|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :)
Ja powiem tak ten lekarz z prywatnego szpitala wprost zapytal mnie czy chce sn czy cc. Pow ze sn to ok ok ze on jest za bo tak najlepiej. Ale gdybym nie dawala rady czy cos to mam mowic juz w trakcie porodu jakby nie bylo go na dyzurze to do niego zadzwonic i wszystko mozna zrobic. Wiec.. no same widzicie ze jest to latwe przynajmniej w niektorych miejsaach
|
|
|
|
#4052 |
|
Zadomowienie
|
To zalezy od szpitala, od lekarza no roznie. U mnie w szpitalu trzymaja do samego konca ile tylko moga, cc to ostatecznosc ewentualny brak postepu porodu tzn brak rozwarcia a wody jyz dawno odeszly to wtedy jest cc. Za duze dziecko, lub druga ciaza jesli pierwsza tez skonczyla sie cc. Chociaz z tym roznie byea kobiety maja pierwsza cc a drugie rodza sn.
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Podrzucicie linkdo styczniowek ? Bo na tel ciezko cos poszukac
|
|
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
To dziwne ze macie problem z tym allegro świat dziecka, bo pisałam już wcześniej, że też sporo zamówiłam, bo za 250zl i wszystko przyszło na drugi dzień, czyli dzisiaj.. I wzory wybierałam różne, i tetrowe gładkie białe.. Chyba złoże jeszcze jedno zamówienie, chciałabym organizer na łóżeczko, komodę, kosztuje 27zl.. No nie wiem
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Miałam odpisać wcześniej ale miałam problem z forum a przed chwila przyszłam z kawy z koleżanką na mieście. Dorka - zamówiłam wzór 'kolorowe wrobelki' i jest fajnyyy! Gosiaczku - możesz wg mnie śmiało zamówić. Ale ostrożnie ze szklanym bo wszystko było wrzucone do worka bez zabezpieczeń.. Ale reszta ok
|
#4054 |
|
Zakorzenienie
|
czyli wychodzi na to, że w wieeeeelu przypadkach to cesarki na życzenie....
Pierwszy lepszy artykuł o CC w Pl http://kobieta.onet.pl/dziecko/ciaza...-dziecka/lp0l3 Nie nastawiam się, ale bardzo chciałabym urodzić SN i głęboko wierzę w to, że to jest taki magiczny rodzaj bólu, o którym kobieta zapomina jak trzyma w ramionach swój cały świat. A do porodu staram się podejść zadaniowo. Miliony przede mną, miliony po mnie - zobaczymy czy będę tak śpiewała dwa tygodnie przed tp
|
#4055 |
|
Zadomowienie
|
Trzeba tez przyznac. Ze duzo kobiet przez psnuczny strach przed porodem zalatwia sobie lewe zaswiadczenia od okulisty, psychologa ze maha fobie rozne itd lub po prostu placa lekarzowi i juz zalatwione ! W dzisiejszych czasach mozna wszystko dlatego polowa porodow to cc
|
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj złożyłam dwa zamówienia na allegro. W obu przypadkach wzięłam kuriera, więc liczę na paczki w środę.
Zostały mi tylko rzeczy typu wanienka, podgrzewacz do butelek, termometr, itp.:P
|
|
#4057 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem czekać na cc do ostatniej chwili i ostatecznosci męczyć kobietę to jest masakra skoro juz wczesniej widac ze nie pojdzie.. U nas tez jest taki szpital prlowski gdzie tak właśnie trzymają te biedne kobiety aż zacznie sie cos dziać.. W wielu przypadkach jest juz za późno.. Tak samo jak ktos nie wytrzymuje bolu blaga o cc i nie zrobic nie bo nie mecz sie babo to jest dla mnie rzeźnia a nie szpital..
|
|
|
|
#4058 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj za kasę można załatwić wszystko, więc czemu nie cc tez? Ja sama nie wiem.. Poród SN mnie przeraża. ;-)
|
#4059 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja siostra rodzila 16miesiecy temu i mówi ze wcale sie tego bólu nie zapomina ze to byl najgorszy bol w zyciu i ze ma ciarki na sama myśl o porodzie.. A tu juz wszyscy pytają kiedy drugie... Wkurza mnie to nikt za nikogo nie urodzi nie wychowa a bezczelnie pyta..
|
|
|
|
#4060 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez cholernie boje sie porodu ale nie zamierzam za wszelka cene placic nikomu za cc, oczywis ie jesli beda wskazania w czasie porodu to nie bede miala wyjscia jednak chce sprobowac i.juz. mam nadzieje, ze wszystko samo.sie rozkreci a coz ja? Musze to przezyc innego wyjscia nie ma. Kolezanka obrazila sie na polozna ze powiedziala do niej. JAK WESZLO TO.MUSI I EYJSC no z jednej strony to racja nie ma na to.innego sposobu. Staram sie myslec pozytywnie a strach jest i bedzie. Ludzie cierpia na rizne choroby i latami.znosza bol, wuec co to jest te kilka godzin ?
staram to sobie jakos tlumaczyc by nie zwariowac
|
|
|
|
#4061 |
|
Zakorzenienie
|
Ta, pytanie 'kiedy drugie dziecko' zdecydowanie rządzi :-/
|
#4062 |
|
Zadomowienie
|
Nie myslmy najgorszymi kategoriami
kazda bol przezywa inaczej, a noz widelec nie bedzie tak strasznie jak sie wydaje. Moze bedzie lekko i szybko. Kazdy porod przezywa na swoj sposob i nie ma co porownywac swoich boli. Lezala ze mna dziewczyna ktora wrecz panicznie bala sie cc podali jej oksyticyne i po 2,5godz mala byla na swiecie. Trzeba myslec ze i u nas tak bedzie.
|
|
|
|
#4063 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam dziś w biedronce! podobno bardzo fajne chusteczki a cena genialna. 2o zł 6 opakowań w tym plastikowe pudełko na nie
zobaczymy jak co to bede nimi kurze scierac haha
______________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca Edytowane przez misia880 Czas edycji: 2016-01-08 o 21:43 |
|
|
|
#4064 |
|
Zakorzenienie
|
ALE dziewczyny! Strach przed porodem czy wyimaginowane "wskazania" to jest dla mnie jakaś głupota. Natura kobiety stworzyła do rodzenia dzieci, a dla samych dzieci przyjście na świat SN jest znacznie mniej szokujące, bardziej naturalne..
Wkurza mnie to! Bo naprawdę Polska jest chyba w czołówce CC razem z Rumunią. Gdzie cały świat rozumie, że CC na życzenie - a umówmy się, że w Polsce minimum połowa CC to właśnie te na życzenie - to nie jest najlepsze rozwiązanie... a Polaczki co? Jeśli kasę mogą za to łyknąć to i niepotrzebną operację zrobią. Może i mam skrajnie radykalne poglądy... no ale cóż - tak myślę.
|
#4065 |
|
Zakorzenienie
|
no najlepsze jest to pytanie,Zuzia miała miesiąc jak przychodzili znajomi czy tam rodzina w odwiedziny i od razu kiedy drugie? nie czekajcie dlugo
|
#4066 |
|
Wtajemniczenie
|
Faith na sutki polecam czysta lanoline Mialam purelan ale teraz wzięłam ziaje bo sklad ten sam a cena 1/4 purelanu ;-)
Magda w moim szpitalu jest podobnie, stawiaja na sn ze wszystkich sil, ja mialam cc w ostatniej chwili Duży odsetek cc na życzenie wynika chyba właśnie ze strachu przed nieznanym, Moze tez tak jest ze duże dzieci sie rodzą i kobiety sie boja je rodzic sn Z drugiej strony gdyby bylo inne podejście i zzo dostępne od ręki tak jak za granicą to odsetek cc by byl mniejszy Dla mnie to drazliwy temat bo mialam dwa wywolania skonczone cc po wielu godzinach skutrczy z oxy Bonku ja mialam ciężko a jeszcze w szpitalu mnie pocieszaly co niektóre że drugi porod jest lżejszy Wyobraź sobie jaka ja bylam zla słysząc takie teksty
|
#4067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też sobie zakupiłam.
|
|
|
#4068 |
|
Zakorzenienie
|
nie będę oszukiwać bolalo mnie bardzo przy porodzie,nigdy nie wyobrazalam sobie wcześniej takiego bólu ale jak już urodziłam i dostalam Zuzie w ramiona może nie tyle że zapomniała o bólu ale wiedziałam że było warto.
|
#4069 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że boję się porodu, mam stracha przed bólem, boję się, że ze zmęczenia rozboli mnie głowa
(taki mam schiz ) ... ale nade wszystko boję się o moją Helenkę. I jeśli w jakikolwiek sposób mogę pomóc jej przyjść na świat bez niepotrzebnych doznań, to zniosę każdy ból.
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam mało bywam w biedronce, że nawet nie widziałam
ale mam - kupiłam ![]() i lovele za 23 zł kupiłam też
|
|
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jutro zmuszę tż do pojechania do biedronki po Lovele. Wywieracie presję :-D
|
#4072 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny.
Ja czekam już na paczkę z apteki, zobaczymy kiedy dojdzie ![]() Powiedzenie, że jak weszło to i wyjdzie mi osobiście by nie przeszło przez usta i jest po prostu nieeleganckie Sama nie wiem co "lepsze" CC czy SN, oba wymagają wysiłku od kobiety Na poprawę humoru zamówiłam sobie monitor oddechu+niania z Tommee tippee
|
|
#4073 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to nie kwestia dostępności ZZO, nie kwestia za dużych dzieci... To kwestia mentalności Polek i polskiej służby zdrowia, która za kasę chyba gubi swój sens....
W Dk ZZO jest dostępne. A jakże A w Danii rodzą się mniejsze dzieci? Skandynawowie mają inny próg bólu? To jeden z wielu przykładów związanych z służbą zdrowia w Polsce na tle innych europejskich krajów...
|
#4074 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
|
|
#4075 |
|
Wtajemniczenie
|
Za granicą jest w ogóle inne podejście do kobiet rodzacych W Polsce dopiero cos sie zaczyna dziac w tym kierunku Moze cos w tym jest, jak mowi Olgietka, ze to kwestia mentalności Polaków, którzy wszędzie zwesza interes Nawet na porodach ;-)
|
#4076 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie chce głosić ani nikogo przekonywać ale sn jest zdrowsze dla dziecka jakby nie było. a cc tez niby ok ale najlepiej jak akcja porodowa sama sie zacznie skurcze itp.. i dopiero cc jesli co wskazania.
Ja uważam, że sn to naturalne i tak nas zbudowano żebyśmy dały rade WIADOMO ZE SĄ PRZECIWSKAZANIA TO NIE MA O CZYM DYSKUTOWAC I ROBI SIE CC i nie uważam, żeby to było coś złego. Jednak ja jestem za sn - no bolii.. no boli. Rwanie zęba też boli nie ?? a innej opcji nie ma ja mam nadzieje, że ból wytrzymam cóż trzeba - kolka nerkowa też boli i w mega a mi raz pani doktor powiedziała - że kolka nerkowa to ból porównwalny do porodu mówi mi to ona która przeszła i to i to tego sie trzymam |
|
|
|
#4077 |
|
Wtajemniczenie
|
Olgietka co do cc ja mogę tylko napisać co wiem z zeszlego roku z wątku mamuś styczniowych. Tylko dwie cc były typowo na życzenie, reszta wynikła z zagrożenia życia matki lub dziecka. Dlatego ja nie wiem skąd taka statystyka w Polsce...
|
|
#4078 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzeba się nastawić pozytywnie, wspolpracowac z poloznymi i lekarzami Ja bardzo chcialam urodzic naturalnie ale się nie udalo Nie martwcie sie na zapas Będzie dobrze
|
#4079 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez się boje, bo bóle menstruacyjne mam koszmarne, bez mocnych leków nie wytrzymam.. Kiedyś słyszałam, że poród to 10x mocniejszy ból niż okresowy.. To ja chyba umrę, serio
|
#4080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Nie powiem chciała bym spróbowac sn tylko ja mam uparte dzieci bo młody nawet porządnego zdjęcia z usg nie ma bo ciągle skacze a co dopiero namówic go na dobre ustawienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

Zostały mi tylko rzeczy typu wanienka, podgrzewacz do butelek, termometr, itp.:P

też sobie zakupiłam.
Sama nie wiem co "lepsze" CC czy SN, oba wymagają wysiłku od kobiety
.