![]() |
#3841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: sześćdziesiątki z plusem
I na koniec Wenecja. Pastelowe, zaniedbane, melancholijne cudo.
Taka, największe wrażenie robił na mnie toskański "interior"- miasta, zwłaszcza Florencja- zapchane do niemożebności turystami, do Ufizzi trzeba było stać w dwugodzinnej kolejce, wszędzie przepychać się w tłumie, już w Sienie i Wenecji- na bocznych uliczkach było lepiej- puściej. Natomiast małe miasteczka- cuda, choć też turyści- a to buszujący w enotekach, a to grzebiący w serach czy miejscowych makaronach...Tak, miasteczka, góry, wijące się drogi, lasy z małych dębów czy z jadalnych kasztanowców, to cuda. Luba, mieszkasz blisko Regensburga? Ładna kraina, żałuję, że nie mieliśmy ani chwili, żeby zwiedzić to miasto- to co widziałam z okna samochodu, szukając drogi do hotelu- wyglądało uroczo- wzgórza, skałki, Dunaj, ostre wieże katedry... W Niemczech lepiej znam tylko Westfalię. Edytowane przez Kota Czas edycji: 2007-09-27 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3842 |
Zakorzenienie
|
czy ja pisałam, że miasta mnie nie kuszą?
Wenecja mnie kusi ![]() ![]() cudowne te fotele na gondolach uwielbiam kryminały Donny Leon z komisarzem Brunettim i Wenecją w roli głównej ![]() Kota, przywiozłaś sobie coś pachnącego? |
![]() ![]() |
![]() |
#3843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pachnącego nic nie przywiozłam, w ogóle jakoś dziwnie mało chodziłam po perfumeriach, przewąchałam Fiori di Capri, Mediterraneo, o mało co nie kupiłam Etry- ale mieli tylko taką wielka objętość- setkę- że się nie skusiłam. Nie natrafiłam na Theoremy- czy to być może??? Pewno może, bo jakoś mi się nie rzuciły w oczy. Natomiast zoczyłam na wystawie nową Kelly Hermesa- ale też nie wąchałam, bo była sjesta i sklep zamknięty... We Florencji wąchałam tez bardzo ładne jednonutówki- wietiwer i bergamotę- po przystępnych cenach, ale tez sie nie skusiłam. Wąchałam natomiast Hermes Rouge i bedzie to mój nastepny zakup po Safari. Ale kupiłam torebkę... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3844 |
Rozeznanie
|
Kota wspaniałości przeżyłaś.
![]() To co zobaczymy to jest tylko nasze,często dokonuję wyboru czy coś zmienić w swoim mieszkaniu,czy gdzieś pojechać....zwykle jadę!!!! ![]() Zdjęcia cudowne....ja też tam chcę!!!!!!! Szpiegu może to zwykłe uczulenie????? ![]() taka,taka to co wybieramy się w podróż naszych marzeń!!! ![]() Sabbath uwielbiam kadzidlane zapachy są dla mnie inspirujące. ![]() Poziomka grzybów.!!!!....zazdroszc zę ...bo uwielbiam zbierać. Prawdziwej wsi też bo kocham ciszę i spokój Wstrętne uczucie......ale zazdroszzę.....wybaczysz. ??? ![]() Luba.... ![]() Kolorowych snów ![]() Danusiu....Czekamy!!!!!!!
#3845 |
Zakorzenienie
|
Torebka to bardzo rozsądny nabytek, rozsądniejszy niż kolejna flaszka
![]() a Kelly Caleche Hermesa widziałam w Douglasie i te jednonutówki: bergamotkę, wetiwer, irys, jaśmin i coś jeszcze też |
![]() ![]() |
![]() |
#3846 | ||
Zakorzenienie
|
Alketa, nie jadlam co prawda orzeszkow, ale chyba cos z domieszka orzeszkow, bo wlasnie mnie zaczelo wysypywac na ramionach i do tego swedziec strasznie...
![]() |
#3847 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż ja polecam zawsze jazdę boczna drogą (dłuzsza) ale za to wzdłuż rzeki, gdzie widoki sa przepiekne. A Regensburg jest naprawdę ciekawym miastem, spokojnym mimo tego, że spory ... No i katedra... Warto jeszcze raz przyjechać ![]() Koto, piękne zdjęcia i wspaniały wyjazd. Nawet nie zazdroszczę, tylko po prostu sama pojadę ![]() Gratuluję wspaniałego wypoczynku. Powiedz mi czy Wenecja Cię nie... przydusiła? Ja miałam tam ciągle nieprzyjemne uczucie zagubienia, bo te wąskie, kręte uliczki, nie widac co przed Tobą, nie wiadomo dokad idziesz, czy nie zabładzisz, gdzie skręcić... Przyznaję, ze troche o klaustrofobie mnie to miasto przyprawiło. ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja może nie uwielbiam, ale bardzo lubię. A muszę powiedzieć, ze niedawno ogladałam w niemieckiej telewizji film na podstawie jednej z ksiażek i bardzo żałuję... Całkiem inaczej wyobrażam sobie komisarza i Paolę (juz nie wspomnę Elettry) i ich obraz który zobaczyłam w filmie wcale mi się nie podobał. ![]() Alketko, sny miałam kolorowe, dzieki ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3848 |
Zakorzenienie
|
Lubo, ja uwielbiam uwielbiać
![]() jak mówię /piszę o: jedzeniu, książkach, filmach, perfumach i squashu, to chyba zawsze używam tego słowa ale nie wszystko uwielbiam, obchodzę się bez tego słowa pisząc /mówiąc o: muzyce, podróżach, teatrze, ludziach, ciuchach, kosmetykach i jeszcze paru innych rzeczach a kryminały uwielbiam w szczególności, ostatnio czytam Akunina i Mankella Miłego piątku życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3849 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko własnie chciałam zaznaczyc, ze ja lubię, chociaz tez uwielbiam uwielbiać, to jednak Brunettiego bardzo lubię (jedynie). Zreszta uwielbiam własnie kryminały wszelkie i czytuje namietnie. Akunina lubię trylogie z siostra Pelagią (własciwie tylko dwa pierwsze tomy lubię.) Maryninę lubię... Eschbacha lubię, chociaz nie pisze typowych kryminałów. Ja to ogólnie rzecz biorac uwielbiam czytać ![]()
![]() |
#3850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Wenecji- błąkałam się z przyjemnością -w tych wąskich zakamarkach wiedząc, że zawsze gdzieś wyjdę na Canale Grande, gdzies tam napatoczy się Rialto lub most Akademii i już będę wiedzieć, gdzie jestem. Najlepsze były dla mnie dzielnice trochę dalsze- pustka, siesta, kilku miejscowych na kamiennych schodkach, zrujnowane kamienice, światło i porażające błękitem niebo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3852 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki za wiadomość! (Chyba, ze czytasz po niemiecku) Cytat:
![]() |
#3853 |
Zakorzenienie
|
Koto, o Wallanderze, komisarzu z Ystad pisze Mankell
a w Akuninie podoba mi sięrównież to co Ciebie zraziło ![]() edit: Lubo, są przetłumaczone; w Merlinie znalazłam Wideo z Jezusem, Gobeliniarzy i , Bilion dolarów |
![]() ![]() |
![]() |
#3854 |
Zakorzenienie
|
Mnie także.
Sprawdziłam tego Eschbacha, w merlinie sa trzy jego pozycje. A ja byłam przekonana, ze nie był tłumaczony na polski i taką informacje przekazałam mojej siostrze! Jestem mimowolnym kłamcą ![]() edycja: nie wiem dlaczego robimy to samo?! Tako, nie masz zaginonej siostry bliźniaczki? ![]()
#3855 |
Zakorzenienie
|
chyba łatwiej się rozmawia na żywo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3856 |
Zakorzenienie
|
Latwiej.
Dlatego ja nie lubie np gg. Miłego dnia Wam zyczę, bo życie mnie wzywa ![]()
#3857 |
Zakorzenienie
|
chyba nie doczekam się na listonosza, jadę do pracy
jeszcze raz: Miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3858 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3859 |
Zadomowienie
|
witam az boje sie pisac na 50 moj post poszedl chyba 5 razy jakies cuda sie dzieja
![]() dziewczyny o jakich kryminalach piszecie uwielbiam czytac tylko od razu zaznaczam nic ciezkiego narazie przyjdzie na to czas kupno ksiazki i przeczytanie sa dle mnie tym czym dla niektorych z was perfumy pozdrawiam ![]()
#3860 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Braxo, możesz mi powiedzieć, co dokładnie miałaś na myśli? Nie złośliwię się, tylko po prostu nie zrozumiałam chyba po prostu... Kotuś - piękne, piękne zdjęcia, wspaniała podróż! Ależ miałaś wrażeń! Ja w tym roku spędziłam urlop siedząc na d...e i bardzo żałuję. W przyszłym sobie odbiję!
![]() |
#3861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko zaznaczam, (bo wczesniej tego nie zrobiłam) to jest lekka fantastyka z elementami kryminału i sensacji. Eschbach przypomina mi zawsze Marcina Wolskiego.
![]() |
#3862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do safari- to upoluje kiedyś w końcu małą złotą buteleczkę- "Safari" R. Laurena. Na nią cię czaję. Zupełnie nie wyobrażam sobie siebie na prawdziwym safari, jeśli juz kogoś, to Sabbath. I też nie STRZELAJĄCĄ, w żadnym razie (Sabbath, czy sie mylę?) jeśli co, to strzelającą foty. Sabbacie, pokaż kiedy w odpowiednim wątku efekty swoich polowań, proszę, w to że są bardzo ciekawe i w najmniejszym stopniu nieplebejskie wierzę ![]() Chciałam wstawić jakąś bardziej wyszukaną, diabelską emotikonę, ale okienko mi się nie otwiera, tak samo zresztą jak okienko zarządzania załącznikami. Tak było już wczoraj. ![]() ![]() Pustki. Iść spać.... siedzieć w nadziei ??? Gadam sama ze sobą. Edytowane przez Kota Czas edycji: 2007-09-28 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3863 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ja dzisiaj chwilę muszę popracować piękny dzień się zapowiada już chciałam napisać czym pachnę, ale to nie ten wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3864 |
Zadomowienie
|
[quote=Sabbath;5402794]Hmm...
Braxo, możesz mi powiedzieć, co dokładnie miałaś na myśli? Nie złośliwię się, tylko po prostu nie zrozumiałam chyba po prostu. SABBATH NAPRAWDE NIC ZLEGO wy kochacie perfumy a ja zapach ksazki jak przyniose ja z ksiegarni jak jest mi bardzo zle to nawet jak nie powinnam kupowac nic to ja ide do ksiegarni i wychodze z 3 a nie z jedna widzisz jatez lubie dobre perfumy ,ubrania ale zawsze wybiore ksiazke. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kota nie znam tych perfum a tak wogole to cos z moja inteligencja ostatnio zle nawet kaczke z wiewiorka pomylilam.a otatnio klientka pokazywala zdjecia z safari bez strzelb tylko obiektywy btlo na co popatrzec.pozdrawiam a ksiazki poszukam
#3865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to Sabbath się tłumaczy, że pyta bez złośliwości, bo jak wiadomo generalnie jest przełokrutnie złośliwa ![]() ja też lubię zapach nowych książek, jeszcze bardziej zapach świeżej gazety, a już uwielbiam zapach, rozgrzanego w maszynie do xero, papieru ![]() nie byłam nigdy w drukarni, ciekawe jaki tam jest zapach ![]() ponownie życzę miłego dnia i wyłączam komputer, żeby mnie wizaż nie wciągnął, bo praca czeka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3866 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wiam ze sabbath bez zlosliwosci ale ja chcialam podkreslic ze nic nie mialam na mysli zlego ![]()
![]() |
#3867 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Ja po prostu nie zrozumiałam, i chyba nadal nie rozumiem, dlaczego uważasz, że miłość do perfum i do książek wykluczają się wzajemnie. Jeśli źle zrozumiałam to, co zrozumiałam to wybacz. ![]() ![]() Widzisz Braxo - ja książki wielbię od dawna. Uzbierałam już parę tysięcy tomów (czytanych! Czasem kilku lub w ekstremalnych przypadkach kilkunastokrotnie) i są chyba największą moją miłością. Eeee tam miłością... Ja nałóg jestem! taki do cna. ![]() Mam to szczęście, że sporo książek dostaję: - albo w prezencie - bo wszyscy wiedzą o moim świrze i przed "okazjami" wystawiam po prostu w sieci listę pożądanych pozycji - albo od piszących kumpli z egzemplarzy autorskich - albo do recenzji (recenzowany egzemplarz zostaje u mnie) - albo wygrywam w konkursach, bo ja obracam się w ogólnie mocno czytającym środowisku. Mimo to, ciągle zdarza mi się coś kupić. To... no nałóg po prostu. Nie chciałabym Braxo, byś przeciwstawiała miłość do perfum miłości do książek (męża, dzieci, sportu, pracy - do wyboru). Człowiek może kochać kilka rzeczy, albo kilka osób na raz wielką miłością. ![]() Czy udało mi się coś wyjaśnić nie urażając Cię Braxo? A co do zapachu książek - też uwielbiam. ![]() Kiedyś nawet strułam się (tak do cna - torsje, omdlenia etc) wąchając kalendarz astronomiczny przez cały seans w planetarium... Cytat:
![]() --- Sorki. To był żart z mojej strony. ![]() ![]() Wybacz. Jestem złośliwa. Ale żeby przełokrutnie?! ![]()
![]() |
#3868 | ||
Zakorzenienie
|
Wrocilam ze spotkania organizacyjnego w szkole... obawiam sie kilku takich, co to juz dzis zaczeli pod sala :/
Nie jestem z kolezanka w grupie ![]()
![]() |
#3869 |
Rozeznanie
|
Szpiegu - to idź i się im przedstaw. Wiem, ze to dziwna rada, ale w ten sposób, jeśli Ty ich zaczepisz, to oni już raczej nie będą zaczepiać Ciebie. Poza tym, pamiętaj, że ludzie boją się niestandardwowych reakcji - wyściskaj ich tam i wycałuj, a masz w zasadzie gwararntowane, że na Twój widok będą w przyszłości uciekać, a nie Cię gonić.
![]() Kota i wszytskie inne "Toskanki"- oj, Siena, San Gimilaino, Montepulciano, Montalcino... W Toskanii jest przecudownie, ja miałam jeszcze ogromne szczęście, bo pojechałam z mężem i dużą grupą znojomych i zamiast hotelu wynajeliśmy... winnicę! Dwa tygodnie chpdzenie po "własnej" winncy na wzgórzu to coś cudownego... I jeszcze jeździliśmy po tych miasteczkach Cianti i do tego w którym kręcono film "pod słońcem Toskanii". I do Florencji i Werony. Tylko z Wenecją już nie daliśmy rady... Sabbath, Lubo, BRAXO- ja też uwielbiam zapach książek. Jedną z najwspanialszych rzeczy, kiedy wychodziąłm za mąż, był fakt, że mój mąż ma cały pokój - bibliotekę, kilka tysięcy (!) książek w domu! Gorzej, że jest to nieposortowane i nigdy nie wiemy, gdzie jest dana książka ( a TŻ nie pamięta czasem nawet, czy ją w ogóle przeczytał). I już kilka razy mi się zdarzało, że po ajkąś ksiżąskę, którą na pewno mamy, biegłam do biblioteki... Ech... A przy okazji, Sabbath, skoro interesujesz się perfumami, to mogłabyś mi pomóc dobrać perfumy-prezent dla przyjaciółlki, bo robię jej niespodziankę. Z tym, że to jeśli masz czas i ochotę coś poradzić, jak nie, to po prostu to powiedz. W kazdym razie bym Ci wtedy wysłała wiadomośc, co ona lubi. |
![]() ![]() |
![]() |
#3870 |
Rozeznanie
|
Może i jestem dziwaczką.......ale kocham i książki i dobre perfumy......dużo czytam,ale też lubię ładnie pachnieć!!!!!
Pozdrawiam cieplutko.......spokojnej nocy ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.