Sierpnióweczki 2016! - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-08, 21:57   #2311
asiulek8
Wtajemniczenie

Dot.: Sierpnióweczki 2016!

Cytat:
Napisane przez warszawianka109 Pokaż wiadomość
współczuję, że najadłaś się tyle nerwów
powiem Ci, że jeśli chodzi o skierowania na badania na nfz to mi gin daje, ale na każdej wizycie po trochu - najpierw dał glukozę, morfologię, mocz, tsh i grupę krwi, ostatnio toksoplazmoze i różyczkę i znow morfo i tsh plus mocz, a jak zapytałam czy cytomegalii nie mogę zrobić od razu zeby mieć z głowy to też powiedział, że mamy jeszcze czas i na następnej wizycie da - wydaje mi się, że robi tak żeby się nie okazało, że pacjentka przyjdzie tylko na jedną wizytę żeby właśnie nie płacić za badania. Wkurza mnie to bo płacimy składki i te badania nam się zwyczajnie należą a dziś ledwo dotarłam bo zasłabłam w autobusie (boje się teraz prowadzić, bo w samochodzie co chwila mam odruch wymiotny) i chyba badania będą nieważne, bo musiam zjeść herbatnika i napić się napoju bo tak mi słabo było...

dobrze, że przynajmniej zobaczyłaś dziś maluszka

Pierniczku, dostałam dwie koszulki ciążowe, pochwalę się przy okazji, bo nie chce mi się nawet wstać z łóżka żeby zrobić zdjęcie
a mój niemąż jako kibic dostał koszulkę dla siebie i body dla malucha z herbem Legii Załącznik 6117791
Ja mdlałam w komunikacji miejskiej i skończyło się pracownie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Kurde to gdzie ??
W Promenadzie byłam ostatnio i też nie ma

Jeśli masz w miarę blisko do Janek pod Warszawą to na pewno są. Bo sama kupowałam. Nie ma jakoś rozbudowanego tego działu ale z rozmiarówką nie ma problemu

A na stronie nie chcesz zamówić? Jak zapiszesz się do newslettera to jest 25% zniżki i darmowa wysyłka na jedną rzecz. (Dlatego wszystko zamawia się pojedynczo :P )

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Ja dzis mialam rozmowe z Dyrem.
Nic przyjemnego, ale czegoz spodziewac sie po facecie?
No nic, w czwartek mam oddac laptopa, telefon i auto sluzbowe i mysle ze tyle bede ich widziala
Zobaczymy jak sie sytuavja rozkreci, ale nie sadze bym chciala tam wracac po urodzeniu. Dojazd 1.5h w jedna strone, do tego ciagly stres. Chyba wole za mniejsza kase popracowac na miejscu poza tym nie lubie tej pracy :P
Echhh. .. najważniejsze że rozmowa z szefem z głowy. Teraz możesz spokojnie wypoczywać.

Zonamojegomeza - współczuję wizyty. Tez nie lubię jak tak olewają. Trzeba było warczenie na te położna skoro ona taka niemiła. Bez przesady. A jeśli pappa ginekolog zleciła wydaje mi się ze powinna wyjaśnić czemu. A nie tak chlapnac.
Jeśli i tak gdzie indziej ciążę będziesz prowadziła to podpytuj innego lekarza czy widzi jakieś wskazania do wykonania testu.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:04   #2312
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Ja dzis mialam rozmowe z Dyrem.
Nic przyjemnego, ale czegoz spodziewac sie po facecie?
No nic, w czwartek mam oddac laptopa, telefon i auto sluzbowe i mysle ze tyle bede ich widziala
Zobaczymy jak sie sytuavja rozkreci, ale nie sadze bym chciala tam wracac po urodzeniu. Dojazd 1.5h w jedna strone, do tego ciagly stres. Chyba wole za mniejsza kase popracowac na miejscu poza tym nie lubie tej pracy
Najważniejsze, że już z głowy i możesz odpoczywać i cieszyć się maluszkiem ciekawa jestem jak u mnie zareagują, aczkolwiek ja pracuję akurat w dużej zagranicznej korporacji i raczej prawa są tutaj szanowane, raczej nie robią problemów. Ale to nigdy nie wiadomo..
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:07   #2313
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Gdzie masz to źródełko z energią? ??? Chętnie skorzystam bo ja czasami czuje się jak flak po kaszance. Nawet mąż zauważył że tym razem jakaś taka wymeczona jestem. A w poprzedniej ciąży mimo nudności i wymiotów, skurczy latałam jak głupia.
ja to może też trochę ze trachu
startuję w tej ciąży z wagą mega wysoką jak dla mnie, miałam taką jak wyszłam ze szpitala po urodzeniu córki
czułam się jak wieprzyk
ale miałam problemy ze sterydami i spuchłam
mocno, rzuciłam palenie więc się upasłam
a że biegałam przed ciążą i gdybym miała czas chodziła bym na siłkę dodatkowo bo ja uwielbiam sport
bieganie basen rolki łyżwy siłownia zumba

jak powiedziałam dziiaj ginowi, ze sie marszobieguje, to powiedzial, ze spacery, a ja, że nie, bo truchtam
to mam tego nie robić to sie pytam ale czemu ? czuje ie dobrze nic nie boli to co mam lezec ? a on mowi, ah widze ze pani i tak nakrecona i lubi to robic to nie bede pania na smyczy trzymał
tylko mam uważać na siebie i robic to bardzo powoli, zeby mnie brzuch nie bolal i nie ciagnal bo to tylko dodatkowy dykomfort dla mnie

ja już po wizycie, ma 11 tydzień, bąbel ma 3 cm, przezierność prawidłowa, inaczej powiedział, cytuję "brak obrzęku, przezierność ok a właściwie jej brak" czyli rozumiem to, że jest delikatnie powyżej zera, lub równa zero, bo przecież je wyskoczę, jakie ma wartości, jakbym całe wieczory internety czytała
przytyłam 1 kg i termin na 5 sierpnia - poprzednio był 6 sierpnia
szyjka długa, pozamykana

w zapytaniu o badanie preanatalne - genetyczne
i poproszenie o wypowiedź, wyciągnął kajet i momentalnie mi napisał namiary na najlepszą jego zdaniem w okolicy Panią prof. Mariolę Ropacką-Lesiak z Poznania
znacie ? opinie ?
w poniedziałek dzwonię się umówić
Stary 2016-01-08, 22:41   #2314
malenstwo0908
Raczkowanie

Hej dziewczyny melduje sie po standardowej nieobecnosci jak to ja
Wczoraj bylam na wizycie na nfz,ktora byla dosc dziwna tzn malo informacji a wiecej belkotu.Najpierw dr zbadal mnie dowcipnie i burknal cos ze mam dziwnie bardzo wysoko szyjke i ze bedzie z tym problem.Nie wytlumaczyl jaki co itp.Potem pobral wymaz z szyjki mimo ze na prywatnej wizycie mowil ze nie bedziemy robic tego badania bo 2lata temu mialam pierwsza grupe a w tym przypadku robi sie co 3lata,mysle ok.Potem zrobil mi usg dowcipne,nie pkazal malucha,nic nie chcial tlumaczyc tylko belgotal cos pod nosem,dal opis usg i powiedzial do zobaczenia za 3tyg,no i wypisal mase skierowan na badanie.Po wyjsciu z gabinetu patrzymy z TZ na opis usg a tam tylko ze ciaza 10tyg,3cm,akcja serca widoczna i tyle.Zadnych pomiarow czy cos....Strasznie to dziwne .
Bardzo nie wyrazna ta wizyta i troche jestem wkurzona na niego,dlatego zapisalam sie tez na wizyte do starego gina ktory przyjmuje w miescie do ktorego mam kiepski dojazd ale wiem ze zbada dokladnie i opowie wszystko.No to tyle z moich ostatnich wrazen z lekarzem.

A samopoczucie ostatnio no coz...spac,spac i jeszcze raz spac!.Nie jestem juz tak obolala,ale piersi sa mega giga no i brzuszek jak w 4mies.Nawet wczoraj na wizycie byla mama i sie spytala czy jestem jak ona w 5mies .Nie jem jakos specjanie duzo,nawet ostatnio jak by mniej a juz mam 2,5kg na plusie.
malenstwo0908 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 22:55   #2315
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malenstwo0908 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny melduje sie po standardowej nieobecnosci jak to ja
Wczoraj bylam na wizycie na nfz,ktora byla dosc dziwna tzn malo informacji a wiecej belkotu.Najpierw dr zbadal mnie dowcipnie i burknal cos ze mam dziwnie bardzo wysoko szyjke i ze bedzie z tym problem.Nie wytlumaczyl jaki co itp.Potem pobral wymaz z szyjki mimo ze na prywatnej wizycie mowil ze nie bedziemy robic tego badania bo 2lata temu mialam pierwsza grupe a w tym przypadku robi sie co 3lata,mysle ok.Potem zrobil mi usg dowcipne,nie pkazal malucha,nic nie chcial tlumaczyc tylko belgotal cos pod nosem,dal opis usg i powiedzial do zobaczenia za 3tyg,no i wypisal mase skierowan na badanie.Po wyjsciu z gabinetu patrzymy z TZ na opis usg a tam tylko ze ciaza 10tyg,3cm,akcja serca widoczna i tyle.Zadnych pomiarow czy cos....Strasznie to dziwne .
Bardzo nie wyrazna ta wizyta i troche jestem wkurzona na niego,dlatego zapisalam sie tez na wizyte do starego gina ktory przyjmuje w miescie do ktorego mam kiepski dojazd ale wiem ze zbada dokladnie i opowie wszystko.No to tyle z moich ostatnich wrazen z lekarzem.
witaj
wymaz czyli cytologię powinno się robić raz na 6-12 msc - podobno
ale że na 3 lata
hmm
Stary 2016-01-08, 23:02   #2316
malenstwo0908
Raczkowanie

Mial mi tez dac skierowanie na test pappa ze wzgledu na to iz ur corke z wada genetyczna,ale stwierdzilam ze ten test to totalna porazka i daje tylko dane statystyczne a nie konkretne odp.Mowie mu o tym ze nie chce tego testu a ten jak juz sobie Pani uwaza,to Pani dziecko...,no doradzil nieziemsko.A wy co myslicie na temat tego testu?miala ktoras z Was o robiony?.Mi sie wydaje ze sieje on tylko strach i obawe przyszlej mamy a to chyba niepotrzebne.Nie daje 100% pewnosci ze to akurat moje dziecko zachoruje tylko przybliza mnie do statystyki.z corka mialam robiona amniopunkcje ta daje 100% odpowiedzi plus plec dzidzi,niestety niesie ze soba ryzyko odejscia wod plodowych,dlatego tez wole darowac sobie i to badanie.
Stary 2016-01-08, 23:09   #2317
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Mial mi tez dac skierowanie na test pappa ze wzgledu na to iz ur corke z wada genetyczna,ale stwierdzilam ze ten test to totalna porazka i daje tylko dane statystyczne a nie konkretne odp.Mowie mu o tym ze nie chce tego testu a ten jak juz sobie Pani uwaza,to Pani dziecko...,no doradzil nieziemsko.A wy co myslicie na temat tego testu?miala ktoras z Was o robiony?.Mi sie wydaje ze sieje on tylko strach i obawe przyszlej mamy a to chyba niepotrzebne.Nie daje 100% pewnosci ze to akurat moje dziecko zachoruje tylko przybliza mnie do statystyki.z corka mialam robiona amniopunkcje ta daje 100% odpowiedzi plus plec dzidzi,niestety niesie ze soba ryzyko odejscia wod plodowych,dlatego tez wole darowac sobie i to badanie.
z jaką wadą masz córkę ?
test Pappa to są statystyki i prawdopodobieństwo
po nim w razie wu robi się amnio
masz ryzyko wystąpienia wad ? albo jesteś powyżej 35r.ż. że masz zrobić Pappa ?
Stary 2016-01-08, 23:12   #2318
malenstwo0908
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
z jaką wadą masz córkę ?
test Pappa to są statystyki i prawdopodobieństwo
po nim w razie wu robi się amnio
masz ryzyko wystąpienia wad ? albo jesteś powyżej 35r.ż. że masz zrobić Pappa ?
Z wrodzona przepuklina przepony.Wlasnie nie mam zadnego ryzyka,wada mojej corki byla zwyklym przypadkiem,pechem,testy genetyczne sa ok.Ale wlasnie lekarz stwierdzil ze takie sa procedory przy np dzieciach ur z wada.On takze mi mowil ze cytologie robi sie raz na 3lata jesli wyszla pierwsza grupa.
Hmmm chyba musze zmienic lekarza
Stary 2016-01-08, 23:17   #2319
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Z wrodzona przepuklina przepony.Wlasnie nie mam zadnego ryzyka,wada mojej corki byla zwyklym przypadkiem,pechem,testy genetyczne sa ok.Ale wlasnie lekarz stwierdzil ze takie sa procedory przy np dzieciach ur z wada.On takze mi mowil ze cytologie robi sie raz na 3lata jesli wyszla pierwsza grupa.
Hmmm chyba musze zmienic lekarza
hmm
a mam II grupe cytologii
ale wszędzie nawołują do corocznych badań

ja mimo żadnego ryzyka będę robić testy genetyczne...
gin stwierdził, że dla własnego spokoju
Stary 2016-01-08, 23:21   #2320
malenstwo0908
Raczkowanie

Cytat:
hmm
a mam II grupe cytologii
ale wszędzie nawołują do corocznych badań

ja mimo żadnego ryzyka będę robić testy genetyczne...
gin stwierdził, że dla własnego spokoju
Ja zostane przy usg genetycznym.Pamietam ile strachu sie najadlam przy badaniach z corka,nerwy mnie zrzeraly itp.Po amnio lerzalam plackiem 2 tyg zeby tylko wody mi nie odeszly.Jesli na usg nic nie bedzie to juz nie bede katowala sie dodatkowymi badaniami.Pierwsza ciaza to glownie strach,nerwy i tak do porodu,teraz mam nadzieje zadna nie chciana niespodzianka mi nie wyskoczy i na spokojnie bede sie cieszyla tym stanem
Stary 2016-01-08, 23:34   #2321
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zostane przy usg genetycznym.Pamietam ile strachu sie najadlam przy badaniach z corka,nerwy mnie zrzeraly itp.Po amnio lerzalam plackiem 2 tyg zeby tylko wody mi nie odeszly.Jesli na usg nic nie bedzie to juz nie bede katowala sie dodatkowymi badaniami.Pierwsza ciaza to glownie strach,nerwy i tak do porodu,teraz mam nadzieje zadna nie chciana niespodzianka mi nie wyskoczy i na spokojnie bede sie cieszyla tym stanem
no widzisz, ja mam na odwrót
w pierwszej ciąży spokój, ekscytacja, zero nerwów
a teraz
same internety czytam i cytuję "roję"
Stary 2016-01-08, 23:41   #2322
malenstwo0908
Raczkowanie

Cytat:
no widzisz, ja mam na odwrót
w pierwszej ciąży spokój, ekscytacja, zero nerwów
a teraz
same internety czytam i cytuję "roję"
Ja z doswiadczenia wiem ze im wiecej sie czyta tym gozej.dlatego ta ciaze chce przejsc bez stresu.
A powiedzcie mi jakie macie cisnienie?.Bo ja wczoraj mialam 134/75 wydaje mi sie ze nie co za wysokie jednak ani lekarz ani polozna tego nie skomentowali
Stary 2016-01-09, 06:19   #2323
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
witaj
ale że na 3 lata
hmm
Raz na trzy lata należy się z programu profilaktycznego. W mojej przychodni bardzo pilnują i badania przesiewowo robią, niezależnie od zleconych przez lekarza. Ale program prpfilaktycznh nie zabrania lekarzowi robienia częściej. Na NFZ miałam czasami co kilka miesięcy, jeśli cos się działo. Byli moment ze w jednym miesiącu z zalecenia lekarza a w kolejnym z programu profil, bo już mijały 3 lata i mogłam powtórzyć badanie.
I zawsze chtologie pobierali mi przed badaniem- wziernik, wymaz, badania. Żeby nie dotykać szyjki niczym wcześniej.

Ja przy ciśnieniu rozkurczowym dochodzącym ok 80 i więcej biorę tabletkę. Ale ja mam nadciśnienie.

---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:16 ----------

Moje nadciśnienie I problem z tarczycą zostały pominięte na wizycie. Nie, juz nic Noe piszę, bo znów się będę wkurzać.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 08:21   #2324
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziewczyny, co wy o tej cytologii piszecie. W trzy lata z I grupy to sie IV może zrobić ze dwa razy! Raz w roku to mus i obowiązek, tak samo jak usg piersi.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 08:33   #2325
virginia
Zakorzenienie

Dzień dobry

zonamojegomeza i malenstwo współczuję nieudanych wizyt

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was decyduje się na ten test pappa??
Ja nie .

Ja standardowo zaczęłam dzień od wymiotów . A zaraz zbieram się na rynek, tylko najpierw małą dziadkom podrzucę. A jakie Wy macie plany na dziś?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 09:27   #2326
asiulek8
Wtajemniczenie

Ja robie cytologie co pół roku. Bo naprawdę szybko może coś niechcianego wyskoczyć.
Moja szwagierka w ciągu właśnie pół roku od jednego badania do drugiego i zdiagnozowali raka.
Więc wydaje mi się ze jeśli można częściej to korzystać trzeba.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-01-09, 09:34   #2327
zonamojegomeza
Zakorzenienie

My sprzatamy, jedziemy na tańce, do teściów i do łóżka.
Stary 2016-01-09, 09:49   #2328
tija93
Zakorzenienie

Hej

Widzę, że kiepsko u Was na wizytach Tak to niestety czasem jest, że człowiek jest po prostu olewany. Ja chodzę co prawda do kolegi z pracy, ale wiem jak przyjmuje inne pacjentki. Wszystko wytłumaczy, zleci badania, odpowie na wszystkie pytania. Na oddziale się interesuje pacjentkami, mimo obchodu jeszcze w ciągu dnia przejdzie po salach. Ma jeden minus - cicho mówi

Asicuha a to dyrektor! Dobrze, że masz z głowy. Teraz możesz odpoczywać na L4

Cytat:
witaj
ale że na 3 lata
hmm
Jeśli dwa wcześniejsze wyniki były prawidłowe to nie ma potrzeby tak często robić cytologii. Co prawda ja mam cytologie średnio co roku, ale to z nadgorliwości lekarza

Cytat:
Ogólnie jeśli chodzi o test Pappa to powinien on być połączony z badaniem usg genetycznym. Są lekarze ze specjalnym certyfikatem i oni mają dostęp do jakiegoś programu, który wylicza prawdopodobieństwo w połączeniu z usg i pappa. No, ale dalej to jest statystyka. Osobiście nie zamierzam robić Pappy. Zastanawiam się nad usg genetycznym u lekarza z lepszym usg i certyfikatem, bo mój doktor nie ma

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co wy o tej cytologii piszecie. W trzy lata z I grupy to sie IV może zrobić ze dwa razy! Raz w roku to mus i obowiązek, tak samo jak usg piersi.

Hmm od prawidłowej szyjki do raka mija do 15 lat Także te 3 lata nie zabiją

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Ja robie cytologie co pół roku. Bo naprawdę szybko może coś niechcianego wyskoczyć.
Moja szwagierka w ciągu właśnie pół roku od jednego badania do drugiego i zdiagnozowali raka.
Więc wydaje mi się ze jeśli można częściej to korzystać trzeba.
Niemożliwe. Tutaj bym podejrzewała, że wcześniejsza cytologia była źle pobrana i oceniana tylko w skali od I do IV. Ta skala jest niedokładna i nie ocenia czy wymaz był prawidłowo pobrany.
Stary 2016-01-09, 10:25   #2329
kasia_ruda
Zakorzenienie

No nie wiem. Moja koleżanka w ciaży dowiedziała się, że ma cytologię w gr IV, zaraz po porodzie miała operację wycięcia szyjki, a poprzedni wynik z gr II miała sprzed niecałych dwóch lat.

Ja jestem zdania, że te 50- 70 zl to nie są jakieś niewyobrażalne pieniądZe, żeby oszczędzać na sobie. Ja co roku w listopadzie robię cytologię i usg piersi, zawsze w okolicy moich imienin, tak mam zakodowane i bardzo tego pilnuję. Better safe than sorry

Stary 2016-01-09, 10:32   #2330
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
No nie wiem. Moja koleżanka w ciaży dowiedziała się, że ma cytologię w gr IV, zaraz po porodzie miała operację wycięcia szyjki, a poprzedni wynik z gr II miała sprzed niecałych dwóch lat.

Ja jestem zdania, że te 50- 70 zl to nie są jakieś niewyobrażalne pieniądZe, żeby oszczędzać na sobie. Ja co roku w listopadzie robię cytologię i usg piersi, zawsze w okolicy moich imienin, tak mam zakodowane i bardzo tego pilnuję. Better safe than sorry

Pewnie, że to jest dobre przyzwyczajenie i jestem skłonna każdej kobiecie coś takiego doradzić Tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że rak szyjki macicy nie bierze się z powietrza. Jest to długi proces. No i przede wszystkim cytologia nie diagnozuje raka. Jest to tylko, albo aż badanie przesiewowe. Nie można na podstawie cytologii powiedzieć "Pani ma raka". No i skala od I do IV jest baaardzo niedokładna. To, że koleżanka miała grupę IV nie znaczy, że miała raka. W zasadzie nic nie znaczy Polska jest daleko za murzynami i nadal u nas się tą lipną skalę stosuję. Prawidłowa skala (Bathesda) określa jakość pobranego materiału (czy był dobrze pobrany) i określa jakie konkretnie komórki znajdują się w danym materiale. No, ale wciąż nic nie diagnozuje. Także cytologia owszem co roku, ale bez spiny gdy się spóźnimy, a poprzedni wynik był prawidłowy
Stary 2016-01-09, 10:43   #2331
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Hej

Widzę, że kiepsko u Was na wizytach Tak to niestety czasem jest, że człowiek jest po prostu olewany. Ja chodzę co prawda do kolegi z pracy, ale wiem jak przyjmuje inne pacjentki. Wszystko wytłumaczy, zleci badania, odpowie na wszystkie pytania. Na oddziale się interesuje pacjentkami, mimo obchodu jeszcze w ciągu dnia przejdzie po salach. Ma jeden minus - cicho mówi

Asicuha a to dyrektor! Dobrze, że masz z głowy. Teraz możesz odpoczywać na L4

Jeśli dwa wcześniejsze wyniki były prawidłowe to nie ma potrzeby tak często robić cytologii. Co prawda ja mam cytologie średnio co roku, ale to z nadgorliwości lekarza

Ogólnie jeśli chodzi o test Pappa to powinien on być połączony z badaniem usg genetycznym. Są lekarze ze specjalnym certyfikatem i oni mają dostęp do jakiegoś programu, który wylicza prawdopodobieństwo w połączeniu z usg i pappa. No, ale dalej to jest statystyka. Osobiście nie zamierzam robić Pappy. Zastanawiam się nad usg genetycznym u lekarza z lepszym usg i certyfikatem, bo mój doktor nie ma

Hmm od prawidłowej szyjki do raka mija do 15 lat Także te 3 lata nie zabiją

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Niemożliwe. Tutaj bym podejrzewała, że wcześniejsza cytologia była źle pobrana i oceniana tylko w skali od I do IV. Ta skala jest niedokładna i nie ocenia czy wymaz był prawidłowo pobrany.
Mój lekarz ma ten certyfikat "fatal coś tam". Jak będę na laptopie to podrzucę wam link gdzie można sprawdzić czy wasi prowadzący mają te certyfikaty.

Tija ona w tym czasie zaszła w ciążę, wiec może to przyspieszyło. A usg tez miała często robione i nic nie było widac, bo długo się starali o dziecko. Także kiedy wykonywali jej cięcie cesarskie usunęli tez cala macice.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-01-09, 10:44   #2332
zonamojegomeza
Zakorzenienie

A skala Bathesda to nie jest już obowiązkowa? Od kilku dobrych lat dostaje wynik wg tej metody i krótką info, ze odpowiada grupie ... wg Papanicolau.
Stary 2016-01-09, 10:51   #2333
asiulek8
Wtajemniczenie

Tutaj macie link do listy lekarzy, którzy mają certyfikat do wykonania tego usg między 11 a 13 tygodniem.

https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-01-09, 10:51   #2334
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Mój lekarz ma ten certyfikat "fatal coś tam". Jak będę na laptopie to podrzucę wam link gdzie można sprawdzić czy wasi prowadzący mają te certyfikaty.

Tija ona w tym czasie zaszła w ciążę, wiec może to przyspieszyło. A usg tez miała często robione i nic nie było widac, bo długo się starali o dziecko. Także kiedy wykonywali jej cięcie cesarskie usunęli tez cala macice.
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web Mam linka

Trochę się dowiadywałam na temat rozwoju raka w ciąży, bo moja bratowa miała zdiagnozowane w czasie ciąży zmiany CIN III na szyjce macicy (jest to już rak przedinwazyjny). Ogólnie dziewczyna zaniedbała swoje zdrowie, kupę lat nie była u ginekologa, a przed ciążą nie robiła cytologii. Co się okazuje, ciąża nie przyspiesza rozwoju raka szyjki macicy. USG wykaże mega duże zmiany rakowe, te pierwsze stadia są tylko umiejscowione w szyjce i na usg tego nie widać. Jej pozwolili rodzić naturalnie. 28.12 rodziła. Teraz czeka, aż połóg minie i będzie miała zabieg. Są dwie drogi wyboru - albo usunięcie całej macicy i szyjki lub skrócenie szyjki macicy. Jej będą skracać. Aha i gdy jest już rak inwazyjny na szyjce to nie można rodzić naturalnie.
Stary 2016-01-09, 10:51   #2335
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Ta ginekolog u której byłam prywatnie jest na liście lekarzy z certyfikatem FMF, i ordynator ginekologii też. Może ona nam trochę rozjaśni. Swoją drogą chyba muszę wkrótce zadzwonić bo nie wiem jak tam z terminami. A u nas zaraz ferie, może jak ma dzieci to planuje jakoś wyjazd. Mam czas do 11.02.
Stary 2016-01-09, 10:54   #2336
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web Mam linka

Trochę się dowiadywałam na temat rozwoju raka w ciąży, bo moja bratowa miała zdiagnozowane w czasie ciąży zmiany CIN III na szyjce macicy (jest to już rak przedinwazyjny). Ogólnie dziewczyna zaniedbała swoje zdrowie, kupę lat nie była u ginekologa, a przed ciążą nie robiła cytologii. Co się okazuje, ciąża nie przyspiesza rozwoju raka szyjki macicy. USG wykaże mega duże zmiany rakowe, te pierwsze stadia są tylko umiejscowione w szyjce i na usg tego nie widać. Jej pozwolili rodzić naturalnie. 28.12 rodziła. Teraz czeka, aż połóg minie i będzie miała zabieg. Są dwie drogi wyboru - albo usunięcie całej macicy i szyjki lub skrócenie szyjki macicy. Jej będą skracać. Aha i gdy jest już rak inwazyjny na szyjce to nie można rodzić naturalnie.
Ja się właśnie na tym nie znam. Wiem tylko tyle że u niej bardzo szybko postępował. Lekarze dali jej wybór. Albo donosić ciążę z przyjmowaniem lekkiej chemii, nic nie robić albo usunąć. Brała lekką chemię i u niej niestety w grę wchodziło usunięcie całości. Cięcie miała w 7 miesiącu.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-01-09, 10:57   #2337
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Ta ginekolog u której byłam prywatnie jest na liście lekarzy z certyfikatem FMF, i ordynator ginekologii też. Może ona nam trochę rozjaśni. Swoją drogą chyba muszę wkrótce zadzwonić bo nie wiem jak tam z terminami. A u nas zaraz ferie, może jak ma dzieci to planuje jakoś wyjazd. Mam czas do 11.02.
Pewnie, ona Wam powie co i jak

Cytat:
Ja się właśnie na tym nie znam. Wiem tylko tyle że u niej bardzo szybko postępował. Lekarze dali jej wybór. Albo donosić ciążę z przyjmowaniem lekkiej chemii, nic nie robić albo usunąć. Brała lekką chemię i u niej niestety w grę wchodziło usunięcie całości. Cięcie miała w 7 miesiącu.
Właśnie bratową mocno obserwowali czy dalej nie postępuje choroba. Każdy przypadek jest inny. Teraz już jest ok?
Stary 2016-01-09, 10:58   #2338
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Pewnie, ona Wam powie co i jak

Właśnie bratową mocno obserwowali czy dalej nie postępuje choroba. Każdy przypadek jest inny. Teraz już jest ok?
Tak. Mała ma już 5 lat. Ona czuje się dobrze. Ale rękę na pulsie trzyma cały czas.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-01-09, 11:01   #2339
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Mała ma już 5 lat. Ona czuje się dobrze. Ale rękę na pulsie trzyma cały czas.
No to super!
Stary 2016-01-09, 11:02   #2340
kasia_ruda
Zakorzenienie

Mój gin jest na tej liście, więc mam o tyle z nim wygodę, że nie muszę na genetyczne czy połówkowe umawiać się do kogoś obcego. Ale 400 zł za nie sobie liczy.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości