![]() |
#751 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wrześniówki 2016 <3
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Dziewczyny, które już widziały bijące serduszko, kiedy macie następną wizytę? I jak badanie dostałyście do zrobienia na nfz?
39/40 Edytowane przez Ana__86 Czas edycji: 2016-01-16 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Zadomowienie
|
Liliowa i Magic co do palenia...
Paliłam 11 lat- w dniu, w którym zobaczyłam na teście 2 kreski poszłam do kuchni zapaliłam ostatniego papierosa. Powiedziałam to koniec. Siebie mogę truć jeśli mam na to ochotę, ale nie dziecko. Od tamtej pory zapaliłam tylko raz (matko jakie to było cudowne uczucie) w sylwestra, jakoś tak pretekst że to ostatni raz w starym roku zadziałał i nie odmówiłam znajomemu w pracy- on oczywiście nie wiedział że jestem w ciąży. Nie jest łatwo. Nie palę ponad 3 tyg, a zdarza się myśleć o zapaleniu, chociaż jednego. Nie należę do osób które mają silną wolę- wręcz przeciwnie, jestem bardzo łasa na używki. Jednak zawsze mówiłam, że ciąża to będzie jedyny powód dla którego jestem w stanie rzucić palenie. I tak zrobiłam. Uwierzcie, ja dałam radę to dacie i Wy. Trzymam kciuki! Acha, i nie tłumaczcie tego tym, że nie można z dnia na dzień rzucić jak się przed ciążą paliło, bo coś tam... to tylko wymówka.
![]() 10.09.2016- Córka Lena 08.01.2019- Syna Janek Edytowane przez slowikowa25 Czas edycji: 2016-01-16 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
Zefirkowa oo taki twarozek też uwielbiam. Już nie offtopuje
![]() Całe szczęście, że nie pale i nigdy nalogowo nie palilam ![]() Ana : ja chodze prywatnie. Dostalam do zrobienia morfologię, badanie moczu i cukier. Prócz tego pobrała mi krew na HIV, cytomegalie, wirusowe zapalenie wątroby, toksoplazmoze i coś jeszcze...
#755 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#756 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Zadomowienie
|
w Niemczech pod tym względem jest akurat fajnie, wszystko na kasę chorych. Wszystko. Tu nawet nie ma lekarzy, którzy przyjmują prywatnie.
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja też bierze 200 zł za wizytę z USG. Już mi się dużo wydaje. Ostatnio się dodatkowo wââââââ☠ââââââ ☠ââââââ☠âââââ â☠ilam, gdyz zleciła mi badanie krwi na te kwestie, ale sadzilam że jest ich tam mniej na liście. A było tyle że zaplacilam u niej dodatkowo 280 zł ![]() ![]() Wyszukalam na stronie alabu, że aktualnie można zlecić badanie online i tylko pójść się ukluc i wydrukować sobie wyniki że strony. Na każde badanie -10% niby grosze przy takim pojedynczym, ale jak się to zsumuje to ma to już jakiś sens ![]() A moja narzuca sobie oczywiście nadwyżkę za to, że jakiś facio musi to odebrać i zabrać do alabu ![]() A w kwestii cen leków zaczelam już dzwonić po aptekach i pytać po ile, gdy mam coś nowego.... W kwestii duphastonu pojechalam spytac do apteki, w której miałam najbliżej i pytam. Babka, że 37 zł za opakowanie. Podziekowalam i wspomnialam, że jeszcze się rozejrze. I uslyszalam, że to dobra cena ![]() Podzownilam i znalazłam za 29,99 za opakowanie ![]() Teraz zanim też zaczne dzwonić to szukam w necie po ile te leki są w magazynie, żeby mieć orientację wyjściową ![]()
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2016-01-16 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Zadomowienie
|
Nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak Alab. Wygooglowałam i okazało się, że nawet mam punkt pobrań nie daleko miejsca gdzie mieszkam
![]() edit: ale z ciekawości sprawdziłam sobie ile kosztuje beta i jest droższa niż w diagnostyce. Trzeba by posprawdzać wszystkie badania. W diagnostyce mają też pakiet badań dla kobiet w ciąży, kosztuje 348 zł. Edytowane przez Manddy Czas edycji: 2016-01-16 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zadomowienie
|
Oczywiście jak ktoś idzie i mówi, że chce dostać tylko skierowanie na badanie to wiadomo, że nie dostanie. Ja w pierwszej ciąży pierwsze 3 miesiące chodziłam na nfz i tylko raz dostałam skierowanie na mocz i morfologię, raz usg, zdjęcia nie dostałam, a mąż nawet nie mógł być przy badaniu, dlatego chciałam wiedzieć, czy w kwestii badań się coś zmieniło.
Wsumie tylko te pierwsze badania dużo kosztują, później jest tego mniej. Ja jestem zdecdyowana na lekarkę, która przyjmuje prywatnie, bo pracuje w szpitalu i mam z nią dobre skojarzenia, a poza tym jednak personel w szpitalu inaczej trkatuje jej pacjentki jak i ordynatora, niestety miałam okazję się o tym przekonać, gdy pierwszą ciąże prowadził mi obcy lekarz
#761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to podejrzewam, że jest to samo. Teraz mi dała do zrobienia morfologię, mocz i cukier. Szkoda, że nie wzięła tego u siebie a reszty nie kazała przyniesc.... ![]()
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2016-01-16 o 17:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A o badaniach na nfz również myślałam, zastanawiałam się tylko jak przeskoczyć fakt, że jeśli się idzie z takim skierowaniem to wyników nie dostaję do ręki tylko trafiają do lekarza, który je zlecił. W przychodni musiałabym chyba prosić o ksero tych wyników i z kserem iść do mojego lekarza. Jakoś tak głupio trochę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
Moja tez pracuje w szpitalu. Fajnie byłoby trafić na nią, gdybym pojechała rodzic ale zawsze istnieje opcja, że będzie jakiś obcy lekarz. To jeszcze sezon urlopowy teoretycznie wiec będzie ciekawie
![]()
#764 |
Zadomowienie
|
Jeśli daleko na urlop nie pojedzie to zawsze można dzwonić wołając o ratunek i natychmiastowe stawienie się w szpitalu na posterunku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Zakorzenienie
|
Można można, z jakim efektem nie wiadomo.
#766 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() Tak sobie wczoraj myślałam właśnie pisząc ten post, że się znamy z innego wątku ![]() ![]() Prosiłyście abym napisała czego się dowiedziałam. No to na pewno powtarzam betę, ale jeszcze nie teraz, koło czwartku. W sobotę pierwszy raz ujrzę maluszka, dzisiaj lekarz stwierdził, że może być jeszcze za wcześnie na ujrzenie pęcherzyka. Przypisał mi mnóstwo suplementów. Mam brać wciąż Euthyrox , kwas foliowy i wit.D , dodatkowo dostałam Pegna Plus, Duphaston i Trivagin na ewentualne infekcje. Oczywiście mnie zbadał żeby zobaczyć czy wszystko ok ![]() ![]() A z betą jest tak, że w ciągu 2 dni powinna wzrosnąć drugie tyle ile wynosił zbadany wynik. Tak mówił gin ![]() Niestety nie znam jeszcze terminu porodu, dopiero przy usg się dowiem. Znam jedynie ten z internetów . Edytowane przez kissoflife001 Czas edycji: 2016-01-16 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
Ja prowadzę ciąże jednocześnie prywatnie i na NFZ. Upierdliwe to, nie powiem, ale trafiłam do naprawdę fajnego lekarza państwowego - niestety nie ma pod reką usg, a ze skierowaniami które wydaje nie ma możliwosci umowić się na usg w ramach NFZ w tych konkretnych tygodniowych przedziałach. Zawsze brak terminow. Mam pakiet LuxMed wykupiony w pracy i w ramach tego chodzę też prywatnie. Lekarz też jest ok, przy każdej wizycie robi usg, więc jestem spokojniejsza.
Badania analityczne staram się robić tylko raz i powiem Wam, że to lekarz NFZ zawsze zleca wiekszą ilośc badań, więc z reguły staram sie korzystać z tych skierowań. W mojej przychodni wyniki przy każdej wizycie dostaję do ręki, do własnej dyspozycji. |
![]() ![]() |
![]() |
#768 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
![]() |
#769 |
Rozeznanie
|
Pomocy! Nie pamietam czy wzięłam dzisiaj kwas foliowy i magnes. I co teraz??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
Kwas wez nie zaszkodzi. A co do magnezu nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Szczęśliwa Czerwcówka
|
Ale stron natrzaskałyście
![]() ![]() Co do palenia ja niestety też palaczka, ale odkąd wiem, że jestem w ciąży to mocno ograniczyłam, a od poniedziałku rzucam. Mój Tż też pali i powiedział, że rzuca za mną. Może razem będzie łatwiej ![]() Dziewczyny a od kiedy wiecie, że będzie dzidzia zmieniłyście jakoś swoją dietę? Ja mocno ograniczyłam kawę, a nawet od 4 dni nie wypiłam ani jednej ![]()
#773 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#774 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale może przesadzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Rozeznanie
|
Co do diety to rzuciłam kawę, chociaż teoretycznie raz na tydzień można, więc myślę, że jeżeli umówię się z koleżankami gdzieś na miasto to sobie wypiję, ale w normalnych warunkach nie. Nie jem też słodyczy, tylko gorzką czekoladę, Jem więcej owoców. Ograniczam herbatę na rzecz wody z cytryną i miodem. Wcześniej byłam w stanie wypić nawet 5 dziennie, teraz zeszłam do dwóch. Aczkolwiek nie piję czarnej tylko zieloną. Napojów gazowanych i tak nie lubią, więc chociaż ten nałóg odpadł.
![]() Czy w ciąży nie wolno smażyć mięsa? Bo właśnie jestem na etapie czytania o diecie.. Tylko gotowane i pieczone/grillowane? Może ktoś poleciłby mi jakąś fajną stronę z dietą dla ciążówek? Niby w necie tego pełno, ale już zwątpiłam bo zazwyczaj pod przepisami jest mnóstwo komentarzy że jest błędnie skomponowana. Edytowane przez Zefirkowa Czas edycji: 2016-01-17 o 07:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak wspominałam nie mam cytowania w telefonie wiec napisze ogolnie
![]() ![]() ![]() Do dziewczyn z Krakowa - polecacie jakiegoś ginekologa na NFZ? Edytowane przez ttuska Czas edycji: 2016-01-17 o 07:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Dobry
![]() Z zieloną herbatą też trzeba uważać w ciąży bo również zawiera kofeine więc picie jej ponad to też nie jest zdrowe.
#779 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja wczoraj przerzuciłam się na roiboosa ![]() Edit trzy szklanki dziennie, ale do tego można dwie zielonej i jedną czarnej i jakoś się wybrnie ![]()
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2016-01-17 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.