Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-14, 16:39   #4681
MajWija
Wtajemniczenie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

A wiesz dlaczego biochemiczna? Ja wiem, że jak wystąpi to często robi się wtedy badania takie jak TSH, prolaktyna bo są odpowiedzialne za utrzymanie ciąży. Mi gin już przed kazała zrobić i niestety TSH 3,o więc muszę zbić.
A dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę anty i strasznie chciałabym już zacząć starania )))))
Mąż mnie dzisiaj spytał, czy zakupywać "inne metody antykoncepcji" a ja kurdę sama nie wiem, niby te TSH w górzę, ale niewiele, a poza tym biorę juz leki, które je zbijają.
Co myślicie?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 16:50   #4682
Samarinda
Zadomowienie

Byłam u internisty - podobno powodów do obaw nie ma, mam leżeć, grzać się, jeść czosnek, cytrynę i miód o, i płukać nos wodą morską.
Zaraz lecę do ginekologa, może coś już zobaczymy...

Ahoy, halo halo, jak beta i lekarz?
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 17:19   #4683
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
A wiesz dlaczego biochemiczna? Ja wiem, że jak wystąpi to często robi się wtedy badania takie jak TSH, prolaktyna bo są odpowiedzialne za utrzymanie ciąży. Mi gin już przed kazała zrobić i niestety TSH 3,o więc muszę zbić.
A dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę anty i strasznie chciałabym już zacząć starania )))))
Mąż mnie dzisiaj spytał, czy zakupywać "inne metody antykoncepcji" a ja kurdę sama nie wiem, niby te TSH w górzę, ale niewiele, a poza tym biorę juz leki, które je zbijają.
Co myślicie?
Nie wiem
W tamtym czasie miałam troochę stresów, dużo pracowałam, mało spałam... może dlatego
TSH miałam robione 4 miesiące temu i było w normie.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 18:22   #4684
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Nie wiem
W tamtym czasie miałam troochę stresów, dużo pracowałam, mało spałam... może dlatego
TSH miałam robione 4 miesiące temu i było w normie.

W normie to znaczy ile?
Bo moje też niby norma 3,0 bo norma do 4,2 jest a jednak już zbijam.

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Robiła któraś z Was wynik na toksoplazmoze przed ciążą?
Koleżanka mówi żeby zrobić, ale czy ja wiem, słyszałam że to się robi dopiero w ciązy...
Co sądzicie?
Stary 2016-01-14, 18:25   #4685
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
W normie to znaczy ile?
Bo moje też niby norma 3,0 bo norma do 4,2 jest a jednak już zbijam.
Nie pamiętam i nie mam pewności ale chyba TSH 1,3. Wyniki mam w Polsce nie mam jak sprawdzić....ft3, ft4 nie robiłam. Ja sie na razie nie nakręcam bo starania dopiero co zaczęliśmy. Nie będę sobie teraz problemów szukać Różne wyniki z krwi robiłam 4miesiące temu i nic niepokojącego nie wyszło.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 19:40   #4686
MajWija
Wtajemniczenie

A co tam u dziewczyn?
Jak Wasze wyniki?

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Samarinda Ahoya jak Wasze badania?
Stary 2016-01-14, 20:00   #4687
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
A co tam u dziewczyn?
Jak Wasze wyniki?

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Samarinda Ahoya jak Wasze badania?
Byłam u ginekologa -- USG oczywiście pęcherzyka nie pokazało, bo jest za wcześnie, ale na pewno nie ma ciąży pozamacicznej, szyjka bardzo ładna, endometrium spulchnione, więc na 99% jestem w ciąży. W sobotę ponawiam betę, za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, w poszukiwaniu serduszka I dostałam skierowanie na panel badań oczywiście.

Ahoooooy?...
. /Sting

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-14, 20:18   #4688
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
Byłam u ginekologa -- USG oczywiście pęcherzyka nie pokazało, bo jest za wcześnie, ale na pewno nie ma ciąży pozamacicznej, szyjka bardzo ładna, endometrium spulchnione, więc na 99% jestem w ciąży. W sobotę ponawiam betę, za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, w poszukiwaniu serduszka I dostałam skierowanie na panel badań oczywiście.

Ahoooooy?...
Tak jak mówiłam, nic widać nie będzie, ale chociaż jesteś spokojniejsza Toksoplazmoze też? Ile taki panel kosztuję?
Stary 2016-01-14, 20:25   #4689
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak mówiłam, nic widać nie będzie, ale chociaż jesteś spokojniejsza Toksoplazmoze też? Ile taki panel kosztuję?
Toksoplazmozę zrobiłam też z betą, wczoraj, wyszła nieobecna (IgG i IgM). Nikt nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć, czy po dobie od potencjalnego zarażenia powinno mi coś już wyjść, czy nie. Toksoplazmoza prywatnie kosztowała mnie 75 zł. Panel nie wiem, zapytam przy okazji w sobotę.

Zabawne uczucie -- piersi bolą, potem za godzinę nie, a za pół godziny znowu
. /Sting

Stary 2016-01-14, 20:33   #4690
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
A co tam u dziewczyn?
Jak Wasze wyniki?[COLOR="Silver"]
Ja będe miała wyniki jutro rano,tarczycowe. Aż się boje.
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 20:46   #4691
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Toksoplazmozę zrobiłam też z betą, wczoraj, wyszła nieobecna (IgG i IgM). Nikt nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć, czy po dobie od potencjalnego zarażenia powinno mi coś już wyjść, czy nie. Toksoplazmoza prywatnie kosztowała mnie 75 zł. Panel nie wiem, zapytam przy okazji w sobotę.

Zabawne uczucie -- piersi bolą, potem za godzinę nie, a za pół godziny znowu
A mogłaś się ostatnio zarazić? Ja mam kota dlatego zastanawiałam się nad zrobieniem przed ciąża, chociaż z tego co czytałam to nie warto bo moge teraz nie mieć a w ciąży tak. Podobno jak ktoś nie miał przed ciążą tomusi bardziej w ciąży uważać bo może mieć a jak ktoś miał przed to już więcej się nie zarazi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-14, 20:51   #4692
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
A mogłaś się ostatnio zarazić? Ja mam kota dlatego zastanawiałam się nad zrobieniem przed ciąża, chociaż z tego co czytałam to nie warto bo moge teraz nie mieć a w ciąży tak. Podobno jak ktoś nie miał przed ciążą tomusi bardziej w ciąży uważać bo może mieć a jak ktoś miał przed to już więcej się nie zarazi
Tak to mniej więcej wygląda -- jeżeli ktoś raz przeszedł toksoplazmozę, nie może zarazić się nią drugi raz. Dwa dni temu drapnął mnie obcy kot (a dopuszczałam możliwość ciąży), dlatego tak poleciałam na badania. Poprzednio robiłam cały TORCH (toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka) we wrześniu i było wszystko w porządku.
. /Sting

Stary 2016-01-14, 20:59   #4693
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak to mniej więcej wygląda -- jeżeli ktoś raz przeszedł toksoplazmozę, nie może zarazić się nią drugi raz. Dwa dni temu drapnął mnie obcy kot (a dopuszczałam możliwość ciąży), dlatego tak poleciałam na badania. Poprzednio robiłam cały TORCH (toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka) we wrześniu i było wszystko w porządku.
A ile zapłaciłaś za całe TORCH? Mieszkam w małej miejscowości więc na krew mogę iść najwcześniej we wtorek
Stary 2016-01-14, 21:06   #4694
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
A ile zapłaciłaś za całe TORCH? Mieszkam w małej miejscowości więc na krew mogę iść najwcześniej we wtorek
O rany, nie pamiętam... Robiłam TORCH, wapń w surowicy i przeciwciała przeciw WZW typu B, łącznie wyszło ok. 190 zł. Tylko to są ceny wielkomiejskie niestety, może w mniejszych miejscowościach jest taniej

Aha -- kompletnie o tym nie pomyślałam, chociaż przecież wiedziałam od zawsze: mamy z mężem konflikt serologiczny (ja jestem B Rh-, a on 0 Rh+), więc takie badanie w panelu też mi ginekolog zleciła.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Ja będe miała wyniki jutro rano,tarczycowe. Aż się boje.
Trzymam kciuki!
. /Sting

Edytowane przez Samarinda
Czas edycji: 2016-01-14 o 21:07
Stary 2016-01-14, 22:37   #4695
MajWija
Wtajemniczenie

Czyli toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka i co jeszcze zrobić? Skoro już pójdę to zrobię tez i resztę tą ważną.
Stary 2016-01-15, 00:19   #4696
natinka_87
Raczkowanie

MajWija przy tych badaniach jesli wyjdzie ci na razie ze nie masz przeciwciał bo nie zachorowałaś nigdy to i tak będziesz je pewnie musiała powtórzyć w ciąży żeby wykluczyć chorobę wtedy...

Ja ide na badania krwi w weekend i juz się boje ile zapłacę... Masakra :| Tez musze zrobić przeciwciała anty Rh, bo mamy konflikt, a moja coreczka urodziła sie oczywiście z plusowym Rh i dostałam od razu zastrzyk na powstrzymanie pojawienia sie przeciwciał, ale jesli kiedykolwiek zdarzylaby sie mi jakas ciaza o której nie wiedziałam a ktora straciłam, to mogly sie one wytworzyć. Dlatego musze skontrolować.
natinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 06:25   #4697
MajWija
Wtajemniczenie

No tak, moja mama też mówi, że trochę to niedorzeczne żeby teraz te badania robić.

Tylko tak sobie myślę, że jeśli naprzyklad byłabym w tym momencie na którąś z chorób zarażona to zaczelabym leczyć zanim w ciążę zajde. Czy to tak nie działa w przypadku tych chorób?
Stary 2016-01-15, 06:39   #4698
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
No tak, moja mama też mówi, że trochę to niedorzeczne żeby teraz te badania robić.

Tylko tak sobie myślę, że jeśli naprzyklad byłabym w tym momencie na którąś z chorób zarażona to zaczelabym leczyć zanim w ciążę zajde. Czy to tak nie działa w przypadku tych chorób?
Różyczkę na pewno warto zrobić przed rozpoczęciem starań - wiadomo, czym to się kończy w ciąży. Ginekolog mnie na to wysłała mimo, że byłam objęta obowiązkowym szczepieniem jako 12-latka. Jeżeli wyjdzie, że przeciwciał p/różyczce nie ma wystarczająco dużo, od razu podaje się szczepionkę. Przez 3 miesiące absolutnie nie wolno zajść w ciążę, bo to praktycznie wygląda wewnątrz tak, jakbyś przechodziła chorobę.
. /Sting

Stary 2016-01-15, 07:14   #4699
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Różyczkę na pewno warto zrobić przed rozpoczęciem starań - wiadomo, czym to się kończy w ciąży. Ginekolog mnie na to wysłała mimo, że byłam objęta obowiązkowym szczepieniem jako 12-latka. Jeżeli wyjdzie, że przeciwciał p/różyczce nie ma wystarczająco dużo, od razu podaje się szczepionkę. Przez 3 miesiące absolutnie nie wolno zajść w ciążę, bo to praktycznie wygląda wewnątrz tak, jakbyś przechodziła chorobę.
I co musiałaś się szczepić?
Stary 2016-01-15, 07:23   #4700
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
I co musiałaś się szczepić?
Nie, wyszło mi, że szczepionka w dzieciństwie zadziałała i przeciwciał jest bardzo dużo, nie ma więc ryzyka, że zarażę się w ciąży
. /Sting

Stary 2016-01-15, 08:01   #4701
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, wyszło mi, że szczepionka w dzieciństwie zadziałała i przeciwciał jest bardzo dużo, nie ma więc ryzyka, że zarażę się w ciąży

No raczej jest niemożliwe żebyś nie miała przeciwciał skoro byłaś w dzieciństwie szczepiona. Ewentualnie chodziło o ilość. A mówisz, że robiłaś badanie na toksoplazmoze itd we wrześniu więc przed zajściem też nie miałaś pewności, że jest ok bo jednak troszkę czasu minęło. Pewnie teraz będziesz musiała powtórzyć.
A co z Ahoy??
Stary 2016-01-15, 08:05   #4702
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
No raczej jest niemożliwe żebyś nie miała przeciwciał skoro byłaś w dzieciństwie szczepiona. Ewentualnie chodziło o ilość. A mówisz, że robiłaś badanie na toksoplazmoze itd we wrześniu więc przed zajściem też nie miałaś pewności, że jest ok bo jednak troszkę czasu minęło. Pewnie teraz będziesz musiała powtórzyć.
A co z Ahoy??
Jasne, toksoplazmoza jest w panelu, na który skierowanie dostałam wczoraj. I internistka, i ginekolog powiedziały, żeby się tym na razie nie przejmować.
Nie mam pojęcia co z Ahoy, mam nadzieję, że to tylko kłopoty z internetem...
. /Sting

Stary 2016-01-15, 09:35   #4703
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Jasne, toksoplazmoza jest w panelu, na który skierowanie dostałam wczoraj. I internistka, i ginekolog powiedziały, żeby się tym na razie nie przejmować.
Nie mam pojęcia co z Ahoy, mam nadzieję, że to tylko kłopoty z internetem...
Ja dla swojego świętego spokoju zrobię te badania, tylko zastanawiam się, czy zrobić toksoplazmozę, cytomegalie, WZW typu B i czy coś jeszcze? Co jeszcze robiłaś Samarinda?
Robiła któraś z Was przed ciążą badanie na kiłę?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-15, 10:01   #4704
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488
Konto usunięte

A ja się zastanawiam nad badaniami krwi dla męża. Jakie zrobić? Testosteron to na pewno ale co jeszcze?
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 10:09   #4705
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Ja dla swojego świętego spokoju zrobię te badania, tylko zastanawiam się, czy zrobić toksoplazmozę, cytomegalie, WZW typu B i czy coś jeszcze? Co jeszcze robiłaś Samarinda?
Robiła któraś z Was przed ciążą badanie na kiłę?
Jeszcze wapń w surowicy i ogólną morfologię, ale to to akurat robię regularnie, bo przez większość życia miałam anemię (rodzinne skłonności, zwłaszcza w ciąży).
O dobre pytanie, w życiu nie robiłam takich badań. Mąż jest moim pierwszym i jedynym partnerem łóżkowym

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;54143562]A ja się zastanawiam nad badaniami krwi dla męża. Jakie zrobić? Testosteron to na pewno ale co jeszcze?[/QUOTE]

Kiedy pytałam ginekologa o suplementację dla męża przed rozpoczęciem starań, powiedziała żeby nie przesadzać, tylko zdrowo się odżywiać i w miarę sporo ruszać. O badaniach nie wspominała. Teraz się zaczęłam też zastanawiać, ale najprawdopodobniej jest już za późno
. /Sting

Stary 2016-01-15, 10:21   #4706
konwalia39
Wtajemniczenie

Eh jestem załamana. Myślałam że TSH wyjdzie dobrze

wynik 3,25 przy normie min.0,35-max.5,50

Dziewczyny po jakim czasie od brania leku powinno się unormować,żeby można było zacząć się starać?
FT3,FT4 mam w normie.

Na AntyTG i Anty-TPO się nie znam nie wiem czy mam dobre czy złe. Może mi ktoś pomóc zinterpretować wynik?

Anty-TG <15 norma max.40
Anty-TPO 43,5 norma max.60
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 10:34   #4707
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze wapń w surowicy i ogólną morfologię, ale to to akurat robię regularnie, bo przez większość życia miałam anemię (rodzinne skłonności, zwłaszcza w ciąży).
O dobre pytanie, w życiu nie robiłam takich badań. Mąż jest moim pierwszym i jedynym partnerem łóżkowym

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Kiedy pytałam ginekologa o suplementację dla męża przed rozpoczęciem starań, powiedziała żeby nie przesadzać, tylko zdrowo się odżywiać i w miarę sporo ruszać. O badaniach nie wspominała. Teraz się zaczęłam też zastanawiać, ale najprawdopodobniej jest już za późno
Ja też się pytałam "o jakies witaminy dla męża", powiedziała że nic, tylko kwas foliowy i seks

Ale chciałabym tak dla pewności zrobić

Dziś ostatni dzień @, zaczynamy 4 cykl starań.
W poniedziałek idę do gin na lepszy zestaw badań.
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 10:39   #4708
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Eh jestem załamana. Myślałam że TSH wyjdzie dobrze

wynik 3,25 przy normie min.0,35-max.5,50

Dziewczyny po jakim czasie od brania leku powinno się unormować,żeby można było zacząć się starać?
FT3,FT4 mam w normie.

Na AntyTG i Anty-TPO się nie znam nie wiem czy mam dobre czy złe. Może mi ktoś pomóc zinterpretować wynik?

Anty-TG <15 norma max.40
Anty-TPO 43,5 norma max.60

Ja mam TSH takie samo, to że FT4 jest w normie nie oznacza, że jest prawidłowe, musi być w ciąży w tej górnej granicy.

Ja biorę Euthyrox 37,5 i za dwa tyg chcę sprawdzić ile spadło.
Bardziej martwi mnie teraz fakt, że ja chyba nigdy nie byłam szczepiona na różyczkę bo w mojej karcie szczepień takiego szczepienia nie widzę...
I co teraz? Trzeba się szczepić przed ciążą, czy po prostu uważać w ciąży na dzieci?
Samarinda badanie na kiłe powinnaś mieć w teraz w tym panelu, nie masz?

Odkryłam, ze byłam szczepiona na WZW B .
Dziewczyny wiecie może, czy zrobię badanie krwi w sobote w laboratorium szpitalnym???

Edytowane przez MajWija
Czas edycji: 2016-01-15 o 10:48
Stary 2016-01-15, 10:50   #4709
Samarinda
Zadomowienie

[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;54144070]Ja też się pytałam "o jakies witaminy dla męża", powiedziała że nic, tylko kwas foliowy i seks

Ale chciałabym tak dla pewności zrobić

Dziś ostatni dzień @, zaczynamy 4 cykl starań.
W poniedziałek idę do gin na lepszy zestaw badań.[/QUOTE]

Mi powiedziała, że nawet kwas foliowy nie, bo raz, że jego pozytywny wpływ na facetów nie jest potwierdzony, a dwa, że to nie u niego w brzuchu będzie rosło dziecko, tylko u mnie :P
Wczoraj gdzieś przeczytałam, że 3 orgazmy w tygodniu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty, więc do dzieła, dziewczyny
. /Sting

Stary 2016-01-15, 10:51   #4710
Konto usunięte

Cytat:
Mi powiedziała, że nawet kwas foliowy nie, bo raz, że jego pozytywny wpływ na facetów nie jest potwierdzony, a dwa, że to nie u niego w brzuchu będzie rosło dziecko, tylko u mnie
Wczoraj gdzieś przeczytałam, że 3 orgazmy w tygodniu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty, więc do dzieła, dziewczyny
Ale nie dla męża kwas foliowy tylko dla mnie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości