![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wady wymowy - jak je odbieracie?
Witajcie Wizażanki! Mam do was pytanie: Jak odbieracie wady wymowy u innych ludzi? Posiadam taką wadę i zawszę się stresuję w sytuacjach kiedy kogoś poznaję, bo nigdy nie wiem czy mnie zrozumie. Tak, szczerze. Jeśli macie w swoim otoczeniu kogoś z wadą wymowy to przeszkadza wam to? Czy moglibyscie mieć chłopaka/ dziewczynę, którzy mają taki problem? Wiem, że dramatyzuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wady wymowy - jak je odbieracie?
Zależy też jaka to jest wada
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
nawet lubię wady wymowy u innych ludzi [sama nie mam], jest to najczęściej tak charakterystyczne i unikalne, że od razu zapamiętuję takiego człowieka
![]() mam kolegę, który tak pięknie nie mówi r, że jestem zakochana w jego wymowie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
nie, nie przeszkadza mi to zazwyczaj
tak, mogłabym niemniej, sporo zależy od tego jaka to wada |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Na moich studiach, na których większość czasu trzeba gadać jest taki chłopak, również ma problemy z wymową ale dużo zdobył, jest ciekawym rozmówcą, też miał problemy z zaakceptowaniem "problemu" ale uwierzył w siebie, zapisał się na zajęcia poprawiające wadę i jest lepiej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie przeszkadza mi to, ale nie znam osób z dużymi wadami.
Mnie jedynie trochę draznila moja Pani Profesor z którą miałam pewne zajęcia. Nie mówiła ona w ogóle R, przekrecala przez to imiona, nazwiska i wiele słów związanych z tematyką zajec... Początkowo się zastanawiałam jak ona z tak wyraźną wada wymowy, w takiej dziedzinie, została profesorem... Po pewnym czasie jednak się przyzwyczaiłam, a teraz twierdzę, że ma bardzo fajna, zabawna wymowę i strasznie Lubie jej słuchać :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
A nie lepiej zamiast zakładać takie wątki i pytać obcych ludzi o zdanie po prostu iść do logopedy?
Sama miałam poważną wadę wymowy, teraz mam znacznie mniejszą - którą usłyszy logopeda, ale znajomi są szczerze zdziwieni, gdy mówię, że mam wadę wymowy (niezbyt wyraźnie wymawiam głoski c/dz jeśli mówię za szybko). Dawniej nie mówiłam R. I owszem, jak poznaję kogoś i ta osoba ewidentnie ma wadę wymowy, to zastanawiam się, co ją powstrzymuje przed pójściem do logopedy. Jasne, trzeba włożyć czas, kasę i wysiłek, ale jak ktoś ma mieć pracę, w której będzie mówił (nauczyciel, lekarz, pielęgniarka, polityk itd) to powinien mówić zrozumiale, nawet jeśli nie planuje kariery aktora czy lektora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sama lekko seplenie, więc kompletnie mi to nie przeszkadza u innych. U partnera również nie. Do tego mówię strasznie szybko, więc zdarza się, że rozmówcy proszą mnie o zwolnienie. Ale do samej wady nigdy nikt się nie przyczepił. Nawet szczerze mówiąc nie kojarzę nikogo ze swojego otoczenia, komu by przeszkadzały wady wymowy.
Ale jeśli Tobie samej to przeszkadza, to może warto pogadać z logopedą czy możesz jako osoba dorosła coś z tym jeszcze zrobić (przepraszam, nie znam się, więc nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa wizyt osób dorosłych u takiego specjalisty ![]() Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
on tired little feet
|
ja mam problem z "r", na studiach czasem mi to przeszkadza (filologia) ale daję rade
mój tż twierdzi że to słodkie ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Poza dziećmi (
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze jestes leniwa i nie chce Ci sie chodzic do logopedy i cwiczyc ile wlezie.
I zeby takie rzeczy pisala mloda dziewczyna. Moja mama miala raka jezyka, wycieli jej pol. Przez dwa miesiace nie mowila wcale a po roku nie wymawiala tylko wlasnie litery r. I to w wieku 70 lat jak miesnie nie te. Takze i takie rzeczy umie logopeda wyprostowac. I oczywiscie, ze cwiczenia bola. Takze nie marudz tylko umow sie jeszcze dzis z logopeda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
,
Edytowane przez 201607250926 Czas edycji: 2016-07-25 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Mnie bardzo drażni jak dorosły człowiek sepleni. Nic na to nie poradzę, ale gdy słyszę taką osobę to narasta we mnie irytacja.
Inne wady wymowy też nie są mi obojętne, ale pewnie bym się do nich przyzwyczaiła jakby mój partner/przyjaciółka/ dobra znajoma miała taki problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Mnie drażnią wady wymowy, ale nie wszystkie i nie u każdego.
Wczoraj byłam np. na wycieczce z przewodnikiem, który miał delikatną wadę wymowy i o ile ją zauważyłam, o tyle facet miał taki urok tak dużo ciekawych rzeczy do powiedzenia, że w ogóle tej wady później nie widziałam ![]() Nie jestem w stanie natomiast rozmawiać z osobami silnie jąkającymi się i z osobami, które mają tę wadę wymowy, gdzie jak mówią to masz wrażenie, że mają usta pełne śliny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Zależy jaka to wada. Większość ludzi popełnia błędy w wymowie, np. w akcentowaniu i gdybym miała się tym przejmować to musiałabym z nikim nie rozmawiać. Ale zrozumiale musi mówić, to oczywiste. Sama jako dziecko chodziłam do logopedy, bo miałam problemy z wieloma głoskami, nie tylko z r, i teraz mówię ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Do wad wymowy mam stosunek obojętny. Wychodzę z założenia ze skoro nie przeszkadza to tej osobie która ma wadę to dlaczego mnie ma przeszkadzać.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Mi zupełnie nie przeszkadzają
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie przeszkadza mi, sama nie wymawiam litery"r"i już nawet na to nie zwracam uwagi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
lokalna gwiazda
|
Sama wymawiam r niewyraźnie. Identycznie jak Kayah.
![]() Ale miałam taki przypadek, że pytając recepcjonistki w szpitalu, kogo zapytać o stan chorego, usłyszałam: "dokto Fankowski." Idę pytać o doktora Fankowskiego i słyszę, że takowego nie ma, jest doktor Frankowski. /Nazwisko oczywiście nie to/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Niespecjalnie mi przeszkadza wada.wymowy,ale uważam że jeśli ktoś ma możliwość to powinien pójść do logopedy.
Kiedyś po latach,spotkałam się ze swoim ex z czasów jeszcze gimnazjum. Jakież moje bylo zdziwienie kiedy usłyszałam,że nie wymawia "r" poprawnie. Wcześniej tego nie zauważyłam i nie pamiętałam o tym. Także morał z tego taki,że wady wymowy sa i będą,ale niektórzy nie zwracają na to uwagi:p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Lekkie na ogół nie mają znaczenia (bywają nawet fajną cechą charakterystyczną), ale takie, które utrudniają zrozumienie przekazu już owszem. Wady wymowy leczy logopeda. Weź się za to, skoro to Twoj kompleks, nawet jeśli obiektywnie Twoja wada jest nieistotna. Po co się męczyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Ja wymawiam górne "s" zamiast dolnego, ale nikt poza logopedą tego nie słyszy.
![]() Czasem się jąkam. I tak myślę, że dopóki nie pracujesz w radiu, telewizji, nie uczysz języka i nie przeszkadza ci personalnie to już żyj z tym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Pytam z ciekawosci bo.w liceum miałam.kumpla co się lekko jąkał, ale jak śpiewał to nic a nic ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Wiele rzeczy mi przeszkadza u różnych osób, nawet u przyjaciółki, ale że slubu z nią brać nie będę to wisi mi to.
Natomiast nie związałabym się z osobą z wadą wymowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jak tak Was czytam, to zaczynam myśleć o tym, że rzeczywiście moja wymowa może komuś wydawać się niedbalstwem i lenistwem (sama nigdy tak o tym nie myślałam) i zaczynam flirtować z myślą, że warto jednak coś z tym zrobić i odwiedzić logopedę po zestaw ćwiczeń ![]() Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Niektóre są fajne (np "r")...
Cytat:
![]() Natomiast jeśli poznaję kogoś nowego z wadą wymowy to nawet trochę się denerwuję - chciałabym by moi rozmówcy czuli się swobodnie podczas dyskusji. Wady wszelkiego rodzaju nie są według mnie wyznacznikiem wartości człowieka, a tylko to się liczy. Przyjaciółkę/ela, dziewczynę/chłopaka a nawet kochankę/ka ![]() Nigdy nie pomyślałabym, żeby uważać to za niedbalstwo lub lenistwo. Natomiast uważam, że takie ocenianie ludzi jest (tu słowa niecenzuralne). "byliby doskonali lecz wad im zabrakło" ks. Jan Twardowski Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-01-10 o 14:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.