Sierpnióweczki 2016! - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-09, 10:03   #2341
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016!

Ja mam nadzieję, że 250 max.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:04   #2342
kasia_ruda
Zakorzenienie

Córka tej mojej znajomej ma już 12 lat i też na szczęście ok, jej robili cc i od razu operację usunięcia szyjki, co do macicy to nie wiem, nie znamy się aż tak dobrze, zeby o tym gadać.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:15   #2343
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Mój gin jest na tej liście, więc mam o tyle z nim wygodę, że nie muszę na genetyczne czy połówkowe umawiać się do kogoś obcego. Ale 400 zł za nie sobie liczy.

Strasznie dużo sobie liczy. U mnie to jest traktowane jako normalna wizyta z usg, czyli jak każda inna za 250 zł.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:16   #2344
Talantea
Zakorzenienie

Chyba znalazłam przyczyne, ze mi clexane wbic sie nie chcialo. Dostałam nowe opakowanie z lekko innymi strzykawkami, tzn wygląda tak samo tylko zakrętka inna i wchodzą za pierwszym razem!
Ciekawe bardzo, moze ostrzejsza igła.

Co do róznych badan to ja jestem zielona zupełnie. Chyba muszę się doedukować w tych sprawach.

Mojego doktora nie ma na tej liscie.

Edytowane przez Talantea
Czas edycji: 2016-01-09 o 10:17
Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:21   #2345
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Chyba znalazłam przyczyne, ze mi clexane wbic sie nie chcialo. Dostałam nowe opakowanie z lekko innymi strzykawkami, tzn wygląda tak samo tylko zakrętka inna i wchodzą za pierwszym razem!
Ciekawe bardzo, moze ostrzejsza igła.

Co do róznych badan to ja jestem zielona zupełnie. Chyba muszę się doedukować w tych sprawach.

Mojego doktora nie ma na tej liscie.
Z tymi Clexanami to tak niestety czasem jest. Z mojego doświadczenia zauważyłam, że najlepiej kłuć tak po bokach brzucha, nie centralnie. To będzie przydatne, gdy już będziesz miała duży brzuszek

Znalazłam fajną tabelkę z zalecanymi badaniami i czasem kiedy trzeba je zrobić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nowe_badania_prenatalne_tabelka_badania.jpg (89,2 KB, 35 załadowań)
Stary 2016-01-09, 10:30   #2346
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Z tymi Clexanami to tak niestety czasem jest. Z mojego doświadczenia zauważyłam, że najlepiej kłuć tak po bokach brzucha, nie centralnie. To będzie przydatne, gdy już będziesz miała duży brzuszek

Znalazłam fajną tabelkę z zalecanymi badaniami i czasem kiedy trzeba je zrobić.

ja to juz i pod skosem lekko robię i blizej pępka, bo gdzie indziej mam siniaki całe boki w kropkach i sincach. Na ulotce są napisane różne sposoby. Jak sie zagoi nieco to wrócę pewnie na boki.

O fajna tabelka, jestem wzrokowcem i kocham tabelki zapiszę sobie na kompa.

Stary 2016-01-09, 10:47   #2347
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Tija poprawiłaś mi humor tą tabelką.
Ale nadal uważam pominięcie nadciśnienia za olewanie. Jestem o tyle spokojna, ze wizyta u kardiologia za mną
Stary 2016-01-09, 10:52   #2348
Fantasmagori
Zakorzenienie

U mnie USG genetyczne 250 zł z nagraniem na płytę

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 11:07   #2349
Talantea
Zakorzenienie

Kurde, szukam genetycznego usg we Wrocławiu i cos mi srednio idzie.... znalazłam jakąs BGClinic. Genetyczne za 250 zł

Stary 2016-01-09, 11:19   #2350
slo_nk_o
Raczkowanie

Hej kobitki. Ale mam do nadrobienia. Teraz będę mieć sporo czasu, bo jestem niestety już na zwolnieniu.
slo_nk_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 11:24   #2351
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Tija poprawiłaś mi humor tą tabelką.
Ale nadal uważam pominięcie nadciśnienia za olewanie. Jestem o tyle spokojna, ze wizyta u kardiologia za mną
Z nadciśnieniem w ciąży nie ma żartów. Bierzesz jakieś leki? Pewnie już pisałaś, ale nie pamiętam

Cytat:
Kurde, szukam genetycznego usg we Wrocławiu i cos mi srednio idzie.... znalazłam jakąs BGClinic. Genetyczne za 250 zł
Ja szukałam z Zielonej Górze lekarza. Wpisałam "usg genetyczne ZG" i potem sprawdzałam czy lekarz ma certyfikat. Znalazłam jednego i też bierze 250.

Cytat:
Napisane przez slo_nk_o Pokaż wiadomość
Hej kobitki. Ale mam do nadrobienia. Teraz będę mieć sporo czasu, bo jestem niestety już na zwolnieniu.
Czemu niestety?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 11:24   #2352
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Bóle kręgosłupa w 9tyg? Tak wcześnie?
Mam nadzieję, że to plecy a nie np promieniowanie od nerek.
Stary 2016-01-09, 11:26   #2353
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Bóle kręgosłupa w 9tyg? Tak wcześnie?
Mam nadzieję, że to plecy a nie np promieniowanie od nerek.
Macica może powoli naciskać na nerwy i może boleć kręgosłup. Mi chyba naciska na nerw kulszowy, bo mnie czasem jeden pośladek boli.
Stary 2016-01-09, 11:26   #2354
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Z nadciśnieniem w ciąży nie ma żartów. Bierzesz jakieś leki? Pewnie już pisałaś, ale nie pamiętam
To mam opanowane, leki działają, ciśnienie w normie.
Stary 2016-01-09, 11:29   #2355
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
To mam opanowane, leki działają, ciśnienie w normie.
I gra gitara Oby tak do końca ciąży
Stary 2016-01-09, 11:58   #2356
Aniol1985
Zadomowienie

Hej Dziewczyny, mam nadzieje ze u was wszystko ok. U mnie mdłości odchodza ale nadal są. Nie wymiotuje ale nie jem dziennie zbyt wiele niestety. Na wadze zeszlo mi juz 2,5kg ale przy moich gabarytach to żadna zmiana, dr sie śmiała że jak przestane mieć mdłości to szybko nadrobie. Siedzę i czytam wasze wypowiedzi i nasuwa mi sie konkluzja ,że jak ktoś zaszedł w ciąże przez przypadek i nie ma za bardzo finansów to naprawde jest kiepsko. Niby ludzie płacą składki na NFZ ale jak coś trzeba skorzystać do przyłowiowa d.u.p.a . Ja oprócz mojej wagi ogólnie jestem os , która cieszy sie dobrym zdrowiem, u lekarza pierwszego kontaktu nie byłam ponad 9 lat. Wczesniej chodziłam prywatnie do ginekologa i dentysty, wiec nic z nfz nie korzystałam. Na wakacjach dostałam z nfz list że przysługuje mi darmowa cytologia wiec stwierdziłam , że skoro i tak po wakacjach mamy zamiar zabrać sie za tworzenie dzidziusia więc skorzystam z darmowej wizyty na nfz. Poszłam do gin pobrała materiał na cytologie , zrobiła badanie powiedziałam , że mamy zamiar starać sie o potomka wiec wzieła mnie na usg powiedziała ze wszystko ok z jajnikami i macicą . Ta wizyta zaoszczedziła mi 160zł. Pomyślałam że skoro później jak uda mi się zajść w ciąże bede chodziła prywatnie do ginekologa więc przed tym porobie wszelkie możliwe badania na nfz. Jak już byłam w ciąży poszłam do mojego rodzinnego - pierwszy raz od 2006r !!! i poprosiłam o skierowania na wszelkie badania ktore mogła bym zrobić na nfz. Przysłam z listą którą znalazłam na necie dot. pierwszych badań jakie powinno sie wykonać bedąc w ciąży : morfologia, badanie moczu , gr .krwi z czynnikiem rh, rożyczka ,toksoplazmoza, cytomegalia i z zalecień gin. dot mojej otyłości - cukier i tarczyca. Zleciła mi ,,aż,, morfologie krwi i ze wzgledu na badanie przyczyn otyłości cukier i tarczyce. Zobaczyła że mam mocz w pojemniczku wiec dopisała badanie moczu łaskawie do tego. Reszte musiałam z własnej kieszeni pokryć wyszlo mi 280zł za te badania. Teraz gin kazała mi zrobić OGTT,WR, HBs,HIV, HCV .Założe sie że nic nie dostane u rodzinnego skierowania. Usg genetyczne u mnie ok250zl z tego co wiem a każda wiz u gina 150 zł . Z ciekawości po urodzeniu Maleństwa podsumuje ile to wszystko wyniosło kasy. A Rząd wciska kobietą że mamy państwo pro rodzinne - szkoda że tylko tak mówią a nic w tym kierunku nie robią. Ciekawe co mają zrobić kobiety, ktore nie maja wysokich dochodów. Paranoja jakaś. Przepraszam że tak sie uzewnętrzniam ale mam strasznego nerwa na nfz.
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 12:02   #2357
Origa
Rozeznanie

24 godziny nieobecności i tyle do nadrobienia

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
karta ciaży i termin jej założenia jest zupełnie nieistotna - żeby dostać becikowe to na pierwszej wizycie u swojego gina po porodzie on wypisuje zaświadczenie na specjalnym do tego celu druczku (może to zrobić również położna na podstawie dokumentacji od gina, ale to gin się pod tym podpisuje)
To samo mi moja gin powiedziała, bo w sumie do tej pory na NFZ-owej wizycie nie byłam i kartę dopiero 02.02 mi założą, a tak byłam u niej 2 razy prywatnie. Poza tym mam ksero karty z prywatnych wizyt na wszelki wypadek no i usg mojej "kijanki" z 7 tygodnia więc to chyba wystarczy

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy któraś z Was decyduje się na ten test pappa??
Myślałam o tym i zrobię, jeśli w USG genetycznym coś wyjdzie podejrzanego.

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Ja dzis mialam rozmowe z Dyrem.
Nic przyjemnego, ale czegoz spodziewac sie po facecie?
No nic, w czwartek mam oddac laptopa, telefon i auto sluzbowe i mysle ze tyle bede ich widziala
Zobaczymy jak sie sytuavja rozkreci, ale nie sadze bym chciala tam wracac po urodzeniu. Dojazd 1.5h w jedna strone, do tego ciagly stres. Chyba wole za mniejsza kase popracowac na miejscu poza tym nie lubie tej pracy :P
Teraz już sobie spokojnie odpoczywaj. Ja wprawdzie lubię swoją pracę i pewnie chcialabym wrócić do firmy, ale z drugiej strony coraz częściej się zastanawiam, czy nie wykorzystać tego czasu również na jakąś zmianę w życiu zawodowym Zobaczymy za rok jak będzie.

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Tutaj macie link do listy lekarzy, którzy mają certyfikat do wykonania tego usg między 11 a 13 tygodniem.

https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
Bardzo dziękuję Mojej gin wprawdzie nie ma na tej liście, ale na usg gen. pójdę w ramach prywatnej opieki w firmie, to będę mogła umówić się do lekarza, który ma certyfikat.

Cytat:
Macica może powoli naciskać na nerwy i może boleć kręgosłup. Mi chyba naciska na nerw kulszowy, bo mnie czasem jeden pośladek boli.
Ja mam przepuklinę kręgosłupa pomiędzy kręgami i bardzo się obawiam co będzie jak mi brzuch urośnie. Lekarz mnie ostrzegał, że to może być dla mnie bardzo bolesny okres życia

Mieliśmy iść na spacer, ale nie możemy się jakoś wybrać. To znaczy głównie ja Zalegam na kanapie, oglądam jakieś bzdury w tv no i nadrabiam wątek Za dwa tyg. czeka mnie wizyta u gin po skierowania na jakieś brakujące badania, za 3 usg genetyczne, a potem wizyta u mojej gin na NFZ i w końcu będę miała kartę ciąży Wieczorem przychodzą znajomi pograć w gry - uwielbiamy planszówki więc już się nie mogę doczekać
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 12:09   #2358
Piernik Torunski
Zakorzenienie

hej dziewczyny
gratuluję wczorajszych udanych wizyt- pozytywne wieści dodają otuchy
fajna ta tabelka z badaniami, też zapisałam sobie na kompie
mój lekarz jest na tej liście, więc nie będę musiała nigdzie jeździć
ja już po spacerze i sprzątaniu
zrobiłam pączki, znaczy wyrastają mi właśnie i zaraz piekę..
reszte dnia będę pewnie on-linepiszcie co tam u was i jak mija sobota
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 12:10   #2359
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, mam nadzieje ze u was wszystko ok. U mnie mdłości odchodza ale nadal są. Nie wymiotuje ale nie jem dziennie zbyt wiele niestety. Na wadze zeszlo mi juz 2,5kg ale przy moich gabarytach to żadna zmiana, dr sie śmiała że jak przestane mieć mdłości to szybko nadrobie. Siedzę i czytam wasze wypowiedzi i nasuwa mi sie konkluzja ,że jak ktoś zaszedł w ciąże przez przypadek i nie ma za bardzo finansów to naprawde jest kiepsko. Niby ludzie płacą składki na NFZ ale jak coś trzeba skorzystać do przyłowiowa d.u.p.a . Ja oprócz mojej wagi ogólnie jestem os , która cieszy sie dobrym zdrowiem, u lekarza pierwszego kontaktu nie byłam ponad 9 lat. Wczesniej chodziłam prywatnie do ginekologa i dentysty, wiec nic z nfz nie korzystałam. Na wakacjach dostałam z nfz list że przysługuje mi darmowa cytologia wiec stwierdziłam , że skoro i tak po wakacjach mamy zamiar zabrać sie za tworzenie dzidziusia więc skorzystam z darmowej wizyty na nfz. Poszłam do gin pobrała materiał na cytologie , zrobiła badanie powiedziałam , że mamy zamiar starać sie o potomka wiec wzieła mnie na usg powiedziała ze wszystko ok z jajnikami i macicą . Ta wizyta zaoszczedziła mi 160zł. Pomyślałam że skoro później jak uda mi się zajść w ciąże bede chodziła prywatnie do ginekologa więc przed tym porobie wszelkie możliwe badania na nfz. Jak już byłam w ciąży poszłam do mojego rodzinnego - pierwszy raz od 2006r !!! i poprosiłam o skierowania na wszelkie badania ktore mogła bym zrobić na nfz. Przysłam z listą którą znalazłam na necie dot. pierwszych badań jakie powinno sie wykonać bedąc w ciąży : morfologia, badanie moczu , gr .krwi z czynnikiem rh, rożyczka ,toksoplazmoza, cytomegalia i z zalecień gin. dot mojej otyłości - cukier i tarczyca. Zleciła mi ,,aż,, morfologie krwi i ze wzgledu na badanie przyczyn otyłości cukier i tarczyce. Zobaczyła że mam mocz w pojemniczku wiec dopisała badanie moczu łaskawie do tego. Reszte musiałam z własnej kieszeni pokryć wyszlo mi 280zł za te badania. Teraz gin kazała mi zrobić OGTT,WR, HBs,HIV, HCV .Założe sie że nic nie dostane u rodzinnego skierowania. Usg genetyczne u mnie ok250zl z tego co wiem a każda wiz u gina 150 zł . Z ciekawości po urodzeniu Maleństwa podsumuje ile to wszystko wyniosło kasy. A Rząd wciska kobietą że mamy państwo pro rodzinne - szkoda że tylko tak mówią a nic w tym kierunku nie robią. Ciekawe co mają zrobić kobiety, ktore nie maja wysokich dochodów. Paranoja jakaś. Przepraszam że tak sie uzewnętrzniam ale mam strasznego nerwa na nfz.
Tylko, że taki lekarz pierwszego kontaktu musi się potem wytłumaczyć czemu pani X tyle nazlecał badań bez wyraźnej przyczyny. Ciąża nie jest przyczyną, bo ciąże prowadzi ginekolog a nie lekarz rodzinny. Więc ja się temu lekarzowi nie dziwie. A, że wybrałaś prowadzenie ciąży prywatnie to nie dziwne, że badania musisz robić prywatnie. Takie najwygodniejsze dla ciężarnej byłoby prowadzenie ciąży prywatnie u lekarza, który ma podpisaną umowę z nfz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 12:23   #2360
zonamojegomeza
Zakorzenienie

tija mnie ubiegła- nie na każde badanie lekarz rodzinny może wypisać skierowanie.

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Ból pleców mnie pokonał
zamiast tańców leżakowanie.
Stary 2016-01-09, 12:29   #2361
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja dziś jadę na najlepszą pizzę w mieście z moimi chłopakami. A jutro z mamą do teatru

Stary 2016-01-09, 12:40   #2362
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ja dziś jadę na najlepszą pizzę w mieście z moimi chłopakami. A jutro z mamą do teatru

i to jest dobry plan.. z tą pizzą..w teatrze chyba bym nie wysiedziała teraz
Stary 2016-01-09, 13:12   #2363
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Mam tak samo jak by mi ktoś szpilki wbijal w tylek...
Stary 2016-01-09, 13:16   #2364
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Tylko, że taki lekarz pierwszego kontaktu musi się potem wytłumaczyć czemu pani X tyle nazlecał badań bez wyraźnej przyczyny. Ciąża nie jest przyczyną, bo ciąże prowadzi ginekolog a nie lekarz rodzinny. Więc ja się temu lekarzowi nie dziwie. A, że wybrałaś prowadzenie ciąży prywatnie to nie dziwne, że badania musisz robić prywatnie. Takie najwygodniejsze dla ciężarnej byłoby prowadzenie ciąży prywatnie u lekarza, który ma podpisaną umowę z nfz
Nie mam pretensji do samego lekarza rozumie ze musi sie z pewnych czynności rozliczać i na pewno nie tylko ja przyszłam po jakieś skierowania. Chodzi mi o sam NFZ na chłopski rozum czyli mój teraz od lat lecze sie prywatnie nie korzystając z NFZ i odciążając go w ten sposób. Wszyscy płacimy składki na nfz wiec skoro płacimy to powinniśmy mieć możliwość z nich korzystać - przynajmniej raz na jakiś czas ,niezależnie czy zdecydujemy chodzić sie do specjalisty prywatnie czy państwowo. NFZ powinno sie ,,cieszyć,, że cześć os decyduje sie na prywatną opieke bo przynajmniej w nie muszą pokrywać kosztów ich miesiecznych wizyt u gina a nie dodatkowo ludzi za to jeszcze karać i wymuszać dodatkowe opłacanie badań , które po prostu sie należą. Ehhh wiem ze to jak walka z wiatrakami i nic sie nie zmieni, po prostu mam dzisiaj na to nerwa i potrzebowałam troszke wentylka na moje frustracje. Siedze sama w domu to chociaż tu napisze wiec sie mna nie przejmujcie zbytnio pozdrawiam Was wszystie.
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 13:17   #2365
TinkerrBell
Zadomowienie

Jeszcze parę godzin i do domu. Straszna dzisiaj sobota. Mój kolega namieszal w systemach wczoraj i ja to muszę dziś odkręcić. Ale kurczaczki nie idzie mi to :/

Uwielbiam swoją pracę ale dziś mam ochotę wyjść i nie wrócić
Stary 2016-01-09, 13:23   #2366
Talantea
Zakorzenienie

Zrobiłam dzisiaj mizerie z ogórka i cebuli! Jak ja teskniłam za cebulą! Tesciowa nienawidzi cebuli więc nie ma jej w obiadach, ale teraz ich nie ma wiec moge sie zajadać :3
Dla mnie cebula wlasnie dodaje taki smaczek co nic innego nie moze zastapić. Mozliwe, ze dlatego nie smakują mi ich obiady, hmm

Stary 2016-01-09, 13:37   #2367
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Zrobiłam dzisiaj mizerie z ogórka i cebuli! Jak ja teskniłam za cebulą! Tesciowa nienawidzi cebuli więc nie ma jej w obiadach, ale teraz ich nie ma wiec moge sie zajadać :3
Dla mnie cebula wlasnie dodaje taki smaczek co nic innego nie moze zastapić. Mozliwe, ze dlatego nie smakują mi ich obiady, hmm
nie jadłam takiej mizerii jeszcze..znaczy z cebulą
a nie możesz sobie gotować sama albo na zmianę z teściową?
Stary 2016-01-09, 13:49   #2368
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
nie jadłam takiej mizerii jeszcze..znaczy z cebulą
a nie możesz sobie gotować sama albo na zmianę z teściową?
To tesc gotuje, a jak gotuje to cały dzien siedzi w kuchni i ciezko cokolwiek samemu zrobić. Za mala kuchnia
Plus tesciowa jest przyzwyczajona do swoich obiadów wiec bedzie krecic nosem na moje gotowanie. Raczej nie gotuje super hiper zeby ją zadowolić.

Stary 2016-01-09, 13:56   #2369
Fantasmagori
Zakorzenienie

U mnie teściowie gotują średnio, i chyba dzięki temu TŻ tak dobrze nauczył się gotować bo wolał robić sam żeby było smacznie Teraz żałuje że nie poszedł w stronę gastronomii w szkole Dobrze nam się trafiło bo ja gotować nie lubię więc się uzupełniamy

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 14:04   #2370
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
i to jest dobry plan.. z tą pizzą..w teatrze chyba bym nie wysiedziała teraz

Czemu? Po godzinie jest przerwa, więc nie ma problemu z toaletą. Przez mdłości? U mnie z nimi ma szczęście ostatnio lepiej z tym.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości