![]() |
#4741 |
Raczkowanie
|
Dot.: Planowanie ciąży cz. 2
Ahoy w ogóle sie tym nie przejmuj. Mi tez pierwsza gin powiedziała ze pęcherzyk jest chyba za maly (4 tydzień ciazy zapewne - miał ledwo 1,9mm wiec ledwo zauważalny - powiedziała ze "to moze być to") a kolejna lekarka wysluchala ze nie mialam równych cykli i prawie nie brala pod uwagę daty ostatniej @ tylko wynik bety i usg poznejsze. I wszystko zaczelo trzymać sie kupy. Nie panikuj. Idź prywatnie. Najlepiej do swojego lekarza.
Nova - a nie da sie lekami ustabilizować Twoich hormonów na tyle żeby miescily się one w normach? MajWija ja bym sie bala zajść w ciążę nie mając przeciwciał na różyczkę bo mam w swojej rodzinie (niestety...) przypadek dziecka którego matka w ciąży na różyczkę zachorowała... Ja sprawdzalam, bo mialam kiedys problem - dwukrotnie chorowalam na różyczkę, czyli nie wytworzyły sie za pierwszym razem i mimo wszystko szczepili mnie w wieku chyba 18 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Zadomowienie
|
Ja też chodzę prywatnie. Tanie to nie jest, ale na zdrowiu dziecka nie będę oszczędzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4743 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie, absolutnie nie biorę tego pod uwagę!!! Dzisiaj jeszcze podskoczę do swojej przychodni i spytam, czy może ja w swojej karcie szczepień nie mam tego szczepienia wpisane a one mają, bo moja mama twierdzi, że powinnam mieć robione. No i jutro idę na krew, zrobię na różyczkę, jak przeciwciał nie będzie to w poniedziałek sunę na szczepienie! Wyczytałam, że teraz tylko miesiąc od szczepienia nie jest zalecane zachodzenie w ciąże. Ja też prywatnie chodzę, od zawsze, teraz 5 lutego idę do nowego gina bo chcę rodzic w szpitalu, w którym on jest ordynatorem oddziału położniczego i recepcjonistka powiedziała mi, że wizyta 250zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też owu miałam 31.12 lub 1.01, a póki co na teście wychodzi mi zaledwie blada kreseczka - i po cichu liczę, ze w koncu się uda... Jeśli HCG przyrasta Ci prawidłowo, to nie zamartwiaj się! Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Raczkowanie
|
Natinka - lekarze próbują ustabilizować to od 5 lat i jest problem. Największy z prolaktyną, bo skacze niemiłosiernie. Z tarczyca mam tak problem, ze w usg jest czysta, badania przeciwciał nie pokazują hashimoto, a niedoczynność jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4748 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki jeszcze raz
![]()
#4749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4750 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym od endokrynologa się udała bo później w ciąży i tak będziesz musiała iść. Moja endo powiedziała, że już powyżej 2,5 tsh zdarzają się poronienia, także nie jest powiedziane, że jak jest 3,0 to wszystko będzie dobrze. Każda z nas ma inny organizm. Niestety na różyczkę szczepiona nie byłam ![]() Nie chorowałam też w dzieciństwie... Pielęgniarka kazała zrobić przeciwciała różyczkowe i jak będą ujemne to zrobić szczepionkę, a skoro nie chorowałam ani szczepiona nie byłam to ujemne pewnie będę, także jutro rano idę na krew. ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Teraz się tak zastanawiam, skoro nie byłam szczepiona , nie chorowałam na różyczkę no to niby przeciwciała miałabym mieć skąd? Może bez sensu robić badanie i od razu się zaszczepić? Za badanie zapłacę 80zł, do apteki już dzwoniłam szczepionka 80zł kosztuję jednak, a tak wtedy od razu bym się zaszczepiła i przeciwciała zrobiła dopiero w ciąży. Co myślicie dziewczyny? Dobra wiadomość bo mają w tej aptece szczepionkę po której tylko przez miesiąc trzeba się wstrzymać z ciąża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Wtajemniczenie
|
MajWija, a jesteś pewna, że Cię w podstawówce na to nie szczepili?
#4752 |
Wtajemniczenie
|
Niestety nie
![]() A jak u Ciebie? Nie wystąpiła miesiączka ani nic podejrzanego? Niepotrzebnie Cie w tym szpitalu trzymają. |
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Wtajemniczenie
|
A może przechodziłas to chorobsko? Ja bym jednak zrobiła te przeciwciała, może się okazać, że już chorowałas i nie musisz żadnymi szczepionkami zawracać sobie głowy
![]() U mnie żadnego krwawienia, plamienia ani boli. Jutro jak zobaczę, że beta urosła jak trzeba to chyba stąd uciekne :p jestem juz na 95% pewna, że lekarze pospieszyli się z podejrzeniami, czuje, ze wszystko będzie ok! ![]()
#4755 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi lekarz powiedział że możemy starać się odrazu po odstawieniu i że przez 4 miesiące będę najprawdopodobniej bardziej płodna |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4756 |
Wtajemniczenie
|
Konwalia u mnie ceny za endo to ok 120 zł. Może idź do lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie? Może uda się umówić na wizytę bez jakiegoś długiego czekania.
#4757 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
Wtajemniczenie
|
Nadal trzymają, bo jutro chcą powtórzyć badania, ale mam nadzieje, ze jutro mnie puszcza do domu.
A może spróbuj do jakiegoś innego miasta w okolicy? Raz - może na nfz jest szybciej, dwa - może jest taniej jeśli już musisz iść prywatnie ![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Dzięki za mile słowa, cały czas liczę, ze się spełnią ![]()
![]() |
#4760 |
Wtajemniczenie
|
No dlatego ide jak najszybciej do ginekologa żeby zbić te TSH. Później będe badać co jakiś czas TSH i jak będzie wporządku to będziemy się starać. Bo po co tracić te dwa i pół miesiąca i nic nie robić jak już można coś robić w tym kierunku i brać lek. Zresztą tak czy siak muszę iść do ginekologa to zobaczymy co mi powie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi przepisał gin, ale po miesiącu i tak poszłam konsultować sie juz z endokrynologiem ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Ahoy ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
A bierzesz może bromergon? Podobno przy nim jest trudniej ustabilizować prolaktyne, niż przy tych tabletkach branych raz na tydzień. Prolaktyna na poziomie 19 to nie jest dramat. A po obciążeniu wysoka masz?
![]() |
#4762 |
Wtajemniczenie
|
Ja prolaktyne obecnie mam 38, tzn miałam tydzień temu jak badanie robiłam i endokrynolog powiedziała, że to nie jest zły wynik, a już na pewno nie musi oznaczać niepłodności, ona twierdzi, że bardzo duzo ludzi swoje problemy z płodnością zrzuca na podwyższoną prolaktynę, a tak naprawdę ona nie jest powodem. Twierdzi, że dopiero 50 w górę należy badać, czemu jest wysoka, o ile oczywiście nie ma hiperprolaktynemii. Mówi, że ona całe życie miała prolaktynę powyżej 40tu i zaszła w dwie ciąże za pierwszym razem.
Pamiętajcie, że prolaktyna się waha w ciągu dnia, w ciągu cyklu, po seksie, po dotykaniu piersi, przy tabletkach niektórych, także naprawdę nie popadajmy z tą prolaktyną w paranoje. Moim zdaniem, jak ktoś się stara 5 lat to NA PEWNO nie z powodu prolaktyny, bo ją nawet jeśli już uważa się za wysoko to bardzo łatwo zbić. (poza hiperprolaktynemią) |
![]() ![]() |
![]() |
#4763 |
Zakorzenienie
|
Ahoy trzymam kciuki żeby wszystko było okey
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Zadomowienie
|
Leany kochana trzymam mocno kciuki !! Blada kreseczka ale jest
![]() Ahoy za ciebie rowniez ![]() Co jest z tymi cenami do prywatnych lekarzy..? Niektore ceny jak z kosmosu.. Tez chodze prywatnie..200 z usg.
#4765 |
Raczkowanie
|
Rany, macie ceny lelarzy jak z kosmosu.... :| Ja chodzę (w dużym mieście bo to Wroclaw) do gina i place (o ile nie trafi mi sie wolna wizyta u niego na NFZ) 100zl za wizytę z usg... W listopadzie rok temu bylo jeszcze 80zl, podrożało w zeszłym roku. A dodam ze to dr (II stopień secjalizacji z poloznictwa i II stopień specjalizacji z ginekologii onkologicznej)
Nova, a może czas zupełnie zmienić lekarzy? Moze ktos na to spojrzy ze tak powiem "świeżym okiem" i podpowie inne rozwiązania problemu lub tez znajdzie inna przyczynę?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dzisiaj zauważyłam u siebie śluz niepłodny a przynajmniej pasuję do opisu śluzu niepłodnego.
Czy to możliwe, jak wczoraj brałam ostatnią tabletkę anty? Pytam bo nigdy tego nie obserwowałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Raczkowanie
|
MajWija nie będziesz miala plodnych dni od razu dzień po przestaniu brania tabletek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4768 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy regularnych cyklach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4770 |
Raczkowanie
|
MajWija to wszystko zalezy od tego czy od razu będziesz miała regularne cykle czy różnie. Organizm czasami potrafi nieźle wariować po skończeniu brania tabletek, wiec nie mam pojecia jak moze byc kolejnym razem. Ja miala Meksyk kiedys po odstawieniu tabletek które bralam jakiś rok :P po ciąży tez próbowałam je brać ale moj organizm wariowal i z nimi i po odstawieniu ich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.