"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-09, 18:38   #3361
phony
Wtajemniczenie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Dla mnie zupełnym nieporozumieniem jest używanie zagranicznych zamienników imion przez nauczycieli języków obcych
a ja zupelnie nie czaje tego bulwersu, serio. No moze za duzo dystansu mam do siebie i nie mam fizia na pkt tego czy ktos mowi na mnie Natalia czy Natali czy Natka czy co innego
Stary 2016-01-09, 20:01   #3362
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
a ja zupelnie nie czaje tego bulwersu, serio. No moze za duzo dystansu mam do siebie i nie mam fizia na pkt tego czy ktos mowi na mnie Natalia czy Natali czy Natka czy co innego
Masz bardzo ładne imię, jedno z moich ulubionych. Moja dobra znajoma się tak nazywa i często gęsto wołam na nią "Natka" czy też "Natala". Podoba mi się również opcja po prostu - Natalia oraz zagraniczna wersja Natalie.
Mojego imienia znów nie przeinaczyliby na zagraniczne, ewentualnie w pisowni, zamiast Lidia byłoby Lydia, ale w wymowie chyba nie ma różnicy, czy nie mam racji?
Ogólnie nie przeszkadzałoby mi to, że ktoś zamiast Magda mówi do mnie Madlen. Kobieta od matematyki z liceum całe 3 lata mówiła do mnie Lidia (ok, w wersji polskiej, ale też za tą formą nie przepadam), mimo tego, że prosiłam iż lepiej byłoby po prostu Lidka, ale żeby mi to jakoś przeszkadzało to nie.

Edytowane przez leille
Czas edycji: 2016-01-09 o 20:02
leille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 14:08   #3363
Taida77
Raczkowanie

Ej chyba nie ma takiego imienia jak Pawlik? Chodzi o Polskę oczywiście, bo brzmienie ma trochę rosyjskie

Edytowane przez Taida77
Czas edycji: 2016-01-10 o 14:39
Taida77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 15:14   #3364
201703241651
Konto usunięte

Lidia mi się podoba, ale Lidka już nie, jedna literka niby, ale dla mnie dużo zmienia. Lidia jest dźwięczna, dostojna, po prostu ładna, a Lidka już taka przaśna, kojarzy mi się z prostą dziewczyną z prowincji. Tak samo Martyna, Maryla...
Nie lubię imion Michalina i Antonina, są za długie i mają tylko infantylne zdrobnienia, do tego takie... mdłe? Tosia, Michasia, Misia, Antosia... Strasznie mi się nie podobają.
Znam dwie Marleny, nie są to dobre skojarzenia, mówiąc delikatnie Jedna tępa, a druga dresiara.

Gdy tak przeglądam listy imion nadawanych, to czuję się jak wyrzutek (razem z tą garścią rodziców), bo niewiele osób decyduje się na taką Alinę, Celinę... Wiem, że kojarzą się ciotkowato, a nawet babcinie, (no i Miodowe lata jeszcze ) ale patrząc na samo brzmienie, to ładne imiona, moim zdaniem. Ciekawe, czy spotka je ten sam los co np. Helenę.
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 15:22   #3365
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez leille Pokaż wiadomość
Kobieta od matematyki z liceum całe 3 lata mówiła do mnie Lidia (ok, w wersji polskiej, ale też za tą formą nie przepadam), mimo tego, że prosiłam iż lepiej byłoby po prostu Lidka, ale żeby mi to jakoś przeszkadzało to nie.
Imię Lidia jest bardzo ładne, ale zdrobnienie Lidka jest dla mnie okropne.
Cytat:
Napisane przez Hadilan Pokaż wiadomość
Lidia mi się podoba, ale Lidka już nie, jedna literka niby, ale dla mnie dużo zmienia. Lidia jest dźwięczna, dostojna, po prostu ładna, a Lidka już taka przaśna, kojarzy mi się z prostą dziewczyną z prowincji.
Mam identyczne odczucia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 15:23   #3366
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Taida77 Pokaż wiadomość
Ej chyba nie ma takiego imienia jak Pawlik? Chodzi o Polskę oczywiście, bo brzmienie ma trochę rosyjskie
Brzmi jak zdrobnienie Pawła.

Cytat:
Lidia mi się podoba, ale Lidka już nie, jedna literka niby, ale dla mnie dużo zmienia. Lidia jest dźwięczna, dostojna, po prostu ładna, a Lidka już taka przaśna, kojarzy mi się z prostą dziewczyną z prowincji. Tak samo Martyna, Maryla...
Nie lubię imion Michalina i Antonina, są za długie i mają tylko infantylne zdrobnienia, do tego takie... mdłe? Tosia, Michasia, Misia, Antosia... Strasznie mi się nie podobają.
Znam dwie Marleny, nie są to dobre skojarzenia, mówiąc delikatnie Jedna tępa, a druga dresiara.

Gdy tak przeglądam listy imion nadawanych, to czuję się jak wyrzutek (razem z tą garścią rodziców), bo niewiele osób decyduje się na taką Alinę, Celinę... Wiem, że kojarzą się ciotkowato, a nawet babcinie, (no i Miodowe lata jeszcze ) ale patrząc na samo brzmienie, to ładne imiona, moim zdaniem. Ciekawe, czy spotka je ten sam los co np. Helenę.
Mi się nie podobają żadne liny, Alina w szczególności. Nie widzę w tym imieniu niczego ładnego.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 15:24   #3367
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Lidia mi się podoba, ale Lidka już nie, jedna literka niby, ale dla mnie dużo zmienia. Lidia jest dźwięczna, dostojna, po prostu ładna, a Lidka już taka przaśna, kojarzy mi się z prostą dziewczyną z prowincji.
Moja mama ma na imię Lidia. Mowią do niej niestety roznie. Na szczescie tata niezmiennie uzywa "zdrobnienia" Lila. Bardzo mi sie podoba
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-10, 15:32   #3368
Taida77
Raczkowanie

A jestem ciekawa czy np komuś jeszcze podoba się imię "Marian" i nazwie tak dziecko. No chyba ze w pamięci po jakimś dziadku, ew. na drugie. Jestem ciekawa ile Marianów przyszło w zeszłym roku na świat.
Stary 2016-01-10, 16:05   #3369
Miqesi
Wtajemniczenie

Ostatnio na placu zabaw było rodzeństwo: Antosia i Kazio. Dla mnie masakra. Tak samo jak z imionami Bolek, Rysio.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

Pamiętam, jak w liceum babka przeczytała wszystkie imiona w dzienniku, razem z tymi zapisanymi podwójnie. Wszyscy się śmiali, kiedy przeczytała Paweł LEON. A teraz Leon jest dość popularnym imieniem.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 16:19   #3370
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Ostatnio na placu zabaw było rodzeństwo: Antosia i Kazio. Dla mnie masakra. Tak samo jak z imionami Bolek, Rysio.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

Pamiętam, jak w liceum babka przeczytała wszystkie imiona w dzienniku, razem z tymi zapisanymi podwójnie. Wszyscy się śmiali, kiedy przeczytała Paweł LEON. A teraz Leon jest dość popularnym imieniem.
Nie wiem co "lepsze" Bolesław czy Kazimierz
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 16:26   #3371
201703241651
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54078315]
Mi się nie podobają żadne liny, Alina w szczególności. Nie widzę w tym imieniu niczego ładnego.
[/QUOTE]
Mnie nie każde liny się podobają. Michalina, Paulina, Karolina

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Moja mama ma na imię Lidia. Mowią do niej niestety roznie. Na szczescie tata niezmiennie uzywa "zdrobnienia" Lila. Bardzo mi sie podoba
Ładnie

Generalnie, ludzie to mają wyobraźnię do zdrobnień. I wiele imion potrafią tym obrzydzić - np. Melania - Mela. Na chodniku. A podstawowa wersja niebrzydka jest przecież.

Moje imię też zdrabniają, co mnie irytuje, bo uważam, że nie brzmi na tyle dumnie - zwykła Weronika. Już kiedyś się żaliłam.
Co rusz - Wera, Werka, Wercia, Weronka (od starszych osób).
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-10, 16:41   #3372
_ema_
Zakorzenienie

A Marianna? Jak Wam się podoba?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 16:43   #3373
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie nie każde liny się podobają. Michalina, Paulina, Karolina

Ładnie

Generalnie, ludzie to mają wyobraźnię do zdrobnień. I wiele imion potrafią tym obrzydzić - np. Melania - Mela. Na chodniku. A podstawowa wersja niebrzydka jest przecież.

Moje imię też zdrabniają, co mnie irytuje, bo uważam, że nie brzmi na tyle dumnie - zwykła Weronika. Już kiedyś się żaliłam.
A dla mnie brzmi zbyt dziecinnie
Stary 2016-01-10, 16:49   #3374
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się.

A Marian to dobre imię tak jak Stefan dla kota.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 16:51   #3375
Silloe
Zakorzenienie

A Marietta? Lepsze jak Marianna?
Stary 2016-01-10, 16:54   #3376
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się.

A Marian to dobre imię tak jak Stefan dla kota.
Jak Marian, to tylko Paździoch
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 17:09   #3377
Taida77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Jak Marian, to tylko Paździoch
Dokładnie xD jestem ciekawa czy komuś się takie imię podoba jeszcze

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Albo idąc dalej: Ferdynand, Arnold i Waldemar albo Halina, Helena wszystkie od razy przypominają kultowy serial
Stary 2016-01-10, 17:13   #3378
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Imię Lidia jest bardzo ładne, ale zdrobnienie Lidka jest dla mnie okropne.

Mam identyczne odczucia.
Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A Lidzia? wiem, że dziecinnie, ale zdarzają się osoby, które jeszcze tak do mnie mówią i jakoś mi to nie przeszkadza, może dziwna jestem. Kobiecie od matematyki zwróciłam uwagę, aby mówiła po prostu - Lidka, bo nie byłam przyzwyczajona do Lidii (nikt jakoś tak do mnie nie mówi), no może teraz gdzieś na uczelni się zdarzy, że z racji czytania listy - usłyszę pełną formę, ale nawet i tutaj spotykam się ze zwrotem "Pani Lidka". Ale w gruncie rzeczy czy to Lidia, Lidka czy też Lidzia - jest mi to obojętne.
Lilka czy też Lila - fajne zdrobnienie.

Cytat:
Mi się Wercia kojarzy z takim kapryśnym dzieckiem, nie wiem czemu. Zdecydowanie lepiej brzmi po prostu - Weronika.

Cytat:
Kobieta od chemii z gimnazjum miała tak na imię, złe skojarzenia, rozumiecie. Nie podoba mi się.

Cytat:
Napisane przez Silloe Pokaż wiadomość
Ani Marianna, ani Marietta. Jakoś te imiona z podwojonymi literami do mnie nie przemawiają. Wszystkie te Arletty, Nikoletty itd.
Stary 2016-01-10, 17:24   #3379
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
A Lidzia?
Lidzia to dla mnie dla starszej kobiety - babcia/ciocia Lidzia albo pani Lidzia pracująca w warzywniaku.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-10, 17:33   #3380
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
A Lidzia? wiem, że dziecinnie, ale zdarzają się osoby, które jeszcze tak do mnie mówią i jakoś mi to nie przeszkadza, może dziwna jestem. Kobiecie od matematyki zwróciłam uwagę, aby mówiła po prostu - Lidka, bo nie byłam przyzwyczajona do Lidii (nikt jakoś tak do mnie nie mówi), no może teraz gdzieś na uczelni się zdarzy, że z racji czytania listy - usłyszę pełną formę, ale nawet i tutaj spotykam się ze zwrotem "Pani Lidka". Ale w gruncie rzeczy czy to Lidia, Lidka czy też Lidzia - jest mi to obojętne.
Lilka czy też Lila - fajne zdrobnienie.

Mi się Wercia kojarzy z takim kapryśnym dzieckiem, nie wiem czemu. Zdecydowanie lepiej brzmi po prostu - Weronika.

Kobieta od chemii z gimnazjum miała tak na imię, złe skojarzenia, rozumiecie. Nie podoba mi się.

Ani Marianna, ani Marietta. Jakoś te imiona z podwojonymi literami do mnie nie przemawiają. Wszystkie te Arletty, Nikoletty itd.
Lidzia jest wlasnie z tych, ktorych nie lubie
Stary 2016-01-10, 18:17   #3381

Mnie właściwie chyba (teraz sobie takiego nie przypominam) żadne imię nie podoba się w formie skróconej/zmiękczonej. Cała forma brzmi dostojnie, mimo że również trochę sztywno. Ale dla mnie Kasia brzmi nieciekawie, Katarzyna za to - pięknie, królewsko.

Ja mam typ imienia, którego najprostszą formą jest ta oficjalna. Na szczęście, bo bym nie dała się zdrabniać
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 18:39   #3382
Soso
Zakorzenienie

W rodzinie mojego Tżeta jest Irzema, wymawiane przez r i z, nie 'rz'. Nawet Google nie wypluły mi takiego imienia
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 18:44   #3383
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
A jestem ciekawa czy np komuś jeszcze podoba się imię "Marian" i nazwie tak dziecko. No chyba ze w pamięci po jakimś dziadku, ew. na drugie. Jestem ciekawa ile Marianów przyszło w zeszłym roku na świat.
mi się Marian nie podoba, pierwsze skojarzenie jakie mam to taki pijaczyna
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 18:45   #3384
ttts
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Lidzia to dla mnie dla starszej kobiety - babcia/ciocia Lidzia albo pani Lidzia pracująca w warzywniaku.
Od razu przyszła mi na myśl pani Lodzia ze sklepiku koło szkoły, w pełnej wersji Leokadia o czym dowiedziałam się kilka lat później.
ttts jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 18:46   #3385
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ttts Pokaż wiadomość
Od razu przyszła mi na myśl pani Lodzia ze sklepiku koło szkoły, w pełnej wersji Leokadia o czym dowiedziałam się kilka lat później.
U mnie w przedszkolu byla pani Lodzia kucharka
Stary 2016-01-10, 18:57   #3386
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Mnie właściwie chyba (teraz sobie takiego nie przypominam) żadne imię nie podoba się w formie skróconej/zmiękczonej. Cała forma brzmi dostojnie, mimo że również trochę sztywno. Ale dla mnie Kasia brzmi nieciekawie, Katarzyna za to - pięknie, królewsko.

Ja mam typ imienia, którego najprostszą formą jest ta oficjalna. Na szczęście, bo bym nie dała się zdrabniać
mi się imię Zofia podoba tylko w wersji Zosia
a pozostałe to zależy, jedne imiona mają spoko zdrobnienia, skróty ale w przypadku niektórych to tylko pełna wersja mi się podoba, albo zdrobnienie pasuje tylko do małego dziecka

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

któraś z dziewczyn pisała ostatnio że Maciek jej się z taką ciamajdą kojarzy, też tak mam plus do tego Damian i Daniel, może dlatego że pierwsi Maciek, Damian i Daniel jakich poznałam to właśnie takie ciapy były, i mimo że później poznałam ogarniętego Maćka czy Damiana, to skojarzenie i tak zostało
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 21:45   #3387
Czarna2000
Inez

Marian zawsze będzie mi się kojarzył z dziadkiem, który jest na prawdę fantastyczną osobą. Samo imię mi się nie podoba, ale skojarzenia bardzo na plus.

Wszystkie Ryśki (kuzynka ma jednego w klasie... Pierwszej), Stasie, Kazie itp. się nie podobają. To takie odkopywanie starych imion na siłe.
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 21:48   #3388
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Cytat:
Marianna mi się nie podoba, kojarzy mi się ze świrniętą panną po 40, której się wydaje, że żyje w XIX wieku, brakuje jej tylko krynoliny i żabotu pod szyję. Marietta już kompletnie nie, dla mnie to ta sama półka, co Pamela i Brajan. Z mariowych imion lubię zwykłą Marię, powoli przekonuję się do Mariusza.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 21:49   #3389
201610310857
Konto usunięte

W Szwajcarii jest imie Marianne (czytane jako Marian, ale nieco inaczej zaakcentowane) dla kobiet.
Jak pierwszy raz uslyszalam to padlam ze smiechu

Co sadzicie o Szymonie?
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 22:11   #3390
gryx82
BAN stały

Cytat:
Jestem ciekawa ile Marianów przyszło w zeszłym roku na świat.
W 2012 zarejestrowano czterech (dwóch w Wielkopolsce i dwóch na Dolnym Śląsku), 239. miejsce w rankingu, pomiędzy Iwanem a Edmundem
Cytat:
Znam jedną Mariettę, od zawsze imię to wydaje mi się straszliwie pretensjonalne
Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
W rodzinie mojego Tżeta jest Irzema, wymawiane przez r i z, nie 'rz'. Nawet Google nie wypluły mi takiego imienia
Wtf?!
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości