Sierpnióweczki 2016! - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-11, 23:16   #2611
asiulek8
Wtajemniczenie

Dot.: Sierpnióweczki 2016!

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
hahah grunt to poczucie humoru brawa dla męża ;D . Rozumiem ze masz stresa , ja musze zapisać sie na usg genetyczne ale wszyscy lekarze , którzy zostali mi poleceni to faceci... Też mam stresa bo nigdy nie byłam u lekarza mężczyzny a co dopiero u ginekologa masakra, ale trzeba się przyzwyczaić bo jak bedzie poród to wiekszość dr. na oddziale to mężczyźni. Dziewczyny jak to jest z tym genetycznym usg ?dopochwowe czy to zew po brzuchu. Czytałam rożne opinie i sama nie wiem, jestem otyła i obawiam sie ze usg bedzie dopochwowe , mam straszny dyskomfort na myśli że ok pół godziny (tyle u nas trwa ok to usg)bede leżeć prawie nago przed obcym facetem i jeszcze jedna kwestia chciałam na to usg iść z partnerem i może z mamą i jak se myśle że ma być dopochwowo to jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić...
Jak dla mnie ginekolog to tylko facet . Wszystkie babki na które trafiłam były eeeee dziwne hehe
A swoją drogą to długo u Ciebie trwa usg.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 23:28   #2612
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie ginekolog to tylko facet . Wszystkie babki na które trafiłam były eeeee dziwne hehe
Mam tak samo....Każda na jaką trafiłam, była koszmarem.

Czasami badanie trwa dłużej w zależności od ułożenia malca.

A co do badania badylem. Podczas jednej z ciąż byłam na badaniu w PL w 9 tyg. I byłam z córą. Bardzo chciała zobaczyć dzidzię. Więc lekarz ładnie mnie przykrył prześcieradłem czy czym tam, wpuścił ją do gabinetu, więc nawet nie widziała jak to działa i wyprosił zanim skończył, by zakończyć badanie.

Tutaj przy ostatnim poronieniu, miałam badylem, i poprosili niemęża by poczekał na zewnątrz. Choć to było już po poronieniu - sprawdzała, czy się wszystko oczyściło.

A teraz, mimo mojej nadwagi w 6 tyg przez brzuch już było widać akcję serca Więc w 12 tyg na pewno będzie ok Jeśli po drodze nam się nic nie przydarzy.

......................... ........

A w między czasie dostałam zaproszenie na bal maskowy, i nie mogłam wydumać w co się ubrać i znalazłam taką małą czarną na wyprzedaży Przyda się na później na różne imprezy okolicznościowe
http://www.gap.co.uk/browse/product....d=000734263000
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 23:34   #2613
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Ja chodzę do faceta i jest ok u babki nie byłam, nie mam porównania. Kwestia przyzwyczajenia i zaufania tak naprawdę, nie jest super miły, ale konkretny i narazie są dobre efekty. Znam go juz prawie rok Takze, ja bym bardziej sie martwiła czy lekarz kompetentny, a nie jakiej jest płci

Co do otyłosci, to tam gdzie robi sie usg, bardzo nisko, to prawie tego tluszczu nie ma więc sie nie martw. Szczególnie jak sie lezy to sie robi płasko tam :P
Oczywiscie obraz zawsze jest lepszy przez usg badylem. Super przyjemne nie jest, do teraz robie gleboki wdech no, ale trzeba zrobić. Gorzej jak mi maca brzuch i sprawdza, wtedy to sie krzywie XD
Pół godziny usg? czego oni szukaja w tak dlugim czasie? skarbów? :p U mnie to najdluzej trwa z 10 min max. Chyba chodzi o to ze wizyta trwa pół godziny.

Pomaga mi mysl, ze codziennie widzi pelno półnagich kobiet więc czego sie wstydzić.
Wiadomo ze w pierwszej mierze liczy sie doswiadczenie i umiejetność lekarza a nie jego płeć . Zależy mi na tym żeby badanie było fachowo wykonane . Gdyby zależało mi na płci gina to poszła bym do jakiejś kobiety, ale właśnie sami mężczyźni byli mi polecani wiec jakoś pokonam swój dyskomfort dla wiekszego dobra... pytałam znajmej i mowiła , że jej cała wizyta trwała 40 min i wiekszość z tego przeleżała gdy dr robił badanie. Niby gościu jest super dokładny wszystko pomazuje i opsuje co i jak.
Tak jak napisałaś wizyty u lekarzy mężczyzn to kwestia przyzwyczajenia , a że ja nie byłam jeszczs u mężczyzny lekarza wiec nie miałam kiedy sie przyzwyczaić i pewnie dlatego ten stres.
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 23:38   #2614
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Wiadomo ze w pierwszej mierze liczy sie doswiadczenie i umiejetność lekarza a nie jego płeć . Zależy mi na tym żeby badanie było fachowo wykonane . Gdyby zależało mi na płci gina to poszła bym do jakiejś kobiety, ale właśnie sami mężczyźni byli mi polecani wiec jakoś pokonam swój dyskomfort dla wiekszego dobra... pytałam znajmej i mowiła , że jej cała wizyta trwała 40 min i wiekszość z tego przeleżała gdy dr robił badanie. Niby gościu jest super dokładny wszystko pomazuje i opsuje co i jak.
Tak jak napisałaś wizyty u lekarzy mężczyzn to kwestia przyzwyczajenia , a że ja nie byłam jeszczs u mężczyzny lekarza wiec nie miałam kiedy sie przyzwyczaić i pewnie dlatego ten stres.
Spokojnie Bedzie dobrze Ja tez sie za pierwszym razem bałam wiec wiem co czujesz. Wczesniej nigdy nie bylam u ginekologa wiec stres podwójny miałam.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 23:45   #2615
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monique_05 Pokaż wiadomość
Dziewczyny byłam u ginekolog dzisiaj i trochę mnie nastraszyła, że w 6 tyg powinno być już słychać serduszko na usg dała mi duphaston na podtrzymanie ciąży, ale powiedziała, że nie wygląda to dla niej najlepiej i żebym się przygotowała na najgorsze bo może być tak, że ciąża jest obumarła wypłakałam się jak głupia... powiedzcie mi w którym tygodniu uslyszalyscie serducho?
spokojnie, możesz sobie zrobić bhcg

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Moja babka od Zumby prowadziła Zumbę do 7 miesiąca ciąży. A na moją grupę też przychodziła dosyć długo jedna dziewczyna z wysoką ciążą. Nie skakała tak intensywnie ale zawsze.

W UK zachęcają do aktywności, jak się ćwiczyło wcześniej, a ja nie mam zamiaru siedzieć w domu i przybrać 30kg
U nas też zachęcają( pisałam mgr z Aktywności kobiet w ciąży) Tylko u nas w 1 trym jednak większa ostrożność. Bardziej się przejmują niepowodzeniami i dobrze.

Cytat:
G się wita

W podstawówce koledzy za mną wołali duże i gładkie.....

A po urodzeniu Oliwki to miałam rozmiar J. Stałam przed lustrem i płakałam.
współczuję, ja teraz przeskoczyłam z b na c i spać nie mogę przez nie

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Witam się i ja,podczytuje was już jakiś czas i zdecydowałam się na przyłączeniu jeśli można...

Mam na imię Ania mam 32 lata mamy z męzem już synka w tym roku skończy 7 lat ,długą drogę przeszliśmy aby dojśc do tgo etapu w którym jesteśmy a mianowicie nasz kolejny kochany maleńki cud który zamieszkał w moim brzuszku mam nadzieje na dłużej,gdyż jestem juz po 3 poronieniach i mamy nadzieje że tym razem będzie dobrze.Jesteśmy już w 9t4d termin mamy na 11-13 .08.

Wszystkim mamusiom gratuluje wspaniałych fasolek rosnących w waszych brzuszkach.
witaj

Cytat:
Boże dziewczyny. Od razu zaznaczam że rasistką nie jestem . Mój kalafior ciążowy ubzdurał sobie ze mam jutro wizytę. A to było dzisiaj!!! Zadzwoniłam i poprosiłam o umówienie drugiej wizyty. Jak najszybciej i wieczorem w danej placówce. Babka mnie zapisała powiedziała nazwisko zapisałam i się rozlaczylam. Potem patrze na nazwisko i na głos "o ja pie.....e". Mąż przyleciał i się śmieje ze mnie ze do jakiegoś Araba się zapisałam. Wlazłam w Google patrze a to murzyn. Jezu.... Będę się strasznie krepowala.
A mąż chodzi i się leje że mnie ze takiego to między nogami jeszcze nie miałam
nieźle

Cytat:
U mnie znów tylko kobiety. Moja jest cudowna i nie wyobrażam sobie chodzić do kogoś innego.
Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Nie ma Ale często kobiety przeklinają Zazwyczaj kobieta w tym czasie jest w swoim świecie i niewiele mówi
o tak swój świat
U mnie był taki napływ różnych hormonów w dość krótkim czasie, że czułam się jak na haju żaden gaz nie był mi potrzebny.

Odleciałam z synem. Coś nie mógł zasnąć, a teraz ledwo kontaktuję. Powiedziałam mu dziś o dzidziusiu. Miałam poczekać do wizyty . Najbardziej go interesowało jak dzidziuś wyjdzie z brzuszka . Pooglądaliśmy zdjęcia jak teraz dzidziuś wygląda i się bardzo ucieszył, że ma już buzie, rączki, nóżki i brzuszek . Obiecałam mu, że wezmę go kiedyś na USG.

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 06:07   #2616
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Piernik Torunski

Czy ja wiem, z twarzy niestety nigdy piękna nie byłam, więc za bardzo nie bylo czego zazdroscic. Moze gdybym byla ladna jak inne kolezanki. Raczej prowadzilam samotne pozbawione przyjaciół szkolne życie. Jestem totalna introwertyczką co na pewno nie pomagało w nawiazywaniu znajomosci plus to byla mala wioskowa szkola wiec kazdy sie dobrze znał. Jesli na poczatku nie cie nie polubiono to na kumpli nie mialo się zadnych szans. Szkoła, jak ja ciesze sie, ze to juz dawno za mną.

monique_05

Trzymam mocno kciuki i sciskam. Bedzie dobrze, musi być!
Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Talantea super brzuszek!

Ale duży dzieciaczek!

Pewnie, że jak nie ma potrzeby to nie robią

monique
spokojnie poczekaj do kolejnej wizyty. Nie opieraj się o nasze wyniki, każda ciąża jest inna. Każdy lekarz ma inny sprzęt. Mogło dojść później do zapłodnienia. Wiele czynników ma na to wpływ. Teraz tylko musisz się uzbroić w cierpliwość i starać się za bardzo nie schizować, bo to nie pomoże
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy i porady

Edytowane przez monique_05
Czas edycji: 2016-01-12 o 06:09
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 07:53   #2617
tamari86
Przyczajenie

Na początek gratuluje wszystkim mamusiom udanychwizyt.Chciałabym się wytłumaczyć z nieobecności otóż zapomniałam Wam powiedzieć że studiuje i jak się pewnie domyślacie mam sesję.
Asiulek nie martw sie wizytą ja pracuje w jednym z największych centrów medycznych w Polsce i zagraniczni lekarze są naprawde polecani.

Aha i dziekuje za wytłumaczenie wielocytowania tez nie jestem techniczna.A co u nas-na tapecie mdłości i totalna awersja do mięsa.Wizytę z USG jeszcze u "starej"lekarki mam 22.01 aa potem 25.01 w Poradni Patologii ciąży na Karowej zobaczymy trochę się boję.
tamari86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 08:24   #2618
Piernik Torunski
Zakorzenienie

hej dziewczyny wtorkowo..ale żeście się rozgadały

[QUOTE=monique_05;54095817]
Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
Dziękuję, trochę się podbudowałam teraz ze stresem muszę czekać te 9 dni na kolejne usg, żyję nadzieją, że jednak będzie ok.
trzymamy kciuki...z nami szybko czas do wizyty Ci minie

Cytat:
Piernik Torunski

Czy ja wiem, z twarzy niestety nigdy piękna nie byłam, więc za bardzo nie bylo czego zazdroscic. Moze gdybym byla ladna jak inne kolezanki. Raczej prowadzilam samotne pozbawione przyjaciół szkolne życie. Jestem totalna introwertyczką co na pewno nie pomagało w nawiazywaniu znajomosci plus to byla mala wioskowa szkola wiec kazdy sie dobrze znał. Jesli na poczatku nie cie nie polubiono to na kumpli nie mialo się zadnych szans. Szkoła, jak ja ciesze sie, ze to juz dawno za mną.

monique_05

Trzymam mocno kciuki i sciskam. Bedzie dobrze, musi być!
a widzisz najgorzej jak jest małe środowisko szkolne i każdy wchodzi w jakas rolę i potem choćby się chciało ianzcej to trudno zmienić

Cytat:
Witam się i ja,podczytuje was już jakiś czas i zdecydowałam się na przyłączeniu jeśli można...

Mam na imię Ania mam 32 lata mamy z męzem już synka w tym roku skończy 7 lat ,długą drogę przeszliśmy aby dojśc do tgo etapu w którym jesteśmy a mianowicie nasz kolejny kochany maleńki cud który zamieszkał w moim brzuszku mam nadzieje na dłużej,gdyż jestem juz po 3 poronieniach i mamy nadzieje że tym razem będzie dobrze.Jesteśmy już w 9t4d termin mamy na 11-13 .08.

Wszystkim mamusiom gratuluje wspaniałych fasolek rosnących w waszych brzuszkach.
hej Ania.. jesteś kolejną mamusią z dolnosląskiego..

Cytat:
Boże dziewczyny. Od razu zaznaczam że rasistką nie jestem . Mój kalafior ciążowy ubzdurał sobie ze mam jutro wizytę. A to było dzisiaj!!! Zadzwoniłam i poprosiłam o umówienie drugiej wizyty. Jak najszybciej i wieczorem w danej placówce. Babka mnie zapisała powiedziała nazwisko zapisałam i się rozlaczylam. Potem patrze na nazwisko i na głos "o ja pie.....e". Mąż przyleciał i się śmieje ze mnie ze do jakiegoś Araba się zapisałam. Wlazłam w Google patrze a to murzyn. Jezu.... Będę się strasznie krepowala.
hehe.. Twój pierwszy raz
Cytat:
Mam tak samo....Każda na jaką trafiłam, była koszmarem.

Czasami badanie trwa dłużej w zależności od ułożenia malca.

A co do badania badylem. Podczas jednej z ciąż byłam na badaniu w PL w 9 tyg. I byłam z córą. Bardzo chciała zobaczyć dzidzię. Więc lekarz ładnie mnie przykrył prześcieradłem czy czym tam, wpuścił ją do gabinetu, więc nawet nie widziała jak to działa i wyprosił zanim skończył, by zakończyć badanie.

Tutaj przy ostatnim poronieniu, miałam badylem, i poprosili niemęża by poczekał na zewnątrz. Choć to było już po poronieniu - sprawdzała, czy się wszystko oczyściło.

A teraz, mimo mojej nadwagi w 6 tyg przez brzuch już było widać akcję serca Więc w 12 tyg na pewno będzie ok Jeśli po drodze nam się nic nie przydarzy.

......................... ........

A w między czasie dostałam zaproszenie na bal maskowy, i nie mogłam wydumać w co się ubrać i znalazłam taką małą czarną na wyprzedaży Przyda się na później na różne imprezy okolicznościowe
http://www.gap.co.uk/browse/product....d=000734263000
fajna kiecka..seksi mama będziesz..lubię gapa
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 08:46   #2619
Aniol1985
Zadomowienie

Witam , właśnie wróciłam z badań, niestety krzywa cukrowa do poprawy... Dziewczyny jak wy to zniosłyście? słodkie to ,to straszelnie. Ja za rada z neta poszłam z cytryna i itak było tragiczne zwymiotowałam z 10min po wypiciu glukozy. Obawiam sie że to nie jednorazowy wybryk i następnym razem bedzie to samo. W ciąży odrzuciło mnie od słodyczy na razie nawet kostka czekolady no nie wchodzi co dopiero kubek przesłodzonej wody. Jedyne pozytywne za krzywą, WR, HBs, HIV,HCV wszystko prywatnie zapłaciłam 103 zł byłam w szoku że tak mało. Ostatnio za cytomegalie, toksy, różyczke i gr krwi płaciłam 280zł a słyszałam ze HIV i reszta sa o wiele droższe. Przygotowałam sie na wydatek ok 300-350 zł a tu taka miła niespodzianka , chociaż tyle dobrze.
Stary 2016-01-12, 08:51   #2620
kasia_ruda
Zakorzenienie

A ja po kolejnym pobraniu krwi, dziś na szczęscie wróciłam z mamą do naszej standardowej procedury, czyli mama pobiera mi u mnie w domu i zanosi do przychodni zero kolejek, martwienia się o zasłabnięcie, zyc nie umierac

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 09:00   #2621
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
A ja po kolejnym pobraniu krwi, dziś na szczęscie wróciłam z mamą do naszej standardowej procedury, czyli mama pobiera mi u mnie w domu i zanosi do przychodni zero kolejek, martwienia się o zasłabnięcie, zyc nie umierac

aa to Ci dobrze..mama zawodowo zajmuje się pracą w laboratorium?
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 09:01   #2622
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
aa to Ci dobrze..mama zawodowo zajmuje się pracą w laboratorium?

Jest pielęgniarką w przychodni, więc idąc podrzuca do labu.

Stary 2016-01-12, 09:01   #2623
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
tylko usg
pappa jest bez sensu bo to tylko statystyka
ale to tylko moje zdanie

mówiłam, że mają wy.....ać
tak wiem, bezczelnie
położne to się muszą fajnie nasłuchać

Cytat:
Witam , właśnie wróciłam z badań, niestety krzywa cukrowa do poprawy... Dziewczyny jak wy to zniosłyście? słodkie to ,to straszelnie. Ja za rada z neta poszłam z cytryna i itak było tragiczne zwymiotowałam z 10min po wypiciu glukozy. Obawiam sie że to nie jednorazowy wybryk i następnym razem bedzie to samo. W ciąży odrzuciło mnie od słodyczy na razie nawet kostka czekolady no nie wchodzi co dopiero kubek przesłodzonej wody. Jedyne pozytywne za krzywą, WR, HBs, HIV,HCV wszystko prywatnie zapłaciłam 103 zł byłam w szoku że tak mało. Ostatnio za cytomegalie, toksy, różyczke i gr krwi płaciłam 280zł a słyszałam ze HIV i reszta sa o wiele droższe. Przygotowałam sie na wydatek ok 300-350 zł a tu taka miła niespodzianka , chociaż tyle dobrze.
biedna oby następnym razem było lepiej

Cytat:

aż mi się przypomniała historia, kiedy moja teściowa (nie będąca jeszcze wtedy teściową) zaoferowała się, że jako pielęgniarka pobierze mi krew. trwało to dobre 10min, nie poleciała ani kropelka, a ja chodziłam przed dłuuugi czas z siniakiem na pół ręki dodam, że teściowa jest instrumentariuszką i ostatni raz pobierała krew pewnie z szkole pielęgniarskiej
Stary 2016-01-12, 09:04   #2624
kasia_ruda
Zakorzenienie

A to nie, moja mama pobiera totatnie bezboleśnie wszystkie dzieci w przychodni chciały, żeby to ona im robila zastrzyki, bo ona zawsze robiła "bez igły", tak potrafiła dzieci zbajerować, że nic nie bolalo.

Stary 2016-01-12, 09:09   #2625
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:

Mnie mój men zawozi na badania i czeka ze mną wiec też nie jest źle. Co do kolejek byłam dzisiaj pierwszy raz w takim nowym centrum miedziowym do laboratorium 2 kolejki jedna dla ludzi ze skierowaniem druga dla ludzi z pakietami medycznymi i tymi co sami sobie płacili za badania. Stoje w kolejce i czekam nie zwróciłam uwagi bo to było napisane na tabliczce przy drugich drzwiach, ze os ktore ida na badanie krzywej, kobiety w ciąży , honorowi dawcy krwi i dawcy przeszczepów ida w pierwszej kolejności bez kolejki. Ja normalnie stałam w kolejce ale siedziałam juz w środku i słysze jak ludzie za drzwiami sie emocjonuja do jakiejś kobiety że jak to bez kolejki, że ona sobie wejdzie a oni stoją i beda czekać poł godziny. W końcu kobieta weszła z wielkim brzuchem widać że sie źle czuła. Masakra jaka znieczulica i brak kultury nieraz panuje. Serio , z 4os w sumie pobierały tą krew wszystko szło szybko i sprawnie a i tak ludzie mieli wielki problem żeby ustąpić miejsca kobiecie w zaawansowanej ciąży
Stary 2016-01-12, 09:29   #2626
Origa
Rozeznanie

Dziewczyny, gratuluję wizyt, machających rączek i nóżek Sama się nie mogę doczekać, a to dopiero za 2 tygodnie.

Cytat:
G się wita

A po urodzeniu Oliwki to miałam rozmiar J. Stałam przed lustrem i płakałam.
Wiem, że z Twojej perspektywy to mało śmieszne, ale jakos mnie rozbawił Twój komentarz Szczerze mówiąc, to nigdy wczesniej nie myślałam, że istnieje taki rozmiar stanika jak J

Cytat:
Napisane przez monique_05 Pokaż wiadomość
U mnie dziś równo 6t0d. A sprzęt chyba całkiem ok, nie znam się ale to w Medicoverze więc chyba mają kasę na coś lepszego.. ech
Spokojnie poczekaj do następnego USG, nie ma co się martwić na zapas A zachowanie lekarki co najmniej moim zdaniem nieodpowiedzialne

Witaj aniula83 u nas Po nicku wnoszę, że jesteśmy w tym samym wieku z tym, że dla mnie to pierwsza ciąża

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość

Co do usg genetycznego, to tak czytam i czytam i sama nie wiem jak się zachować. Mam 25 lat, brak chorób gen. w rodzinie (brat z porażeniem mózgowym, ale to co innego), a na ostatniej wizycie sam mi powiedział, że następna wizyta będzie usg genetyczne, nie mówił nic o $. Wszelkie badania robi mi w szpitalu na IP jak ma dyżury, bo mówi, że ma lepszy sprzęt... Myślicie, że coś mu dać, jakąś kopertkę?
Trochę mam te wizyty po znajomości, bo mój brat jest handlowcem i sprzedaje im te wszystkie aparaty do usg, instaluje, szkoli lekarzy, więc może dlatego jest taki przychylny... Ale z drugiej strony jakoś chyba w dokumentacji musi się tłumaczyć dlaczego mi zrobił to usg gen?
Jestem przeciwko dawaniu lekarzom kopert z różnych względów. USG jest zwyczajnym badaniem w tym okresie ciąży więc szczególnie się tłumaczyć nie będzie musiał

Cytat:

: hahaha::h ahaha:

Cytat:
A ja nie wiem. Może ZD nie, ale zespół patau czy edwardsa czy inne gorsze może już. Nie wiem.
Muszę szczerze przyznać, że sporo o tym myślałam i też wcale pewna nie jestem...

Aniol1985 Nie stresuj sie, że to facet. Ja w swoim życiu przerabiałam juz obie płcie i chyba zawsze lepiej oceniałam facetów - ginekologów, choć akurat teraz na NFZ moja ciążę prowadzi kobieta, do której chodzę już parę lat. Ale np. 20/01 żeby dostać skierowania na kilka badań i USG genetyczne mam wizytę prywatną u faceta, bo tak mnie infolinia umówiła

tamari86 nie martw sie, będzie dobrze

Cytat:
Witam , właśnie wróciłam z badań, niestety krzywa cukrowa do poprawy... Dziewczyny jak wy to zniosłyście? słodkie to ,to straszelnie. Ja za rada z neta poszłam z cytryna i itak było tragiczne zwymiotowałam z 10min po wypiciu glukozy. Obawiam sie że to nie jednorazowy wybryk i następnym razem bedzie to samo.
Ja się tego właśnie obawiam i o to zapytałam swoją gin ostatnio. Powiedziała, że jeśli zwymiotuję, to raczej nie będzie mnie zmuszała do powtórzenia, bo z wielkim prawdopodobieństwem przydarzy mi się to samo, a nie o to chodzi, żeby mnie męczyć. Nie ukrywam, że na samą mysl o wypiciu glukozy mam odruch wymiotny

kasia_ruda taka mam to skarb chociaż....moja też jest pielęgniarką, a pamiętam z lat dziecięcych jak jeszcze w szpitalu pracowała, to jak trzeba mi było pobrac krew albo zaszczepić to się darłam w niebogłosy i zawsze kończyło się na jej koleżance, której pozwalałam się kłuć bez problemu Do tej pory nie mam pojęcia dlaczego

Ehhh...pogoda za oknem taka, że najchętniej wróciłabym do domu i zakopała pod kołdrą z kotem
Pod koniec stycznia będę miała osobiste spotkanie z szefową (pracuje w innym mieście), które teoretycznie ma być podsumowaniem poprzedniego roku i ustaleniem celów na ten (a w każdym razie na pierwsze pół roku). Wczoraj rozmawiałyśmy przez tel. i snuła duuuużo planów Mysle, że będzie mega zaskoczona informacją o mojej ciąży...
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 09:37   #2627
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Ja po wizycie melduję, że wszystko ok
wg USG to 11t3d (a miał być 11t2d)
Termin porodu wg USG 29.07.16 (dziś u lekarza na nfz) a tamten prywatny gin wyznaczył 2.08.16
Kruszynka ma 4,72 cm machała do mnie rączkami i nóżkami
Super! Duże Twoje dziecko, to na pewno wielkość dziecka, nie pęcherzyka?

Cytat:
Okej, ale uprzedzam, ze duzo z tego to mój tłuszcz :p

zonamojegomeza

Ja moge jedynie sama robic sobie zdjecia, w niezbyt korzystnym swietle, przynajmniej jest duze lustro.
Fajnie zaokrąglony masz brzuch! U mnie 10 kg nadwagi i wciąż dwie fałdy na brzuchu.

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Co do usg genetycznego, to tak czytam i czytam i sama nie wiem jak się zachować. Mam 25 lat, brak chorób gen. w rodzinie (brat z porażeniem mózgowym, ale to co innego), a na ostatniej wizycie sam mi powiedział, że następna wizyta będzie usg genetyczne, nie mówił nic o $. Wszelkie badania robi mi w szpitalu na IP jak ma dyżury, bo mówi, że ma lepszy sprzęt... Myślicie, że coś mu dać, jakąś kopertkę?
Trochę mam te wizyty po znajomości, bo mój brat jest handlowcem i sprzedaje im te wszystkie aparaty do usg, instaluje, szkoli lekarzy, więc może dlatego jest taki przychylny... Ale z drugiej strony jakoś chyba w dokumentacji musi się tłumaczyć dlaczego mi zrobił to usg gen?
Ja bym nic nie dawała, usg genetyczne to chyba teraz standard, a te dodatkowe badania to już poza normą.

Cytat:
Hahaha ale akcja, u murzyna to jeszcze nie byłam. Ciekawe jaka byłaby reakcja mojego TŻ jakby wszedł do gabinetu popatrzeć na usg a tam murzyn

Cytat:
Krzywa cukrowa tak szybko? To nie powinno być dopiero w okolicy 20tc?

Mnie wczoraj dopadł pierwszy ból głowy, myślałam że zejdę a nie chciałam brać tabletek. Przespałam cały wieczór. Dzisiaj też leciutko boli, może to ciśnienie bo pogoda taka dziwna ostatnio.
Muszę dzisiaj przeprowadzić rozmowę z kolegą z pracy, bo mamy w firmie taką niepisaną umowe że pracujemy po 9 godz plus jeszcze nadgodziny. Ja teraz pracuję tylko te 9 godz, więcej nie daję rady. On u nas pracuje jako konsultant i przyjeżdża dopiero 0 16.30 a ja jestem tylko do 16. Każdego dnia do mnie dzwoni po pracy i wyczuwam pretensje że znowu nie zostałam. Wg prawa w ciązy nie powinnam pracować nawet tej 9-tej godziny. Muszę z nim dzisiaj porozmawiać, bo mi jest naprawdę ciężko siedzieć te 9 godz a jeszcze zostawać... Dodam że on chce żebym na niego czekała bo musimy coś ustalić, a przecież wszystko da się załatwić mailowo.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 10:11   #2628
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Cytat:
Witaj.
W jakich tygodniach dochodziło do poronien? Pytam tylko z ciekawosci
do poronień dochodziło od 7-12 tygodnia każde inaczej.
Jejku dziewczyny tyle piszecie ze nie ogarniam czasem a chciałabym Wam wszystkim coś napisać.
U mnie kolejny dzień w mdłościach i wymiotach więc może i to powoduje że brak weny na napisanie czegokolwiek ,czekam na lepszy dzień

ps.też coś mi świta że glukoze w pierwszej ciąży piłam około 20 tygodnia... hmmm
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek

Edytowane przez aniula83
Czas edycji: 2016-01-12 o 10:14
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 10:20   #2629
TinkerrBell
Zadomowienie

Wy mi nic nie mówcie o pogodzie To jest najgorszy rok w Szkocji od kiedy tu mieszkam....Dzień w dzień padaa...rybki na spacer można wyprowadzać;/
Nawet pies nosa z domu nie wychyla;/

Idę sobie poprawić humor u kosmetyczki. Jutro znów maraton w pracy
Stary 2016-01-12, 10:34   #2630
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
A próbowałas popić lykiem wody? Bo jest też glukoza do kupienia juz cytrynowa może taka będzie lepsza?

Cytat:
Mnie mój men zawozi na badania i czeka ze mną wiec też nie jest źle. Co do kolejek byłam dzisiaj pierwszy raz w takim nowym centrum miedziowym do laboratorium 2 kolejki jedna dla ludzi ze skierowaniem druga dla ludzi z pakietami medycznymi i tymi co sami sobie płacili za badania. Stoje w kolejce i czekam nie zwróciłam uwagi bo to było napisane na tabliczce przy drugich drzwiach, ze os ktore ida na badanie krzywej, kobiety w ciąży , honorowi dawcy krwi i dawcy przeszczepów ida w pierwszej kolejności bez kolejki. Ja normalnie stałam w kolejce ale siedziałam juz w środku i słysze jak ludzie za drzwiami sie emocjonuja do jakiejś kobiety że jak to bez kolejki, że ona sobie wejdzie a oni stoją i beda czekać poł godziny. W końcu kobieta weszła z wielkim brzuchem widać że sie źle czuła. Masakra jaka znieczulica i brak kultury nieraz panuje. Serio , z 4os w sumie pobierały tą krew wszystko szło szybko i sprawnie a i tak ludzie mieli wielki problem żeby ustąpić miejsca kobiecie w zaawansowanej ciąży
Będąc w ciąży naogladalam się takich kolejkowych akcji.

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Jejku dziewczyny tyle piszecie ze nie ogarniam czasem a chciałabym Wam wszystkim coś napisać.
U mnie kolejny dzień w mdłościach i wymiotach więc może i to powoduje że brak weny na napisanie czegokolwiek ,czekam na lepszy dzień

ps.też coś mi świta że glukoze w pierwszej ciąży piłam około 20 tygodnia... hmmm
Jak lekarz ma podejrzenia co do cukrzycy i po wywiadzie, jak była cukrzycą w poprzedniej ciąży robi się wcześniej obciążenie.
Tez mam już zlecone. Ale narazie cukry ok bo mierze w domu. Zrobię kilka dni przed wizytą albo wcześniej jak zaczną skakać mi cukry na domowym glukometrze

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 11:02   #2631
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:

My to mamy takie momenty w ciągu dnia , ze w godzine z dwie strony nabijemy Wystarczy jakis fajny temat zacząć.

justynkie

Co do brzucha to tylko w spodniach czy leginsach mam tak zaokrąglony, normalnie wywalony na wierzch niestety tworzy dwie fałdy. Więc nie masz czego zazdroscić

...
Moje badania wyszły mnie tym razem 98 zł. Morfologia, mocz tsh, ft3 i ft4. Bałam się, że znowu ponad 200, a tu mila niespodzianka. Tyle to co miesiąc mogę wydać. Czy wam tez mówiono, ze macie robić morfologie co trzy tygodnie?

Psiknęłam dzisiaj rano i jak mnie nie zabolały jajniki az auć krzyknęłam, mimo, że trzymałam brzuch zeby temu zapobieć Czesto mnie kłują te jajniki pfff

Mam nadzieje, ze wszystko ok, dzisiaj na 17 do gina.

Stary 2016-01-12, 11:27   #2632
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Ja mam wizytę 05.02. Trochę poczekam. Tydzień wczesniej muszę iść na badania. Na oznaczenie grupy krwi czeka się około 4 dni to zrobię tydzień wczesniej. I akurat będzie 5 tyg- czas na kontrolę TSH po szpitalu. Zminimalizuję ilość wkluc- zgodnie z zaleceniem pani z laboratorium. Bardzo miła kobieta, na wszystkie pytania odpowiedziała, doradziła kiedy i co. Takie panie lubię
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 11:42   #2633
afryga
Raczkowanie

Jeśli chodzi o płeć ginekologa, to zdecydowanie mężczyzna. Nie wiem czemu tak jest, ale kobiety są zwykle mniej delikatne i bardziej gburowate. Mężczyźni (choć nie wszyscy oczywiście) bardziej przejmują się komfortem pacjentki i tym, żeby nie wprawić kobiety w zażenowanie.

Dziewczyny, czytam o waszych decyzjach odnośnie USG genetycznego i zastanawiam się. Jeśli wynik takiego badania byłby (tfu, tfu) zły to co byście zrobiły z taką wiedzą?
afryga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 11:48   #2634
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez afryga Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o płeć ginekologa, to zdecydowanie mężczyzna. Nie wiem czemu tak jest, ale kobiety są zwykle mniej delikatne i bardziej gburowate. Mężczyźni (choć nie wszyscy oczywiście) bardziej przejmują się komfortem pacjentki i tym, żeby nie wprawić kobiety w zażenowanie.

Dziewczyny, czytam o waszych decyzjach odnośnie USG genetycznego i zastanawiam się. Jeśli wynik takiego badania byłby (tfu, tfu) zły to co byście zrobiły z taką wiedzą?
Hmm powiem tak, jesli by wyszło, ze jest cos powazniejszego niz zespół Downa to bym sie zastanawiała czy chcę zeby moje dziecko cierpiało z duzą wadą genetyczną. Jakos sobie nie wyobrazam zebym miała patrzeć na cierpienie mojego dziecka. Oczywiscie te badania bym jeszcze potwierdziła dla pewnosci u innego lekarza gdyby cos było nie tak.
Mój gin ostatnim razem spojrzal na przeziernosc karku i stwierdził, ze jest dobra, więc jest duza szansa, ze zadna przykra niespodzianka mnie nie czeka.

Stary 2016-01-12, 11:54   #2635
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

Zależy od tego, czy dziecko po urodzeniu może żyć w miarę "normalnie" (ZD) - czy nie przeżyje lub będzie "rośliną". (Bezmózgowie)
Stary 2016-01-12, 11:56   #2636
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawdziłabym u innego lekarza.
I pewnie nic. Rozmawialiśmy o tym, ze ten wynik nic nie zmienia dla nas jeśli chodzi o Zespól Dawna.

Jasne, że jeśli w grę wchodzi zespól Edwardsa albo Patau to nie wiem co by było. Tematu nie ruszamy obecnie. Zresztą ja zaraz płaczę itp i odpuszczamy.

Pytałam dziś o pappa i USG. Badanie krwi 250, USG 200. Nadal zastanawia się tylko co mi da wiedza ze moje dziecko ma ryzyko urodzenia się z jakąś wadą jak 1:300, 1:50 czy 1:10000000. To tylko statystyka. Czy to nie będzie większy stres?

Pierwsze dziecko, brak chorób genetycznych w rodzinie, obciążenie małe, jedynie mój wiek sprawia ze ryzyko wzrasta. Jakoś statystyka do mnie nie mówi.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 11:57   #2637
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Hmm powiem tak, jesli by wyszło, ze jest cos powazniejszego niz zespół Downa to bym sie zastanawiała czy chcę zeby moje dziecko cierpiało z duzą wadą genetyczną. Jakos sobie nie wyobrazam zebym miała patrzeć na cierpienie mojego dziecka. Oczywiscie te badania bym jeszcze potwierdziła dla pewnosci u innego lekarza gdyby cos było nie tak.
Mój gin ostatnim razem spojrzal na przeziernosc karku i stwierdził, ze jest dobra, więc jest duza szansa, ze zadna przykra niespodzianka mnie nie czeka.
Od miesiąca poszukuję wiedzy na temat USG gen czy testów PAPA i amniopunkcji, i USG nawet, które wygląda na "dobre" nie może wykluczyć ZD. Jedynym badaniem potwierdzającym lub wykluczającym jest amniopunkcja.
Stary 2016-01-12, 11:58   #2638
niusiak25
Zadomowienie

Cytat:

Ja staram się o takich rzeczach nie myśleć, ale jedno co mnie pociesza, że robi się je na tyle wcześnie, że można bynajmniej znaleźć miejsce gdzie ci pomogą. Moja znajoma urodziła córeczkę ale w badaniach prenatalnych wyszła jej ogromna wada serca od razu szukali lekarza i znaleźli w Monachium co prawda ale mała jest już po operacji i czuje się dobrze. trzeba być dobrej myśli

Twój pot, Twój ból, Twoje łzy - ich zazdrość.
niusiak25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-12, 11:59   #2639
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Sprawdziłabym u innego lekarza.
I pewnie nic. Rozmawialiśmy o tym, ze ten wynik nic nie zmienia dla nas jeśli chodzi o Zespól Dawna.

Jasne, że jeśli w grę wchodzi zespól Edwardsa albo Patau to nie wiem co by było. Tematu nie ruszamy obecnie. Zresztą ja zaraz płaczę itp i odpuszczamy.

Pytałam dziś o pappa i USG. Badanie krwi 250, USG 200. Nadal zastanawia się tylko co mi da wiedza ze moje dziecko ma ryzyko urodzenia się z jakąś wadą jak 1:300, 1:50 czy 1:10000000. To tylko statystyka. Czy to nie będzie większy stres?

Pierwsze dziecko, brak chorób genetycznych w rodzinie, obciążenie małe, jedynie mój wiek sprawia ze ryzyko wzrasta. Jakoś statystyka do mnie nie mówi.
Ta statystyka mówi, że np gdybyś urodziła 300 dzieci to jedno urodzi się z ZD. Oczywiście statystycznie idąc z psem na spacer mamy po 3 nogi

Po tym teście, możesz zdecydować się na amniopunkcję.
U nas w rodzinie ani mojej, ani ojca mojego dziecka nie było wad genetycznych. Miałam 21 lat - a córka urodziła się z wadą.
Stary 2016-01-12, 12:02   #2640
Talantea
Zakorzenienie

Jeszcze dodam, ze u mnie w rodzinie ani w rodzinie TZ-ta nikt nie mial chorób genetycznych. Jedynie chrzesniak TZ-ta jest karłem. To tyle. Więc szanse na jakąs wadę sa małe jeśli patrzec po rodzinie. Oczywiscie nadal to nie wyklucza niczego.
Mam dopiero 24 lata tez.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości