![]() |
#181 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
![]() Wiele z nas używa irygatora. Ja używam szczoteczki elektrycznej z końcówką Interspace, manualnej ortodontycznej Curaprox, wyciorków, irygatora, nici.
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?
Irygator, wyciorki i szczotka Curaprox, mam też elektryczną z różnymi końcówkami ale poszła w odstawkę
![]() ![]()
#183 |
Rozeznanie
|
Z nitka zgodzę się, ja używam sporadycznie, dentystka mi kazała między stłoczone zęby używać i irygatora i nitki. Ale generalnie nigdy nie rozumiałam nitki - właśnie jak dla mnie to i oczyszcza się ale i wpycha się nią jakieś odrobinki pod dziąsła.
#184 |
Rozeznanie
|
O irygatorach dużo bylo powiedziane w poprzedniej części wątku. Warto przejrzeć bo Dziewczyny polecały konkretne modele irygatorów.
Ja aktualnie używam manualnej szczoteczki miękkiej i nici dentystycznych, czasami wyciorków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Ja aktualnie rano i w ciągu dnia używam miękkiej manualnej szczoteczki Curaprox (jest rewelacyjna wg mnie) a wieczorem elektrycznej szczoteczki (chyba końcówka sensitive) plus interspace oraz irygator. No i rano i wieczorem płyn do płukania.
Byłam dziś na wizycie kontrolnej. Dostałam 2 łuki 20tki plus na górę 2 łańcuszki od pierścienia do pierścienia. Zaskoczyło mnie to, że mogłam wybrać sobie kolor łańcuszków - z tego szoku wzięłam pierwszy z brzegu - srebrny. I chyba dobrze zrobiłam, bo dość się te łańcuszki odznaczają. No i boli mnie niestety głowa, zęby też zaczynają. Orto ostrzegał, że jakiś tydzień niestety poboli. No, ale marudziłam, że siekacze nadal nie schowały się jakbym chciała to mam czego chciałam ![]()
12/03/2015 - aparat samoligaturujący - górny łuk 02/06/2015 - aparat samoligaturujący - dolny łuk Kompletnie zadrutowana ![]() Edytowane przez saline Czas edycji: 2016-01-09 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
http://aparatki123.p2a.pl/viewtopic.php?id=2634 Tutaj są zdjęcia dziewczyny, która ma dwa (tyle że osobno a ja mam razem) druty na górnych zębach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
witam, niedługo zakładam drugi aparat w moim 31letnim życiu, tym razem szykując się do operacji
![]() widziałam w wątku z 2013 coś o paście ortho salvia dental, na dzien jest i na noc i teoretycznie delikatnie przeciwbólowa? stosowałyście? możecie cos powiedzieć? warto? bo ja jednak muszę skupiać się na dbaniu o dziąsła... a te pasty też najtańsze nie są... wybaczcie offtop ale nie mam siły czytać wszystkich wątków orto w całości, żeby poszukać info o tej paście ![]() i chciałam też was zapytać o szczoteczki soniczne, używacie, warto? Edytowane przez malinowa84 Czas edycji: 2016-01-10 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Macie może doświadczenie w stosowaniu płytek clear aligner / invisalign ? Czy ten sposób nie jest bezpieczniejszy dla szkliwa? Przeczytałam przed chwilą na necie, że ortodonta przed założeniem aparatu robi zdjęcie zębów. Czy u Was tak było? Jakoś nie wyobrażam sobie żeby to było standardem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi orto robila zdj z kazdej strony ![]()
![]() |
#190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#191 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jutro mam wizytę akurat ![]() ![]()
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Powracam do tematu tooth mousse. Muszę go kupić bo jestem już totalnie przerażona plamami. Idę w przyszły wt do mojego dentysty ale chce już kupić ten preparat. Powiedzcie mi dziewczyny czy to ma być pasta, krem czy płynne szkliwo?? Bo szukam po allegro i jestem lekko zdezorientowana tym ci wybrać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak jest, oprócz zdjęć rtg robi się zdjęcia cyfrowe, z każdej strony, z lusterkiem na fotelu. Mi też robili zdjęcia jak stoję, całej głowy, profile itp. ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
Super! Dziękuję. ;* Jak zacznę stosować to dam znać o postępach! ![]() A czy któraś z Was używa pasty bez fluoru? Zastanawiam się czy te plamy to odwapnienie czy fluoroza ( pije dużo wody mineralnej i myję zęby po każdym posiłku- może to nadmiar fluoru?) czytałam,że do odwapnienia dochodzi przy niedostatecznej higienie. Mnie orto chwali, że z higieną jest super. Jak na złość jak mam u niej wizytę to plamy są niewidoczne;( Edytowane przez dolceana Czas edycji: 2016-01-10 o 21:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie część z Was miała robiony stripping zębów (przypiłowanie szkliwa). Moje pytanie brzmi czy jest możliwe jego zrobienie w trakcie noszenia aparatu - czy podczas kolejnych wizyt ortodonta może ściągnąć drut i lekko przypiłować zęby? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niekoniecznie tak jest z tymi plamami ![]()
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny,
potrzebuje szybkiej rady. Nosze aparat juz 2 lata i jestem srednio zadowolona. Generalnie mam maly usmiech i drobne zeby, przed zalozeniem aparatu zeby byly troche nierownie i dosc mocno 'po skosie' wypchniete do tylu. Tragedii nie bylo, szalu tez nie. Obecnie w luku sa ulzone prawidlowo (tu widze roznice), ale nie wszystkie 'wypchnely' sie do przodu + moj luk jest nadal maly/waski, kiedy sie usmiecham nadal widac puste przestrzenie w kacikach ust. Moja orto chce juz sciagac aparat a ja wprost mowie, ze zadowolona nie jestem i zeby sa nadal krzywe. Tlumaczy mi, ze niby 'wiecej nie zrobimy' bo mam drobne zeby i mocne miesnie szczeki. A mi opadaja rece, szkoda, ze nie powiedziala mi tego przed rozpoczeciem leczenia, bo za takie pieniadze (nie mieszkam i nie lecze sie w PL), wysilek i czas dla TYLKO takich efektow, w zyciu nie zdecydowalabym sie na leczenie. Orto ma dobre opinie i lata doswiadczenia a tu taki zonk. Ktos ma/mial podobna sytuacje? Co robic? Isc skonsultwac sie z innym orto, meczyc moja czy dac za wygrana i odpuscic? Wszelkie rady mile widziane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#200 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To dobrze, że przypiłowywać zęby można na bieżąco ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
Chyba nie zawsze się da uzyskać idealny efekt.
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No za każdym razem jak u niej jestem to plam nie ma ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Witam. Dziewczyny mam takie pytańko czy to prawda że gdy już się zdejmie aparat stały a potem nakłada się tylko aparat na noc to trzeba go nosić do konca życia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Melduje się i ja ![]() To zależy od typu leczenia. Aparat retencyjny miałam nosić do końca życia, gdybym zdecydowała się na leczenie tzw. kamuflażowe. Czyli, zęby byłyby proste, ale nie pasowałaby góra zębów z dołem - nie byłoby tej zębatki. Dlatego zakładanie płytki miało odbywać się co noc do ostatnich sił, gdyż była duża szansa na przemieszczenie się ich z powrotem na stare miejsce. Jeśli leczenie przebiegnie prawidłowo i zęby są ustawione na swoich miejscach, wtedy tą płytkę nosi się przez określony okres, aż zęby usadowią się na dobre w nowych miejscach i przestaną się przesuwać. A ja tydzień temu miałam kolejną wizytę i jestem posiadaczką nowego łuku, który ma swoje haczyki. Wystają one za dwójkami u góry i zaczepiam za nie wyciągi. Okropnie wyglądają i usta się na nich zatrzymują. Poza tym na zdjęciu widać ten mój nowy zamek na jedynce - jak ktoś nie wie do nie widzi różnicy - ale ja wiem. No i parę nowych rzeczy pozakładanych na tylnych zębach, no ale nie wiem co, jak się nazywa, więc nie będę się rozpisywała na ich temat. Ogólnie zęby mam już w łuku prawidłowo - teraz ustawiamy je na swoich miejscach, gdzie pozostaną (mam nadzieję) już na zawsze ![]()
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
A ja będę miała dobrze ułożone zęby,ale retencję będę nosić do końca życia wg planu leczenia. I na dodatek na górnym łuku podwójną: drucik+płytka. A to z powodu wady w postaci stłoczenia i mojego wieku.
Choć do końca będę mieć nadzieję, że może jednak pojedyncza wystarczy ;-) l_g - faktycznie niezła instalacja ![]()
![]() Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2016-01-12 o 13:46 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja przyjaciółka retencję nosiła non stop na dzien i na noc przez pol roku, kolejne pol roku tylko na noc czyli w sumie rok. Teraz juz nie musi a zęby ma nadal piękne. Ale wszystko zależy od wady i uwarunkowań pacjenta ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.