![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Grudniowe 2015 cz. 1
Mój pierwsze dwie noce po cc był na noworodkach. Może trochę było mi smutno ale nie chciałam żeby budził wszystkich płaczem w nocy jak ja będę pół godziny podnosić się z łóżka.
Ja dopiero pierwszy raz obcinałam u rączek paznokcie. Miał długie ale takie cieniutkie i czekałam aż się wzmocnią. A u nóżek narazie nie ruszam. Nie chce za wcześnie żeby się nie babraly później. |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę nakarm i wtedy szykuj kąpiel. W.wanience używamy gabki takiej wyprofilowanej żeby mała na nią położyć i wtedy myjemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mojej tak szybko rosną pazurki, dzisiaj mnie podrapala i ciągle jest na buzi zadrapania mimo ze obcinam , bardzo szybko rosną. Cytat:
Moja się z takimi krótkimi u stóp urodziła ze nie ma co odcinać ![]() A w kąpieli kladzisz tetre na brzuszku? Moja na poczatku czuje sie przerazona taka ma minke, bo taka golutka i bezbronna zawsze mnie za rece lapie jak maz ja wklada do wanienki, a potem juz spokoj jak wie ze jestesmy oboje i do niej mowimy, leciutko polewamy woda. Cytat:
![]() Dziewczyny jak szczepicie w 7 tyg, będziecie szły na skojarzone czy osobne szczepionki? Na TVN style właśnie symulacja jak facet znosi bóle przedporodowe ![]()
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny po SN, zagoilo sie już Wam krocze?
Ja już ponad 2 tygodnie po porodzie, a wciąż krwawie i wciąż nie moge usiąść na.tyłek bo tak boli. Ehh I ten ból to coraz bardziej męczący. Karmie piersią więc tabletki zadnej na to za bardzo nie wezmę. Ehh Rozmawialyscie o buzi i cerze niemowlaka. Moja zsypalo na buzi, potowki czy to trądzik niemowlęcy, uhmm przemywam rumiankiem tak jak tu ktoś polecał. No kicha z tym buziakiem. Na kolki i bóle brzuszka można też dawać termofor letni dziecku na brzuszek żeby rozgrzewal. I masowac. Moja ładnie usypia przy szumie odkurzacza, który włączam z you tube. Polecam! Edytowane przez andriuszka77 Czas edycji: 2016-01-09 o 16:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Mi się zagoilo bardzo szybko.. tydzień po porodzie wypadł mi ostatni szew, a bolalo lekko tylko w szpitalu.. a pękłam konkretnie-nawet szyjka mi się naderwała. I leczylam sie samą wodą
![]() Mam za to hemoroida;/ i muszę łykać końskie dawki żelaza, także z kupą mam problem :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Benita a przynosili Ci z noworodków na karmienie? U nas przynoszą, pewnie co 2 godz. I wtedy co,leże na sali z dziewczynami których dzieci sa w inkubatorach i mój w nocy ma wyć że cyce puste?
Nie umiem nic i nic nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Ogólnie gratuluję
![]() Benita ja tez miałam taki ból i tez bez żadnych innych objawów. Okazało się że to zastój. Mnie szczególnie bolało na dole piersi. Położna doradziła: -Przystawiać do tej piersi jako pierwszej (niestety boli ale wtedy dziecko najszybciej wyssie zastój) - broda dziecka aby była w miejscu gdzie najbardziej boli (np w moim przypadku ból był na dole to idealna pozycja była leżąca. - można tez okłady z kapuchy robić. Pomęczyliśmy sie 1,5 dnia i przeszło. Gumisiowa u Ciebie to brzmi ewidentnie jak zastój. Andriuszka weź tabletkę, dziecku nic nie będzie. Witam się na odchowalni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
ANDRIUSZKA jeśli chodzi o szwy to odkąd mi ściągnęli szwy w 7 dobie to jest super. Nie czuję żadnego bólu.jedynie cały czas krwawię.
Co do kąpieli to ja nagrzewam łazienkę i zawijam młodego we flanelę. Płacz jest dopiero jak go wyciągam
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratulacje dla Ciebie ![]() Piszesz, ze to hipotroficzne dzieci, maja mala wage? Po czym poznac takie dziecko? Pytam, bo w ciazy ciagle mnie ta hipotrofia straszyli, a po porodzie lekarz powiedzial tylko ze jest Mikołaj szczuply, ale wysoki i on hipotofii nie stwierdza, ale ciagle mi to siedzi gdzies z tylu glowy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Barboo jedna 35tc 2000g, ale ona jeszcze miała gestoze i szybko cięli wczoraj, a druga 37tc 1450g.
Jezu dziewczyny, jaki ja mam stres jak mi małego przyniosą w nocy na karmienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Witam się na odchowalni
![]() Ogólnie gratuluje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Aaaaaaaaa tu sie schowałyście!
![]() ![]()
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
No będę próbować, ale martwi mnie że nic nie jadł i wciąż śpi, trochę tylko dziś marudzenia było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę się w końcu ogolic (jeszcze tego nie zrobiłam od porodu prawie 4 tyg temu:p) i zobaczyć jak yam wyglądam. Położna po tygodniu stwierdziła, że wszystko super się zagoilo i nic nie widać, ale wątpię w to :p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Mamusie Grudniowe 2015 cz. 1
Cytat:
Malenstwa, mam nadzieje, ze dojda do siebie ![]() Ogolnie u mnie dziewczyny po cc glownie z pod pachy karmily, niby tak najwygodniej. I tak jak pisze nonie, duzo da samo przytulenie, cieplo mamy. Edytowane przez Barboo Czas edycji: 2016-01-09 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak macie zastoje w piersi rozruszac laktatorem, mi to pomagało jak miałam nawal pokarmu na początku. Odciągnąć do ulgi i potem dac dziecku, niech dossie. Wtedy mała chwyta rozmiekczona brodawke i cycek i nie gryzie. I tak odciagac sobie jak będziecie czuły ze boli, nie dopuszczać żeby stwardniala pierś. ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Kurcze to ja muszę chyba dopytac ginekologa, bo mnie ciągle boli, choć czuje ze zrasta sie i goi. Tylko ze w środku jestem pocieta też, a może popękane w środku bardzo i szyte dlatego dłużej sie goi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ktora ma skok rozwojowy i kryzys lakttacyjjy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Na po cc na początku mogłam tylko na leżąco karmić. Jeśli u was przynoszą do karmienia to pewnie Ci go położą i potem zabiorą, wtedy jest łatwiej
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Andriuszka możesz paracetamol albo ibuprom (mi położna polecała przy bolach piersi kiedy nie było wiadomo czy to przypadkiem nie zapalenie).
Andriuszka przy zastoju właśnie nie poleca się laktatorem. Dziecko lepiej ściąga. Przy nawale tak przy zastoju lepiej dziecko. My jakoś bezboleśnie przeszliśmy skok w 6 tygodniu, kryzys też jakoś minął. Dużo gorzej było w 4 tygodniu zycia. A co do krwawienia/ plemienia mi sie dopiero skończyły jakoś 2 dni przed końcem 6 tygodnia po porodzie.i dobrze bo inaczej bym sie bala TŻ wykorzystać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Nie, jak już brali na noc to wracał rano ok 6. Tam dawali mu mm. A nam na noc mocniejsze przeciwbólowe więc po nich i tak raczej się nie karmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
No to u nas było tak samo. Na mnie te zwykłe przeciwbólowe nie działały bo to był paracetamol, tyle że w kroplówce. Poza tym nie mogłam spać a morfina jest też nasenna. Bardzo dziwnie się po niej śpi ale zawsze coś
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;54068316]Fionka w tamten poniedziałek miałam 0.5kg mniej. Ale cały poprzedni tydzień jadłam dzień w dzień sernik na zimno
![]() ![]() ![]() Aniqa takie zatykanie się dziecka jest niestety normalne. Pytałam pediatrę o to i wszystkie dzieci tak robią. Mój przestał po 3 tygodniu życia. Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka ![]() Mam nadzieje, ze u Inki sievto więcej nie powtorzy... Cytat:
Opuchlizna tez jakis czas temu zeszla. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a te skoki rozwojowe zawsze się objawiają tym, że dziecko jest niespokojne itp? Czy dzieci mogą je jakoś łagodnie przechodzić?
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi, teraz za każdym razem zaczynam karmienie od prawej i jest lepiej. Mam nadzieję że to się jakoś rozejdzie. Nie wiem gdzie ten zastój jest bo jak dotykam to żadnego zgrubienia nie czuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;54064934]Sylwuska przy wymiotach to wylatuje pod dużym ciśnieniem. A ulewania też się zdarzają chlustające, ale to raczej leci po buzi. Wymiot mocno przed siebie leci.
Dziewczyny, popatrzcie na pierwszą stronę, czy coś tam jeszcze dodajemy, zmieniamy, dopisujemy itp. i proszę te, które chcą uzupełnić dane na liście o PW ![]() No dzisiaj mi tak pod ciśnieniem na rękaw ulala, więc to chyba nie wymioty co? Cytat:
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas dwa dni był krzyk nieziemski, jak się wzielismy na chwilę przed karmieniem. Teraz kąpiemy godzinę po karmieniu, Młody szczęśliwy, w wodzie sobie 'pływa', pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to lubi. ![]() Cytat:
![]() Co prawda, bez make-upu u mnie, bo jak nie wychodzę albo tylko po przysłowiowe bułki do sklepu to jednak wolę by cera odpoczywała. W poniedziałek TŻ wraca do pracy, aż jestem ciekawa jak to wyjdzie i o której będzie mi danej zjeść śniadanie. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;54067957]U mnie małego dali mi na drugi dzień o 6.30 rano na 2-3 godziny, bo to jeszcze było na sali pooperacyjnej, a jak przeszłam na normalną salę to zabierali go tylko na badania i kąpiel. I ostatnią dobę jak zostałam sama na sali to jak chciałam wyjść do toalety albo pod prysznic to go oddawałam. Rana dokuczała mi ok. 5 dni, bardziej cierpiałam przez macicę, bo piekło mnie w środku przez 3 tygodnie. Ale tryb zadaniowy zdziałał cuda, wiedziałam, że muszę i koniec ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka ![]() Oooo też mnie tak czasem jeszcze macica szarpnie, że nie wiem co się dzieje. Na początku myslałam, że to jelita, ale nie - to ta pinda dalej sie kurczy. ![]() Cytat:
![]() Ja mam kryzys laktacyjny od początku - w sensie, dokarmiam mm, bo inaczej jest draka i póki co ciężko idzie odstawianie go. ![]() U nas też lekkie problemy z brzuszkiem. ![]() Młodego spina, wygina się, bąki stanowią problem. Tragedii nie ma, ale raz-dwa razy dziennie ma takiej gorsze pół godziny, a ja nie wiem jak mu pomóc. ![]() Też mnie coś dzisiaj prawa pierś szarpie. Niby zastoje większe sie nie robią, czasem lekkie stwardnienie, ale coś jakiś czas mnie ściśnie w okolicy sutka i nabrzmiała się robi, a za jakiś czas to przechodzi. ![]() Mamy które stosują karmienie mieszane: dopajacie wodą? Jesli tak, to kiedy (przed, po czy niezaleznie od posiłku) i ile wypija w ciągu dnia? ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
My mamy małego obserwowac, bo go przy wypisie przebadali od góry do dołu i na usg brzuszka wyszedł delikatny (nadal jak najbardziej w normie) przerost odźwiernika co może się objawiać właśnie takim chlustowym wymiotowaniem. Póki co zdarzyła się jedna taka sytuacja - swoja droga, masakra az mi serce stanęło wtedy, cała zawartość żołądka z niego wtedy chlusnęła. ![]() Mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok - dużo wtedy zjadł i obstawiam, że to dlatego.
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Witamy się na odchowalni
![]() Nie nadrobię wszystkiego, ale to co zdążyłam przeczytać: Mujer my kąpiemy mniej więcej pół godziny po karmieniu, bo inaczej też Młody z głodu marudzi i płacze. Ogólnie głowa do góry ![]() I tyle z pisania. Maly się uaktywnił ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.