|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Mam już dość ciągłej depresji, czy to mozna wyleczyć?
Dziewczyny, nie chce ciągle zakładać nowych wątków nie robiąc nic ale proszę o rady dziewczyny które wyszły z podobnych problemów co ja. Czy człowiek który wyszedł z rodziny alkoholików może normalnie funkcjonować? Przestaje wierzyć. Zawsze postanawiam cos zmienić, ale nic nie zmieni faktu że dobre czasy sa przeplatane moim zwątpieniem i tak dużą pustką że nie mam ochoty na nic. Kilka ostatnich lat mojego życia to ciągle błędy w sprawach uczuciowych. Ciągłe poczucie samotności, nieumiejętność nawiązania bliskiej relacji z kimkolwiek innym, więc tkwienie w chorych relacjach. Chcę w końcu, chociaż po paru latach, ale w końcu skutecznie żyć jak normalny szczęśliwy dorosły człowiek. A nie osoba psychicznie ztyrana. Z ciągłą depresją. Leczę się. Słabo bo słabo ale się leczę. Psycholog nie pomógł, jeden z nich mówi mi tylko non stop że pewnych rzeczy nie moge zmienić, że rodzice pija ale to ich decyzja i że mam zacząć żyć swoim życiem. Ok, rozumiem. Ale mówi mi tez że moje problemy to wynik napięcia np w pracy. Efekt? Rezygnuje z tego lekarza bo ja sama wiem wiecej o dda, takie odnoszę wrażenie. Mam ochotę oprócz nowego psychologa poszukać psychiatry bo codzienne zwlekanie się z łózka ze stanami lekowymi wykańcza. Nie oczekuje rady - idź na terapie, bo to robię. Chcę tylko żeby ktoś doświadczony powiedział mi szczerze, czy mam w ogóle szanse na normalne życie? Mam 21 lat i tracę nadzieje. Chociażby jak czytam moje poprzednie wątki. Bo z nich wynika, że mam cos z głową od dobrych paru lat i że nic się nie zmienia. Czuję się wsród ludzi jak niesamodzielny dzieciak. Zazdroszczę ludziom, którzy uśmiechają się szczerze, wychodzą na imprezy i nie boją się życia. Ja wychodzę do ludzi na tyle ile mogę. ale to nie zmienia faktu że non stop cos mnie dręczy, albo non stop mam poczucie niepokoju.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mam już dość ciągłej depresji, czy to mozna wyleczyć?
Hej,
Wiesz co? Idź na terapię. A tak w pełni poważnie, to - naprawdę znaleźć dobrego psychoterapeutę jest niezwykle trudno. I choć wierzę w naszych lekarzy, to uważam, że na zachodzie jest z tym o wiele lepiej (wychowywałam się w Niemczech). Jeśli chodzi Ci o pytanie, czy będziesz mogła normalnie żyć, to TAK. Jednak musisz uwierzyć w coś, co pewnie niejednokrotnie słyszałaś na terapii - Tylko TY możesz zmienić swoje życie. Niejednokrotnie wmawiano mi, że dom, szkoła powodują u mnie te wszystkie napięcia. Guzik prawda. Wszystko to co jest wokół nie ma znaczenia... I jeszcze jedno - jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać przejmować się rzeczami na które nie ma się wpływu. Nie obwiniaj się za wszystko, nie używaj słowa "zawsze", "nigdy"... - to chyba najtrafniejsza rada jaką kiedykolwiek mi udzielono. Tak naprawdę trudno radzić, bo nie wiemy jak bardzo zaawansowaną masz depresję...i być może to do Ciebie nie dotrze, ale WEŹ SIĘ W GARŚĆ! |
|
|
|
|
#3 |
|
plum plum
|
Można, ja jestem przykładem. Jestem dda, chorowałam na depresję. Wyszłam z tego, przede wszystkim terapią. Za którymś razem trafiłam na dobrego terapeutę. Wiodę teraz "normalne" życie, jestem szczęśliwa, bardziej asertywna i przede wszystkim, nie czuję tej pustki i bólu w środku.
|
|
|
#4 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
Bo ja mam wrażenie że teraz jest ostatni moment jeśli chcę wyciągnąć z mojej młodości choć trochę dobrych wspomnień i na starośc nie płakać, że moje życie to porażka. |
||
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
nie lubię określenia 'weź się w garść'... człowiekowi z anginą ropną też mówicie 'weź się w garść'?
![]() autorko, da się wyjść. jest na tym forum sporo osób DDA i cała masa takich, które chodziły na terapię, dzięki której poradziły sobie z demonami przeszłości - jestem jedną z nich. podstawą, fundamentem, jest psychoterapia - bez tego ani rusz. nie, nie psycholog, bo psycholog będzie Ci co najwyżej radził, a Ty potrzebujesz terapeuty, specjalisty od tego, jak poradzić sobie z przeszłością. da się z tym uporać, jest to ciężkie i żmudne, ale warte każdej sekundy szczęścia i spokoju, które po tym nadchodzi. odwagi, nie poddawaj się
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
No ja właśnie zapisałam się do psychologa, w moim małym mieście nie ma nawet terapeuty... Może psycholog coś by doradzil? Chcę jakiejkolwiek pomocy. czuje się jak mała dziewczynka mimo że już od trzech lat pracuję i pomieszkuje sama tu i tam. U rodziców też czasem. Nie mam swojego miejsca.
Jestem tak pokrecona że w moim jednym wątku zostałam uznana za trola. Właśnie tak dziwne rzeczy siedzą w mojej głowie. Najbardziej przeszkadzają mi stany lękowe, są częste kiedy jestem sama. Czy leczenie farmakologiczne też czasem jest stosowane w moim przypadku? |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nie jesteśmy lekarzami i nie znamy Twojego przypadku. ogólnie to na lęki można stosować leki, ale podstawą jest terapia.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
O Tobie, ani Twoim "pokręceniu" absolutnie to nie świadczy. Świadczy wyłącznie o tych osobach, którym w wielu przypadkach psychiatra/ terapeuta przydałby się znacznie bardziej niż Tobie. Tylko taka myśl
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mam własnego życia oprócz moich rozterek. Potrafię całe dnie spędzić bezsensu myśląc o tym wszystkim. Niech to się już skończy. Dziewczyny, wysiadam... :-( |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
no to zrób coś z tym. idź na terapię, popracuj nad tym
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Byłam wczoraj u psychologa (chyba ma uprawnienia do psychoterapi bo o tym wspominała) i jestem zawiedziona. Na pierwszej wizycie wiadomo, nie opowiem jej całego życiorysu, wspomniałam o rodzicach, dzieciństwie, stanach lekowych. Mam ochotę z tej pani zrezygnować. Miałam wrażenie że patrzy na mnie jak na idiotke i nie wie co powiedzieć. Tak jakbym przyszła z wymyslonym problemem. Pierwszy raz tak się Poczułam u psychologa. Jakaś cholenie negatywna chemia, jeśli tak to można nazwać. Ponadto pani byla dosyć młoda co mnie dodatkowo zniechęca. I nie za bardzo wiedziała co mówić. Czy to może świadczyć o jej niekompetencji czy przesadzam? Mam ochotę szukać kogoś innego od razu bo nie chce tracić czasu.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Przede wszystkim, to musisz wiedzieć do kogo chodzisz. Co to znaczy, że chyba ma uprawnienia? Zapytaj jakie ma te uprawnienia i jaka metoda pracuje.
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Ona ma umowę z NFZ, więc leczy bezpłatnie. zaoferowała mi spotkania co dwa tygodnie. mówiła że najpierw w psychoterapi będzie pracowała nad zyciorysem a potem dopiero nad moimi problemami w odniesieniu do niego. Brzmi to sensownie ale jak sobie to wszystko przemyslalam to jestem w stanie chyba iść prywatnie do kogoś o kim są opinie jakiekolwiek ( o niej nie znalazłam kompletnie nic) i płacić, bo naprawdę złe wrażenie na mnie wywarła. Co prawda dopiero na kolejną wizytę mam przynieść wypisane na kartce problemy z którymi się chce uporać. Ale lepiej rozmawia się z kimś kto nie wygląda jakby mnie ocenił z góry.
|
|
|
|
|
#15 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym poszła jeszcze raz i powiedziała o swoich odczuciach. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia! |
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Tym sposobem wyjdzie na to że żaden nie będzie tobie pracować, do tego darmowego zawsze możesz chodzić, im więcej takich spotkań tym lepiej, co nie zmienia faktu że powinnaś tez zmienić coś w swoim życiu, jakieś małe zeczy które pozwolą tobie mniej przebywać w domu, wszystko co jest związane z wysiłkiem fizycznym jest dobre, aerobik, siłownia itp może jakieś hobby, bieganie, wycieczki w góry, zawsze znajdziesz kogoś kto tez będzie miał podobne zainteresowania i nie będziesz tam sama.
Znam osoby które leczą się od wielu lat, terapia raz w tygodniu, prochy, ale co z tego jak stoją w miejscu, brak w nich chęci na jakiekolwiek zmiany i uważają że inne prochy bez zmian w swoim życiu załatwią sprawę... Tez bym tak chciał, tabletka na lepsze samopoczucie, na złamane serce, na toksycznych rodziców i po kłopocie
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze jedna uwaga odnośnie tej psycholog - chwilę siedziała w ciszy i zadała mi dziwnym tonem pytanie, czego ja od niej oczekuję. Mam pracę, której nie zawalam, nie leżę w domu plackiem, itd i poczułam się jakbym z racji tego że jakoś żyję normalnie w społeczeństwie, zajmowała miejsce tym którzy potrzebują pomocy bardziej. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam rozumiem Autorkę. Nie z każdym terapeutą czuje się chemię, a ta jest bardzo ważna, żeby można było się otworzyć. Ok, terapeuta ma być "narzędziem", ale jak nam to narzędzie źle leży w dłoni, to się nie skupimy odpowiednio na wykonaniu pracy.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

ja bym poszła jeszcze raz i powiedziała o swoich odczuciach.