|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
właśnie Dobrawa to jest imię, które wg mnie jest jak z nazwy tego związku - rodzic ma frajdę, a dziecko - cóż, nie koniecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3422 |
Konto usunięte
|
Znam jedna Dobrawe, nienawidzi swojego imienia, wstydzi sie przedstawiać. Do tego cala rodzina wyemigrowali i nikt nie jest w stanie tego wymowic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54092786]Hilarię bardzo lubię, w sumie coraz bardziej[/QUOTE] Mnie się również bardzo podoba (o dziwo Hilary - niekoniecznie) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Konto usunięte
|
Mnie zawsze dziwią ludzie którzy niby nienawidzą swojego imienia i męczą się z nim zamiast iść do urzędu stanu cywilnego, zapłacić mniej niż 50 zł i zmienić imię na wymarzone.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zmiana imienia to i zmiana dokumentów.
![]() |
#3426 |
Konto usunięte
|
To nie jest takie proste, poza tym w Polsce nie ma rubryk na poprzednie imiona i musisz wymienić wszystkie dokumenty i dyplomy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 |
Zadomowienie
|
Czekam w kolejce w przychodni i na ekranie wyświetlają się nazwiska przyjmujących lekarzy, właśnie wyświetliła się doktor Lilla, pierwszy raz się spotykam z takim imieniem, swoją drogą ładne.
![]() |
#3428 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ze trzeba zmieniać dyplomy i dokumenty - no trzeba. Tak samo jak przy zmianie nazwiska. Ja Zmieniałam w szkole, u wszystkich lekarzy, w bibliotece,w dowodzie, paszporcie, legitymacji. Trzeba się trochę nachodzić i pozałatwiać, ale to jest możliwe i da się to zrobić. I jest to proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja swojego imienia nie lubię, ale nie zmienię. Może dlatego, że nie nienawidzę go aż tak. Zresztą to strasznie upierdliwe jest, trzeba wymienić wszystkie papiery, świadectwa, dowód, prawko, dyplomy, załatwiać w banku, ewentualnie księgach parafialnych, wieczystych, w bibliotekach i innych takich. A jak jeszcze ktoś ma firmę to już całkiem masakra. Jak wszyscy znają mnie pod moim imieniem to jego zmiana jest dość problemowa, poczta i tak będzie przychodzić na stare, i tak wszyscy by się mylili, itd. Jeśli ktoś funkcjonuje pod innym niż nosi to pod tym względem ma łatwiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Konto usunięte
|
Znajomy kilka razy dostał odmowę. W końcu udało się, ale łatwo nie było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3431 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54093846]O, ja też tak mam. Hilaria fajna, ale Hilary mi jakoś nie leży.
Ja swojego imienia nie lubię, ale nie zmienię. Może dlatego, że nie nienawidzę go aż tak. Zresztą to strasznie upierdliwe jest, trzeba wymienić wszystkie papiery, świadectwa, dowód, prawko, dyplomy, załatwiać w banku, ewentualnie księgach parafialnych, wieczystych, w bibliotekach i innych takich. A jak jeszcze ktoś ma firmę to już całkiem masakra. Jak wszyscy znają mnie pod moim imieniem to jego zmiana jest dość problemowa, poczta i tak będzie przychodzić na stare, i tak wszyscy by się mylili, itd. Jeśli ktoś funkcjonuje pod innym niż nosi to pod tym względem ma łatwiej.[/QUOTE] Pewnie by mi nie zmienili na Madlen ![]() Mam rzadkie imię, nie podoba mi się ale się przyzwyczaiłam. Znam rodzinę, która ma na nazwisko F.iut. Im by się zmiana przydała.
#3432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dlaczego? Na dobrą sprawę... nie kojarzę by którykolwiek z moich znajomych z nietypowym imieniem miał teraz, albo jako dziecko z nim problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3433 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54093846]O, ja też tak mam. Hilaria fajna, ale Hilary mi jakoś nie leży.
Ja swojego imienia nie lubię, ale nie zmienię. Może dlatego, że nie nienawidzę go aż tak. Zresztą to strasznie upierdliwe jest, trzeba wymienić wszystkie papiery, świadectwa, dowód, prawko, dyplomy, załatwiać w banku, ewentualnie księgach parafialnych, wieczystych, w bibliotekach i innych takich. A jak jeszcze ktoś ma firmę to już całkiem masakra. Jak wszyscy znają mnie pod moim imieniem to jego zmiana jest dość problemowa, poczta i tak będzie przychodzić na stare, i tak wszyscy by się mylili, itd. Jeśli ktoś funkcjonuje pod innym niż nosi to pod tym względem ma łatwiej.[/QUOTE] No nie wiem, dla mnie kilka dni załatwiania i potem reszta życia w spokoju z fajnym i lubianym imieniem jest tego warta. Przecież takie samo załatwianie jest jak się zmienia nazwisko na męża. Też musisz zmieniać dokumenty. Więc nie rozumiem dlaczego przy zmianie imienia to "za dużo zachodu" ale przy zmianie nazwiska nie. Moi znajomi którzy kilkanaście lat znali mnie pod starym nazwiskiem szybko przyzwyczaili się do nowego. Wystarczy być konsekwentnym. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-01-11 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3434 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Konto usunięte
|
No nie Tinker, jak wychodzisz za maz to jesteś zawsze pani X z domu Y, świadectwo z podstawówki jest nadal ważne. W niektórych krajach jest rubryka na poprzednie imiona, u nas nie niestetym
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3436 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54092786]
Medard kojarzy mi się tylko z serialem "Gotowe na wszystko", tam tak jedno dziecko nazwali, chociaż z nazwiskiem brzmiało kosmicznie. [/QUOTE] Które, bo ni w ząb nie pamiętam ![]()
#3437 |
Zakorzenienie
|
no i ludzi nie dziwi jakoś jak kobieta zmienia nazwisko, przyjmują to naturalnie, a już z imieniem jest gorzej, jak Kowalska będzie się nagle nazywać Nowak to ludzie się tak nie zdziwią jak wtedy gdy Anna nagle zostanie Martą, no chyba że ktoś w papierach miał inaczej a posługiwał się i tak innym
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Konto usunięte
|
W sumie, mniejsza, jest do zrobienia, tu tinker ma rację. Jakbym miala na imie Dobrawa to bym zmienila natychmiast i nie patrzyla na ogrom pracy.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3440 |
Zakorzenienie
|
a w temacie oryginalnych imion, moje gdzieś około 30 miejsca w roczniku, i powiem wam że o ile jak chodziłam do podstawówki to niezbyt się cieszyłam bo miałam takie rzadkie imię, to teraz jestem zadowolona że mam takie a nie inne, bo z jednej strony nigdy nie byłam kolejna Magdą czy Agnieszką wśród rówieśników, a z drugiej strony moje imię jednak funkcjonowało wśród osób w podobnym wieku, bo szczerze to nie chciałabym jakiegoś imienia które nosi jakaś garstka osób albo imienia które jest kojarzone głównie z pokoleniem naszych babć
|
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Rozeznanie
|
Jak byłam mała to miałam rodzicom za złe, że dali mi zwykłe imię i zazdrościłam koleżankom, które nazywały się nietypowo. Większość dziwnych imion wśród dzieci wzbudzała pozytywne zainteresowanie i podziw, jedyne, które zawsze było wyśmiewane to "Sonia" bo "to imię dla psa".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Inez
|
Pewna nie jestem, ale zmiana imienia jest zacznie droższa niż nazwiska. To ma niby powstrzymać przed nadawaniem takich ryzykownych, dziwnych imion.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3443 |
Raczkowanie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54094641]Delfino. Syn bodajże Susan i Mike'a. Pamiętam, że jej się nie podobało i chciała za jego plecami zmienić to imię na inne
![]() To był Maynard ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3444 | ||||
Raczkowanie
|
Według mnie bardzo ładne
![]() Cytat:
![]() Arnold akurat nie kojarzy mi się z Kiepskimi, tylko z bohaterem takiej starszej kreskówki "Hej, Arnold" ![]() Cytat:
![]() Tak samo u małego dziecka rozwala mnie Bożydar, jak i Dżesika. Odnoszę jednak wrażenie, że rodzice dzieci posiadających imiona "z przeszłością" znacznie częściej cisną po reszcie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3445 |
Zakorzenienie
|
Sprawdziłam. Opłata to 37 zł. Tylko trzeba mieć ważny powód.
#3446 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
37 zł. No majątek 😂 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3448 |
Konto usunięte
|
Swiat sie zmienil, ale nie az tak. Śmieszne imie jest nadal śmieszne, a nie juz normalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Zakorzenienie
|
Znacie Kunegundę?
#3450 |
Konto usunięte
|
A ja tyle lat żyłam w przeświadczeniu, że to Medard był
![]() Ferdynand to moje ulubione męskie imię, mogłabym tak nazwać syna ![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Moja nauczycielka w gimnazjum miała tak na imię. Śmieszne mi się wtedy wydawało, chociaż szczerze mówiąc bardziej się z tego imienia za jej plecami podśmiewali inni nauczyciele niż uczniowie. Dla nas była po prostu Kunegundą, takie wyraziste imię, że zawsze było wiadomo, o kogo chodzi. Ostatnio po latach dochodzę do wniosku, że nawet nie jest złe. Dziecka bym tak chyba nie nazwała, ale potrafię zrozumieć, dlaczego inni mogą chcieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.