|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Na fb ortodoksi rozciągają swoje zalecenia na wszystkich. Ja jestem zwolenniczka złotego środka i indywidualnego podejścia. Dla mnie najważniejsze jest słuchanie WŁASNEGO organizmu a nie cudzych Dla mnie podstawa jest obserwacja, badania na drugim miejscu. Np ostatnio trójkę badałam w listopadzie, kolejne badanie planuje zrobic gdzieś na wiosnę, moze kwiecień? Przy okazji zobaczę jak tam z wit d3 stoję.Ja na fb od dawna nie zaglądam, te same pytania te same odpowiedzi. Nuda. Szkoda czasu.
|
|
#4562 |
|
Rozeznanie
|
Do wątku dołączam i ja
Niedoczynność tarczycy, tarczyca za mała, bez śladów zapalenia, eutyrox 25 mg, obecne badania to koło 1 TSH, ft3 i ft4 w normie.Witam serdecznie
|
|
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy mialyscue tez badane ob? Lekarz sobie zazyczyl do pierwszej wizyty, idę jutro. Wynik mam 16/34
|
|
|
|
#4564 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie robiłam w takich celach ob, ale wiem, że tarczyca ma wpływ na jego zmianę, zresztą jak dziesiątki innych rzeczy. Nawet jeśli masz zęba niewyleczonego, to ob ma prawo wyjść Ci źle. Nie wiem jaki w tym sens, ale jeśli lekarz chce, to zrób
|
|
|
|
#4565 |
|
Rozeznanie
|
kiedyś czytałam, że podwyższone OB może wyjść nawet przed i podczas @ albo przy braniu antykoncepcji
|
|
|
|
#4566 | |
|
Zadomowienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Tak tez to czytałam dlatego nie uważa sie ob za badanie o większym znaczeniu.
Potwor z Bagien Edytowane przez fi Czas edycji: 2016-01-07 o 12:43 |
|
|
|
|
#4567 |
|
Raczkowanie
|
Też tak uważam, choć kiedy czytałam, że podwyższone ob może świadczyć o chorej tarczycy, ale co z tego, skoro przyczyn jest wiele i na podstawie tego badania nie można tego stwierdzić
|
|
|
|
#4568 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz zamiast OB jest 'modne' CRP, ale ono również nie jest miarodajne.
|
|
|
|
#4569 |
|
Zakorzenienie
|
Tak chcieli to zrobiłam. Miałam za darmo wiec żadna różnica
|
|
|
|
#4570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale czy endo patrzył na OB? Nie wiem, nic nie powiedział mi na ten temat, bo miałam tez wyniki morfologii itp. bo tam miałam też tarczycowe badania od razu
Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2016-01-07 o 14:56 |
|
|
|
|
#4571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja już też baaardzo rzadko wchodzę na grupę, irytuje mnie, że ludzie każdy swój problem zdrowotny wiążą z Hashi
|
||
|
|
|
#4572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grupy na fb nie obserwuję od dawna, miałam spory rozdzwięk między informacjami z tej grupy a zaleceniami lekarza. Przyda się zdroworozsądkowe podejście, bo też niedoczynności nie przeżywam tak histerycznie jak niektórzy wypowiadający się (mam objawy, nie jestem obecnie ustabilizowana, ale to nie tragedia).
|
|
#4573 |
|
Rozeznanie
|
Możesz profilaktycznie brać 1000 j bo na 100% masz niedobór, jednak aby suplementacja przynosiła efekty to najlepiej sprawdzić poziom i dostosować dawkę. U mnie w tej chwili koszt spadł ja robiłam za 55 zł teraz już chyba za 40 zł można zrobić.
|
|
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
No i jestem po 1 wizycie na NFZ. W sumie to nie różniła się od tej prywatnej u innej lekarki. Generalnie jestem zadowolona, dostalam te samą dawke euthyroxu (50mg). Kontrola za 2 mies, mam skierowanie na ths i ft4 przed wizytą. Zapisalam się na usg (w czerwcu....). Przy "ręcznym"badaniu tarczycy stwierdziła że wygląda ok. Na nast wizycie mam dostac skeirowanie na przeciwciała, teraz nie mogła mi dać bo mają jakieś ograniczenia z nfz....
|
|
|
|
#4575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
długo czekasz na usg, ja byłam na nfz i czekałam chyba tydzień ![]() Oni to zawsze jakieś ograniczenia maja co do skierowań.... |
|
|
|
|
#4576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w ogóle to biore euthyrox 3 tygodnie, a dziś dostałam okres. Swój, własny, taki jak kieeeedys kiedys jak nie miałam z nim zadnych problemów
|
|
|
|
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się właśnie pierwszy raz spóźnia ponad tydzień i zaczynam sądzić, ze to wina euthroxu, bo nic innego nie zmieniałam.
|
|
|
|
#4578 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie problemy z okresem to w sumie jedyny objaw niedoczynności.... no i może trudności ze zrzuceniem wagi
|
|
|
|
#4580 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, od jakiegoś czasu czuję się fatalnie, mam typowe objawy niedoczynności, jestem zmęczona, mogę wstać po 10 godzinach snu i iść spać dalej. Zrobiłam badania:
TSH 2,4 (norma 0,280-4,300) FT3 5,39 (3.5 - 6.5) FT4 13,63 (11.5 - 22.7) antyTG 32,3 (>60) antyTPO 44 (>60) Oczywiście wybieram się do lekarza (chociaż sądzę, że mój rodzinny odeśle mnie na drzewo), ale chciałabym prosić Was o opinię, czy złe samopoczucie może się wiązać z tarczycą. Dodam, że mam 21 lat. |
|
|
|
#4581 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#4582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz biorę 4000 j. i może na wiosnę jakoś sprawdzę. A Ty robiłaś badanie w jakimś sieciowym laboratorium? 115 czy lekko ponad chcą w Diagnostyce... Cytat:
Mogę zapytać u którego lek. byłaś? Możesz mi na PW napisać
|
||
|
|
|
#4583 |
|
made in Wonderland
|
Hej dziewczynki, mam prośbę odnośnie i interpretacji wyniku usg tarczycy,nie wiedziałam gdzie to zamieścić.
Tarczyca niepowiekszona, objętość w normie. Cieśń. Grub. 3 mm. Miazsz tarczycy hyperechogeniczny ziarnisty. W części centralnej plata lewego widoczna ogniskowa dwukomorowa zmiana torbielowata z widocznym pojedynczym zwapnieniem w świetle zmiany. Wymiary 7x3x8 mm. Nie wykazuje unaczynienia. Lekarz zalecił mi biopsje, serio jest potrzebna? Jeszcze będę robić badania z krwii, ale to trochę zejdzie. Objawy jak przy niedoczynnosci. Bać się? Lekarz zbyt dużo nie mówił...
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No może troszkę, da się przeżyć.Ja miałam 4 cm :PWyslą wycinek, żeby wykluczyć nowotwór ja czekałam 2 tyg na wyniki.
|
|
#4585 |
|
czasem troszkę winny
|
Ja też robiłam biopsję, nie bolało i też czekałam 2 tygodnie na wyniki. W kwietniu znowu powtarzam
|
#4586 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam poziom witaminy D coś między 10 a 15 nie pamiętam dokładnie
|
|
|
|
|
#4587 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a bolało Was gardło/szyja/migdalki przy niedoczynnosci (nieleczonej), jak z infekcjami górnych dróg oddechowych?
Dzięki |
|
|
|
#4588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciagle miałam problem z infekcjami, wlasnie migdałki ( które finalnie mi wycięli) górne drogi oddechowe, z zatokami walczyłam za trzy lata, ciagle walka z pęcherzem i częstym sikaniem. Po wyrównaniu hormonów i poziomu wit d3 te dolegliwości " w magiczny sposób zniknęły". Na razie raz byłam przeziębiona tak dłużej ( ponad tydzień).
|
|
#4589 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie miałam problemów z infekcjami, za to z częstym wysypem opryszczki, odkąd wyrównałam poziom witaminy D problem zniknął.
Mi się zaczęło od takich skoków serca do gardła kilkusekundowych, jeśli tak można to nazwać, poza tym żadnych objawów nie miałam. Wyobraźcie sobie, że moja mama jak zbadała TSH wyszło jej 100< Złe samopoczucie zwalała na fakt że jest coraz starsza, nie mogła schudnąć i żaden lekarz nie kazał jej przebadać TSH, dopiero jak u mnie wykryto i zaczęły jej puchnąć nogi zasugerowałam żeby zrobiła badanie. No i wyszło Hashimoto
|
|
|
|
#4590 |
|
Zadomowienie
|
O właśnie opryszczka! Miałam ciagle nawroty opryszczki! Odkąd mam unormowane hormony nic mi nie wyskoczyło.
Ja w niedoczynnosci tkwiłam 13 lat przez durnych lekarzy, który wpierali mi, ze tak ma byc i wymyślam widzę, ze wcześnie wykryta choroba jest o wiele mniej uciążliwa, gdybym wtedy miała tę wiedzę co dzisiaj....Do infekcji doszły tez bóle kończyn, kręgosłupa, migreny, nieregularne miesiączki, problemy ze snem ( bezsennosc), mgła mózgowa, depresja, ogromne zmęczenie. Tyć zaczęłam pod koniec tej męki i to trudności ze schudnięciem naprowadziły mnie na tarczyce, wcześniej byłam szczupła bez większych wysiłków, zawsze jadłam zdrowo i niewiele. Niestety cały czas mam problem z wagą np. kazdy wyjazd kiedy odpuszczam moja dietę to dodatkowe kg, które potem z mozołem zrzucam.Dodam jeszcze, ze moje TSH nigdy nie przekroczyło 2,5. Tak sobie patrzę wstecz, ze teraz jestem zupełnie inna osoba, tabletki zmieniły mnie bardzo. Wiecej energii i pozytywnych myśli, wiecej chęci do działania, ciagle cos planuje. Właśnie wróciłam z wymarzonej podróży do Ameryki południowej, jak pokazuje moj krokomierz przeszłam tam na piechotę ponad 350 km, kiedyś nawet nie marzyłam, ze byłabym do tego zdolna. Kiedyś moje życie to była wieczna walka ze zmęczeniem. Teraz kupiłam karnet na siłownie Ciekawe tez jest to, ze zmienił sie tez moj węch i smak, po prostu smakują mi teraz inne rzeczy, które kiedyś omijałem z daleka ( np. Seler naciowy) perfumy tez o 180 stopni, pół życia lubiłam świeże, owocowe zapachy a teraz lubie te ciężkie i słodke. Śpię jak kamień ok 7 godz po czym wstaje i jestem gotowa do działania. Ok 23 czuje się jakby ktoś mnie wyłączył, podam nieżywa Dziewczyny, zauważylyście u siebie jakieś zmiany, podobne do moich ( pytanie głownie do tych dłużej leczonych?
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.

Dla mnie podstawa jest obserwacja, badania na drugim miejscu. Np ostatnio trójkę badałam w listopadzie, kolejne badanie planuje zrobic gdzieś na wiosnę, moze kwiecień? Przy okazji zobaczę jak tam z wit d3 stoję.
Niedoczynność tarczycy, tarczyca za mała, bez śladów zapalenia, eutyrox 25 mg, obecne badania to koło 1 TSH, ft3 i ft4 w normie.

tp
widzę, ze wcześnie wykryta choroba jest o wiele mniej uciążliwa, gdybym wtedy miała tę wiedzę co dzisiaj....