszczaja do domu.
Ja kosmetyki dostałam z Polski w paczce na święta wszystkie z BD u mnie w miasteczku to Asda lipna taka mała ale bardzo blisko mamy taką dużą i lubię tam jeździć jest wszystko i fakt wybór dzieciowych rzeczy co najmniej dwa razy większy Pampersy też pierwsze kupiłam te Asdowskie ciekawe jakie będą a ty masz jakieś sprawdzone tutaj ? Jeszcze z Lidla dziewczyny polecały
Stary 2016-01-06, 13:50   #2605
Aninis
Zakorzenienie

ale ciszaaa
Stary 2016-01-06, 13:54   #2606
NanaR
Zadomowienie

Cześć dziewczyny dziś tu cisza jak nigdy ;-) u nas dziś piękne słońce i mniejszy niż do tej pory mróz wiec jest pięknie
Właśnie zmierzyłam brzuszek 107cm 😲😰

Dumna mama Dominika
07.02.2016
NanaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 13:56   #2607
Elena_22
Wtajemniczenie

Hej hej
wczoraj już nie dałam rady siedzieć przed laptopem, bo mały dęba stawał i nie dałam rady siedzieć .
Za to noc super- spałam prawie 12 godz. z jedną tylko pobudką na siku , wstaliśmy przed 9:00 .

Upiekłam rurki z bitą śmietaną i ugotowałam kapuśniak , reszta dnia- czyste lenistwo .

Aha- nie wiem, jak u was sprawdzają się kosmetyki BD z rossmanna- ja teraz kupiłam pierwszy raz (i na pewno ostatni)- i co doopa- posmarowałam córce buzie tym kremem od wiatru i mrozu i tak ją uczuliło, ze głowa mała- jest nie tylko zaczerwieniona i ma wysypkę, to na dodatek opuchła .
Tragedia, nigdy po żadnym kosmetyku tak nie miała- wracam do nivei i bambino .
i
I tu pytanie- czy mam jej podać wapno, czy czekać, aż samo zejdzie?
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 13:57   #2608
Lola2828
Zadomowienie

Jak ja mam czas to cisza nie mam do czego się spakować do szpitala
Stary 2016-01-06, 14:04   #2609
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Ja kosmetyki dostałam z Polski w paczce na święta wszystkie z BD u mnie w miasteczku to Asda lipna taka mała ale bardzo blisko mamy taką dużą i lubię tam jeździć jest wszystko i fakt wybór dzieciowych rzeczy co najmniej dwa razy większy Pampersy też pierwsze kupiłam te Asdowskie ciekawe jakie będą a ty masz jakieś sprawdzone tutaj ? Jeszcze z Lidla dziewczyny polecały

U mnie w miasteczku asdy brak, ale pracuje w duzym miescie I mam doslownie taka wielka asde tylko przez ulice wiec czesto tam bywam. Z pampersami to ja wlasnie Pampersow uzywalam bo byly moim zdaniem najlepsze I czesto sa na nie promocje. Tu sa pieluchy na tyle tanie, ze jakos szczegolnie nie szukalam innych. Ja lubie te zielone I pomaranczowe pampersy. Potem jak M podrosla I zaczelam uzywac tych majtkowych ktore sa troche drozsze, to kupilam w Lidlu I faktycznie sa dobre, polecam. Takze moze te male z Lidla tez sa dobre. Uzywalam tez Lidlowskich chusteczek bo sa dobrze nawilzone I sie nie rwa. Natomiast (nie wiem jak w PL) ale tutaj pieluchy I chusteczki huggies sa do doopy I odradzam

Dzieki Marcia, u nas nie ma takiego czegos, zaraz popatrze na internecine, narobilas mi smaka
Stary 2016-01-06, 14:05   #2610
mamusiaczek
Rozeznanie

Hej!

Ja leżę plackiem, bo po wczorajszych gościach krzyż mi odmawia posłuszeństwa boli mnie tak okresowo...

Któraś z Was pisała o bólach krzyżowych porodowych... To tak cały czas boli czy tak jak skurcz boli i przestaje?

Muszę resztę rzeczy poprasować później i spakować torbę, bo zaczynam się bać że nie zdążę.

Elena - ja bym podała wapno. Nie zaszkodzi a może złagodzi. Moi chłopcy dobrze znoszą kosmetyki bd.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości