![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Burza mózgów nad wątkiem o zakupach zbiorowych
ja uważam że nie powinnyśmy organizować wspólnych zakupów z osobami które mają np 1 - 20 postów i to napisanych w ciągu dwóch dni przed zgłoszeniem chęci zakupów. Wiadomo że takie osoby pisały tylko po to żeby nabić sobie postów i się załapać ;/ w to nie wchodze. Jeśli faktycznie takie osoby chcą brać udział w zakupach to powinny czekać cierpliwie, rozmawiać z nami, poznać wszystkich i jak nabierzemy zaufania to wtedy dopuszczamy do zakupów
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-S6812i przy użyciu Tapatalka
![]() |
#93 |
Buszująca w hybrydach
|
Emka, Zgadzam się z Tobą w 100%
#94 |
Rozeznanie
|
No właśnie o tym pisałam, o takich nowych mi chodziło. Ale moim zdaniem może tak się zdarzyć, że wykluczymy całkowicie "niewinną" osobę, która zarejestrowała się po to, żeby z nami pogadać, przy okazji przeczytała o wspólnych zakupach i chciałaby skorzystać. Dlatego zaproponowałam, żeby takie nowe osoby miały prawo zakupu w drugim terminie. Dla nas to rozwiązanie idealne, bo nie ma obawy, że nowy zabierze miejsce staremu, a jednocześnie pozwala na uzyskanie niższej ceny, jeśli brakuje osób. No i przeciez przelew i tak musi być z góry.
Osobiście uważam, że byłoby bardzo niesprawiedliwe, gdyby osoby aktywne, z dłuższym stażem, były pozbawione możliwości wzięcia udziału, bo ktoś się zarejestrował tylko po to, żeby kupić coś i uprzedził je. A takie przypadki na pewno będą się zdarzały, bo wyszukiwarka pokaże odpowiedni wątek. Dlatego proponuję 2 termin dla nowych, ewentualnie konieczność zaakceptowania nowego przez strażniczkę, tylko nie wiem, czy to nie byłoby zbyt upierdliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny kombinujecie i szukacie we mnie trolla jakim nie jestem...
Ehm chyba rzeczywiście źle zaczęłam na tym forum... przemyslalam sprawę, "przeczytalam regulamin" cofnelam sie do waszych postów kilka miesiecy temu i jestescie całkiem fajne babki. Moge powiedziec tylko przepraszam w ktorego szczerość lub nie uwierzcie, ale nie skreslajcie wszystkich "nowych" przeze mnie ![]() Przepraszam was jeszcze raz bardzo serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
Oj dziewczyny... powiem Wam że strasznie mieszacie z tymi propozycjami. Szczególnie gdy już doszło do propozycji dzielenia ludzi na nowych i na "starą gwardię".
Jakoś pierwszeństwo starszyzny to dla mnie dyskryminacja. Skoro mówicie, że najpierw sprawdzałoby się popyt w wątku plotkowym... to można się dogadać z ewentualną organizatorką, żeby w razie zakupów zrobiła dla nas rezerwację. Na perfumowym wszystko dobrze działa i to jest przykład świetnej organizacji takiego działu. Sama kupowałam tam perfumy i prowadziłam kilka rozbiórek perfum i buteleczek do odlewek... i nigdy nie miałam problemu typu "nowa jest zła, a stała bywalczyni to dobra". Przecież i tak nie dopuścicie nowych osób do organizowania i zbierania pieniędzy. A jako kupujący będą wam wpłacać kasę z góry. Nie zapłacą, albo będą kręcić nosem to wypad i tyle. Znajdzie się nowa chętna na dany produkt. Sama zaczynając na perfumowym miałam dosłownie kilka postów nabitych. Wzięłam udział w kilku rozbiórkach, zdobyłam trochę zaufania. Potem zgłosiłam do moderatorki chęć odsprzedania konkretnej ilości ml z flaszki perfum. Najpierw tania flaszka za stówkę, aż w końcu robiłam rzuty atomizerkowe, czy nawet niszowe perfumy warte grube pieniądze. I dziewczyny zaufały... A jak widzicie nadal mam marną ilość komentarzy. Po prostu nie nabijam ich sobie postami typu "pięknie / slicznie / boskie / ale ładny kształt paznokci" ![]() Skoro planujecie robić czarna listę to też fajnie zrobić listę zaufanych osób. I tam dodawać pod konkretnym nazwiskiem linki do wszystkich zorganizowanych zakupów. I tak jak jest na perfumowym - że osoba, która wzięła udział w iluś tam rozbiórkach (jako kupująca) i nie było z nią żadnych problemów... może za zgodą moderatorki zrobić własny wątek sprzedażowy.
Edytowane przez marlena_smc Czas edycji: 2016-01-17 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, jak jest tutaj na perfumach, chyba nigdy nie byłam, ale na innym forum perfumowym, przy wspólnych rozbiórkach perfum, zakupach obowiązuje pół roku na forum i 50 postów.
A to co pisze wyżej Malinka, i w jaki sposób, no tak, dziwne, ze akurat teraz. I to budzi we mnie sprzeciw, nie znoszę kłamstwa i krętactwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy uznacie moje słowa za klamstwo czy nie...nie mam na to wplywu. Zachowalam sie dość nieładnie i to zrozumialam za co przepraszam. Nie będę sie tlumaczyc gorszą chwilą bo jednak to nie ma wytlumaczenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Ja nie do końca rozumiem jakieś zajmowanie miejsc.. Przecież grupowe zakupy, kto tam sobie co zamówi i wpłaci pieniądze dostanie, jakie miejsce? Czy docelowo ma być jakiś limit osób na dane zakupy bo tego nigdzie nie widziałam, może przeoczyłam. Jaki 2 termin? No sorka ale też jeżeli planuję jakiś zakup to w miarę w określonej przyszłości, a nie kończy mi się primer czy tam cokolwiek i jestem "rezerwowa" toteż będę czekać
![]() edit: nie wpada mi aktualnie do głowy co tam wielkiego można dzielić na polskim rynku, rozumiem też, że bardziej opłaca mi się kupić pewne rzeczy grupowo i zapłacić za pojedyncze produkty o niewielkiej gramaturze osobie z forum za przesyłkę niż w spore koszty tak jak to m.in można zapłacić za przesyłkę syrenki w indigo...Dodatkowo jeżeli uda mi się coś zaplanować z wyprzedzeniem i zamówić to nie będę się aż tak palić po wcześniejszym ustaleniu mogę poczekać na wysyłkę bo może akurat eM_Ka będzie przejazdem w modenie i mogłaby mi coś dokupić stricte przykładowo. Jeżeli chodzi zaś o podział produktów o dużej gramaturze to uważam, że tak jak dziewczyny zamawiały brokat/pyłek z alie kto pierwszy ten lepszy jest najlepszym systemem. Przedpłaci to czym w gruncie rzeczy się różni od stałej bywalczyni... To mają być grupowe zakupy czy kącik adoracji? Bo o ile 100% popieram strażniczki w kwestii zbierania kasy o tyle hierarchii w dopuszczeniu do zakupów nie. Edytowane przez karchola Czas edycji: 2016-01-17 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
Ja uważam że możliwość brania udziału powinien mieć każdy.
Np. kupujemy coś do podziału na 10 osób. Zgłosiło się 7 osób bardzo aktywnych na forum i 3 praktycznie nowe. Okazuje się, że chętne są jeszcze 3. Wpisujemy je na listę rezerwowych. Data płatności to 10 luty ( informacja podana z wyprzedzeniem tygodniowym). Nie zapłaciłaś? W twoje miejsce wskakuje osoba z listy rezerwowych. My mamy komplet a ta, która bez uprzedzenia, świadomie wprowadziła w błąd organizatorkę zostaje wpisana na listę czarną, szarą czy jaką tam wymyślicie. Aaaaa i myślę, że w regulaminie warto zaznaczyć coś takiego, (jeśli można) że osoby które go naruszą zostaną wpisane na "czarną listę" nie tylko z loginu na wizażu tylko normalnie (np. login misia, A.Nowak z miasta Swarzędz) Jeśli ktoś tego nie akceptuje nie bierze udziału w zakupach. Oszukując organizatorkę powinien liczyć się z konsekwencjami. Ktoś kto zgłosi się do zakupów a ostatecznie zniknie bez śladu i zostanie wpisany na listę tylko z loginu, może założyć nowe konto. Edytowane przez misisia86 Czas edycji: 2016-01-17 o 23:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
bardzo dobre rozwiązania
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Misisia zgadzam się z Tobą.
Taki podział jak ktoś wyżej zaproponował jest krzywdzacy dla nowych i wtedy faktycznie mogliby odnieść wrażenie ze grupa jest anty dla każdego nowego. Kolejność zgłoszeń na innych forach zakupowych w których uczestniczyłam była na pierwszym miejscu. Czasami nowi byli proszeni o wcześniejszą wpłatę lub zaliczkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
To jest niewykonalne. Osoba uczestnicząca może oszukać tylko nie wpłacając pieniędzy. Skąd będziecie wiedzieć że to A. Nowak? Moim zdaniem czarna lista w przypadku nowych się nie sprawdzi, bo taka osoba założy inne konto. Pozostaje mieć nadzieję, że takie rzeczy nie będą się często zdarzały. W razie czego zawsze można zmienić regulamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |||
z pazurem
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Na czarnych listach absolutnie nie możemy pisać nazwiskami istnieje coś takiego jak ochrona danych
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Wiecie dziewczyny dane nie mogą pojawiać się teoretycznie na żadnej liście, jeżeli chcecie działać zgodnie z prawem. A jeżeli już to musicie mieć na to pisemną zgodę tej osoby której dane chcecie zamieścić.
Tak tylko mówię w razie czego |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Nick możemy używać bo to nie są dane prywatne
#108 |
Rozeznanie
|
Na perfumowym osoba, która po raz pierwszy zakłada wątek sprzedażowy musi się zgłosić do moderatorki z info co chce sprzedać, z jakiego sklepu i za jaką cenę oraz przewidywany termin tej rozbiórki, na ile osób będzie podział itp. No i poufnie przesłać jej swoje dane osobowe.
A przynajmniej tak było parę lat temu jak na punkcie perfum miałam takiego samego hopla, jak teraz na punkcie hybryd xD
#109 |
Wtajemniczenie
|
ja powiem tak, nie udzielam się jakoś strasznie często i nie mam też dużo postów, ale jak była zorganizowana lista chętnych do podziału brokatów to nikt jakoś nie patrzył czy jest się nowym czy nie. Zgłosiłaś się, jesteś na liście. Zapłacisz zostaną wysłane Ci woreczki z brokatem, nie zapłacisz to nie dostaniesz, a Twój przydział będzie sprzedany komu innemu. To zależy od organizatorki. Myślę, że nie ma co dzielić na nowych i starych, bo czasami Ci nowi okazują się bardziej uczciwi, niż Ci "starzy"
![]()
![]() |
#110 |
z pazurem
|
teraz pytanie: ktoś z małą ilością postów (i nie myślę tu o 100 tylko 10-20) chce zaproponować jakieś zakupy. Zgłasza je w wątku ogólnym (ktoś musi je wtedy wyłowić) czy pisze PW do jednej z organizatorek?
#111 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się w Wami
![]() Wyobrażałam sobie to tak, że np. do 10-tego jest płatność, wcześniej następuje wymiana adresów między organizatorką a kupującym. Wtedy wiadomo kto jest kto ![]() Na czarnej liście dostępnej dla wszystkich tylko login. |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Myślę, że do organizatorki a ta konsultuje to z innymi i dopusza lub nie
#113 | |
Buszująca w hybrydach
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
W końcu po to byłyby strazniczki żeby czuwać nad przebiegiem, nazwijmy to transakcji. Poza tym wydaje mi się że moderator ma wgląd nie tylko w dane osobiste;-) ale również w IP (chyba tak to się pisze) komputera czy tabletu,czy telefonu. Ja byłabym spokojna, a z wami już szczególnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
I tak jak pisała Gejszalicious, w Białymstoku jest kilka dziewczyn nazywających się tak samo jak ja. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Chyba się jednak za bardzo wkręcamy
![]() Nazwiska to niepotrzebne utrudnienie i jednak taka niekomfortowa sytuacja - po co nam te nazwiska? A co do pytania czuszki o to, jak nowi mają zgłaszać pomysły na zakup, to myślę, ze na ogólnym wątku wlasnie, no bo gdzie mamy się konsultować? Przez pw? Bez sensu, przecież jak nie będzie zainteresowania, to zakup nie dojdzie do skutku. Czy to ma naprawdę takie znaczenie, czy pomysł zapodał stary czy nowy? Ważne, żeby nowy zakupu nie organizował. |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
OMG ja przeczytałam, że nowe mają organizować, a tu chodziło o proponowanie to pewnie, że w ogólnym
![]() ![]()
#118 |
Moderatorka z pazurem
|
Nie komplikujmy sobie za bardzo zycia, bo jak ustalimy za duzo zakazow i nakazow, to same sie nie polapiemy o co w tym chodzi i jak tego nowego podforum uzywac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
Poza tym, dziewczyny, nie ma co się martwić na zapas. Wiadomo, że chcemy, żeby to jak najlepiej działało, ale regulamin zawsze mozna zmienić, jeśli coś nie będzie się sprawdzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zakładajmy nasze zakupowe podforum i działajmy ![]() ![]() - propozycje omawiamy w wątku ogólnym, - w przypadku dużego zainteresowania danym produktem tworzymy dla niego wątek zakupowy - zakupy organizują tylko "pewne" osoby, zgłaszać propozycję mogą wszyscy, w tym przypadku nie dyskryminujemy nikogo - plotki i ploteczki - nie pamiętam gdzie, bo mi wyleciało z głowy (za duża ta burza mózgów) - na początku oczywiście regulamin i szara/czarna lista tylko z nickami coś pominęłam? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.