|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyprowadzka z domu
Cześć, chciałbym poznać waszą opinie na mój pomysł i zadać kilka pytań. Mam 18 lat, uczę w klasie maturalnej i chciałbym wyprowadzić się z domu. Jest to związane z moimi ambicjami i ogromną chęcią samodzielności, niezależności i swobody. Uczę się bardzo dobrze, więc z tym nie ma problemu. Bardziej zastanawiają mnie finanse, kierunek wyjazdu i formalności z nim związane. Mam odłożone ok. 12 tys. złotych i własny samochód. Jak myślicie czy to na start wystarczająco ? I do jakiego miasta najlepiej się przeprowadzić? Chodzi mi o takie w którym koszty życia nie są bardzo duże a samo miasto jest rozwinięte, ma dobre uczelnie i w którym stosunkowo łatwo znaleźć pracę. Czy wg. was ciężko pogodzić pracę z nauką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyprowadzka z domu
Cytat:
Czy ciężko pogodzić pracę z nauką? Zależy jaka nauką i jaka pracę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
kierunek studiów nie jest dość oryginalny, ale jeśli jesteś w tym dobra to pewnie znajdziesz fajna prace. No a co do pracy i kosztów, to zalezy jakie miasto. Znam sporo ludzi którzy już w czasie studiów pracowali i poradzili sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Zamierzam studiować prawo to pewnie znajdę na większości uniwersytetów. Co masz na myśli pisząc zależy jaka praca i jaka nauka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do obranego kierunku, to zapewne znajdziesz na wielu uczelniach, ale nie orientuje się jak wygląda sprawa prestiżu uczelni w znalezienie pracy po jej skończeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Planuje pracować na pół etatu, ponieważ mam pewne dochody z innego źródła (1000zł miesięcznie). Ucze się intensywnie, min. 3-4h dziennie, przeważnie więcej. To jakie miasta byście poleciły ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytanie było o tańsze miasto, ale mimo wszystko proponowałabym Warszawę, z kilku powodów: 1. ceny najmu są dosyć wysokie, ale jak się poszuka, to można znaleźć pokój w normalnej cenie, 2. na UW jest bardzo lajtowe podejście do układania planu, na każdym roku jest kilkanaście grup i można sobie ustawić zajęcia według własnych preferencji. Na UKSW też jest dobrze pod tym względem, chociaż akurat poziom tej uczelni to żenada, 3. ogrom możliwości pracy dla studenta - zarówno typowo studenckiej, jak i bardziej prawniczej (chociaż to akurat nie na I roku, ale już na II to niewykluczone). Nie polecam natomiast miast na ścianie wschodniej (Białystok, Lublin, Rzeszów, Olsztyn) - wydziały prawa niezłe (poza Olsztynem), życie tanie, ale perspektywy dla przyszłego prawnika praktycznie zerowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Jesteś pewna że potrzebujesz samochodu? To tylko dodatkowy koszt: paliwo, ubezpieczenie, płatne parkingi. Jeśli celujesz w duże miasta to takie miasta mają dobrze rozwiniętą komunikację miejską.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To zalezy od tego czy:
-przylozysz sie do szukania pokoju i nie wezmiesz pierwszego z brzegu za 1000zl -jesz bardziej za 500 czy bardziej za 1000zl -czy robisz czesto zakupy kosmetyczne/ciuchowe -czy duzo wydajesz na rozrywke
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
- pokój - od 700 do 1000 zł to już koszt całkowity, ze wszystkimi rachunkami nie powinno wyjść więcej,
- karta miejska - dla studenta coś około 60 zł. Utrzymanie samochodu się nie opłaca, bo miasto jest dobrze skomunikowane i na karcie miejskiej można dojechać wszędzie. Koszty jedzenia i rozrywek musisz już sobie wyliczyć według własnych potrzeb. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
-bardziej za 300-400 -niewiele -mogę ograniczyć do minimum |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No to juz masz, dajmy na to 700 pokoj+400 jedzenie+reszta
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
To wejdź na olx i zobacz po ile są takie które Ci odpowiadają. Poprzeglądaj przez miesiąc to się zorientujesz co jest okazją, co normą a co naciągactwem i szukaniem frajerów.
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- W mniejszych. W Warszawie życzę powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Przykładowe kawalerki poniżej 1000 PLN w Warszawie:
http://olx.pl/oferta/kawalerka-pokoj...tml#edcebcbce8 http://olx.pl/oferta/kawalerka-CID3-...tml#edcebcbce8 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj sobie może opinii o studiach na różnych uczelniach, jak wyglądają plany zajęć. Sprawdź sobie ogłoszenia o pracę w danym mieście i ceny mieszkań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dobra, dzięki za odpowiedzi w sprawie mieszkań i nauki.
A tak bardziej od strony emocjonalnej. Jak byście zareagowały na wyprowadzkę syna bez uprzedzenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
O RLY?
|
hmmmm... ale to nie wazne jakbysmy my zareagowaly tylko jacy sa i jakie podejscie maja Twoi rodzice.
pare lat temu ja wyprowadzilam sie do Wawy praktycznie bez uprzedzenia. z ojcem - wojna. matka natomiast przytulila mnie do piersi, dala kotlet na droge, pieniadze, rzekla jedz dziecko z bogiem po czym uronila lze.
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po rozmowach i z moim wsparciem- dopóki nie urządziłby się, nie znalazł fajnej pracy i radziłby sobie na studiach- dodatkowy tysiąc od mamy za ambicje ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.