Mamusie czerwcowe 2015! cz.8 :) - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-15, 12:14   #1171
mehja
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! cz.8 :)

Cytat:
Napisane przez Princesika Pokaż wiadomość
Ja jak i Mehja nie mysle o nocniku. Dla mnie to za wcześnie

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Moja kumpela dziś się dowiedziała ze jest w ciazy. Kilka lat nie mogla zajść w ciążę z mężem. W maju sie rozwiodla. Dwa miesiące temu poznala jakiegoś kolesia i jest z nim w ciąży
wow, niezla historia. cieszy sie? z tym kolesiem to cos powaznego?
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 12:14   #1172
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
o właśnie masz rację. jak ostatnio ściągnełam trochę bo jechałam do szkoły to też nic się nie odwarstwiło. Czytałam wczoraj że dzieci w jego wieku potrzebują sporo tluszczu, więc raczej to wina mleka. z resztą mam zamiar karmić mieszanie od dziś. Wydaje mi się że 8 msc samej piersi to dobry wynik.
Bardzo bardzo dobry
Stary 2016-01-15, 12:15   #1173
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aika213 Pokaż wiadomość
Jak ona pamietała imiona wszystkich dzieci?

To miedzy mną a Twoja mama jest 8 lat różnicy, spoko ;-)

To ja 53 jak A bedzie mieć 18 lat.

Ja zawsze chciałam mieć dziecko w okolicach 30 a ze po drodze problemy sie pojawily to starania sie przeciągnęły o 4-5 lat i jest jak jest.

Sylwusiach- śnieg u Was? W sumie zapowiadali śnieg w UK
pewnie miała listę.

Mi też się wydaje że wysadzanie na nocnik nie ma większego sensu.
Stary 2016-01-15, 12:16   #1174
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
wow, niezla historia. cieszy sie? z tym kolesiem to cos powaznego?
Cieszy sie ale nie wie co z tym kolesiem. W sumie to ledwo go zna. Ale ona odważna dziewczyna wiec na pewno jakos to z nim ogarnie
Stary 2016-01-15, 12:18   #1175
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
no nie sama wysadzam ją, póki co tylko kilka razy, ale za każdym coś zrobiła, więc muszę częściej. nie siedzi, ale takie dzieci też można wysadzać, tylko trzeba trzymać pod kątem i dziecko i nocnik. planuję wysadzać przed/po drzemce, spacerze, później częściej, dodatkowo w razie potrzeby tak jak przed chwilą, tż ją nosił, mówi, że bąki idą to szybko na nocnik i wszystko zrobiła

Hmm zastanawiam się tylko po co robić takie rzeczy? Przecież ona nie rozumie tego jeszcze wcale... Z synem też tak robiłaś? Ile minęło czasu od takiego sadzania do odpieluchowania?

Domincia- szukamy miejsca z udowodnieniami dla dzieci przede wszystkim. I raczej w pomorskim.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 12:24   #1176
Aika213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Hmm zastanawiam się tylko po co robić takie rzeczy? Przecież ona nie rozumie tego jeszcze wcale... Z synem też tak robiłaś? Ile minęło czasu od takiego sadzania do odpieluchowania?

Domincia- szukamy miejsca z udowodnieniami dla dzieci przede wszystkim. I raczej w pomorskim.

Irmusia a Leoś kiedy przestał w pieluchach chodzić? Bo mojej siostrze to sie dopiero jakieś pol roku temu udało z jej córka
Aika213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 12:31   #1177
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Irmusia a Leoś kiedy przestał w pieluchach chodzić? Bo mojej siostrze to sie dopiero jakieś pol roku temu udało z jej córka
Leosia odpieluchowalam jak skończył dwa lata. Zajęło to dwa tygodnie mniej więcej. To znaczy przez dwa tygodnie miał kilka wpadek. Potem już nie. Na noc pieluchę przestaliśmy zakładać pól roku później.
Stary 2016-01-15, 12:39   #1178
Cos_
Zakorzenienie

Mehja dla mnie tez za wczesnie zamierzam to robic jak juz zaczna chodzic. Pewnie w lato.
Stary 2016-01-15, 12:49   #1179
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Leosia odpieluchowalam jak skończył dwa lata. Zajęło to dwa tygodnie mniej więcej. To znaczy przez dwa tygodnie miał kilka wpadek. Potem już nie. Na noc pieluchę przestaliśmy zakładać pól roku później.
U nas tak samo, mial ponad 2latka tylko pieluche na noc od razu przestalam mu zakladac i nie bylo wpadek

Wczesniej go wysadzam i co z tego ze robil na nocnik jak to bylo przypadkowe

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Mehja dla mnie tez za wczesnie zamierzam to robic jak juz zaczna chodzic. Pewnie w lato.
Ja tez pierwsza probe podejme teraz latem jak bedzie juz chodzic
Stary 2016-01-15, 12:53   #1180
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Z mojej perspektywy powiem Ci tyle, że nie wyobrażam sobie mieć drugiego dziecka w najbliższym czasie. Ale myślę o tym gdy będę miała właśnie na przykład 30 lat
Rozumiem

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
no nie sama wysadzam ją, póki co tylko kilka razy, ale za każdym coś zrobiła, więc muszę częściej. nie siedzi, ale takie dzieci też można wysadzać, tylko trzeba trzymać pod kątem i dziecko i nocnik. planuję wysadzać przed/po drzemce, spacerze, później częściej, dodatkowo w razie potrzeby tak jak przed chwilą, tż ją nosił, mówi, że bąki idą to szybko na nocnik i wszystko zrobiła
No ale po co?

Cytat:
Napisane przez sylwka321 Pokaż wiadomość
Ty no właśnie ostatnio też miałam takie wrażenie że moje jest niebieskawe
Ja takie miałam i jak pytałam położnej to mówiła, że to ok.
Ale widziałam, że nie było ok bo wtedy byłyśmy w szpitalu i przed i w trakcie pobytu mała jadła tylko moje mleko, non stop i ewidentnie się nie najadała. Ba, wręcz leciała z wagi dlatego nie chcieli nas wypuścić.
Słyszałam, że piła, widziałam ale waga dosłownie leciała więc może się mylę ale widocznie jej nie wystarczało.
Cytat:
Napisane przez barbaritka84 Pokaż wiadomość
Kubę urodziłam jak miałam 18 lat i ciaza oczywiscie nie planowana, mogę powiedzieć ze byłam przerażona i długo nie myślałam o kolejnym dziecku ale wiedziałam ze kolejne chce mieć zanim skończę 25 lat. Oliwke urodziłam jak miałam 24 i byłam już na to gotowa, Kuba miał wtedy 6 lat. A z Julką to była chyba najbardziej świadoma ciąża. Zupełnie inaczej wszystko przezywalam. Także mniej więcej po 5 latach od każdego porodu myślałam o kolejnym dziecku. No i na tym koniec
Fajnie, nawet Ci zazdroszczę tak odchowanych dzieci
A mimo młodego wieku to z tego co pisałaś to fajnie wychowałaś syna
Cytat:

No fajnie się złożyło.
Indu co do krzyczenia na dzieci ja na Blanke krzykne i ona doskonale wie ze źle zrobiła. Na pewno nie odpuszczę do sytuacji ze będę jej na wszystko pozwalać jak mówię nie to nie.
A na Patryka nie krzyczysz?
Grzeczny ten mój zięciu

Ja wczoraj trzymałam małą na nogach i zaczęła mnie ciągnąć za włosy. Chwytam ją za rękę, odciągam włosy i dociskam jej do ciała i z głośnym 'nie'. A ta w śmiech I tak 5 x. Ale twarda byłam bo nawet się nie uśmiechnęłam i przestała

Dzisiaj znowu jak krzyknęłam to się rozpłakała
Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Wiesz co...rzeczywiście bywa z tym roznie ale my o Kubę staraliśmy się kilka ładnych miesięcy,była to decyzja świadoma jak najbardziej. Byliśmy już po ślubie i mieszkaliśmy od dwóch lat razem...także był dzieckiem wyczekiwanym. U mnie to chyba też było tak że chciałam się skupić na tym jednym dziecku...później praca itd...aż Kuba zaczął mówić o rodzeństwie... Bardzo często pytał o to...jest już dzieckiem w dużej mierze samodzielnym,rozumie bardzo dużo i nie mam problemu z zazdrością. (czasem zacalowalby ja na śmierć )
Cytat:
miałam 21 lat jak się urodził, po prostu przestaliśmy się zabezpieczać, stwierdzając że co będzie to będzie i w pierwszym miesiącu zaszłam w ciążę z czego się cieszyliśmy.
Ja zawsze chciałam mieć dużą różnicę wieku więc to nie tak, że dopiero po narodzinach syna tak stwierdziłam.
Drugie dziecko chcieliśmy jak już studia będą skończone, syn odchowany, oboje będziemy mieli stabilną sytuację w pracy i własne M.

Jaki jest sens wysadzania na nocnik dziecka które świadomie dłuugo jeszcze nie będzie się załatwiać?
Dzięki dziewczyny Co kobieta to inna historia, motywacja itp.
I każdy woli co innego
Myzawsze chcieliśmy malutką różnicę, nawet jak byłam w ciąży to mówiliśmy z tż że chcemy nast. dziecko jak najszybciej No ale wiadomo-życie wszystko weryfikuje i teraz trochę nam się to zmieniło ale tj. Wam wcześniej pisałam, coraz częściej się nad tym zastanawiamy

Co do nocnika to też nie widzę sensu. Przecież długa droga do tego żeby dziecko było samodzielne w tej kwestii a takie sadzanie raczej nie przyspieszy tego
Cytat:
Ja jak i Mehja nie mysle o nocniku. Dla mnie to za wcześnie

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Moja kumpela dziś się dowiedziała ze jest w ciazy. Kilka lat nie mogla zajść w ciążę z mężem. W maju sie rozwiodla. Dwa miesiące temu poznala jakiegoś kolesia i jest z nim w ciąży
Łooo nieźle
Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
o właśnie masz rację. jak ostatnio ściągnełam trochę bo jechałam do szkoły to też nic się nie odwarstwiło. Czytałam wczoraj że dzieci w jego wieku potrzebują sporo tluszczu, więc raczej to wina mleka. z resztą mam zamiar karmić mieszanie od dziś. Wydaje mi się że 8 msc samej piersi to dobry wynik.
Pewnie, że tak

Edytowane przez masija
Czas edycji: 2016-01-15 o 12:55
masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 13:00   #1181
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Rozumiem

No ale po co?

Ja takie miałam i jak pytałam położnej to mówiła, że to ok.
Ale widziałam, że nie było ok bo wtedy byłyśmy w szpitalu i przed i w trakcie pobytu mała jadła tylko moje mleko, non stop i ewidentnie się nie najadała. Ba, wręcz leciała z wagi dlatego nie chcieli nas wypuścić.
Słyszałam, że piła, widziałam ale waga dosłownie leciała więc może się mylę ale widocznie jej nie wystarczało.

Fajnie, nawet Ci zazdroszczę tak odchowanych dzieci
A mimo młodego wieku to z tego co pisałaś to fajnie wychowałaś syna

A na Patryka nie krzyczysz?
Grzeczny ten mój zięciu

Ja wczoraj trzymałam małą na nogach i zaczęła mnie ciągnąć za włosy. Chwytam ją za rękę, odciągam włosy i dociskam jej do ciała i z głośnym 'nie'. A ta w śmiech I tak 5 x. Ale twarda byłam bo nawet się nie uśmiechnęłam i przestała

Dzisiaj znowu jak krzyknęłam to się rozpłakała

I każdy woli co innego
Myzawsze chcieliśmy malutką różnicę, nawet jak byłam w ciąży to mówiliśmy z tż że chcemy nast. dziecko jak najszybciej No ale wiadomo-życie wszystko weryfikuje i teraz trochę nam się to zmieniło ale tj. Wam wcześniej pisałam, coraz częściej się nad tym zastanawiamy

Co do nocnika to też nie widzę sensu. Przecież długa droga do tego żeby dziecko było samodzielne w tej kwestii a takie sadzanie raczej nie przyspieszy tego

Łooo nieźle

Pewnie, że tak
Patryk jest sto razy grzeczniejszy niż Blanka. Ona non stop robi coś o czym doskonale wie ze nie może np.łamie puzle na pół.I je wygina we wszystkie strony i tylko patrzy czy ktoś jej coś powie.
Także Elvis będzie miał dobrego męża
Stary 2016-01-15, 13:04   #1182
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Patryk jest sto razy grzeczniejszy niż Blanka. Ona non stop robi coś o czym doskonale wie ze nie może np.łamie puzle na pół.I je wygina we wszystkie strony i tylko patrzy czy ktoś jej coś powie.
Ooo a kiedys chyba bylo na odwrot nie? Pamietam jak byl maly i czadu dawal
Stary 2016-01-15, 13:15   #1183
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Hahaha, cwaniarka
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 13:15   #1184
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
U nas tak samo, mial ponad 2latka tylko pieluche na noc od razu przestalam mu zakladac i nie bylo wpadek

Wczesniej go wysadzam i co z tego ze robil na nocnik jak to bylo przypadkowe

Ja tez pierwsza probe podejme teraz latem jak bedzie juz chodzic

Ja też będę próbować. Jasne.z Leosiem też tak robiłam.kupiliśmy mu nocnik i początkowo po prostu sobie na nim siadał. Tłumaczyliśmy mu że tam się robi siku i kupkę. Mówiłam mu- chodź zrobisz siku. I jak chciał to go sadzałam. Jeśli zrobił pytałam go czy idziemy założyć pieluszkę. No i mówił że tak więc zakładaliśmy. No i tak to sobie naturalnie trwało. Bo widziałam że nie jest gotowy na pożegnanie pampersa. Co jakiś czas próbowaliśmy. Aż wreszcie po drugich urodzinach postanowiliśmy że już na całego przechodzimy na nocnik. I okazało się że to był dobry moment. Był gotowy. Nie chciał już pieluchy. Zaczął wołać że chce siku.
Stary 2016-01-15, 13:17   #1185
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Cytat:
Jak ona pamietała imiona wszystkich dzieci?

To miedzy mną a Twoja mama jest 8 lat różnicy, spoko ;-)

To ja 53 jak A bedzie mieć 18 lat.

Ja zawsze chciałam mieć dziecko w okolicach 30 a ze po drodze problemy sie pojawily to starania sie przeciągnęły o 4-5 lat i jest jak jest.

Sylwusiach- śnieg u Was? W sumie zapowiadali śnieg w UK
snieg jest, ale malo, do tego chyba 2 st ciepla ale czuje sie jak w Polsce wiesz, snieg skrzypi pod nogami, mala moment i zasnela..
Stary 2016-01-15, 13:31   #1186
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

A ja chciałam wyjść....od 13 sypie u mnie taki śnieg że nie ma mowy

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 13:34   #1187
sylwusiach
Zakorzenienie

Cytat:
A ja chciałam wyjść....od 13 sypie u mnie taki śnieg że nie ma mowy
u nas sypalo troche w nocy.. dzis 2 razy malo sie nie wywalilam wozek mnie uratowal
Stary 2016-01-15, 13:37   #1188
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

O zima
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1452861393497-557509301.jpg (113,1 KB, 15 załadowań)

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 13:39   #1189
sylwusiach
Zakorzenienie

Cytat:
O zima
zazdroszcze! u mnie o 2/3 mniej sniegu ale tez bialo
Stary 2016-01-15, 13:46   #1190
mehja
Zakorzenienie

Alkamor super tam u ciebie. Mój nie ma nawet jak na sanki pójść bo śniegu brak
Stary 2016-01-15, 13:49   #1191
Aika213
Wtajemniczenie

Cytat:
O zima

Super! w moim rodzinnym mieście tez biało. Mam nadzieje ze załapie sie na trochę śniegu w lutym
Aika213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 14:03   #1192
myboyismine
Zakorzenienie

umnie prawie nie widac sniegu
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 14:17   #1193
fartuch
Zakorzenienie

u mnie spadł i znikł bo odwilż

Mehja, knopers jest mega!
Stary 2016-01-15, 14:45   #1194
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
mehja, alkamor a jeszcze odnośnie dzieci i tej rożnicy. U Was to nie było też spowodowane tym, że miałyście pierwsze dziecko w młodym wieku? Że chciałyście odpocząć, nacieszyć pierwszym dzieckiem i dać sobie spokój na chwilę i za wcześnie było na kolejne dziecko ze wzgl. na wiek?
Nie obraźcie się ale się zastanawiam też jaka jest różnica i między posiadaniem dziecka w wieku ok 20-22 lat a 30. Czujecie coś innego? Jak to wygląda?
To ja właśnie tak miałam. Blanke urodziłam mając 20 lat. Drugie dziecko byłoby dla mnie czymś strasznym. Dosłownie.. Blanka to cyganka wychowana wsrod znajomych itd bo tak żyliśmy. Mając 20 lat ciężko o inne życie :p ale wyszło jej to na dobre, jest bardzo samodzielna. Drugie dziecko miało być Za 10 lat. Ale widzialam po blance że czuje się samotna a i ja czułam potrzebę posiadania drugiego dziecka. Ciąża i macierzynstwo różni się bardzo..

Cytat:
Ja np widze,ze moje jest chude. Jak odciagne to jest przezroczystawe takie z blekitnym zabarwienie. A po odstawieniu do lodowki nie odklada sie w ogole ta smietanka. Kiedys byla a teraz o jakiej porze bym nie ściągnęła to nie ma.
A budzenie u nas bylo wlasnie jak u Fartuszka. Teraz się poprawilo ale tez mialam okres z wrazeniem, ze jej to mleko nie wystarcza
Lena sie budzi non stop. A mleko było tłuste

Ostatnio zrobiłam jej kaszę na noc, pierwszej nocy się nie budziła, drugiej i trzeciej już znów tak.

Lena

Edytowane przez k a j a
Czas edycji: 2016-01-15 o 14:47
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 14:49   #1195
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez barbaritka84 Pokaż wiadomość
mi moja babcia opowiadała ze jak miałam 3 miesiące to już zaczęła mnie wysadzac i zawsze coś zrobiłam. Tylko wiadomo wtedy tetra była to i wcześniej zaczęła przyzwyczajać.
teraz też niektórzy tak wysadzają no i tetra nadal jest

Cytat:
Jaki jest sens wysadzania na nocnik dziecka które świadomie dłuugo jeszcze nie będzie się załatwiać?
dzieci poniżej roku mogą już sygnalizować potrzeby, także to nie tak długo wcale.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 14:49   #1196
k a j a
Zakorzenienie

A,Blanke odpieluchowałam jak miała 2 lata.. Skończyła na koniec maja. Na koniec sierpnia pieluchy wgl nie używała.

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 15:03   #1197
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
nie robiłam tak z synem.

trochę mnie dziwi stwierdzenie "takie rzeczy", przecież to nie jest nic nowego, ile naszych mam i babć nawet szybciej wysadzało swoje dzieci kiedyś była tera, ok, ale teraz też jest, są pieluchy wielorazowe i nasz wybór czy dziecko ma sucho czy mokro. D. nie raz miała tetrę na tyłku.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 15:13   #1198
industria
Zakorzenienie

Grubson spi. Od porannej drzemki nie spala. Hesus.......nie wiem co z tym dzieckiem.
Spanie za dnia sie zmienilo. Akurat to mi bardzo pasuje bo kiedys spala co poltorej godziny po pol godziny. Teraz ma tylko dwie drzemki dziennie ale poltora godzinne.
Ekstra, niech tak zostanie.
Tylko to wstawanie o 4 rano niech sie skonczy bo mnie po☠☠☠☠☠☠☠i

Cytat:

I każdy woli co innego

:
Nooooo moge sie pod tym podpisac

I w kwestii drugiego dziecka i nocnika

Tez chcialam drugie dziecko jak najszybciej no ale wiadomo, dobrze sje mowi nie majac dziecka nie wiem co bedzie z moja praca, zobaczymy. W kazdym razie za dlugo nie chce czekac bo nie mamy czasu

Ja tez mysle zeby zaczac przygode z nocnikiem latem. Wypuszcze grubsona przed dom bez majtek i bedziemy cwiczyc
Stary 2016-01-15, 15:27   #1199
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
Grubson spi. Od porannej drzemki nie spala. Hesus.......nie wiem co z tym dzieckiem.
Spanie za dnia sie zmienilo. Akurat to mi bardzo pasuje bo kiedys spala co poltorej godziny po pol godziny. Teraz ma tylko dwie drzemki dziennie ale poltora godzinne.
Ekstra, niech tak zostanie.
Tylko to wstawanie o 4 rano niech sie skonczy bo mnie po☠☠☠☠☠☠☠i
Wojtek caly ten tydzien wstaje okolo 6 rano. A w nocy nie daje sie odłozyć..
Moze oni są zsynchronizowani?
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 15:35   #1200
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo a kiedys chyba bylo na odwrot nie? Pamietam jak byl maly i czadu dawal
Oj tak ale Patryk dawal czadu bo mial powod bolacy brzuszek.

Indu ona jest na takim etapie ze musi sie nastroic.
U nas od miesiaca dwie drzemki w tym ostatnia ok 15-16 juz nie spia. I do wieczora bajlando czasami po kapieli dostaja nowej energii
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości