![]() |
#4681 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Planowanie ciąży cz. 2
A wiesz dlaczego biochemiczna? Ja wiem, że jak wystąpi to często robi się wtedy badania takie jak TSH, prolaktyna bo są odpowiedzialne za utrzymanie ciąży. Mi gin już przed kazała zrobić i niestety TSH 3,o więc muszę zbić.
A dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę anty i strasznie chciałabym już zacząć starania ![]() Mąż mnie dzisiaj spytał, czy zakupywać "inne metody antykoncepcji" a ja kurdę sama nie wiem, niby te TSH w górzę, ale niewiele, a poza tym biorę juz leki, które je zbijają. Co myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Zadomowienie
|
Byłam u internisty - podobno powodów do obaw nie ma, mam leżeć, grzać się, jeść czosnek, cytrynę i miód
![]() Zaraz lecę do ginekologa, może coś już zobaczymy... Ahoy, halo halo, jak beta i lekarz? |
![]() ![]() |
![]() |
#4683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tamtym czasie miałam troochę stresów, dużo pracowałam, mało spałam... może dlatego ![]() TSH miałam robione 4 miesiące temu i było w normie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W normie to znaczy ile? Bo moje też niby norma 3,0 bo norma do 4,2 jest a jednak już zbijam. ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Robiła któraś z Was wynik na toksoplazmoze przed ciążą? Koleżanka mówi żeby zrobić, ale czy ja wiem, słyszałam że to się robi dopiero w ciązy... Co sądzicie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Wtajemniczenie
|
A co tam u dziewczyn?
Jak Wasze wyniki? ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Samarinda Ahoya jak Wasze badania? |
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ahoooooy?... |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zabawne uczucie -- piersi bolą, potem za godzinę nie, a za pół godziny znowu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4690 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aha -- kompletnie o tym nie pomyślałam, chociaż przecież wiedziałam od zawsze: mamy z mężem konflikt serologiczny (ja jestem B Rh-, a on 0 Rh+), więc takie badanie w panelu też mi ginekolog zleciła. ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Trzymam kciuki! ![]()
This sky, this bend in the river, Slows down and delivers me, the tide rolls back, And all my memories fade to black (...). /Sting Edytowane przez Samarinda Czas edycji: 2016-01-14 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Wtajemniczenie
|
Czyli toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka i co jeszcze zrobić? Skoro już pójdę to zrobię tez i resztę tą ważną.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 |
Raczkowanie
|
MajWija przy tych badaniach jesli wyjdzie ci na razie ze nie masz przeciwciał bo nie zachorowałaś nigdy to i tak będziesz je pewnie musiała powtórzyć w ciąży żeby wykluczyć chorobę wtedy...
Ja ide na badania krwi w weekend i juz się boje ile zapłacę... Masakra :| Tez musze zrobić przeciwciała anty Rh, bo mamy konflikt, a moja coreczka urodziła sie oczywiście z plusowym Rh i dostałam od razu zastrzyk na powstrzymanie pojawienia sie przeciwciał, ale jesli kiedykolwiek zdarzylaby sie mi jakas ciaza o której nie wiedziałam a ktora straciłam, to mogly sie one wytworzyć. Dlatego musze skontrolować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Wtajemniczenie
|
No tak, moja mama też mówi, że trochę to niedorzeczne żeby teraz te badania robić.
Tylko tak sobie myślę, że jeśli naprzyklad byłabym w tym momencie na którąś z chorób zarażona to zaczelabym leczyć zanim w ciążę zajde. Czy to tak nie działa w przypadku tych chorób? |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Zadomowienie
|
Różyczkę na pewno warto zrobić przed rozpoczęciem starań - wiadomo, czym to się kończy w ciąży. Ginekolog mnie na to wysłała mimo, że byłam objęta obowiązkowym szczepieniem jako 12-latka. Jeżeli wyjdzie, że przeciwciał p/różyczce nie ma wystarczająco dużo, od razu podaje się szczepionkę. Przez 3 miesiące absolutnie nie wolno zajść w ciążę, bo to praktycznie wygląda wewnątrz tak, jakbyś przechodziła chorobę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 |
Zadomowienie
|
Nie, wyszło mi, że szczepionka w dzieciństwie zadziałała i przeciwciał jest bardzo dużo, nie ma więc ryzyka, że zarażę się w ciąży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No raczej jest niemożliwe żebyś nie miała przeciwciał skoro byłaś w dzieciństwie szczepiona. Ewentualnie chodziło o ilość. A mówisz, że robiłaś badanie na toksoplazmoze itd we wrześniu więc przed zajściem też nie miałaś pewności, że jest ok bo jednak troszkę czasu minęło. Pewnie teraz będziesz musiała powtórzyć. A co z Ahoy?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia co z Ahoy, mam nadzieję, że to tylko kłopoty z internetem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Robiła któraś z Was przed ciążą badanie na kiłę? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4704 |
Konto usunięte
|
A ja się zastanawiam nad badaniami krwi dla męża. Jakie zrobić? Testosteron to na pewno ale co jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O dobre pytanie, w życiu nie robiłam takich badań. Mąż jest moim pierwszym i jedynym partnerem łóżkowym ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;54143562]A ja się zastanawiam nad badaniami krwi dla męża. Jakie zrobić? Testosteron to na pewno ale co jeszcze?[/QUOTE] Kiedy pytałam ginekologa o suplementację dla męża przed rozpoczęciem starań, powiedziała żeby nie przesadzać, tylko zdrowo się odżywiać i w miarę sporo ruszać. O badaniach nie wspominała. Teraz się zaczęłam też zastanawiać, ale najprawdopodobniej jest już za późno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Wtajemniczenie
|
Eh jestem załamana. Myślałam że TSH wyjdzie dobrze
![]() wynik 3,25 przy normie min.0,35-max.5,50 Dziewczyny po jakim czasie od brania leku powinno się unormować,żeby można było zacząć się starać? FT3,FT4 mam w normie. Na AntyTG i Anty-TPO się nie znam nie wiem czy mam dobre czy złe. Może mi ktoś pomóc zinterpretować wynik? Anty-TG <15 norma max.40 Anty-TPO 43,5 norma max.60 |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale chciałabym tak dla pewności zrobić ![]() Dziś ostatni dzień @, zaczynamy 4 cykl starań. W poniedziałek idę do gin na lepszy zestaw badań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4708 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam TSH takie samo, to że FT4 jest w normie nie oznacza, że jest prawidłowe, musi być w ciąży w tej górnej granicy. Ja biorę Euthyrox 37,5 i za dwa tyg chcę sprawdzić ile spadło. Bardziej martwi mnie teraz fakt, że ja chyba nigdy nie byłam szczepiona na różyczkę bo w mojej karcie szczepień takiego szczepienia nie widzę... ![]() I co teraz? ![]() Samarinda badanie na kiłe powinnaś mieć w teraz w tym panelu, nie masz? Odkryłam, ze byłam szczepiona na WZW B . Dziewczyny wiecie może, czy zrobię badanie krwi w sobote w laboratorium szpitalnym??? Edytowane przez MajWija Czas edycji: 2016-01-15 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Zadomowienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;54144070]Ja też się pytałam "o jakies witaminy dla męża", powiedziała że nic, tylko kwas foliowy i seks
![]() Ale chciałabym tak dla pewności zrobić ![]() Dziś ostatni dzień @, zaczynamy 4 cykl starań. W poniedziałek idę do gin na lepszy zestaw badań.[/QUOTE] Mi powiedziała, że nawet kwas foliowy nie, bo raz, że jego pozytywny wpływ na facetów nie jest potwierdzony, a dwa, że to nie u niego w brzuchu będzie rosło dziecko, tylko u mnie :P Wczoraj gdzieś przeczytałam, że 3 orgazmy w tygodniu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty, więc do dzieła, dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.