|
|
#2641 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.2
|
|
|
|
#2642 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biore teraz pregna plus i pregna dha nie sa tanie ale morfologia mi sie fajnie poprawila i dobrze sie po nich czuje
|
|
|
|
#2643 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz zerknę na skład.Cytat:
Niech przybywa z dobrymi wieściami![]() Równocześnie bierzesz te i te tabletki?
|
|
#2644 |
|
Zakorzenienie
|
Na opakowaniu podają, że jest 15000 jednostek w 30 kroplach czyli na moje obliczenia w 1 kropelce jest 500 jednostek.
|
#2645 |
|
Zakorzenienie
|
Tak. Bo zalecane spozycie dha to 500 i dlatego pregne dha biore bo ona zawiera samo dha
|
|
|
|
#2646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny, ja mam listę zakupową jeszcze z 1 porodu- ściągniętą z wizażu zresztą. Zrobiłam teraz jej weryfikację i poskreślałam jeszcze sporo rzeczy. Myślę, że zakres listy to oprócz względów praktycznych kwestia gustu i też charakteru mamy (hmm popatrzcie ile która ma w kosmetyczce i w szafie i od razu znajdzie się odpowiedź ile rzeczy będzie na liście ;-) |
|
|
|
|
#2647 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w książeczce ciazy mam napisane że min 200 mg dha wystarcza a tutaj teraz o 500 mg czytam ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
|
|
#2648 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez bralam femibion. 200 dha to takie minimum wiec jest ok
ja w 2 trymestrze go bralam.Teraz wiecej biore w 3 trymestrze ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Pregna dha ma w jednej tabletce 250mg. Pisze ze zalecane spozycie 1-2 tabletek dziennie. Ja biore 1 a raz albo dwa w tyg biore na dzien dwie |
|
|
|
#2649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mój mąż jakieś przemyślenia dzisiaj uskuteczniał. Pewnie dlatego, że nie mógł spać i wszystko mu przeszkadzało. Jak będziesz mogła to wrzuć te listę
|
|
#2650 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ija poprosze taka listę
|
|
|
|
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja chora od dwóch dni katar kaszel, ból gardła wczoraj gorączka i leżenie w łóżeczku cały dzień. Dziś już troszkę lepiej, ale mogłoby być lepiej. Widzę że chłopaki u nas dominują, to może teraz jakieś dziewczynki zacza się w końcu ujawniać ![]() Ja też bym poprosiła o jakąś przykładową listę zakupów bo jak sobie pomyślę co mam kupić to w głowie zaczyna mi się robić czarna dziura. A że to moje pierwsze dziecko to tym bardzo. A dodatkowo to ja od nikogo nie dostanę żadfnych ubranek w spadku i aż się boje ile mnie to wyniesie
|
|
|
|
#2652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuruj się, zdrowka ! 😊 |
|
|
|
|
#2653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nie mam jeszcze listy. To Nasze pierwsze dziecko, niby siostra TŻ się zdeklarowała, że coś Nam mogą pożyczyć. Nie wiem czy teraz sama zagadywać do niej czy czekać aż się ponownie odezwie Wózek na pewno chcemy kupić - to zresztą pewnie dziadkowie zasponsorują Ubranka też pewnie sami pokupujemy. Czekam tylko do środy na USG połówkowe i zakupyyy ![]() Też będę chciała stopniowo zakupy robić, zeby koszta troszkę rozłożyć ![]() Idę robić domową pizze i ciasteczka owsiane Będą jak znalazł w pracy do kawki Inki
|
|
#2654 |
|
Rozeznanie
|
Wyprawka dla dziecka:
Ubranka dla dziecka: - kaftaniki ciepłe i cienkie – 6 sztuk - body z długim rękawkiem - 8 sztuk - body z krótkim rękawkiem - 6 sztuk - śpiochów lub pajacyków - 8 sztuk - sweterki/bluzy - 4 sztuki - spodenki/półśpiochy - 4 pary - rękawiczki niedrapki - 3 pary - rękawiczki bawełniane – 2 pary - skarpetki lub bucików bawełnianych - 4 pary - cienkie czapeczki bawełniane - 4 sztuki - cieplejsze czapeczki osłaniające uszy - 4 sztuki - kurteczka, śpiworek albo cienki kombinezon - buciki niemowlęce lub grube skarpety dla niemowląt Do pokoju maluszka: - mebelki/łóżeczko/kołyska - ochraniacz na szczebelki - materac do łóżeczka (najlepiej kokosowo-gryczany) - folia ochronna na materac – 2 sztuki - prześcieradło – 3 sztuki - komplet pościeli (poduszka+kołderka najlepiej ze sztucznym wkładem, naturalne może uczulać) – 2 sztuki - miękkie kocyki – 2 sztuki - jeden grubszy kocyk - śpiworek, rożek - komoda z przewijakiem lub stolik do przewijania - mata lub nakładka na przewijak (do łatwego utrzymania czystości) - pojemnik na brudne pieluchy (ewentualnie) - elektroniczna niania/rejestrator oddechu - karuzelka do łóżeczka Do pielęgnacji maluszka: - pieluchy dla noworodka 1 opakowanie (nie ma sensu kupować więcej, bo w razie alergii wyrzucimy) - wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - maść na odparzenia (np. Sudocrem) uważałabym z Sudocremem. najlepiej stosować go dopiero jak jest problem, a jak nie ma, to coś lżejszego - np. maść Bepanthen - preparat do pielęgnacji pępka (np. Octenisept lub spirytus 70%) - oliwka/balsam dla maluszka - krem do buzi z filtrem (ważny na spacery) - wanienka + stelaż - termometr kąpielowy - płyn do kąpieli przeznaczony dla noworodka - ręcznik kąpielowy duży 3 sztuki (może być z kapturkiem) - sól fizjologiczna do przemywania oczu - płatki bawełniane, sterylne gaziki - miękka szczotka do włosów - nożyczki do paznokci (zaokrąglone czubki) - aspirator do noska - termometr do wanienki i zwykły - proszek do prania ubranek niemowlęcych (np. Lovela) - pieluszki tetrowe (10 sztuk), flanelowe (2-4 sztuki) Jedzenie: - butelki do karmienia – 2 sztuki ze smoczkami o małym przepływie (lepsze lateksowe widać po nich, kiedy należy wymienić na nowy) - 1 butelka na wodę/herbatkę - pieluszki tetrowe/śliniaczki - laktator i 3 pojemniki do przechowywania pokarmu - poduszka do karmienia - wkładki laktacyjne - śliniaczki 3 sztuki - szczotki do czyszczenia butelek Na spacer: - wózek/nosidełko/chusta - kocyk – 2 sztuki – jeden grubszy, drugi cieńszy - poduszeczka do wózka - pieluszki bawełniane – 5 sztuk (na spacer ładniejsze niż tetrowe J) - parasolka do wózka/moskitiera/folia przeciwdeszczowa - termoopakowanie na butelkę - krem ochronny do buzi Inne: - rożek – 2 sztuki - smoczki uspokajające (jak do karmienia lateksowe to tutaj też, jak tam silikonowy to tutaj też) - chusta do noszenia dziecka - łóżeczko turystyczne + materac - pościel do łóżeczka turystycznego - podkłady jednorazowe (do przebrania malucha gdzieś poza domem, do położenia pod prześcieradło w łóżeczku, itp.) - do kupienia np. w rossmannie Do szpitala dla maluszka: - najwygodniejsze z ubranek – zestawy na co najmniej 3 dni - czapeczka - rękawiczki niedrapki - pieluszki jednorazowe – 1 paczka - pieluszki tetrowe – 5 sztuk - rożek lub kocyk - telefon z numerem do TŻ – jakby czegoś nam brakowało to przywiezie - ubranko na wyjście ze szpitala – lepiej by TŻ przywiózł później, gdy będzie znany dokładny rozmiar malucha Dla mamy - szpital - Dokumenty (dowód tożsamości, dowód ubezpieczenia: mimo, że ciężarna jest zawsze ubezpieczona, często wymagany dokument w szpitalu, NIP pracodawcy lub NIP własny w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej, karta przebiegu ciąży, oryginały wyników badań z okresu ciąży: grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: - koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) - pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) - woda mineralna niegazowana - zegarek do określania czasu skurczów - TŻ Na okres poporodowy: - podkłady poporodowe Bella Mama – 2 paczki - podpaski – 1 paczka - majtki jednorazowe lub siateczkowe – 6 sztuk - koszule nocne do karmienia najlepiej z krótkim rękawem – 2 sztuki - szlafrok - dres - kapcie/ klapki pod prysznic - biustonosze do karmienia – 2 sztuki - maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen - wkładki laktacyjne - przybory toaletowe, kosmetyki (delikatne, żeby nie wywoływać dodatkowych podrażnień) - ręczniki - sztućce, kubek, papier toaletowy - telefon i ładowarka - książka do poczytania, gdy maluch śpi/aparat fotograficzny/kamera - pieniądze na nieprzewidziane wydatki - ładne ubranie i kosmetyki na wyjście – każda z Nas chciałaby wyglądać pięknie, prawda? (najlepiej jednak naszykować to w domu i mąż przywiezie w dniu wypisu) |
|
|
|
#2655 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
#2656 |
|
Zadomowienie
|
Krem do buzi nie stosuje się u dziecka do 6mca życia tak mi mówiła polozna
Termometr polecam bezdotykowy microlife nt50 B.DOKLADNY Edytowane przez olinka012 Czas edycji: 2016-01-06 o 17:07 |
|
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
Po co zegarek na porodowke
?Lewatywe zapewnia kazdy szpital ![]() I czemu najlepiej kokosowo gryczany materac tak mi sie w oczy rzucilo
|
|
|
|
#2658 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zegarek do mierzenia skurczy. Ja się właśnie obkupiłam w lewatywę i w sumie od 2 lat leży w szafce Materac kupiłam kokosowo- gryczany właśnie i jest super. Chodzi o to, że kokosowa strona dobrze wentyluje niemowlaczka, a przewracasz na stronę gryczaną jak maluch staje w łóżeczku i to niby ma mu masować stópki. Dziewczyny na koszty z ubrankami jest metoda- można odkupić używane na olx, albo jakiejś stronie lokalnej albo przynajmniej na początek kupić w second hand. To ma nawet swój plus, bo używane ubranka mają przeprane barwniki i tym samym potencjalne alergeny. A jeśli chodzi o bakterie- to skąd wiadomo w jakich warunkach były szyte ubrania ze sklepu i jak były przewożone, przechowywane etc. |
|
|
|
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
Zegarek zeby sprawdzac chyba co ile skurcz nie wiem tak mysle :-P
u mnie w szpitalu juz nie robia lewatywy, bardzo,rzadko. Czopki daja najwyzej |
|
|
|
#2660 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam materacyk lateksowy i jest to jeden z najbardziej polecanych. Ja do gryki mam awersje totalna
Lewatywy robia jak ktos chce nie jest obowiazkowa. Nam polozna gadala ze je z apteki sam male i usuwaja tylko to co jest blisko. Czyli mamy srake a i tak nam to malo da
|
|
|
|
#2661 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny to moje drugie dziecko uczy mnie przełamywać własne bariery
Jem czosnek i pije kisiel z lnu którego nienawidzę brrrr |
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2663 |
|
Zadomowienie
|
Jejku, Laski, wielka ta lista
!!! Ale w poniedziałek może się dowiem, kto u mnie mieszka. Już nie mogę się doczekać !!! |
|
|
|
#2664 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2665 |
|
Zakorzenienie
|
Przełożyłam wizytę z 14.01 na jutro. Nie chcę bagatelizować tych bólów macicy oraz czekać jeszcze tydzień i nie potrzebnie się zamartwiać. Przy okazji może dowiem sie kto tam mieszka
|
#2666 |
|
Zadomowienie
|
Super
|
|
|
|
#2667 |
|
Rozeznanie
|
zebrah! cudowna listaaaaaa!
szczególnie dla takich zielonych mam 'po raz pierwszy' jak ja![]() dzis mały remoncik robiliśmy, mąż odświeżył ściany w łazience na soczysty amarant, zkolei miedzy salonem mamy taki filar, który był fuksjowy, a teraz przydymiony, jeansowy niebieski musze dokupić kilka dodatków w granacie np. donice, porządka świeca i normalnie zaraz inne pomieszczenie się robi! Poduchy nowe już są więc mąż remontował, ja ogarniałam, a przy okazji trzasnęłam szarloteczkę z naszych ogrodowych jabłek zapraszam!
|
#2668 |
|
Zakorzenienie
|
O jaka apetyczna szarlotka!
Ja dziś zrobiłam muffinki, ale już wszystkie zniknęły, więc nici z fotki
|
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak dziecko ma skaze bialkowa, atopowe zapalenie skóry i swędzi, to tez? Albo jak dziecko urodzi sie w miesiącu zimowym i wychodzisz na spacer przy -2st to nie posmarujesz buzi kremem ochronnym przed wiatrem i mrozem? Teraz po porodzie w niektórych szpitalach nie myje sie dziecka, przez pierwsze kilka dni, jeszcze troche i wszyscy przestaniemy sie myc 😁 |
|
|
|
|
#2670 |
|
Zadomowienie
|
Rodzilam w maju
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.

Niech przybywa z dobrymi wieściami
Teraz na szczęście poszedł do pracy więc mam trochę spokoju od dziecka

[COLOR="Silver"]

!!! Ale w poniedziałek może się dowiem, kto u mnie mieszka. Już nie mogę się doczekać !!! 
Ja dziś zrobiłam muffinki, ale już wszystkie zniknęły, więc nici z fotki