Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :) - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-08, 22:10   #4081
magda16262
Zadomowienie

Dot.: Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :)

Misia

Kolke tez mam za soba i w szpitalu od jednej uslyszalam np. Ze kolka nerkowa bolala ja bardziej. hehe

I tak jak piszesz o wenflonie, ktorego sie obawiasz to uwierz , ze jak juz bedziesz w szpitalu to.nie bedzie mialo to dla ciebie znaczenia. Ja bedac duzo mlodsza mdlalam na pobieraniu krwi, jak zakladali.mi eenflon to padlam, a teraz no coz po pierwsze stara baba jestem i nie wypada mi walnac na glebe a po 2 wiesz, ze bue robisz tego dls siebie tylko dla okruszka i wszystko nabiera mniejszego znsczenua, nawet nieprzyjemny pobyt w szpitalu.
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:11   #4082
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Ja tez się boje, bo bóle menstruacyjne mam koszmarne, bez mocnych leków nie wytrzymam.. Kiedyś słyszałam, że poród to 10x mocniejszy ból niż okresowy.. To ja chyba umrę, serio
ja mam to samo potrafiłam mdleć od okresu i wymiotować, ech...
Stary 2016-01-08, 22:14   #4083
Olgietka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczeperka Pokaż wiadomość
Olgietka co do cc ja mogę tylko napisać co wiem z zeszlego roku z wątku mamuś styczniowych. Tylko dwie cc były typowo na życzenie, reszta wynikła z zagrożenia życia matki lub dziecka. Dlatego ja nie wiem skąd taka statystyka w Polsce...
Znalazłam wywiad, nie ten co ostatnio czytałam, ale proszę fragment

Jak w takim razie postrzegasz polskie położnictwo?

Moim zdaniem jest to w dużej mierze położnictwo zacofane i skorumpowane przez lekarzy. Myślę, że wielu lekarzom panujący wszędzie miks informacyjny jest na rękę.

Dziewczyna, która planuje poród domowy w trzeciej ciąży i nie ma żadnych przeciwwskazań, słyszy od swojego lekarza położnika dwa tygodnie przed porodem, że pępowina jest za krótka…

Nie rozumiem… Nie można tak powiedzieć?

Nie można ocenić, czy jest za krótka!

Ale brzmi groźnie.

Inny przykład. Gdyby w Danii kobieta usłyszała, że ze względu na ryzyko dużej wagi urodzeniowej najlepiej jest zrobić cesarskie cięcie albo że jest za wąska w biodrach, toby lekarza wyśmiała. Jak można w XXI wieku powiedzieć kobiecie, że jest za wąska w biodrach? Można wziąć pod uwagę to, że miała złamane biodro albo krzywicę w dzieciństwie.

W Polsce takie teksty się sprzedają. Robi się potem planowane cięcie cesarskie i okazuje się, że dziecko ma trzy i pół kilograma, choć lekarz oceniał je na cztery i pół. Przecież to jest śmieszne. W Danii pacjentka nie podarowałaby lekarzowi czegoś takiego, bo przecież taka diagnoza okalecza kobietę na całe życie. To komunikat, że jej ciało jest niezdolne do urodzenia dziecka.

Co by zrobiła Dunka?

Zmieniłaby lekarza lub poszłaby do położnej. Dziecko jednej z moich pacjentek było ułożone pośladkami zamiast główką, lekarz wypisał skierowanie na cesarskie cięcie. My jednak tak kombinowałyśmy z gimnastyką i ułożeniem, że mały się obrócił.

Czyli nie tylko ja mam podobne odczucia porównując położnictwo w Polsce,( do którego też przywykłam przez opowieści rodziny i znajomych) a tego tu.

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

o! i jeszcze ten fragment:
Czy koleżankom z Danii opowiadasz o Polsce? Jak one odbierają te opowieści?

Staram się nie dramatyzować, bo one też potrafią wyciągać wnioski. Gdy powiedziałam mojemu szefowi, jak duży jest odsetek cesarskich cięć w Polsce, zapytał mnie, czy polscy lekarze są położnikami, czy chirurgami. Bo przecież żaden położnik nie będzie dążył do cesarskiego cięcia. Po chwili już całkiem serio dopytał, czy przypadkiem nie chodzi o pieniądze… Mój szef zrozumiał. Nic nie musiałam mu tłumaczyć.

a tu macie linka do całego wywiadu, jakby któraś była zainteresowana
http://www.krytykapolityczna.pl/arty...orod-po-ludzku
Stary 2016-01-08, 22:16   #4084
magda16262
Zadomowienie

Podrzucicie link do styczniowek ? wam przy komp latwiej.
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:19   #4085
moonunit
Wtajemniczenie

No właśnie To zupełnie inne podejście Wspieranie kobiet w poczuciu ze dadza rade Kiedyś czytalam wywiad z polska polozna ktora pracowala w innych krajach i opowiadala o różnicach Zaraz poszukam artukulu
Stary 2016-01-08, 22:19   #4086
Darkanddark
Zakorzenienie

Magdo, nie pomogę, bo też jestem na tel. Ale na aplikacji wizaż łatwo znaleźć styczniowki
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:20   #4087
_polly_
Zakorzenienie

Ja też na telefonie siedze:P

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:20   #4088
monikmi
Zadomowienie

Zaczynam się czuć jak potwór, tylko dlatego że nie chciałabym rodzić sn

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:24   #4089
fasolka1987
Zadomowienie

idę do spania. spokojnej nocki wszystkim
Stary 2016-01-08, 22:27   #4090
Bonku
Wtajemniczenie

styczniowki sa na pierwszej str wejdzcie sobie na poczekalnia bede mamą i są u mnie w tel
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:27   #4091
Olgietka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość
nie czuj się tak... dla mnie to lata wkładania do głowy Polkom, że CC jest okej... mentalność... bo ktoś wyczuł, że i na porodzie można zrobić hajs. Ja zaczęłam przyglądać się temu, jak zaczęła się u mnie kroić wizja ciąży i porodu w Dk. Na początku za głowę się łapałam jak czytałam o tych metodach z "ciemnogrodu" ... byłam moooocno sceptyczna, ale pomału zaczęłam się otwierać i patrzeć na temat innymi oczami.
Stary 2016-01-08, 22:30   #4092
moonunit
Wtajemniczenie

http://podroze.gazeta.pl/podroze/1,1..._kobietom.html To nie jest dokładnie ten artykuł ale o tej dziewczynie pisalam wcześniej
Stary 2016-01-08, 22:34   #4093
diablica071086
Zadomowienie

styczniówki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=840582
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:36   #4094
Olgietka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonunit Pokaż wiadomość
http://podroze.gazeta.pl/podroze/1,1..._kobietom.html To nie jest dokładnie ten artykuł ale o tej dziewczynie pisalam wcześniej
Jutro poczytam, teraz muszę połazić trochę, bo Helcia mi jakoś tak niefajnie wlazła pod żebra, że mam wrażenie, że mi zaraz wyłamie
Stary 2016-01-08, 22:37   #4095
moonunit
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość
Nie czuj się Ja tez chce cc pomimo, ze teoretycznie moglabym spróbować sn bo od tamtego cc minelo prawie 5 lat ale nie chce Mam traume i boje sie ze bede znowu długo sie męczyć i nic z tego nie będzie :-( Dla mojego lekarza to tez nie jest takie oczywiste ze po jednym cc zawsze cc ale akurat zna przebieg mojego porodu i sam powiedział ze takie syt sie lubia powtarzać Także pocieszam sie tym ze cc bedzie na pewno Tylko nie bede miala takiego wyboru co do terminu ;-) Tylko będę czekać az wody odejda albo przyjda skurcze Ma to swoje plusy i minusy ale na razie o tym nie myślę
Stary 2016-01-08, 22:39   #4096
Darkanddark
Zakorzenienie

Ja to mam jeszcze jedna obawę prócz oczywistego bólu.. Ze założę sobie, że będę silna, że dam radę, ale w pewnym momencie zacznie mnie tak boleć, np gorzej niż sobie wyobrażałam, albo zacznę mieć dość i będę mega krzyczeć :-D haha wiem ze głupie, ale serio przeraża mnie to, że mogę rodzić i tak bardzo krzyczeć, jak prosiaczek w dniu ostatecznym
Ze będę krzyczeć, będzie mnie słyszał cały szpital, tż weźmie mnie za wariatke a jak już będę po wszystkim to wszystkie pielęgniarki przez kolejne 3 czy 4 dni w szpitalu będą na mnie patrzeć jak na tę co tak się wydzierała w nieboglosy.. Ja serio nie wiem jakiej reakcji się po sobie spodziewać
Niby to normalne, ale od czego to zależy czy kobieta krzyczy czy nie? Ja po czymś takim czułabym się zażenowana swoim zachowaniem.
Stary 2016-01-08, 22:42   #4097
_emma
Zakorzenienie

Olgietka z wielką rzyjemnością przeczytałam ten wywiad. Bardzo podoba mi się tamtejsze nastawienie do porodów. Co do ZZO pomimo, że ma być teraz dostępne to nie skorzystam.. Stawiam sobie za cel urodzić bez wspomagaczy. Mam nadzieję, że będzie to mój już drugi powód do dumy.

Koleżanka pochwaliła mi się właśnie, że jest w 17tc, to już trzecia koleżanka do wspólnych spacerów! Chcę marzec!!!!!
Stary 2016-01-08, 22:42   #4098
Olgietka
Zakorzenienie

nie wiem od czego zależy czy kobieta krzyczy czy rodzi w ciszy. Moja przyjaciółka nawet nie pisnęła

A na mnie nikt nie będzie patrzył... bo tego samego dnia albo w następnej dobie pójdę do domu
Stary 2016-01-08, 22:42   #4099
Darkanddark
Zakorzenienie

Moonunit - no u mojej bratowej przy drugim dziecku było dokładnie to samo co po pierwszym.. Bolesne parte skurcze ale brak rozwarcia. I miała obie cc z powodu.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Z tego powodu#
Stary 2016-01-08, 22:43   #4100
Bonku
Wtajemniczenie

dark moja siostra własnei sobie tak załozyła ze urodzi ze da rade bo przeciez to nie moze tak boleć..poddała sie po 10h i błagała o cc...zła była na siebie ale mowila ze nie mogła juz wytrzymac ze bole krzyżowe dla niej były czyms tragicznym :/ ja uwazam ze troche za mało sie mowi o porodach wiem ze to intymne itd ja zawsze od kolezanek słyszałam noo boli to brzmi banalnie jak bol okresowy albo bol głowy.. tymczaseeem to jest hardkor :/ ciezko sie nie bać
Stary 2016-01-08, 22:44   #4101
Kiinga26
Zadomowienie

Ho ho.
To ja tu jestem inna chyba. Ja miałam już pierwsze cc z kilkoma wskazaniami , a baaaaardzo nie chciałam go mieć.
Poród drugi - tyle samo wskazań, a ja nie wyraziłam zgody na cesarkę. W efekcie po 9 godzinach skurczy, w czasie których szyjka się nawet nie skróciła o milimetr, na macicy rozeszła się blizna po pierwszym cięciu. Wody zaczęły odchodzić razem z krwią i przez to cesarka trwała ponad godzinę - tak długo mnie szyli.
Nie jestem za cesarkami na życzenie. Jestem po dwóch cięciach i trzecie też będzie się rodzić przez cesarkę. I wierzcie mi...Kiedy na drugi dzień zgięta w pół szłam do toalety mijając dziewczynę , która rodziła równo ze mną, ale siłami natury, szczerze jej zazdrościłam sił, faktu że nie zgina jej w pół z bólu.
U mnie wskazaniami były i są przegroda w pochwie, dystocja szyjkowa, przebyte cięcia. Do tego przy pierwszym porodzie dziecko 4350g. Ja mam ledwie 150cm i raczej nie należę do wielkich kobiet. Takie dziecko by mnie rozerwało.
Dziewczyny odczuwające strach przed porodem SN. Ja przed CC odczuwam równie wielki strach

Jestem padnięta...a TŻ nie wziął kluczy od domu i muszę czekać na niego do 0:15. Jak pójdę teraz spać, to wybudzę się ,kiedy wstanę otworzyć mu drzwi...A wtedy znowu do rana nie zasnę.

Po północy zaczynam 30 tydzień
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:45   #4102
Olgietka
Zakorzenienie

emma moja dziewoja jesteś
Ja się do takiego nastawienia przekonywałam dobre dwa lata... pierwsze pół roku to był mega bunt i brak zgody na taki ciemnogród.

Mi też marzy się poród SN bez ZZO.
Stary 2016-01-08, 22:46   #4103
Bonku
Wtajemniczenie

ja bede chciała skorzystac ze wszystkich przyspieszaczy znieczulaczy wspomagaczy jakie tylko mozliwe
Stary 2016-01-08, 22:48   #4104
misia880
Zakorzenienie

A ja nie. Bo nie chce jednak dziecka narazac.. jak dam rade to bez zzo a jak bede konać z bolu to poprosze :p

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:50   #4105
Bonku
Wtajemniczenie

ja wiem ze nie dam rady bez znieczulenia wiec nawet sie nie nastawiam, i wiem ze przy pierwszym skurczu juz bede chciala znieczulenie bólu okresowego bez tabletek nie wytrzymałam a dopiero poród.... dla mnie porod bez znieczulenia to nie jest powód do dumy bo niby komu to mowić? wazne zeby bolało jak najmniej
Stary 2016-01-08, 22:50   #4106
misia880
Zakorzenienie

Moje polozne mowia ze malo ktora nie krzyczy ze one wola jak sie dra bo latwiej jest krzyczec niz dusic w sobie. I to zaden wstyd mozna drec sie ile wlezie

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:52   #4107
Bonku
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
A ja nie. Bo nie chce jednak dziecka narazac.. jak dam rade to bez zzo a jak bede konać z bolu to poprosze :p
misia będziesz.. bo to jest wlasnie poród najgorszy ból.. dziewczyny ktore nie biora bo poczatkowe skurcze nie sa takie złe to potem prosza a jest juz za pozno.. bo hardkor zaczyna sie pozniej
Stary 2016-01-08, 22:54   #4108
_emma
Zakorzenienie

Dark mimo, że miałam ochotę krzyczeć z bólu to tego nie robiłam. Jak sobie postanowisz nie krzyczeć to dasz radę to zrobić.
Stary 2016-01-08, 22:54   #4109
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
To dziwne ze macie problem z tym allegro świat dziecka, bo pisałam już wcześniej, że też sporo zamówiłam, bo za 250zl i wszystko przyszło na drugi dzień, czyli dzisiaj.. I wzory wybierałam różne, i tetrowe gładkie białe.. Chyba złoże jeszcze jedno zamówienie, chciałabym organizer na łóżeczko, komodę, kosztuje 27zl.. No nie wiem[COLOR="Silver"]

Dorka - zamówiłam wzór 'kolorowe wrobelki' i jest fajnyyy!
a jaka jakość

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
kupiłam dziś w biedronce! podobno bardzo fajne chusteczki a cena genialna. 2o zł 6 opakowań w tym plastikowe pudełko na nie zobaczymy jak co to bede nimi kurze scierac haha
też je kupiłam

CC- ja myślę że to nie jest kwestia mentalności tylko braku zaufania do naszej służby - tyle każda z nas się nasłuchała o rozerwaniach, pozostawieniu samej sobie itp że nie jest dziwne że kobiety się boją - nie ma u nas podejścia nadal że lekarz pomoże, wytłumaczy. Jest coraz lepiej ale pewnie minie jeszcze trochę czasu zanim pacjenci zaczną ufać lekarzom. Wydaje mi się że dlatego tak wiele kobiet decyduje się na CC. Wtedy wiedzą co je czeka.
A nie wiem dlaczego nasi lekarze lubią straszyć - jak byłam w szpitalu to wiele dziewczyny wychodziło po badaniu przestraszone czy zapłakane bo lekarz coś tam powiedział - a potem się okazywało że wszystko jest dobrze. Lekarze pewnie też wolą planowe cesarki bo mają wszystko pod kontrolą a podczas porodu sn może się dużo rzeczy wydarzyć. trzeba się więcej napracować i trwa dużej...
ja też mam nadzieję że urodzę sn bez żadnych wspomagaczy.
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:56   #4110
Darkanddark
Zakorzenienie

Misia, a mało to się słyszy o lekarzach którzy uciszaja kobiety bo krzyczą? jak trafisz na chama to wprost ci powie 'co się pani tak drze' albo 'czego ryczysz '... Nie chciałabym czegoś takiego osobiście usłyszeć.. Albo że położna musi wysłuchiwać mojego wycia :-D

Jak dla mnie zestaw startowy to szpitala to - 'dzien dobry, przyszłam rodzić. Poproszę golebie Bożenki, lewatywę, znieczulenie i taśmę klejąca.. Albo może lepiej super glue'
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości