Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-07, 22:20   #2581
paprif
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Mnie to akurat nic nie obciąża, a kokosa czy takich proteinowych kosmetyków używam nadal, bardzo je lubię i też mam raczej minimalistyczną pielęgnację - zwykły szampon sls bez soli+odżywka (używam 2-3 na zmianę), jednak już nie hennuję Masz bardzo ładny kolor włosów Też się chyba skuszę na przyciemnienie henną, a raczej indygo za jakiś czas. Robiłam kiedyś indygo, ale ono się lubiło wypłukiwać właśnie, nie wżera się jak henna.
A płukankę z mleka znasz? Zawsze jak o tym mówię to są pytania hyhy
Nie znam, możesz przybliżyć temat? W sumie mogę też zaraz wklepać w google, ale jak masz jakieś zdanie na jej temat to chętnie poznam
Dziękuję bardzo Pewnie wiesz, ale delikatnie można przyciemnić włosy płukanką z kory dębu (hmm, może sama do niej wrócę?). Ostatnio zakupiłam puder Kalpi Tone i pomimo obaw co do zapachu (nienawidzę smrodu henny) dałam radę. W ogóle fajnie przyciemnia, wzmacnia i podobno stymuluje porost, a i zapach kozieradki znośny
Tak więc ostatnimi czasy robię na zmianę: raz henna, raz kalpi tone i być może włączę płukankę z kory dębu do tego.
paprif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 09:27   #2582
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez paprif Pokaż wiadomość
Nie znam, możesz przybliżyć temat? W sumie mogę też zaraz wklepać w google, ale jak masz jakieś zdanie na jej temat to chętnie poznam
Dziękuję bardzo Pewnie wiesz, ale delikatnie można przyciemnić włosy płukanką z kory dębu (hmm, może sama do niej wrócę?). Ostatnio zakupiłam puder Kalpi Tone i pomimo obaw co do zapachu (nienawidzę smrodu henny) dałam radę. W ogóle fajnie przyciemnia, wzmacnia i podobno stymuluje porost, a i zapach kozieradki znośny
Tak więc ostatnimi czasy robię na zmianę: raz henna, raz kalpi tone i być może włączę płukankę z kory dębu do tego.
Zamiast odżywki po myciu nakładasz mleko na jakieś 20 minut i spłukujesz. Jeśli komuś proteiny mleczne służą to włosy są bardzo mięciutkie, skręcone i mięsiste, dobrze trzymają kształt. U mnie kiedyś działała bardzo dobrze, polecam spróbować Jednej wizażance poleciłam ten sposób i chwali sobie.
Tak, słyszałam o korze dębu i łupinach z orzecha włoskiego ale właśnie za granicą mam ograniczone pole manewru i nie wiem skąd te składniki by wziąć Niby mam niemalże czarne włosy ale przez osłabienie rosną brązowe i szybko płowieją, a bardzo lubię mocno ciemne tak jak miałam kiedyś. Z tych ziółek miałam Amlę w proszku, ale nie przyciemniła nic a nic.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 11:03   #2583
paprif
Zakorzenienie

Cytat:
Zamiast odżywki po myciu nakładasz mleko na jakieś 20 minut i spłukujesz. Jeśli komuś proteiny mleczne służą to włosy są bardzo mięciutkie, skręcone i mięsiste, dobrze trzymają kształt. U mnie kiedyś działała bardzo dobrze, polecam spróbować Jednej wizażance poleciłam ten sposób i chwali sobie.
Tak, słyszałam o korze dębu i łupinach z orzecha włoskiego ale właśnie za granicą mam ograniczone pole manewru i nie wiem skąd te składniki by wziąć Niby mam niemalże czarne włosy ale przez osłabienie rosną brązowe i szybko płowieją, a bardzo lubię mocno ciemne tak jak miałam kiedyś. Z tych ziółek miałam Amlę w proszku, ale nie przyciemniła nic a nic.
Dzięki wypróbuję i dam znać
W UK pewnie mają dość dobrze zaopatrzone sklepy zielarskie. Ja w PL korę dębu dostałam w aptece, w zielarskich też bankowo do dostania. Zawsze można spróbować Kalpi Tone na moje włosy działa świetnie W sumie to kupiłam na próbę, była jakaś promocja, ale już wiem, że jak tylko skończę to opakowanie to zamawiam kolejne.
Ja hennuję miesiąc w miesiąc, a w grudniu właśnie nałożyłam Kalpi i trzymał się kolor bardzo fajnie. W ogóle to mam pełno nowych włosów, myślę, że to zasługa hennowania (serio). Tylko jak na złość najwięcej rośnie ich z przodu twarzy (linia czoła) i przy szyi, a ja chciałabym uzyskać zagęszczenie z tyłu Jakiś czas temu zakupiłam serum stymulujące wzrost włosów i wcieram, ale nie jestem systematyczna.

Edytowane przez paprif
Czas edycji: 2016-01-08 o 11:10
Stary 2016-01-08, 13:31   #2584
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Dzięki wypróbuję i dam znać
W UK pewnie mają dość dobrze zaopatrzone sklepy zielarskie. Ja w PL korę dębu dostałam w aptece, w zielarskich też bankowo do dostania. Zawsze można spróbować Kalpi Tone na moje włosy działa świetnie W sumie to kupiłam na próbę, była jakaś promocja, ale już wiem, że jak tylko skończę to opakowanie to zamawiam kolejne.
Ja hennuję miesiąc w miesiąc, a w grudniu właśnie nałożyłam Kalpi i trzymał się kolor bardzo fajnie. W ogóle to mam pełno nowych włosów, myślę, że to zasługa hennowania (serio). Tylko jak na złość najwięcej rośnie ich z przodu twarzy (linia czoła) i przy szyi, a ja chciałabym uzyskać zagęszczenie z tyłu Jakiś czas temu zakupiłam serum stymulujące wzrost włosów i wcieram, ale nie jestem systematyczna.
Mnie się włosy zagęściły po oleju rycynowym właśnie z tyłu mam dużo igiełek a sporo mi tam powypadało wcześniej. Muszę wrócić do tego oleju, zawsze mam tak nie po drodze żeby go kupić i zapominam jak jestem w okolicy Używałam też mydła Sesa, mam wrażenie że z przodu, tak bardziej przy czole włoski powybijały, ale nie wiem czy już były tam wcześniej czy to nowe. Ten Kalpi Tone sobie na pewno kupię jak gdzieś dorwę
Stary 2016-01-08, 13:55   #2585
paprif
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie się włosy zagęściły po oleju rycynowym właśnie z tyłu mam dużo igiełek a sporo mi tam powypadało wcześniej. Muszę wrócić do tego oleju, zawsze mam tak nie po drodze żeby go kupić i zapominam jak jestem w okolicy Używałam też mydła Sesa, mam wrażenie że z przodu, tak bardziej przy czole włoski powybijały, ale nie wiem czy już były tam wcześniej czy to nowe. Ten Kalpi Tone sobie na pewno kupię jak gdzieś dorwę
Olej rycynowy na skalp? Wydaje się taki ciężki do zmycia... ja tak jak pisałam nie lubię olejowania Już dla mnie najlepszy był łopianowy z serii tych rosyjskich kosmetyków od babci Agafii. Mam go + jeszcze 2 z GP z papryczką i jakiś tam
Mam dość cienkie włosy i zawsze po olejach musiałam je kilka razy myć, a tu znowu ta henna, której mi tak szkoda zmywać z włosów... błędne koło.
Stary 2016-01-08, 14:06   #2586
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Olej rycynowy na skalp? Wydaje się taki ciężki do zmycia... ja tak jak pisałam nie lubię olejowania Już dla mnie najlepszy był łopianowy z serii tych rosyjskich kosmetyków od babci Agafii. Mam go + jeszcze 2 z GP z papryczką i jakiś tam
Mam dość cienkie włosy i zawsze po olejach musiałam je kilka razy myć, a tu znowu ta henna, której mi tak szkoda zmywać z włosów... błędne koło.
Mi się rycynowy wchłaniał we włosy praktycznie do zera i reszta zmywała się bez problemu czy to szamponem czy odżywką Jeśli boisz się wypłukiwania najlepiej kupić szampon bez soli - sól wypłukuje najczęściej różne składniki z włosów więc może przy hennie też taki szampon by pomógł.
Stary 2016-01-08, 15:53   #2587
paprif
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się rycynowy wchłaniał we włosy praktycznie do zera i reszta zmywała się bez problemu czy to szamponem czy odżywką Jeśli boisz się wypłukiwania najlepiej kupić szampon bez soli - sól wypłukuje najczęściej różne składniki z włosów więc może przy hennie też taki szampon by pomógł.
Jak jest Twoim zdaniem dobry? HIPP ? Alterra chyba też nie zawiera soli... Na ten moment cioram swoje włosy L'Orealem Mam też Garniera z avocado i bardzo go lubię, sam szampon w dotyku wydaje się mięsisty, gęsty
Stary 2016-01-08, 16:17   #2588
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Jak jest Twoim zdaniem dobry? HIPP ? Alterra chyba też nie zawiera soli... Na ten moment cioram swoje włosy L'Orealem Mam też Garniera z avocado i bardzo go lubię, sam szampon w dotyku wydaje się mięsisty, gęsty
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...s-szampon.html z dostępnych w Polsce to ten, w sumie to jest to mój ulubiony szampon. Nie wiem nawet jakim cudem ale mi i chłopakowi łuszczyła się skóra głowy i po zużyciu wspólnie pół butelki prawie przeszło Do tego nie wysusza i pięknei pachnie, fajniutki szampon. Hippów i Alterry nie używałam nigdy, ale chyba powinny być w porządku.
Stary 2016-01-08, 16:22   #2589
paprif
Zakorzenienie

Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...s-szampon.html z dostępnych w Polsce to ten, w sumie to jest to mój ulubiony szampon. Nie wiem nawet jakim cudem ale mi i chłopakowi łuszczyła się skóra głowy i po zużyciu wspólnie pół butelki prawie przeszło Do tego nie wysusza i pięknei pachnie, fajniutki szampon. Hippów i Alterry nie używałam nigdy, ale chyba powinny być w porządku.
Aaa, słyszałam o nich, ale nie mogłam ich nigdy znaleźć
Stary 2016-01-08, 16:41   #2590
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Kusisz tym szamponem. Chętnie bym po niego sięgnęła. Będę szukać. Alterra nie jest delikatnym szamponem. Trzeba uważać na wersję z aloesem i granatem (wersja nawilżająca) - lubi powodować wypadanie. Sporo osób się na niego skarży.
Hipp to typowo dziecięcy delikatny, więc np. nie dla mnie, lubią plątać.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 16:53   #2591
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Aaa, słyszałam o nich, ale nie mogłam ich nigdy znaleźć
Od niedawna są dostępne, poszukaj w jakimś markecie np. Auchan, możliwe że tam będą albo w jakiejś drogerii. Ja jak skończę ten z rumiankiem to kupię wersję różaną

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-08, 21:10   #2592
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Mi siostra z UK zostawiła w domu mniejsze pół takiego różowego do włosów farbowanych fajny, ale sól ma
A u niej używałam takiego z imbirem,sokiem z banana i coś jeszcze nie wiem umiałam tylko to odczytać Jezu jaki on miał zapach

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:18   #2593
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Mi siostra z UK zostawiła w domu mniejsze pół takiego różowego do włosów farbowanych fajny, ale sól ma
A u niej używałam takiego z imbirem,sokiem z banana i coś jeszcze nie wiem umiałam tylko to odczytać Jezu jaki on miał zapach
To pewnie ten miałaś:
http://www.superdrug.com/Hair/Shampo...0#.VpDZQCe7JBk poniucham jak znajdę
One mają sól ale po zapachu już, te inne linie w butelkach na klik mają soli dużo i dla mnie akurat były koszmarkiem Ten co mam teraz pachnie podobnie do mojej ulubionej zielonej herbatki z pigwą, yummi.
http://www.international.boots.com/e...400ml_1416733/
Fajnie że są te szampony, wcześniej jak chciałam jakiś bez soli to było ciężko znaleźć.Do tego jak zmniejszają łuszczenie skóry głowy to bajka Będę próbować jeden po drugim hihi.

Dowiedziałam się wczoraj dokładnie skąd mój koszmar na głowie i pójdzie to do leczenia takze bardzo dziękuję osobom które mi poleciły by to sprawdzić Może z czasem odzyskam dawne kudełki, muszę się jeszcze zmotywować do olejowania rycynowym i lnianym dla wzmocnienia
Stary 2016-01-09, 11:38   #2594
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Hej. Wracam po dość długiej nieobecności. Byliśmy w Święta w PL, przywiozłam całą siatę produktów Ziai i będę testować w najbliższym czasie. Namówiłam też koleżankę na odżywkę Ziai i była zachwycona (użyła tej do włosów farbowanych, z tym że ma proste i cienkie włosy).
Info dla Warszawianek: sklep Ziai jest teraz też w Wola Parku.

Nadrobiłam:
Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Kupiłam właśnie te Ziaje z ceramidami. W końcu na nią trafiłam. Ciekawa jestem, ale nadal mam za dużo kosmetyków.
Ostatnio jej użyłam. Wygląd włosów bez szału, ale po użyciu jej jako bs są nieziemsko miękkie. Nie mogę przestać ich macać. No i zapach też piękny.

Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
słodki ten filmik ^^
Wg mnie wiekszosc kobiet ktoren ie lubia swoich kreconych wlosow to dlatego, ze nie umieja o nie dbac. A wystarczy odpowiednia pielegnacja i nagle mamy najpiekniejszy typ wlosow na swiecie!
Niekoniecznie... Ja niby już umiem dbać o swoje loki i wiem, że potrafią być piękne, ale zajmuje to tyle czasu, że szlag mnie trafia. Na każde mycie głowy idę jak na ścięcie. Już specjalnie suszę na 2 suszarki, bo zwyczajnie umieram z nudów w trakcie suszenia. Za to mój TŻ się zawsze cieszy, jak idę myć głowę, bo ma święty spokój na 1.5h. xD Gdy nocuję u kogoś w gościach, ludzie się boją mnie wpuszczać do łazienki przed sobą, bo może będę myć głowę i im zajmę na wieki. xD

Cytat:
Ogólnie lubię ciemne kolory czy to włosy, makijaż czy ubrania - w jasnym tak zdechło wyglądam, mam zielonkawy odcień skóry i przy jasnym wyglądam jak ufoludek albo zombie
Piąteczka. No i mój TŻ też blondyn.

Klaudenc, bardzo kusisz tym szamponem HE. Właśnie mnie czeka zakup jakiegoś szamponu, może uda mi się go znaleźć.

Jakiś czas temu kupiłam olej z orzechów włoskich. Wygląda na to, że mi służy (zarówno na włosy, jak i do jedzenia ). No i zapach jest kosmiczny. Z tym że ja go używałam pod odżywkę proteinową, może spróbuję tak jak ostatnio pisałyście na odżywkę/maskę.

Wygrzebałam jakieś zdjęcie z 20 grudnia. Powoli moje loki chyba wracają do siebie po tym koszmarnym prostowaniu w październiku. Nie zdążyłam tylko podciąć końcówek w Polsce i nie wiem, czy ryzykować pójście tutaj do fryzjera, czy poczekać jeszcze z pół roku...
Póki co są już całkiem długie i sprawiają mi sporo radości tą długością.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png 20 grudnia 2015.png (302,7 KB, 39 załadowań)
Stary 2016-01-09, 13:10   #2595
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez krolewna_smieszka Pokaż wiadomość
Hej. Wracam po dość długiej nieobecności. Byliśmy w Święta w PL, przywiozłam całą siatę produktów Ziai i będę testować w najbliższym czasie. Namówiłam też koleżankę na odżywkę Ziai i była zachwycona (użyła tej do włosów farbowanych, z tym że ma proste i cienkie włosy).
Info dla Warszawianek: sklep Ziai jest teraz też w Wola Parku.

Klaudenc, bardzo kusisz tym szamponem HE. Właśnie mnie czeka zakup jakiegoś szamponu, może uda mi się go znaleźć.
Mam nadzieję, że się ziajki sprawdzą mi sie już skończyły, a musiałam kupić inne rzeczy i póki co sobie odpuściłam. Ale i tak je kiedyś dorwę bo jestem uzależniona
U mnie te szampony są i w drogeriach i w marketach, nadruk na butelkach może być inny ale skład chyba ten sam
Stary 2016-01-09, 13:17   #2596
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Cytat:
Może z czasem odzyskam dawne kudełki, muszę się jeszcze zmotywować do olejowania rycynowym i lnianym dla wzmocnienia
Kładziesz lniany na skalp? Ja też aktualnie olejuję lnianym długość, a na skórę głowy kładę mieszankę rycyny z paprykowym z GP. Muszę przyznać, że w tym miesiącu przyłożyłam się do masażu w trakcie olejowania iii... w miejscu na którym mi najbardziej zależało (to jest prawe zakole) był wyraźnie dłuższy odrost niż choćby kawałek dalej.

krolewna_smieszka mów mi tu i to natychmiast jak uzyskujesz takie cudo na głowie? Jak wydobywasz ten skręt? Moje się oczywiście tak nie kręcą, ale nadal walczę, żeby zostać przy lokach. Nie wiem, może powinnam kupić mocniejszy żel, ostatnio się uparcie prostują.

Soupir bordeaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 13:18   #2597
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie wiekszosc kobiet ktoren ie lubia swoich kreconych wlosow to dlatego, ze nie umieja o nie dbac. A wystarczy odpowiednia pielegnacja i nagle mamy najpiekniejszy typ wlosow na swiecie!
Bzdura. Znam osoby, którym matka natura dała kręcone, ale do twarzy sto razy bardziej pasują im proste. Sama mam zadbane włosy, a i tak lepiej czuje się w prostych.

Czy któraś z was stosuje może oleje na maske?
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 13:21   #2598
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Ja od niedawna. Ostatnio nałożyłam lniany na Biovax Caviar i cud malina. Aż żałuję, że wcześniej tego nie robiłam, a moim problemem było to, że włosy zaraz po myciu były super, a kilka godzin później klapa.

Stary 2016-01-09, 13:51   #2599
Hoshi94
Zakorzenienie

Cytat:
Bzdura. Znam osoby, którym matka natura dała kręcone, ale do twarzy sto razy bardziej pasują im proste. Sama mam zadbane włosy, a i tak lepiej czuje się w prostych.
Mi się wydaje, że tutaj wizażance chodziło o to, że najpiękniejszy typ włosów na świecie według niej, nie było nic o tym czy komuś one pasują czy nie

"He aquí mi secreto, que no puede ser más simple:
solo con el corazón se puede ver bien; lo esencial
es invisible a los ojos."

poomoc.pl
Hoshi94 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 13:57   #2600
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:

Ja stosuję. Zazwyczaj nawilżającą pod olej. Ulubione połączenie maska aloesowa Natur Vital i na to olej kokosowy.

Kto mi wyjaśni jaka jest różnica w strukturze włosa, właściwie we wnikaniu we włos przy dwóch opcjach: maska nawilżająca, na to olej albo maska nawilżająca zmieszana z olejem.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 14:03   #2601
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
To pewnie ten miałaś:
http://www.superdrug.com/Hair/Shampo...0#.VpDZQCe7JBk poniucham jak znajdę
One mają sól ale po zapachu już, te inne linie w butelkach na klik mają soli dużo i dla mnie akurat były koszmarkiem Ten co mam teraz pachnie podobnie do mojej ulubionej zielonej herbatki z pigwą, yummi.
http://www.international.boots.com/e...400ml_1416733/
Fajnie że są te szampony, wcześniej jak chciałam jakiś bez soli to było ciężko znaleźć.Do tego jak zmniejszają łuszczenie skóry głowy to bajka Będę próbować jeden po drugim hihi.

Dowiedziałam się wczoraj dokładnie skąd mój koszmar na głowie i pójdzie to do leczenia takze bardzo dziękuję osobom które mi poleciły by to sprawdzić Może z czasem odzyskam dawne kudełki, muszę się jeszcze zmotywować do olejowania rycynowym i lnianym dla wzmocnienia
No ten ten fajny był.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 14:27   #2602
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Soupir bordeaux Pokaż wiadomość
Kładziesz lniany na skalp? Ja też aktualnie olejuję lnianym długość, a na skórę głowy kładę mieszankę rycyny z paprykowym z GP. Muszę przyznać, że w tym miesiącu przyłożyłam się do masażu w trakcie olejowania iii... w miejscu na którym mi najbardziej zależało (to jest prawe zakole) był wyraźnie dłuższy odrost niż choćby kawałek dalej.
Piłam lniany rok temu i trochę nim olejowałam skórę i długość, ale to tylko kilka razy bo mi się skończył i nie kupiłam go więcej. Ogólnie zawsze kładę olej na skórę głowy jeśli olejuję, nie szkodzi mi to
Stary 2016-01-10, 01:44   #2603
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
krolewna_smieszka mów mi tu i to natychmiast jak uzyskujesz takie cudo na głowie? Jak wydobywasz ten skręt? Moje się oczywiście tak nie kręcą, ale nadal walczę, żeby zostać przy lokach. Nie wiem, może powinnam kupić mocniejszy żel, ostatnio się uparcie prostują.
Dzięki. Naturalnie mam bardzo kręcone włosy, bez niczego mi się kręcą jak szalone, za to moim problemem jest ich puszenie.
Opis mojej pielęgnacji jest dość skomplikowany:
U mnie najlepiej sprawdza się OMO: odżywka proteinowa, szampon (czasem z SLS, czasem bez), odżywka emolientowa. Najczęściej odżywki trzymam tylko chwilkę. Po myciu nie wycieram włosów, owijam je tylko w czepek z mikrofibry, żeby mi woda nie ciekła po plecach i łazience w trakcie wycierania ciała. Następnie zakładam na siebie bawełnianą koszulkę i je czeszę grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami, potem szczotką i lekko odciskam wodę. Na końcówki nakładam serum silikonowe, odrobinkę też na całą długość. A potem nakładam mnóstwo żelu mokrymi rękami (staram się trochę rozrzedzić żel wodą w trakcie nakładania, często dodatkowo mocniej moczę włosy rękami). Najmniej oczywiście przy skalpie. Wyciągam pasma rozczapierzonymi palcami, aż są dokładnie pokryte żelem i zupełnie wilgotne, bez puszenia (jeśli już w tej chwili będą spuszone, to potem będzie tylko gorzej). Pojedyncze pasma lekko podkręcam palcami, patrząc, w którą stronę naturalnie się zaczynają kręcić. Lekko ugniatam włosy (wkładam też palce pod włosy blisko skalpu, żeby trochę je unieść). No i zaczynam zabawę z dyfuzorem: dłuuuugo suszę na najwolniejszym nawiewie na zmianę ciepłym i zimnym powietrzem, włosy z tyłu przy skalpie lubię suszyć głową w dół. Moje suszenie wygląda tak, że wkładam sporo loków do miseczki dyfuzora, dociskam go lekko do głowy, włączam suszarkę i tak suszę kilka minut jedno miejsce, potem wyłączam suszarkę, ustawiam ją w kolejnym miejscu itd. (Suszę tak na 2 suszarki, żeby było szybciej. :P) Im dłużej suszę - aż do zupełnej suchości włosów - tym loki są mocniej skręcone i trwalsze. Ale zazwyczaj nie chce mi się tak długo czekać. Gdy mam już zupełnie suche sztywne sucharki, mocno je odgniatam, aż będą zupełnie miękkie.
Ostatnio z raz-2 razy w miesiącu przed myciem nakładam olej z orzechów włoskich na kilkanaście minut. U mnie działa znacznie lepiej niż oliwa i olej lniany, nie obciąża mi włosów.

Sporo z mojej pielęgnacji pokrywa się z tym, co znajduje się na blogu Mysi, bo to od wizyty u niej zaczęła się moja przygoda z włosomaniactwem.

Dziś użyłam już mi znanej fioletowej odżywki Ziai jako pierwsze O. Zdecydowanie ją lubię. Zazwyczaj trzymam ją na włosach z kilkanaście minut, bo w teorii jest bs, a ja używam jej jako ds. Za to też mam problem z żelami. Mam 3 średnie i jeden dobry, ale bez szału i w dodatku drogi, więc oszczędzam go na większe okazje. Syossów niestety u mnie nie ma.

Mam pytanie.
Sprzedają u mnie szampon Johnson's Baby do kręconych włosów. Czy ma bardzo zły skład? Oto on:
Water (eau), Cocamidopropyl Betaine, PEG-80 Sorbitan Laurate, Sodium Trideceth Sulfate, Glycerin, Polyquaternium-10, PEG-150 Distearate, Sodium Lauroamphoacetate, Disodium Lauroamphodiacetate, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Parfum

Do tej pory używałam Johnson's Natural i go lubię:
Water (eau) (Source: Water), Decyl Glucoside (Source: Coconut, Palm Kernel, Corn), Cocamidopropyl Betaine (Source: Coconut), Glycerin (Source: Soybean, Palm, Coconut), Polyglyceryl-10 Laurate (Source: Coconut, Palm, Soybean), Phenoxyethanol (Source: *), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Benzoate (Source: *), Coco-Glucoside (Source: Coconut, Palm Kernel), Glyceryl Oleate (Source: Sunflower), Sodium Chloride (Source: *), Sodium Hydroxide (Source: *), Ethylhexylglycerin (Source: *), Citric Acid (Source: *), Parfum (Source: Plant), * The remaining ingredients are essential to blend the product together and maintain effectiveness.
Stary 2016-01-10, 09:52   #2604
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Mi lniany fajne dociąża. :-D
Sucharków to ja nigdy po żelu, którego aktualnie używam nie miałam, chyba faktycznie jest za słaby... Lecę po Syossa jutro ja mam właśnie na odwrót, bo od przygody z wlosomaniactwem w zasadzie nie mam loków. Jak były zniszczone to kreciły się jak szalone, a teraz mam takie puszyste fale i tyle. W sumie sama nie wiem czy to dobrze czy źle a glutka próbowałaś? Mi się nie sprawdził.

Stary 2016-01-10, 12:14   #2605
paprif
Zakorzenienie

Ja dzisiaj zaszaleję i nałożę sobie wieczorem olej łopianowy na całą noc. Zmotywowałyście mnie do jakiegokolwiek działania.
krolewna_smieszka włosy piękne, ale jak poczytałam ile czasu zajmuje stylizacja to się załamałam. Ja robię podobnie jak Ty z tym suszeniem dyfuzorem w jednym miejscu, mam wtedy pięknie odbite loki od samej góry. Gorzej co się z nimi dzieje po paru godzinach W ogóle to zauważyłam, że te wierzchnie warstwy mam momentami mniej pokręcone (i częściej spuszone) niż te od spodu. Dlatego też czasami biorę się na sposób i podpinam wsuwką do tyłu pasma, które naturalnie spadają mi na twarz
Poczytałam o tej metodzie grabek na spuszone loki, serio działa?
Mam jeszcze pytanie o ten żel, czytałam, że fajnie łączyć lniany ze spożywczym, jaki Ty stosujesz? Ja nie używam stylizatorów włosy kręcą się same, ale moja mama lubi sobie coś nałożyć na loki. Może jak się ten stylizator sprawdzi u niej to sama się przekonam. Poćwiczę najpierw na jej włosach
Stary 2016-01-10, 12:16   #2606
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Paprif a lniany to nie spożywczy? ;-)

Stary 2016-01-10, 12:49   #2607
paprif
Zakorzenienie

Cytat:
Paprif a lniany to nie spożywczy? ;-)
Najlepszym wyjściem jest łączenie lnianego, który dodaje objętości ze sklepowym "spożywczym"

Coś takiego jest napisane na blogu, link do niego podawala krolewna_smieszka.
Ja nie wiem o co chodzi, stąd pytanie.
Stary 2016-01-13, 09:27   #2608
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Haha to ja też już nie wiem
Kupiłam ten pomarańczowy żel z Syossa i wczoraj nałożyłam... Jest super, potwierdzam. :-D
I ten męski zapach...mmm. Kosmetyki dla facetów pachną wspaniale.
Fajnie się pokręciły, jak za starych dobrych czasów, także dziękuję za rekomendację! ;-)

Stary 2016-01-13, 10:23   #2609
KikoX
Raczkowanie

Drogie dziewczynki!
Widzę, że tu mnóstwo nowych osób, więc pewnie nikt mnie już nie kojarzy. Ale wracam na chwilę z pytaniem Wiem, że są inne wątki, może bardziej adekwatne do tego, ale jakoś z tym byłam najmocniej związana, więc wolałabym nie zostać odesłana Otóż, moja pielęgnacja nie jest już takim szałem włosomaniactwa, jak to było na początku, ale myślę, że swobodnie można powiedzieć, że mimo wszystko o włosy dbam. Moim problemem już odkąd miałam 18 lat były siwiejące włosy Mogłam to wtedy ignorować, bo to była kwestia pojedynczych wypadków, ale teraz po kilku latach, niestety siwe włosy są już widoczne Dlatego konieczne jest farbowanie, ale jako że mam w tyle głowy jednak wspomnienia włosomaniaczki, to nie potrafię się zmusić do farby chemicznej Ponad miesiąc temu zrobiłam sobie hennę - jasny brąz - która niestety wyszła na moich włosach miedziana. Kolor w zasadzie już się wypłukał, ale odrosty i tak są widoczne (ze względu na to, że są "siwawe"). No i tu jest problem - nie mogę farbować na taki "jasny brąz", bo we wszelkich rudościach wyglądam po prostu źle (kwestia odcienia skóry), ciemny brąz będzie prawie czarny, co też nie będzie pasowało. Pytanie więc brzmi: czy istnieje jakiś sposób farbowania włosów (no i farba ), który byłby jak henna, tylko że dawałby jasny brązowy kolor (i dodatkowo nie rozprostowywałby włosów jak to czyni henna)? Czy któraś z was zmaga się z siwymi włosami? Jak sobie radzicie?
Stary 2016-01-13, 10:48   #2610
Soupir bordeaux
Zadomowienie

KikoX ja z czystym sumieniem polecam Colour&Soin, który mozna kupić w niektórych aptekach (na stronie internetowej mają napisane gdzie jest dostępna) i przez internet. mi henna tez nie pokrywa ładnie włosów, a czystą chemią nie zamierzam traktować skalpu, więc robie odrost C&S a dlugosc raz na jakiś czas, bo mi się wolno wypłukuje i wtedy cena farby mnie nie boli, bo starcza na dwa razy.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości