|
|
#2761 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
Ja biorę, i to sporo bo dwa razie dziennie po dwie tabl. 100mg, ale nie mam żadnych efektów ubocznych ....
|
|
#2762 |
|
Raczkowanie
|
Sierpnióweczki 2016!
Lucynka20xd, aniula83, Talantea - gratuluje kruszynek! Super, ze wszystko dobrze sie rozwija
![]() aniula83, kasia_ruda - ja tez od tego tygodnia mam takie dreszcze, nie jest mi jakos specjalnie zimno (chociaz bardziej niz zawsze) ale co jakis czas takie dreszcze przechodza.. Do tego dostalam plesniawki na podniebieniu, tez z tyLu cos mi spuchlo i do tego powolutku zaczyna gardlo bolec (mimo, ze nie mam kataru ani kaszlu), kurcze chyba idzie jakies przeziebienie. W tamtym roku w styczniu tez przez zaklad przeszla fala przeziebien, wiec latwo coS zlapac. Rozmawialyscieo pracodawcach i L4. W naszym zakLadzie mamy 70% kobiet i wczesniej prawie zawsze ktoras byla w ciazy (teraz mniej mlodych, w biurach ja jestem najmlodsza - 27 lat ), ale szefostwo zawsze bylo nastawione OK, jezeli sie po prostu sie nie oszukiwalo. Mozesz pracowac - pracuj jak najdluzej jezeli chcesz i mozesz. Nie mozesz, bo nie jestes w stanie funkcjonowac ale chcesz wrocic potem - OK. Wszystko jest do obgadania i ustalenia. Ale uwierzcie mi, ze naprawde bardzo duZo lasek po prostu oszukuje. JakiS czas temu laska z biur zaszla w ciaze, od razu na L4 a potem po 2ch tygodniach wysłala kolezankom z pracy zdjecia z plazy w Hiszpanii . A na produkcji co jakis czas przychodza nowe kobitki, ktore po tygodniu (naprawde PO TYGODNIU) przynosza L4, ręce opadają.
Edytowane przez Juu_ Czas edycji: 2016-01-13 o 08:08 |
|
|
|
#2763 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
Mi po luteinie nic nie jest. Chyba, ze nasila senność. Ja pracuję i chciałabym tak do czerwca. W połowie skoncze pewien etap projektu i mogę spokojnie odejść. U mnie jest tak: termin na sierpień, umowa kończy mi się 31.12. Wybieram się na roczny macierzyński , czyli 80% wynagrodzenia przez caly rok. W marcu jest nowy rozdział kasy, nowe umowy. Jeśli nie dostanę tyle co teraz to ucieka na zwolnienie, żeby sobie średniej z 12 miesięcy nie obniżyć. I tutaj będę szczera z pracodawcą- ekonomia wygra. |
|
|
|
#2764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Dzien dobry Ja też biorę Lutine i nic mi po niej nie jest, z tgo co wiem to mdłości czy wymioty są tez spowodowane duzym wzrostem progsteronu tak mi to tłumaczyła moja ginekolog, il w tym prawdy to nie wiem ,ja czy biore czy nie Luteine to i tak mam mdłości i wymioty . No chyba że bierzesz je w postaci zwykłych tabletek pod język bo też taka luteina jest. i to może powodować u ciebie nasilone mdłości. ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Co do pracy i L4 itp.nie wypowiem się bo nie pracuje ,,już" sama musiałam odejść bo pracowałam na czarno teraz w sklepie u prywaciarza i mimo obiecanej umowy dostałam fige z makiem ,wiem powinnam zgłosić to gdzieś ale odpuściłam sobie ,mieszkam na wiosce i nie chce robić w koło siebie zamieszania. Jest mi z tym ciężko bo pracowałam juz 6 msc czekajac na umowe i bdąc lojalnym jak tylko dowiedzialam się o ciąży poinformowałam pracodawczynię o tym a ona obiecała umowe i sie nie doczekałam więc odeszłam sama traz w niedziele.
Edytowane przez aniula83 Czas edycji: 2016-01-13 o 08:22 |
|
|
|
|
#2765 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#2766 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Ale lecicie z wątkiem
![]() U mnie dziś 8t7d więc jutro zaczynam 10 tydzień Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wierze, że jak okażę szacunek pracodawcy i dam mu odpowiednio dużo czasu na przeorganizowanie pracy, to będę miała gdzie wracać (co nie znaczy, że koniecznie będę chciała). O boże, ale bym zjadła... ![]() :s lina:Cytat:
Cytat:
I szczerze powiem, że nie wiem czy gdybym zarabiała 1200 na etacie i np. została sama, albo mąż straciłby pracę, to nie skorzystałabym z takiej "furtki", żeby zapewnić sobie środki na utrzymanie dziecka. No, ale to kwestia indywidualnej oceny czyli pewnie jestem jakieś moralne dno Z drugiej strony właśnie sobie przypomniałam, jak tu dziewczyny pisały, że pracując uczciwie płacimy składki na NFZ co miesiąc (niemałe), do lekarza normalnie rzadko chodzimy, a jak potrzebujemy badań czy skierowań to nas prywatnie wysyłają ![]() Mnie irytuje fakt, że żyjemy w XXIw., niby mamy państwo prawa, a w Polsce wciąż jest mozliwe takie podejście pracodawców jak opisujecie czyli dogadywanie o zwolnieniach czy utrudnianie powrotu itd. Duzo lepiej/bardziej wyrozumiale (mam wrażenie) traktuje się kobiety w duzych firmach/korporacjach. Gdybym ja bygła pracodawcą to cieszyłabym sie, że ktoś w kogo zainwestowałam swój czas i pieniądze, żeby go wyszkolić, chce do mnie po tej przerwie wrócić i dalej zarabiać dla mnie pieniądze |
||||||
|
|
|
#2767 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie też jest to logiczne. Widać jednak na wielu przykładach, że niestety pracodawcy myślą inaczej. A szkoda, bo wydaje mi się, że w większości przypadków, jeśli kobieta zostanie potraktowana z szacunkiem to z takim samym szacunkiem podejdzie do pracodawcy. Strasznie bym chciała, żeby tak to właśnie działało. |
|
|
|
|
#2768 |
|
Zakorzenienie
|
I nas pracują 3 osoby: mężczyzna, ja ciężarna i koleżanką co się stara.
|
|
|
|
#2769 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Na początku was podczytywałem, ale nigdy nic nie pisałam. Jestem w pierwszej ciąży, 11 tydzień Staraliśmy sie niecały rok i sie udało Czasami mam watpliwości m czy sobie poradzę, i jak to byc mama. Mam 34 lata, trochę późno, ale starałam sie zabezpieczyć moja przyszłość zawodowa. Nudności mam słabe, zwłaszcza rano, lub gdy zrobię sie głodna. Bardzo sie cieszę, ale mam obawy jak to bedzie. |
|
|
|
#2770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
afryga jak u Ciebie sytuacja? plamienia ustaja? Zbieram się na wizytę. Muli mnie niesamowicie chyba z tych nerwów. Któraś dziś też ma wizytę?
|
|
|
#2771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za wizytę i czekam na dobre wieści |
|
|
|
|
#2772 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej.
Kciuki za wizytujace. Virginia racja mam nadzieje ze kaszel wkoncu ustapi
|
#2773 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ma co ukrywać sama musze kombinować teraz. Zachodząc w ciążę miałam plan. Z tym ze ja zostałam wycyckana przez pracodawcę. Do tego szybko druga ciąża ze względów zdrowotnych w rodzinie. I tu raczej nie kierowalismy się tym że ja nie będę dostawala pieniędzy a szansą na drugie dziecko. Która musiałaby by być odłożona w czasie na bardzo długo i tez nie wiadomo byłoby czy w ogóle by się udało. Także nie usprawiedliwiam tych kobiet ale je rozumiem. Często też były pozostawione na lodzie.
|
|
#2774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też to wkurza, bo człowiek zapierdziela cały rok i później dostanie 80% podstawy, a taka jedna z drugą hop siup, zero wysiłku i kasy po kokardę... No ale co zrobić;/
|
|
#2775 |
|
Zakorzenienie
|
coś mi się wizaż wiesza i dwa razy wysłało się to samo
Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-01-13 o 10:01 |
|
|
|
#2776 | |
|
Raczkowanie
|
Plamienie jeszcze jest, takie minimalne, ale jednak. Przestał jednak boleć brzuch, więc jestem dobrej myśli. Mam nadzieję, że w piątek na wizycie zobaczę serduszko. W szpitalu mówili, że jest serduszko i tętno, ale nic mi nie pokazali.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2777 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiadomo że zawsze można się nie zgodzić. No to wtedy szukaj dalej pracy. Z własnego. Dowiadczenia wiem, że jeśli nie jest to duża firma/korporacja to kombinatoryka przy pensjach i sprawach ZUSowych jest ogromna. Wiem ze to nie reguła ani nie zasada. Ale niestety tak jest. Obsługiwała kilkadziesiąt firm z pracownikami i zawsze było ze strony moich klientów "Pani Asiu, pani zrobi tak żeby jak najmniej płacić ZUSowi i Urzędom." Niestety pracownicy na tym tracą. A pracodawcy często mają to gdzieś. I jak przyjdzie iść na zwolnienie dostają grosze. Mówię ogólnie nie o zwolnieniu w ciąży.
|
|
#2778 |
|
Zadomowienie
|
Witam
po dłuższej przerwie. Troszkę podczytywałam, ale tak gonicie, że nie wyrabiam ![]() Widzę że poruszany jest temat kobiet prowadzących działalność. Powiem Wam jak było w moim przypadku. W drugiej ciąży prowadziłam działalność już rok. Nie zamiarzałam oszukiwać wszystko zgodnie z prawem. Miałam preferencyjny zus, ale za to będąc na macierzyńskim zus płacił mi ok 300zł a ja im 600zł - to się nazywa polityka prorodzinna. Pracowałam do 9 miesiąca bo nie opłacało mi sie iść na chorobowe. Będąc w szpitalu pracowałam na łóżku. Lekarze się ze mnie śmiali że na porodówkę mnie z pracą wezmą. Nie mogłam wogole odpuścić bo skąd środki do życia wziąć. Na macierzyńskim byłam 4 miesiące i spowrotem do pracy bo przecież wychowawczego nie można prowadząc działalność. Wcale się nie dziwie że aż chce się oszukiwać państwo. Teraz poszłam na L4 ale cały czas się czuje jakbym nie wiem jakie przestępstwo robiła. W lutym wracam do pracy. Jeszcze zastanawiam się jak to teraz jest, bo będąc na macierzyńskim dalej trzeba opłacać zdrowotne, czyli jeśli dostanie się 80% i z tego 300zł na zdrowotne to dostanie się mniej niż jakby się wogóle nie pracowało?? Teraz chyba nie pracując ma się zagwarantowany 1000zł nie opodatkowany. Dyskryminacja kobiet prowadzących działalność.
|
#2779 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wiem, że są uczciwi pracodawcy, którzy rzetelnie rozliczają się z pracownikiem, jednak mi nie było dane na takiego trafić. |
|
|
|
|
#2780 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2781 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
sam smak mi nie przeszkadzał bardzo... przy pierwszych kilku łykach. Potem walczyłam z mdłościami i nie ruszałam się z kanapy w poczekalni, żeby przypadkiem nie zwymiotować i nie powtarzać badania. Jedyny plus - moje dziecko zwariowało po glukozie tak szalała, że brzuch latał mi we wszystkie strony, aż się panie w recepcji śmiały jak to widziały. Ja niestety mam dość wysoki cukier i jest opcja, że będę musiała tym razem wcześniej wykonać to badanie. Staram się trzymać dietę, ale jak na złość jedyne po czym nie wymiotuję to słodkie - pierogi, dżemy, owoce, twarożek na słodko, jogurty... Warzywa blee, mięso blee, pieczywo blee ![]() Cytat:
![]() Cytat:
), były bezstresowe. Wszyscy się cieszą i mi gratulują. Ja się odwzajemniam lojalnością i pomagam w znalezieniu najlepszego rozwiązania, planuję pracować do maja, żeby przejęcie obowiązków odbyło się gładko, pracuję z domu od czasu do czasu mimo tego, że mam wolne aktualnie. Oczywiście zdarzają się osoby, które komentują moją nieobecność (przedłużyłam sobie urlop ze względu na mdłości), ale są one w zdecydowanej mniejszości.Nie dziwię się dziewczynom, które idą od razu na l4, jeśli mają kiepską atmosferę w pracy, nawet jeśli nie muszą. Gdybym była w podobnej sytuacji, też wybrałabym siedzenie w domu niż niepotrzebny stres w pracy. Swoją drogą, pamiętam, że w pierwszej ciąży miałam taką genialną umiejętność nie stresowania się Moja praca do najlżejszych nie należy, jest duża odpowiedzialność i presja, ale kiedy zaczynałam się stresować, odsuwałam się na fotelu i zaczepiałam moją Córunię szturchnięciami, a ona zwykle odpowiadała kopaniem I wtedy się zupełnie luzowałam.Dokładnie! Ja np bekam jak świnia przy mojej najbliższej rodzinie W pracy mogę próbować to zatuszować, ale przy mężu, rodzicach, teściach... Skoro mi to pomaga i nieco zmniejsza mdłości, to mam do tego prawo w ciąży Za kilka miesięcy znów będę dziewczęca i urocza:PCytat:
![]() Ja mam mały problem z euthyroxem - bo po tym pół godz nie powinno się jeść, a wiadomo pusty żołądek wzmaga mdłości. Teraz jest spoko, bo mogę te pół godz przeleżeć, Mała wskakuje mi do łóżka i sobie dolegujemy. Ale jak będę wstawać do pracy o 6:00 od przyszłego tygodnia to będzie już gorzej. Budzik codziennie na 5:30 mnie przeraża ![]() Cytat:
Odnośnie badań genetycznych - ja na USG 11-13 tyg się na pewno wybieram, ale jakoś się bardzo nie stresuję. W pierwszej ciąży mega się denerwowałam, a wyniki były super, niepotrzebny stres. Dlatego teraz staram się podejść do tego bardziej na luzie. Jak będzie coś nie tak na USG to dopiero wtedy będę rozmawiała o dodatkowych badaniach z lekarzem. Jeśli chodzi o terminację - myślę, że cokolwiek by się nie działo to chyba bym się nie zdecydowała. Do końca życia bym się zastanawiała nad tym, a co jeśli lekarze się pomylili. Natomiast też chciałabym wiedzieć wcześniej, żeby móc się przygotować. Nie tylko psychicznie, ale też żeby mieć czas wybrać odpowiedniego lekarza, ustalić ewentualną operację, itd. No ale życzę Wam wszystkim i sobie, żeby żadna nie musiała stawać przed takim okrutnym dylematem. Teraz możemy sobie gdybać, ale gdy problem naprawdę się pojawia, możemy same siebie zaskoczyć decyzjami. |
||||||
|
|
|
#2782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś mistrzem.. aaa z tym zażywaniem leków przed/w trakcie snu to naprawdę dobre rozwiązanie..a czemu bierzesz duphaston w nocy a nie przed zaśnięciem? |
|
|
|
|
#2783 |
|
Raczkowanie
|
Bo przed zaśnięciem biorę witaminki, w których jest żelazo. A tego ponoć nie powinno się łączyć.
|
|
|
|
#2784 |
|
Zadomowienie
|
Ciąża to dziwny stan, gdy są objawy to się martwię, gdy ich nie ma martwię się jeszcze bardziej.
W ogóle nie czuje tej ciąży i aż się boję, czy na pewno wszystko ok. czy któraś tak ma??
|
#2785 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2786 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez jakos nie czuje :co jest:
|
#2787 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja po wizycie . Przeziorność karkowa ok. Tyle mi wystarczy, nie robię innych badań. Skupię się tylko na połówkowym. Maluch ma 4,53cm czyli 11t3d
|
|
|
#2788 |
|
Zadomowienie
|
natalia_23 Super
cieszę się razem z Tobą
|
#2789 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Pierogi! Mniam!!!!! Otóż to, ja też uważam, że w ciąży powinnyśmy dbać o siebie i maluszka, przygotowywać się do nowej roli itd a nie martwić się tym, czy mogę iść na L4 bo może dla szefa to się nie spodoba albo czy będę miała dokąd wracać po porodzie. Cytat:
Ja chyba sama bym nie odstawiała. Zawsze możesz chyba przynajmniej zadzwonić i zapytać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Otóż to!!!! Cytat:
|
|
#2790 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja zamiast czuć sie lepiej czuje sie okropnie z dnia na dzień ![]() Na nic nie mam ochoty cud że obiad ugotuje , a tak leniwa jestem ze szok i śpiaca ...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

), ale szefostwo zawsze bylo nastawione OK, jezeli sie po prostu sie nie oszukiwalo. Mozesz pracowac - pracuj jak najdluzej jezeli chcesz i mozesz. Nie mozesz, bo nie jestes w stanie funkcjonowac ale chcesz wrocic potem - OK. Wszystko jest do obgadania i ustalenia. Ale uwierzcie mi, ze naprawde bardzo duZo lasek po prostu oszukuje. JakiS czas temu laska z biur zaszla w ciaze, od razu na L4 a potem po 2ch tygodniach wysłala kolezankom z pracy zdjecia z plazy w Hiszpanii 
,wiem powinnam zgłosić to gdzieś ale odpuściłam sobie ,mieszkam na wiosce i nie chce robić w koło siebie zamieszania. Jest mi z tym ciężko bo pracowałam juz 6 msc czekajac na umowe i bdąc lojalnym jak tylko dowiedzialam się o ciąży poinformowałam pracodawczynię o tym a ona obiecała umowe i sie nie doczekałam więc odeszłam sama traz w niedziele.
mam leżeć, leżeć i leżeć - oby się wchłonął
Pytam, bo z mięsem u mnie krucho, nie wchodzi mi, zresztą, nigdy nie przepadałam.

Ja wierze, że jak okażę szacunek pracodawcy i dam mu odpowiednio dużo czasu na przeorganizowanie pracy, to będę miała gdzie wracać (co nie znaczy, że koniecznie będę chciała).